Maria Pettersson ja historian naiset

Maria Pettersson ja historian naiset

Yle Areena

Miksi jotkut jäävät historiaan ja toiset eivät? Millainen maailma olisi, jos naiset olisivat saaneet historian saatossa opiskella, tutkia ja tehdä taidetta?

Maria Pettersson ja historian naiset -podcast-sarjassa tutustutaan kymmeniin naisiin, jotka muuttivat maailmaa: sotasankareihin, rikollispomoihin, seikkailijattariin, tieteentekijöihin, taiteilijoihin, hallitsijoihin ja huimapäihin. Naisia yhdistää uskomaton elämäntarina ja se, ettemme ole kuulleet heistä – vaikka olisi pitänyt.

Tarinoihin perehdytään yhdessä vaihtuvien vieraiden kanssa, joilla on oma henkilökohtainen kulmansa jakson teemaan. Millaista on olla nainen vallan, tieteen, taiteen tai urheilun parissa nykypäivänä? Samalla pohditaan, mikä on muuttunut ja mikä pysynyt samana satojen, joskus tuhansien vuosien ajan.

Ohjelman toimittaa päätoimittaja ja historiaharrastaja Maria Pettersson, jonka unelma–ammatti lapsena oli kansainvälinen seikkailijatar.

Podcastin on Ylelle tuottanut Jaksomedia.

Työryhmä: Alkuperäiskonsepti: Maria Pettersson & Jaksomedia Toimittaja, käsikirjoittaja: Maria Pettersson Tuottaja, käsikirjoittaja: Emil Johansson Äänisuunnittelija, audio post: Juha Jaakkola Tarinoiden kertojaääni: Emma Paju-Torvalds Vastaava tuottaja: Veera Luoma-aho Tilaaja: Saila Mattila, Yle Sisältöhankinta Vastaava tuottaja, Yle: Tuuve Piispa

Jaksot

Viihteen naiset

keskiviikkona 9.12.202048 min

Arabimaailman laulajaidoli ponnisti pakolaisuudesta teinitähdeksi, koki perheensä painostuksen ja tiettävästi ryhtyi toisen maailmansodan agentiksi. Identtisistä kaksosista tuli vaudeville-sensaatio, ja kuninkaallisten ja miljonäärien kanssa seurustelleet naiset elivät taiteilijaelämää ja uhkapelasivat uskomattomia summia ennen kuin kohtasivat traagisen lopun. Nopeasta älystään kuuluisa hovinarri oli aikansa stand-up-koomikko, joka sai pilkata jopa kuninkaita.

Kuuluvatko huhut ja juorut esiintyvän taiteilijan elämään vuosisadasta riippumatta? Millaista on olla viihdetähti 1600-, 1900- ja 2020-luvulla? Podcast-sarjan päätösjaksossa sukelletaan viihteen syövereihin yhdessä laulaja Erika Vikmanin kanssa. Naisartistit saattavat jyrätä listoilla, mutta kuka lopulta käyttää valtaa musiikkimaailmassa?

Tarinoiden kertojaääni on Emma Paju-Torvalds. Podcastin on Ylelle tuottanut Jaksomedia.

Soturit ja sotilaat

keskiviikkona 2.12.202049 min

Sopiiko nainen sotilaaksi? Suomessa edelleen käytävä keskustelu huvittaisi niin ajanlaskun alussa elänyttä ikeenien soturikuningatar Boudiccaa kuin Länsi-Afrikassa sijainneen Dahomen valtakunnan tuhansista naisista koostunutta eliittisotilasjoukkoa.

Naispuolisia sotureita löytyy kyllä legendoista ja myyteistä, mutta kuinka kuinka paljon historiassa on todella ollut soturinaisia? Entä miksi meidän on niin hankala ajatella, että juuri naiset ovat olleet historiassa aktiivisia sotilaita ja jopa halunneet sotaa? Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään studiossa vastauksia yhdessä soturikulttuureja tutkineen Karolina Kouvolan kanssa.

Tarinoiden kertojaääni on Emma Paju-Torvalds. Podcastin on Ylelle tuottanut Jaksomedia.

Tutkimusmatkailijat

keskiviikkona 25.11.202049 min

Lähi-idän matkaaja ja propagandayksikön johtaja Freya Stark pystyi puhumaan itsensä ulos tilanteesta kuin tilanteesta. Sveitsiläinen Isabelle Eberhardt taisteli kolonialismia vastaan, käytti huumeita ja kirjoitti nekrofiliaerotiikkaa. Tutkimusmatkailija Ethel Brilliana Tweedie puolestaan selvisi niin siperialaisesta junaonnettomuudesta, japanilaisesta maanjäristyksestä kuin suomalaisista hyttysistä.

Tutkimusmatkailijanaiset viettivät vuosikymmeniä reissaten ympäri tunnettua ja tuntematonta maailmaa. Perinteinen tutkimusmatkailijan malli on valkoinen mies, joka menee ja kolonialisoi mitä haluaa. Planeettaa tutkivat ja sitä muuttivat kuitenkin myös reissunaiset. He pääsivät paikkoihin, joita miehet eivät olleet nähneet, ja saivat tietoa, jonka miehet olivat ohittaneet. Vieraana studiossa on nykypäivän seikkailijatar, vuorikiipeilijä, ekonomi ja entinen Miss Suomi Lotta Hintsa.

Tarinoiden kertojaääni on Emma Paju-Torvalds. Podcastin on Ylelle tuottanut Jaksomedia.

Vastarintaliikkeen naiset

keskiviikkona 18.11.202047 min

Millaiset henkilöt mahtuvat sankari- ja vastarintatarustoon? Onko siellä tilaa viattoman näköisille teinitytöille, jotka räjäyttelivät rautateitä ja ampuivat natseja pyöräntarakalta? Entä harmaalle taidenörtille, jonka suurin sankariteko oli luettelointi?

Eri aikakausien vastarintaliikkeistä on keskustelemassa räppäri Karri “Paleface” Miettinen. Miten musiikilla voi tehdä vastarintaa?

Tarinoiden kertojaääni on Emma Paju-Torvalds. Podcastin on Ylelle tuottanut Jaksomedia.

Uskonnon naiset

keskiviikkona 11.11.202047 min

Oletko kuullut Maria Pariisilaisesta, joka salakuljetti juutalaislapsia roskaämpärissä turvaan keskitysleirikyyditykseltä? Tai soturinunna Ani Pachenista, joka johti 600 ratsumiestä päin panssarivaunuja?

Vieraana studiossa on Helsingin kirkkovaltuuston puheenjohtaja Hanna Mithiku. Millaiset elämänvaiheet ylipäänsä mahtuvat pyhimystarinoihin? Toisaalta nykypäivän kirkon tuskin tulisi mieleenkään jakaa uskoville sellaisia hekumallisia, sadomasokismin ryydittämiä tarinoita, joita ursuliiniinunnat laativat 1600-luvun Italiassa.

Tarinoiden kertojaääni on Emma Paju-Torvalds. Podcastin on Ylelle tuottanut Jaksomedia.

Huikentelijat

keskiviikkona 4.11.202049 min

Miten ovat kansaa ravistelleet historian saatossa erilaiset skandalöösit huikentelijat kuten ruumiinhäpäisystä syytetty, nunnia ja aatelismiehiä vietellyt ranskalainen oopperatähti ja miekkamestari La Maupin? Tai Euroopan kuvatuin julkkis, italialainen markiisitar Luisa Casati, joka keräsi lemmikkigepardeja ja puki palvelijansa pelkkiin viikunanlehtiin?

Vieraana jaksossa on pornosta ja runkkauksesta puhuva, myös fabulööseista asuistaan tunnettu toimittaja Ina Mikkola.

Tarinoiden kertojaääni on Emma Paju-Torvalds. Podcastin on Ylelle tuottanut Jaksomedia.

Tieteilijät

keskiviikkona 28.10.202045 min

Valistusajan nero, fyysikko Emilie du Châtelet julkaisi aluksi tutkimuksensa nimettömänä, koska halusi, ettei hänen sukupuolensa vaikuttaisi työn vastaanottoon tai arvioihin. Luonnontieteitä harjoittava nainen oli vuosisatojen ajan kummajainen, mutta missä jamassa on tasa-arvo luonnontieteiden alalla nykypäivänä?

Vieraana jaksossa on laskennallisen avaruusfysiikan professori Minna Palmroth. Millaiset ominaisuudet auttavat ihmistä pääsemään tieteen huipulle?

Tarinoiden kertojaääni on Emma Paju-Torvalds. Podcastin on Ylelle tuottanut Jaksomedia.

Vallankumoukselliset

keskiviikkona 21.10.202048 min

Millaista oli tehdä vallankumousta 1800-luvun Etelä-Amerikassa, jossa Manuela Sáenz hylkäsi herrasväen elämän, ryhtyi itsenäisyystaistelijaksi ja kuulemma keräili sotasaaliiksi vihollisten viiksiä? Mitä yhteistä sillä on Suomessa 2020-luvulla harjoitetun vallankumoustoiminnan kanssa?

Vieraana studiossa on anarkisti Suvi Auvinen, jolta on tivattu, miksi mielenosoittajat hajottavat paikkoja eivätkä tykkää poliisista. Samaa tivattiin myös suffragetti-liikkeen aktivisti Rosa May Billinghurstilta, joka rikkoi ikkunoita, tuhosi postilaatikoita ja hajotti poliisien rivistöt ajamalla niitä päin erikoisvalmisteisella pyörätuolillaan.

Tarinoiden kertojaääni on Emma Paju-Torvalds. Podcastin on Ylelle tuottanut Jaksomedia.

Urheilijat

keskiviikkona 14.10.202046 min

Millaista on pelata jalkapalloa jättimäisellä stadionilla väkijoukkojen hurratessa? Sen tietävät 1900-luvun alussa pelannut Lily Parr – jonka aikana naisten ottelut vetivät 50 000 katsojaa ennen kuin lajiliitto julisti jalkapallon ”naisille sopimattomaksi” – sekä Urheilijat-jakson vieras, ensimmäisenä suomalaisena naisten Bundesliigan mestaruuden voittanut Essi Sainio.

Kuinka paljon yleinen ilmapiiri naisten huippu-urheilun ympärillä on muuttunut siitä, kun Sainio itse oli junnupelaaja? Entä saako nainen päihittää miehen ammattilaisurheilussa?

Tarinoiden kertojaääni on Emma Paju-Torvalds. Podcastin on Ylelle tuottanut Jaksomedia.

Taiteilijat

keskiviikkona 7.10.202048 min

Soittaako nimi Wolfgang Amadeus Mozart kelloja? Taatusti. Entä soittaako nimi Maria Anna Mozart yhtään mitään? Ei välttämättä, vaikka kyseessä oli Mozartin sisaruksista ”se lahjakkaampi”.

Historia tuntee paljon enemmän miestaiteilijoita kuin naistaiteilijoita. Syitä naisten näkymättömyyteen pohditaan yhdessä taide- ja kulttuurihistorioitsija Hanna-Reetta Schreckin kanssa. Voiko nainen koskaan olla taiteilijanero?

Tarinoiden kertojaääni on Emma Paju-Torvalds. Podcastin on Ylelle tuottanut Jaksomedia.

Hallitsijat

keskiviikkona 30.9.202047 min

Pistääkö valta aina ihmisen pään sekaisin, oli hänen sukupuolensa mikä hyvänsä? Voiko naisten valta-asema olla vitsi enää vuonna 2020? Hallitsijoista ja vallan naisista on keskustelemassa Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula. Millaiselta esimerkiksi mongolivaltakunnan valtapeli kuulostaa nykyeduskunnan näkökulmasta?

Tarinoiden lukija: Emma Paju-Torvalds Podcastin on Ylelle tuottanut Jaksomedia.

Rikolliset

keskiviikkona 23.9.202048 min

Suhtaudutaanko naisten tekemiin rikoksiin eri tavalla kuin miesten tekemiin rikoksiin? Onko äitiys ja rikollisuus ollut kautta historian latautunut yhdistelmä?

Jaksossa tutustutaan kolmeen yhteiskunnan järjestystä tavalla tai toisella järkyttäneeseen naiseen ja pohditaan naisen rikollisuran mahdollisuuksia.

Vieraana on filosofian tohtori Veli Pekka Toropainen, joka tutkinut erityisesti 1600-luvun turkulaisnaisia. Millainen kuva tuon ajan rikollisista naisista välittyy?

Tarinoiden lukija: Emma Paju-Torvalds Podcastin on Ylelle tuottanut Jaksomedia.

Ihmisoikeustaistelijat

keskiviikkona 16.9.202045 min

Muistatko kuulleesi Zura Karuhimbista, Helen Kelleristä tai Harriet Tubmanista? Maria Pettersson & historian naiset -podcastin ensimmäisessä jaksossa perehdytään naisten rooliin ihmisoikeustaistelussa.

Vieraana studiossa on ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed. Mikä saa ihmisen antamaan kaikkensa, vaikka kukaan ei koskaan kiittäisi uhrauksista? Entä kuka saa muuttaa maailmaa?

Tarinoiden lukija: Emma Paju-Torvalds Podcastin on Ylelle tuottanut Jaksomedia.