Minun musiikkini -podcast

Minun musiikkini -podcast

Yle Areena

Kahden taiteilijan aito kohtaaminen. Kirjailija Juha Itkosen vetämä 6-osainen, musiikkipitoinen keskusteluohjelma. Sarjan kussakin jaksossa Itkonen keskustelee musiikista, biisintekemisestä, kirjallisuudesta ja luovuudesta yhden tunnetun suomalaisen lauluntekijän/artistin kanssa. Tapahtumapaikkana Villa Vikan -kartano ja sen ympäristö Raaseporissa. Mukana 1. kaudella Chisu, Samuli Putro, Sanni, A.W. Yrjänä, Iisa ja Mariska.

Jaksot

Ellinoora

torstaina 1.4.202124 min

Lauluntekijä Ellinooran hankaliakin asioita käsittelevät hittikappaleet ja vahva ääni ovat nostaneet jo nuorena yhdeksi suosituimmista pop-arstisteista. Ellinoora on noussut musiikin striimausalustoilla ja sosiaalisessa mediassa erityisesti nuoren yleisön suosikiksi. Hän sai vuoden naissolistin Emma-palkinnon helmikuussa 2020.

Ellinoora ja Juha Itkonen keskustelevat mm. sukupolvikokemuksista biisien taustalla, kappaleiden luonnostelemisesta vaikkapa kännykkä-äänityksillä ja 80-luvun suomirockin vaikutuksesta Ellinooran elämässä.

Kauko Röyhkä

torstaina 1.4.202125 min

40 vuotta kirjailijana ja 40 vuotta levyttävänä artistina. Rosoinen ja provosoiva rock-artisti on ollut hyvin tuottelias 80-luvun alusta asti ja kulkenut aina omaa tietään. Röyhkältä on myös julkaistu kymmeniä kirjoja ja esim. tv-elokuvien käsikirjoituksia.

Kauko Röyhkä ja Juha Itkonen keskustelevat mm. rockmusiikista taidemuotona ja Röyhkän tuotannosta erityisesti sanoitusten näkökulmasta sekä vanhenemisesta ja sukupuoliroolien muuttumisesta julkisessa keskustelussa.

Anssi Kela

torstaina 1.4.202122 min

Anssi Kela on tehnyt lauluntekijänä merkittävää uraa kolmella vuosikymmenellä. Jo vuonna 2001 hän teki historiaa, kun hänen Nummela-albuminsa nousi yhdeksi myydyimmistä kotimaisista levyistä kautta aikojen. Tämän jälkeen mies on menettänyt suosiotaan ja noussut takaisin huipulle artistina, mutta hän on myös kirjoittanut esim. romaanin ja muistelmateoksen.

Anssi Kela ja Juha Itkonen keskustelevat esim. kirjailija Raymond Carverin vaikutuksesta lauluntekemiseen, nopean menestyksen jälkeisestä ajasta ja siitä miten läheisen ihmisen menettäminen vaikuttaa musiikin tekemiseen ja elämään.

Litku Klemetti

torstaina 1.4.202130 min

Lauluntekijä Litku Klemetti on yksi merkittävimmistä vaihtoehtoisen rockmusiikin hahmoista. Kainuusta kotoisin olevan muusikon tyylilajit ovat vaihdelleet progressiivisesta rockista iskelmälliseen poppiin, ja underground- ja indie-rockin yhtymäkohta eli Klemetin määrittelemä “undie” on hänelle myös gradututkielman aihe.

Litku Klemetti ja Juha Itkonen keskustelevat biisinteon ja luovuuden lisäksi esim. varautununeen Sanna Klemetin muuntautumisesta keikkatilanteen Litkuksi.

Marko Annala

torstaina 1.4.202128 min

Metallibändi Mokoman laulusolisti Marko Annala on poikkeuksellinen muusikko ja lauluntekijä. Nopeaa thrash metalia soittanut Mokoma on muuntautunut 25 vuoden aikana monipuoliseksi, välillä melodiseksi ja akustiseksikin bändiksi, jonka biisit käsittelevät monenlaisia ihmismielen ilmiöitä. Annalalta on myös julkaistu kolme romaania.

Marko Annala ja Juha Itkonen keskustelevat mm. nykyaikaisesta mieheydestä ja isyydestä, 80-luvun legendaarisesta W.A.S.P.-yhtyeestä ja masennuksesta.

Maija Vilkkumaa

torstaina 1.4.202128 min

Lauluntekijä Maija Vilkkumaa oli vuosituhannen vaihteessa yksi menestyneimmistä suomalaisista artisteista. Hän on noussut pitkän uransa aikana ikoniseen asemaan myös nuorempien biisintekijöiden ja artistien keskuudessa. Vilkkumaa on myös mm. esiintynyt monissa suosituissa tv- ja radio-ohjelmissa ja kirjoittanut Nainen katolla -romaanin.

Maija Vilkkumaa ja ja Juha Itkonen keskustelevat esim. artistin aivojen uudelleenohjelmoinnista, Vilkkumaan 90-luvulla alkaneesta “naisrokkarin” urasta ja Vilkkumaan ja Itkosen yhteisestä menneisyydestä opiskelijabändissä.

Mariska

perjantaina 29.1.202130 min

Lauluntekijä Mariska on monen musiikkityylin nainen. Nuorena hän vaikutti punkrockbändeissä, mutta hän nousi julkisuuteen räppärinä vuosituhannen vaihteen suomihiphop-buumissa. Tämän jälkeen hän on mm. laulanut jazzia ja iskelmää. Mutta ennen kaikkea tehnyt upeita kappaleita. Hänet on palkittu monesti sanoittajana, ja hänen tekstejään on kuultu mm. Jenni Vartiaisen ja Anna Puun esittämissä hittibiiseissä.

Mariska ja Juha Itkonen tapaavat ja keskustelevat mm. halusta provosoida taiteilijana, genrerajojen ylittämisestä ja – itkuvirsistä. Mistäpä muustakaan.

Iisa

perjantaina 29.1.202126 min

Runotyttö ja runopoika kohtaavat. Laulaja-lauluntekijä Iisa on mestarisanoittaja, joka nousi sukupolvensa indiepoppareiden ikoniksi aikanaan Regina-yhtyeessä. Hän on myös esiintymisjännityksestä kärsinyt entinen pianistin alku. Itkonenkin on sanojen mies ja vapaa-ajallaan myös pianisti. Molemmat ovat muuttaneet pikkukaupungeista Helsinkiin.

Iisa ja Itkonen keskustelevat mm. pianonsoitosta, luovuudesta eri elämänvaiheissa ja kipeistä ihmissuhdekokemuksista syntyneistä kappaleista.

A.W. Yrjänä

perjantaina 29.1.202125 min

A.W. Yrjänä tunnetaan CMX-yhtyeen laulusolistina, ja biisintekijänä hän on jättänyt merkittävän jäljen suomirockiin. Hänen mystiset ja rönsyilevät sanoituksensa ovat kiehtoneet jo montaa sukupolvea, myös kirjailija Juha Itkosta. Yrjänä on ammentanut teksteihinsä vaikutteita mm. uskonnoista ja mytologioista, ja hänen kryptisimmille teksteilleen on myös naureskeltu. Itkonenkin alkoi saada niistä irti vasta opiskeluaikoinaan.

Yrjänä ja Itkonen tapaavat ja keskustelevat mm. älyllisestä uteliaisuudesta ja sen vaikutuksesta luovuuteen. ”Kun kaikki on niin hiton mielenkiintoista”, Yrjänä ihmettelee. Kirjoittaminen on tapa elää ja olla olemassa sekä Yrjänälle että Itkoselle.

Sanni

perjantaina 29.1.202127 min

Poplaulaja ja lauluntekijä Sanni on saavuttanut jo nuorena paljon – hän on julkaissut neljä albumia, jotka ovat menestyneet, tehnyt kiertueita ja esiintynyt isoilla festarilavoilla ja voittanut kolme Emma-palkintoa. Kirjailija Juha Itkonen keskustelee Sannin kanssa esimerkiksi unelmien toteutumisesta, biisintekemisestä ja luovuudesta.

Itkonen kirjoitti nuoren, menestyneen poplaulajan elämästä romaanissaan Anna minun rakastaa enemmän. Kirjan tarinassa tunteet ovat suuria kuten Sannin biiseissäkin. Sannikin kertoo lukeneensa kirjan ja allekirjoittavansa ainakin yhden Itkosen teeseistä kirjoittajana: ”Haikea duuri on surullisempi kuin molli.”

Samuli Putro

perjantaina 29.1.202124 min

Lauluaja-lauluntekijä Samuli Putro avaa juuriaan ja vaikutteitaan suomalaisesta 80-luvun uuden aallon rockista kirjailija Juha Itkoselle. Putro täytti 50 vuotta syksyllä 2020, ja hän ehti jättää näkyvän jäljen suomirockiin jo 90-luvun lopussa Zen Café -yhtyeessään. Soolourallaan 2000-luvulla hän on vain nostanut profiiliaan lauluntekijänä.

Putro ja Itkonen keskustelevat mm. kotikutoisesta bänditoiminnasta 90-luvun vinyyli- ja kasettiaikana sekä perheen ja läheisten ihmisten vaikutuksesta luovaan työhön. Itkonen on suurehkon perheen isä ja Putro perheetön. Kumpikin on kuitenkin hyvin aktiivisessa luovassa vaiheessa elämässään.

Chisu

perjantaina 29.1.202121 min

Chisu on poikkeuksellinen artisti, jolla on hallussaan musiikin tekemisen koko tuotantoketju kappaleiden sävellyksestä, toteutuksen ja tuotannon kautta live-esittämiseen. Kirjailija Juha Itkonen tapaa Chisun ja keskustelee tämän kanssa biisintekemisestä, luovuudesta ja kolmeen ep-julkaisuun jaetun Momentum-albuminsa vaiheesta, jolloin hän määritteli sointinsa uudelleen. Chisun popbiiseiksi maalaamat taulut saivat uudenlaiset, elektronisemmat kehykset.

”Päässäni soi ja niin soi usein kirjoissanikin”, musiikkia rakastava Itkonen sanoo. Chisun kanssa hän pureutuu siihen, mistä laulut tulevat ja miten oma luovuuttaan voi ruokkia. Myös Chisu on haaveillut kirjan kirjoittamisesta, ja Itkonen kannustaa häntä myös tähän, laulunkirjoittajuuden pohjalta.