Haloo Washington! Mistä on kyse Berliini? Hei Peking, miten tämäkin liittyy tähän? Jenny Matikainen vaatii entistä parempia maailmanselityksiä Ylen ulkomaankirjeenvaihtajilta.
Uusia jaksoja kerran kuussa.
Rooma on kukoistanut ja kärsinyt turistien vuoksi, mutta nyt kaupunki on tyhjä. Roomassa asuva Ylen toimittaja Jenna Vehviläinen kulkee autioilla kaduilla ja haistaa kerrankin muutakin kuin roskat, saasteet ja rasvankäryn. Onko tämä pohjoismaisen kaupungin kaltainen Rooma sittenkin parempi kuin se toinen?
Roomalaiset iloitsevat, koska voivat kiertää kotikaupungin autioituneilla nähtävyyksillä. Niitä eivät enää peitä turistimassat. Mutta millainen on Rooma, jossa ei saa suudella tuttavaa? Onko hedonismi pilalla, kun pitkät illalliset on vaihdettu reippaaseen retkeilyyn? Mistä maailma puhuu lähtee puolestasi matkalle Euroopan suurkaupunkeihin selvittämään, millaista on elämä koronan jälkeen.
Koronakriisi on uuden sukupolven 9/11, joka muuttaa pysyvästi, miten koemme, näemme ja matkustamme. Kaupunkien kadut ja torit ovat tyhjiä, kun ihmiset ovat eristäytyneet koteihinsa. Jättääkö pandemia peruuttamattoman jäljen suurkaupunkien sieluun? Millainen on nuorten taiteilijoiden ja turistien rakastama Berliini, kun kaikki tämä on takanapäin? Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen selvittää asiaa Berliinin tunnetuimmalla fetissiklubilla, joka on nykyisin koronatestausasema. Vakiokävijä kertoo, että paikka oli ennen hygieniasääntöjen vastakohta, mutta nyt yksikään bakteeri tai virus ei siirry ihmisestä toiseen. Mistä maailma puhuu lähtee puolestasi matkalle Euroopan suurkaupunkeihin ja selvittää, millaista on elämä koronan jälkeen.
Joe Biden on valittu Yhdysvaltain presidentiksi, mutta Donald Trump ei myönnä tappiotaan. Iida ja Jenny kohtaavat Washingtonissa ja pohtivat maan kahtiajakoa, nuorten ääniä ja demokratian tilaa vaalien jälkeisessä todellisuudessa.
CNN-kanavan ovensuukyselyt saavat Iidan sisäisen datanörtin heräämään: hän zoomaa katseensa Menomonien piirikuntaan, jolla oli vaaleissa yllättävä rooli. Jenny muistelee nuoruuttaan tajutessaan, että parikymppiset ottivat näissä vaaleissa vallan.
Amerikka-spesiaali etsii vastauksia Yhdysvaltain vaalisyksynä mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Jenny Matikaisen vieraana on Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka.
Vaalikuume Yhdysvalloissa nousee kohti huippuaan, ja Iida sekä Floridaan matkustanut Jenny pureutuvat tässä jaksossa kuuntelijoiden lähettämiin kysymyksiin. Selviää, miksi presidentinvaaleja kannattaa seurata ja millä tavalla äänestystulos mahdollisesti ratkeaa.
Kuulijan pyynnöstä Iida ennustaa sisällissodan todennäköisyyttä ja muistuttaa kysymystulvan keskellä, että kaikkea ei tarvitse tietää. Sen vuoksi on olemassa kirjeenvaihtajia.
Amerikka-spesiaali etsii vastauksia Yhdysvaltain vaalisyksynä mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Jenny Matikaisen vieraana on Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka.
Korona on tehnyt postiäänestyksestä kansaa kiinnostavan vaihtoehdon. Siitä presidentti Donald Trump ei pidä – tai ainakin hän väittää niin, voidakseen tarvittaessa vaali-iltana väittää vaaleja vilpillisiksi. Miksi on todennäköistä, että vaaleista alkaa kaaoksen aika ja voiko tilanne äityä väkivaltaiseksi?
Onko Yhdysvaltain systeemi rikki ja mikä on Trumpin rooli? Kirjeenvaihtaja Iida Tikka suistuu synkkään monologiin ja auttaa lopuksi ymmärtämään rivirepublikaaneja, joille Trump on ainoa vaihtoehto.
Amerikka-spesiaali etsii vastauksia Yhdysvaltain vaalisyksynä mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Jenny Matikaisen vieraana on Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka.
Yhdysvaltain presidentiksi pyrkii kaksi yli 70-vuotiasta miestä. Johtavien poliitikkojen keski-ikä pyörii kuudenkympin tuntumassa. Miksi millenniaaleja ja vasta äänestysikään ehtinyttä Z-sukupolvea ei näy missään?
Ylen kirjeenvaihtaja Iida Tikka sai kuulla lounaalla, että raha ratkaisee kaiken. Mutta rahattomat nuoret voivat käyttää valtaa uusilla tavoilla, kuten Tiktokissa. Mitä on tekonurmittaminen ja millainen olisi Yhdysvaltain ongelmat ratkaiseva nuorisolainen keskustapuolue?
Amerikka-spesiaali etsii vastauksia Yhdysvaltain vaalisyksynä mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Jenny Matikaisen vieraana on Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka.
Tunteet ja tilastot osoittavat, että Yhdysvallat on jakaantuneempi kuin koskaan. Puolueiden puheissa tärkeämpää on se, mitä vastustetaan – ei se, mitä asioita puolustetaan.
Jaksossa selviää, onko kahtiajako presidentti Donald Trumpin syytä ja miksi se voi ratkaista presidentinvaalit. Lisäksi kirjeenvaihtaja Iida Tikka oppii takapihalla, mitä Black Lives Matter -liikkeessä pelätään.
Amerikka-spesiaali etsii vastauksia Yhdysvaltain vaalisyksynä mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Jenny Matikaisen vieraana on Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka.
Koronakriisi on tehnyt aikaisempaa näkyvämmiksi Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmän ongelmat. Huhtikuussa tehdyn kyselyn mukaan yksi seitsemästä yhdysvaltalaisesta kertoi, ettei edes halua hakeutua koronahoitoon, koska se maksaisi liikaa. Presidentti Barack Obaman hallinnon terveydenhuoltouudistuksen ansiosta useampi yhdysvaltalainen on päässyt sairausvakuutuksen piiriin, mutta kaikkia ongelmia se ei suinkaan ratkaissut. Pekka Vahvasen vieraana on Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén.
Koronakriisi on nostanut fysikaalisesta kemiasta aikanaan väitelleen Angela Merkelin koko maailman ihailemaksi johtajaksi. Liittokansleri Merkel on saanut saksalaiset sisäistämään ajatuksen, että tavalliset ihmiset ovat keskeisiä tämän kriisin ratkaisemisessa. Pekka Vahvasen vieraana on Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.
Viime viikkoina koulut ovat olleet suljettuina Virossa koronavirusepidemian takia kuten Suomessakin. Viime vuosien aikana puolestaan virolaisoppilaat ovat pikkuhiljaa nousseet Pisa–testeissä Euroopan kärkeen samalla, kun Suomi on menettänyt mallimaan asemaansa. Virossa on pärjätty hieman vanhakantaisena pidetyllä, Suomea opettajakeskeisemmällä lähestymistavalla. Viro, jossa oppivelvollisuus tuli voimaan muutama vuosikymmen Suomea aikaisemmin, on onnistunut oppilaiden tasa-arvoisessa kouluttamisessa erityisen hyvin. Pekka Vahvasen vieraana on Ylen Tallinnan-toimittaja Silja Massa.
Katolisessa Italiassa lääkärit eivät ole järin innoissaan abortista. Vaikka abortti on laillinen, noin 70 prosenttia gynekologeista ei halua suorittaa sitä. Lääkärien ja muun kansan konservatiivisuuden seurauksena Italian aborttiluvut ovat Euroopan alhaisimpien joukossa. Euroopan unionin maista Ruotsissa tehdään abortteja eniten – väkilukuun suhteutettuna yli kolme kertaa useammin kuin Italiassa. Pekka Vahvasen vieraana on Ylen Italian-toimittaja Jenna Vehviläinen.
Afrikkalaiset ovat suhtautuneet epäillen kansainväliseen rikosoikeuteen. Heistä on vaikuttanut siltä, että vain afrikkalaisia yritetään tuomita sotarikoksista samalla kun muun maailman johtajat ja sotilaat eivät joudu vastaamaan raakuuksistaan. Muutamat Afrikan valtiot ovat uhanneet irtisanoutua Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta, mutta vain Burundi on lähtenyt pysyvästi. Pekka Vahvasen vieraana on Ylen Afrikan-toimittaja Liselott Lindström.
Ranskassa on esitetty paljon arvostelua #metoo-liikettä kohtaan. Tunnettu ranskalainen näyttelijä Catherine Deneuve on yksi lukuisista kulttuurivaikuttajanaisista, jotka ovat kritisoineet seksuaalista häirintää vastaan taistelevaa liikettä "noitavainoksi". Mutta ei #metoo-liikkeellä kuitenkaan aivan kurjasti Ranskassa mene. Noin puolet ranskalaisista kannattaa kampanjaa. Ja uudet tuulet näkyvät myös lainsäädännössä. Pekka Vahvasen vieraana on Ylen Pariisin toimittaja Annastiina Heikkilä.
Venäjä vetää nyt ideologisesti puoleensa hyvin erilaisia ihmisiä kuin kylmän sodan vuosina. Neuvostoliiton aikana maa esittäytyi köyhien ja sorrettujen puolustajana, edistyksellisen vallankumouksen tuojana. Nyt Venäjä pyrkii ennemmin puhuttelemaan länsimaiden arvokonservatiiveja, jotka haikailevat parempaa eilistä takaisin. Venäjällä uskotaan kuitenkin edelleen – pehmeää viehätysvoimaa enemmän – kovaan sotilaalliseen voimaan poliittisen vallan lähteenä. Pekka Vahvasen vieraana on Ylen Moskovan kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.
Japanilaisnuoria ei seksi kiinnosta, ja maan nuorista aikuisista neljäsosa on neitsyitä. Tästä on puhuttu viime vuosina paitsi Japanissa, myös kansainvälisessä mediassa. Ilmiöstä on jopa käytetty käsitettä ”selibaattisyndrooma”. Nuoret japanilaiset selittävät tavallisesti vähäistä seksiaktiivisuuttaan kiireellä ja parin etsimisen hankaluudella. Pekka Vahvasen vieraana on Ylen Aasian kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen.
Järjestäytyneen rikollisuuden ansaintamahdollisuudet heikkenevät ja valtion kassaan tulee lisää verorahoja. Näin kannabiksen laillistamista on puolustettu Pohjois-Amerikassa. Nyt kannabis on laillista Kanadassa ja kymmenessä Yhdysvaltain osavaltiossa. Miten hyvin kokeilu on mennyt? Pekka Vahvasen vieraana on Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Paula Vilén.
Belgiassa eutanasiatapausten määrä on kymmenkertaistunut viidessätoista vuodessa. Suurin osa eutanasian saaneista on parantumattomasti sairaita, jotka kärsivät kovista kivuista. Toisaalta psykiatristen syiden perusteella myönnettävien eutanasiatapausten määrä on viime vuosina myös lisääntynyt. Lisäksi vuodesta 2014 saakka Belgiassa eutanasia on ollut laillista alaikäisillekin. Pekka Vahvasen vieraana on Brysselissä asuva Ylen EU-kirjeenvaihtaja Susanna Turunen.
Naisiin kohdistuvat väkivaltarikokset ovat tuoneet feminismin yhteiskunnallisen keskustelun ytimeen Espanjassa. Naiset ovat marssineet suurten kaupunkien kaduilla reaktiona raiskauksia koskeviin, lievinä pidettyihin tuomioihin ja lähisuhdeväkivaltaan. Myös epäoikeudenmukaiseksi koettu työelämä ja laitaoikeiston Vox-puolueen vaatimukset aborttioikeuden kaventamisesta ovat nostattaneet vastarintaa. Pekka Vahvasen vieraana on Ylen Espanjan toimittaja Maija Salmi.
Kun Berliinin muuri murtui, liberaalin demokratian voittokululle ei näyttänyt olevan esteitä. Viime vuosina tuon ajan unelmat ovat kuitenkin murtuneet; on koittanut demokratian laskukausi, ja itäisessä Euroopassa ei enää ihailla länttä. Toisaalta entisen rautaesiripun takana ollaan nyt yhtä onnellisia kuin lännessäkin.
Ranskalaisten mielissä maaseutu näyttäytyy houkuttelevana paikkana. Yli puolet kaupunkilaisista haaveilee maaseudulla asumisesta. Pienillä paikkakunnilla ei kuitenkaan usein voida hyvin. Ylen Pariisin toimittaja Annastiina Heikkilä korostaa, että keltaliivi-ilmiössä ja Marine Le Penin Kansallisen liittouman nousussa on pitkälti kyse periferian vastaiskusta. Ohjelman toimittaa Pekka Vahvanen.
FBI kertoi hiljattain, että henkirikoksia tehtiin viime vuonna jälleen edellisvuotta vähemmän. Yhdysvalloissa väkivaltarikollisuus on vähentynyt noin puoleen 1990-luvun alun huippuvuosista. Suurta muutosta on yritetty selittää monella tekijällä: vankiloiden täyttäminen vangeilla, poliisien määrän lisääminen, ikääntyvä väestö, vähemmän viinaa ja crack-kokaiinia, enemmän abortteja... Mihin teoriaan on syytä uskoa?
Pekka Vahvasen vieraana on Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.
Erikoisjakso: Ylen kirjeenvaihtajat vierailivat Suomessa Ylen Pointti -festivaaleilla elokuun alussa. Seurasimme heidän päiväänsä ja kysyimme, millaista kirjeenvaihtajan työn arki on ja mikä siinä on parasta. Helsinkiin olivat matkanneet Jenny Matikainen Pekingistä, Erkka Mikkonen Moskovasta, Paula Vilén ja Mika Hentunen Washingtonista, Petri Raiviota Brysselistä, Suvi Turtiainen Berliinistä, Kirsi Heikel Tukholmasta, Annastiina Heikkilä Pariisista ja Liselott Lindström Nairobista. Toimittajana Simo Ortamo.
Kun Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén pyöräilee lapsensa kanssa kouluun, muut vanhemmat ihmettelevät ja ihailevat. Vilénin mukaan pyöräily on vaarallinen ja harvinainen harrastus, mutta nyt Piilaakson teknologiaraha haluaa mullistaa liikkumisen muun muassa kaupunkipyörien ja sähköpotkulautojen avulla. Paulan suositus: Eero Saarisen TWA-terminaali New Yorkin JFK:n lentokentällä. Toimittajana Simo Ortamo.
Keniassa oikeusistuin päätti pitää voimassa siirtomaa-aikaisen lain, joka kieltää homoseksuaaliset suhteet. Nairobista raportoiva Liselott Lindström kertoo, millaista on elää maassa, jossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat joutuvat pelkäämään poliisia, naapureitaan ja omaa perhettään. Jakso sisältää kuvailua näihin vähemmistöihin kohdistuvasta väkivallasta ja syrjinnästä. Liselottin esseesuositus: Binyavanga Wainaina: How to Write about Africa. Toimittajana Simo Ortamo.
16-vuotias ilmastolakkoilija Greta Thunberg on saanut ruotsalaiset miettimään elämäntapojaan uudella tavalla. Ilmastonmuutoksen torjumisesta käydään samalla kiivasta keskustelua, kertoo Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Riikka Uosukainen. Kevään viimeinen yleisönauhoitus Turussa. Ammattiopisto Spesian opiskelijat kysyvät Riikalta muun muassa Ruotsin lomakohteista, erityisopetuksesta ja maahanmuuttajien asemasta. Riikan kirjasuositus: Malena ja Beata Ernman, Svante ja Greta Thunberg; Sydämen asioita – Perhe ja planeetta kriisissä. Toimittajana Simo Ortamo.
Espanjassa nuorten naisten sosiaalinen media pursuaa mainoksia, joissa tarjotaan palveluja munasolujen pakastamiseen. Toimittaja Maija Salmi Barcelonasta kertoo, miksi moni hänen kolmekymppisistä ystävistään on päättänyt lykätä lasten mahdollista hankintaa myöhemmälle iälle. Hän kertoo myös naisten asemasta työelämässä sekä Espanjan perhepolitiikasta. Maijan elokuvasuositus: Pedro Almodóvar, Dolor y gloria. Toimittajana Simo Ortamo.
Äänitimme jakson yleisön edessä Lappeenrannassa. Saksassa Kölnin lähellä luonnonsuojelijat ovat jo vuosikausia asuneet puumajoissa, jotta vanhaa metsää ei tuhottaisi ruskohiilikaivoksen tieltä. Paikalla käynyt Eurooppa-kirjeenvaihtaja Dan Ekholm kertoo, miten metsä lopulta säästyi tuholta, kun Saksa päätti lopettaa hiilen polton. LUT-yliopiston opiskelijat kysyivät Danilta myös muun muassa ydinvoiman tulevaisuudesta ja Saksan hintatasosta. Danin kirjasuositus: Hans Fallada, Yksin Berliinissä. Toimittajana Simo Ortamo.
Intian kaupunkien ilmansaasteet ovat maailman pahimpia. Vihreässä Kolkatassa sitä on vaikea uskoa, ja harva intialainen tuntee ongelman vakavuutta, kertoo Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen. Myös poliitikot vähättelevät kasvavaa terveysongelmaa. Jennyn kirjasuositus: Tommi Nieminen, Vastaus on Intia. Toimittajana on Simo Ortamo.
Yleisöäänitys Kemistä! Koululaiset ovat menneet ympäri Eurooppaa lakkoon, koska he vaativat tarmokkaita otteita ilmastomuutoksen torjumiseksi. Myös Euroopan unioni haluaa leikata päästöjä, mutta moni jäsenmaa jarruttelee, kertoo Ylen EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio. Kemissä opiskelijat kysyivät Petriltä brexitin vaikutuksesta vaihto-opintoihin, harjoitteluista EU:ssa ja arjesta Brysselissä. Petrin elokuvasuositus: Werk ohne Autor - Never Look Away. Toimittajana Simo Ortamo.
Argentiinaan on tullut lyhyessä ajassa kymmeniä tuhansia venezuelalaisia, jotka pakenevat maansa kaaosta. Argentiinalaiset ovat ottaneet heidät vastaan avosylin, kertoo toimittaja Erkka Mikkonen Buenos Airesista. Samalla Argentiinan talous syöksyy, ja monet argentiinalaiset haaveilevat paremmasta tulevaisuudesta muualla. Erkan elokuvasuositus: Juan José Campanella: Katseeseen kätketty. Toimittajana Simo Ortamo.
Podcastin ensimmäinen äänitys yleisön edessä Jyväskylässä! Yli puolet ranskalaisista tukee hallitusta vastustavia keltaliivejä, vaikka mielenosoitukset ovat olleet poikkeuksellisen väkivaltaisia. Hulina Ranskan kaupunkien kaduilla on kuitenkin vasta alkua, sanoo toimittaja Annastiina Heikkilä Pariisista. Jyväskyläläiset opiskelijat kysyvät Annastiinalta arjesta, juttukeikoista ja ranskalaisesta kulttuurista. Annastiinan suositus: Museoperjantai ja valokuvaaja JR. Toimittajana Simo Ortamo.
Poliitikot kertovat Yhdysvalloissa yhä enemmän tarinoita, jotka saattavat olla tuulesta temmattuja. Samalla toimittajat ja tietokirjailijat turvautuvat yhä useammin kaunokirjallisuuden keinoihin, kertoo Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen. Hän pohtii myös sitä, miksi yhdysvaltalaiset luottavat yhä vähemmän instituutioihinsa. Mikan elokuvasuositus: Vice – vallan oikeat kasvot. Toimittajana Simo Ortamo.
Kun Yhdysvallat kokeili ydinaseitaan Enewetakin atollilla asukkaat evakuoitiin naapurisaarille. Vuosikymmeniä myöhemmin jäljellä on radioaktiivista jätettä ja ulkomaisen avun varassa elävä yhteisö. Toimittaja Mika Mäkeläinen kävi Marshallinsaarilla, jota uhkaa nyt ilmastonmuutos. Simon suositus: Mikan Paratiisi-kokonaisuus, yle.fi/paratiisi. Toimittajana Simo Ortamo.
Kaikki tietävät, että italialaiset pysyvät vanhempiensa nurkissa pohjoismaalaisia pitempään. Monilla ei kuitenkaan ole varaa muuttaa pois kotoa, kertoo Jenna Vehviläinen Roomasta. Hän kertoo myös, minkälaisia paketteja vanhemmat lähettävät lapsilleen Etelä-Italiasta ja miten italialaisnuoret ovat pärjänneet pitkän talouslaman aikana. Jennan sarjasuositus: Gomorrah. Sarjan toimittaja on Simo Ortamo.
Suomalaisilla tuotteilla on aina ollut Venäjällä hyvä maine, kun taas oman maan tuotantoa on vierastettu, sanoo Venäjän-kirjeenvaihtaja Marjo Näkki. Hän kertoo myös, miksi Pohjoismaat kiinnostavat nyt enemmän kuin pitkään aikaan ja miten Venäjän hallinto yrittää nostaa talouttaan pakotteista huolimatta. Marjon kirjasuositus: Marquis de Custine, Letters from Russia. Seuraavassa jaksossa vieraana on ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen, jonka juttumatkasta voi lähettää kysymyksiä osoitteeseen simo.ortamo@yle.fi Sarjan toimittaja on Simo Ortamo.
Virossa on alkanut vauvabuumi. Valtio tukee perheitä avokätisesti, ja monet naiset kokevat synnyttämisen velvollisuudeksi. Lapsettomalla naisella ei kuitenkaan ole aina helppoa, kertoo toimittaja Silja Massa Tallinnasta. Massa kertoo myös, miksi feminismillä on yhä huono kaiku Virossa. Siljan elokuvasuositus: Moonika Siimets, Toveri lapsi. Seuraavassa jaksossa kirjeenvaihtajan arjesta ja työstä kertoo Venäjän-kirjeenvaihtaja Marjo Näkki, lähetä hänelle kysymyksiä sähköpostiin simo.ortamo@yle.fi Sarjaa toimittaja on Simo Ortamo.
Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén on päässyt pienen lapsen vanhempana järjestämään koulun joulujuhlaa ja kustantamaan koulunkäyntiavustajan palkkaa. Yhdysvalloissa myös julkiset koulut ovat riippuvaisia vanhempien rahasta ja talkoohengestä. Samalla osavaltiot ovat leikanneet koulutusmenojaan. Yhdysvalloissa onkin Suomea eriarvoisempi ja tehottomampi koulujärjestelmä. Paulan suositus: Michelle Obama, Minun tarinani. Toimittaja Simo Ortamo.
Saksan 4G-verkko on samalla tasolla kuin Albaniassa. Puhelut katkeilevat junissa ja moottoriteillä, koska puhelinverkkoa ei yksinkertaisesti ole. Eurooppa-kirjeenvaihtaja Dan Ekholm kertoo, mistä Saksan jälkeenjäänyt puhelinteknologia johtuu ja mitä sille yritetään tehdä. Danin sarjasuositus: Babylon Berlin, TV1. Toimittajana Simo Ortamo.
Argentiina on jälleen syöksynyt talouskriisiin. Buenos Airesista raportoiva Erkka Mikkonen kertoo, millaisia keinoja argentiinalaiset ovat keksineet selviytymiseen ja miksi he ovat hauskaa seuraa myös synkkinä aikoina.
Zimbabwen kaupoissa ei ole ruokaa, ja raha menettää arvoaan päivittäin. Toimittaja Liselott Lindström kertoo, miten arki sujuu maassa, jonka johtajat ovat ajaneet vararikkoon. Hän puhuu myös kenialaisten naisten rikkaista elättäjistä ja presidentti Donald Trumpin perheen vaikeasta suhteesta Afrikkaan. Liselottin kirjasuositus: Tsitsi Dangarembga, Tambu. Simon podcast-suositus: Podden om Afrika. Toimittaja Simo Ortamo.
Yhdysvalloissa syksyn katsotuimpia televisio-ohjelmia on ollut tuomariehdokas Brett Kavanaugh'n kuuleminen senaatissa. Ehdokkaan ylimieliseltä vaikuttanut käytös on aloittanut keskustelun yläluokan asemasta. Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kertoo myös vaurastuvasta Washingtonista, jonne on muuttanut nuoria joka puolelta maata. Mikan kirjasuositus: Bob Woodward: Fear. Toimittaja Simo Ortamo.
Kiinan sosiaalinen media kuohuu, kun treffi- ja kyytipalvelun yhdistäneen taksiyhtiön naisasiakkaita on murhattu raa'asti. Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen kertoo myös, miten nuoret kiinalaiset suhtautuvat naisten ahdisteluun ja miten #metoo-liike yrittää saada ääntään kuuluviin sensuurista huolimatta. Jennyn elokuvasuositus: Jon M. Chu: Crazy Rich Asians. Toimittaja Simo Ortamo.
Raekuurot, kuivuus ja entistä raittiimmat nuoret uhkaavat ranskalaisten lempiharrastusta eli viinin siemailua, kertoo Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä Pariisista. Hän kertoo myös, miten presidentti Emmanuel Macron aikoo selvitä uransa pahimmasta skandaalista. Annastiinan kirjasuositus: Leïla Slimani, kehtolaulu. Toimittajana on Simo Ortamo.
Kreikkalaiset ovat toiveikkaita, vaikka vuosia jatkunut velkakriisi jättikin syvät jäljet ihmisten arkeen ja toimeentuloon. Ateenasta Ylelle raportoiva Sara Saure kertoo myös, miltä näytti maastopalojen hävittämässä turistikylässä. Suositus: Apóstolos Doxiádis, Petros-setä ja Godlbachin hypoteesi. Toimittajana Simo Ortamo.
Lontoon kuuluisat kauppakadut ovat hätää kärsimässä, kun verkkokauppa leviää vauhdilla. Entä mitä kuuluu brexitille? Tästä kertoo Ylen toimittaja Lontoossa, Kirsi Crowley. Suositus: John Lanchester, Capital. Toimittajana Simo Ortamo.
Ylen Iida Tikka ja Simo Ortamo keskustelevat ekstrajakosssa siitä, miksi presdentti Donald Trumpin puheista nousi niin kova äläkkä Yhdysvalloissa ja miksi Venäjän Vladimir Putinilla oli velmu hymy kasvoillaan.
Ylen Liselott Lindström seuraa Keniassa, miten internet - ja kiinalaiset - muovaavat maan taloutta. Entä miten käy sarvikuonojen, joiden sarvia kiinalaiset himoitsevat? Toimittajana Iida Tikka.
Mitä käy vanhemmistaan erotelluille lapsille Yhdysvalloissa? Entä miten milleniaalien sukupolvi muuttaa amerikkalaisten suhtautumista lomailuun? Näitä aiheita sekä presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaamista pohtii podcastissa Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Paula Vilen. Toimittajana Iida Tikka.
Vauvavatsan ja uran yhdistelmä herättää kummastelua Saksassa - siitä huolimatta, että maan vahvin nainen liittokansleri Angela Merkel pyörittää käytännössä koko Eurooppaa. Mutta miten Merkelin suosio on oikein vaikuttanut naisten asemaan ja miksi itäsaksalainen feminismi eroaa yhä länsimaisesta? Asiasta juttelevat Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen ja toimittaja Iida Tikka.
Ylen toimittaja Erkka Mikkonen raportoi nykyään Buenos Airesista. Argentiinassa hänen huomionsa ovat varastaneet jatkuvat ja monia eri asioita protestoivat mielenosoitukset, joissa on Mikkosen mukaan usein festarimainen tunnelma. Mutta miksi mielenosoittaminen on juuri argentiinalaisille niin tärkeä ja arvostettu asia? Toimittajana Iida Tikka.
Samaan aikaan kun presidentti Recep Tayyip Erdogan runnoo kansalaisyhteiskuntaa Turkissa, naisten oikeuksia puolustavat järjestöt keräävät yhä enemmän kannatusta. Toisaalta konservatiivit pyrkivät yhä rajoittamaan esimerkiksi naisten deittailua. Ylen Sanna Raita-Aho seuraa tätä kaikkea Istanbulissa. Toimittajana Iida Tikka.
Yhdysvalloissa on jälleen vaalivuosi, mutta tällä kertaa jokin on eri tavalla kuin ennen: nyt on alkanut nuorten esiinmarssi, johon Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen on kiinnittänyt huomionsa. Erityisesti tämä näkyy paitsi aseiden vastaisissa mielenosoituksissa, myös Russell Bucklew -nimisen miehen kuolemantuomion herättämässä keskustelussa. Toimittajana Iida Tikka.
Euroopan Unionin ehkä vaikutusvaltaisin mies löytyy virkakoneiston huipulta: hän on Martin Selmayr, komission pääsihteeri. Mutta kuinka paljon henkilökemiat oikeastaan vaikuttavat EU-päätöksenteossa? Ylen EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio keskustelee aiheesta toimittaja Iida Tikan kanssa.
Kirsi Crowley seuraa Filippiineillä hurjasta talouskasvusta nauttivan maan kehitystä poliisin valtaoikeuksia venyttävän presidentti Rodrigo Duterteen käskyn alla. Maassa käytävä raju huumesota jatkuu nyt toista vuotta ja vienyt tuhansien hengen. Samalla Eu arpoo, miten suhtautua Filippiinien nykyhallitsijaan. Toimittajana Iida Tikka.
Ylen Pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Riikka Uosukainen pohtii, miten jengirikollisuus vaikuttaa politiikkojen puheisiin Ruotsissa - erityisesti vaalien lähestyessä. Samaan solmuun kytkeytyy myös pelko Ruotsin vaaleihin vaikuttamisesta.
Viime vuonna Kiinassa yksi elokuva oli ylitse muiden: Susisoturi 2 veti kansan elokuvateattereihin. Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen Kiinassa kertoo, miltä näyttää tämä kiinalainen toimintasankari, ja miten Kiina vaikuttaa Hollywood-elokuvien tuotantoon - ihan ilman sensuuria. Toimittajana Iida Tikka.
Miten Israelin armeija, ultraortodoksien erilainen elämäntapa ja korruptioskandaalin pyörteisiin joutunut pääministeri Benjamin Netanjahu linkittyvät toisiinsa? Ylen Lähi-Idän kirjeenvaihtaja Aishi Zidan avaa podcastissa Israelin sirpaleisen yhteiskunnan kerrostumia. Toimittajana Iida Tikka.
Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä seuraa Pariisissa, kun kannettavat tietokoneet valtaavat alaa perinteisissä kahviloissa. Läppärit herättävät närkästystä älymystössä, mutta oikeastaan kyse on jostain paljon suuremmasta: nuorten työtilanne on epävarma. Mutta miltä näyttää silppusukupolven tulevaisuus Ranskassa? Toimittajana Iida Tikka.
Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja on seurannut syksystä alkaen Saksan hallitusveivausta, jonka saksalaiset itse tuntuvat ottavan varsin lungisti. Silti nuorten ja vanhempien poliitikkojen linjaerot saavat ilmapiirin sähköistymään.
Ylen Venäjän kirjeenvaihtaja Marjo Näkki seuraa Moskovassa, kuinka maa valmistautuu maaliskuun presidentinvaaleihin. Suomalaisille tuttujen ehdokkaiden mukaan yrittää ujuttautua vieraampia nimiä. Samaan aikaan Kremlin tavoite on patistaa kansa vaaliuurnille. Toimittajana Iida Tikka.
Vuoden viimeisessä Mistä maailma puhuu -podcastissa Washingtonin kirjeenvaihtaja Paula Vilén pohtii, miten presidentti Donald Trumpin aikainen yhteiskunnan jakautuneisuus eroaa Barack Obaman kaudesta vai eroaako ollenkaan. Kertaamme myös vuoden olennaisimmat, nopeasti ohi kiitäneet tapahtumat. Toimittajana Iida Tikka.
Ylen Israelin kirjeenvaihtaja Aishi Zidan raportoi jakautuneen yhteiskunnan keskeltä. Erityisesti se näkyy Jerusalemin tulehtuneen tilanteen noustessa maailman puhutuimmaksi uutiseksi, mutta myös arjessa Zidanin naapurustossa.
Ylen EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio on seurannut ihmeissään, kun vuosikymmeniä vanhoja ryöstömurhia on alettu jälleen tutkia uusien johtolankojen paljastuttua. Belgian poliisi on ollut nyt muutoinkin keskustelun keskipisteessä, kun Brysselin keskustassa riehuneiden mellakoiden jälkipuinti on jatkunut.
Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Sampo Vaarakallio on Berliinissä asuessaan saanut huomata, että saksalaiset eivät pelkää näyttää tunteitaan - ainakaan, kun kyse on autoista. Autot ja autoteollisuus vaikuttavat myös politiikan takahuoneissa, erityisesti uuden hallituksen muodostamisen eri vaiheissa. Toimittajana Jere Pehkonen.
Ylen Washingtonin kirjeenvaihtajan viikko on ollut kiireinen: ensin Yhdysvalloissa kauhistuttivat presidentinvaaleihin liittyvän Venäjä-tutkintan uusimmat käänteet, sitten terrori-isku New Yorkissa. Samaan aikaan kotikaduilla on liikkunut jos jonkinlaista kauhistusta, kun Halloween on vallannut kaupungin. Toimittajana Jere Pehkonen.
Ylen Venäjän kirjeenvaihtaja Marjo Näkki seuraa Moskovassa, kuinka presidentinvaalit lähestyvät ja kulttuuri kietoutuu Krimin ympärille. Näin erityisesti elokuvissa, joiden teemoja ja tyyliä on taidettu jäljitellä Yhdysvalloista - toki venäläisittäin.
Ylen Pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Riikka Uosukainen on havainnut, että Ruotsissa kaikkesta diskuteerataan eri malliin kuin Suomessa. Juuri nyt keskustelunaiheet ovat painavia: länsinaapurissa puhutaan esimerkiksi koulujen turvallisuudesta, ja Pohjoismaisen vastarintaliikkeen uusnatsit aiheuttavat pohdintaa.
Ylen Aasian kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen seuraa vierestä, kun turhautuneet kiinalaiset paiskovat pysäköityjä pyöriä pois kulkureiteiltään. Pekingissä kaupunkipyörien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti muutamassa vuodessa, ja aiheuttaa jo ongelmia. Matikainen pohtii myös muita Kiinan muutoksia, kuten nopeaa harppausta mobiilimaksamiseen sekä politiikan vähän hitaampaa muuttumista. Toimittajana Jere Pehkonen.
Ylen Mika Hentusen kirjeenvaihtajakausi on alkanut vauhdikkaasti Washington D.C:ssä. Hurrikaani Harveyta paikan päällä seurannut Hentunen kertoo, mitä raporttien taustalla tapahtuu ja muistelee juttukeikkaansa hirmumyrsky Katrinaan. Hentusen kanssa keskustelevat Yle Puheen Jere Pehkonen ja Suvi Puukangas.