Mistä maailma puhuu

Mistä maailma puhuu

Yle Areena

Sarja jää kesän ajaksi tauolle – jatkuu elokuussa! Miksi asiat ovat niin kuin ovat? Pekka Vahvasen juontamassa podcast-sarjassa Ylen kirjeenvaihtajat ja toimittajat vastaavat miksi-kysymyksiin ihmisyydestä, oli kyse sitten politiikasta, kulttuurista tai viihteestä. Uusi jakso joka toinen viikko.

Jaksot

Miksi Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmä on niin heikko?

keskiviikkona 27.5.22 min

Koronakriisi on tehnyt aikaisempaa näkyvämmiksi Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmän ongelmat. Huhtikuussa tehdyn kyselyn mukaan yksi seitsemästä yhdysvaltalaisesta kertoi, ettei edes halua hakeutua koronahoitoon, koska se maksaisi liikaa. Presidentti Barack Obaman hallinnon terveydenhuoltouudistuksen ansiosta useampi yhdysvaltalainen on päässyt sairausvakuutuksen piiriin, mutta kaikkia ongelmia se ei suinkaan ratkaissut. Pekka Vahvasen vieraana on Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

Miksi Angela Merkel on erinomainen korona-ajan johtaja?

keskiviikkona 13.5.22 min

Koronakriisi on nostanut fysikaalisesta kemiasta aikanaan väitelleen Angela Merkelin koko maailman ihailemaksi johtajaksi. Liittokansleri Merkel on saanut saksalaiset sisäistämään ajatuksen, että tavalliset ihmiset ovat keskeisiä tämän kriisin ratkaisemisessa. Pekka Vahvasen vieraana on Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Miksi Viron kouluissa on Euroopan parhaat oppilaat?

keskiviikkona 29.4.23 min

Viime viikkoina koulut ovat olleet suljettuina Virossa koronavirusepidemian takia kuten Suomessakin. Viime vuosien aikana puolestaan virolaisoppilaat ovat pikkuhiljaa nousseet Pisa–testeissä Euroopan kärkeen samalla, kun Suomi on menettänyt mallimaan asemaansa. Virossa on pärjätty hieman vanhakantaisena pidetyllä, Suomea opettajakeskeisemmällä lähestymistavalla. Viro, jossa oppivelvollisuus tuli voimaan muutama vuosikymmen Suomea aikaisemmin, on onnistunut oppilaiden tasa-arvoisessa kouluttamisessa erityisen hyvin. Pekka Vahvasen vieraana on Ylen Tallinnan-toimittaja Silja Massa.

Miksi Italiassa tehdään niin vähän abortteja?

keskiviikkona 18.3.21 min

Katolisessa Italiassa lääkärit eivät ole järin innoissaan abortista. Vaikka abortti on laillinen, noin 70 prosenttia gynekologeista ei halua suorittaa sitä. Lääkärien ja muun kansan konservatiivisuuden seurauksena Italian aborttiluvut ovat Euroopan alhaisimpien joukossa. Euroopan unionin maista Ruotsissa tehdään abortteja eniten – väkilukuun suhteutettuna yli kolme kertaa useammin kuin Italiassa. Pekka Vahvasen vieraana on Ylen Italian-toimittaja Jenna Vehviläinen.

Miksi afrikkalaisten on vaikeaa luottaa kansainväliseen oikeuteen?

keskiviikkona 4.3.23 min

Afrikkalaiset ovat suhtautuneet epäillen kansainväliseen rikosoikeuteen. Heistä on vaikuttanut siltä, että vain afrikkalaisia yritetään tuomita sotarikoksista samalla kun muun maailman johtajat ja sotilaat eivät joudu vastaamaan raakuuksistaan. Muutamat Afrikan valtiot ovat uhanneet irtisanoutua Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta, mutta vain Burundi on lähtenyt pysyvästi. Pekka Vahvasen vieraana on Ylen Afrikan-toimittaja Liselott Lindström.

Miksi Ranskassa on suhtauduttu #metoo-liikkeeseen epäillen?

keskiviikkona 19.2.20 min

Ranskassa on esitetty paljon arvostelua #metoo-liikettä kohtaan. Tunnettu ranskalainen näyttelijä Catherine Deneuve on yksi lukuisista kulttuurivaikuttajanaisista, jotka ovat kritisoineet seksuaalista häirintää vastaan taistelevaa liikettä "noitavainoksi". Mutta ei #metoo-liikkeellä kuitenkaan aivan kurjasti Ranskassa mene. Noin puolet ranskalaisista kannattaa kampanjaa. Ja uudet tuulet näkyvät myös lainsäädännössä. Pekka Vahvasen vieraana on Ylen Pariisin toimittaja Annastiina Heikkilä.

Miksi Venäjällä uskotaan ennemmin kovaan kuin pehmeään valtaan?

keskiviikkona 5.2.22 min

Venäjä vetää nyt ideologisesti puoleensa hyvin erilaisia ihmisiä kuin kylmän sodan vuosina. Neuvostoliiton aikana maa esittäytyi köyhien ja sorrettujen puolustajana, edistyksellisen vallankumouksen tuojana. Nyt Venäjä pyrkii ennemmin puhuttelemaan länsimaiden arvokonservatiiveja, jotka haikailevat parempaa eilistä takaisin. Venäjällä uskotaan kuitenkin edelleen – pehmeää viehätysvoimaa enemmän – kovaan sotilaalliseen voimaan poliittisen vallan lähteenä. Pekka Vahvasen vieraana on Ylen Moskovan kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Miksi seksi ei kiinnosta japanilaisia?

keskiviikkona 22.1.22 min

Japanilaisnuoria ei seksi kiinnosta, ja maan nuorista aikuisista neljäsosa on neitsyitä. Tästä on puhuttu viime vuosina paitsi Japanissa, myös kansainvälisessä mediassa. Ilmiöstä on jopa käytetty käsitettä ”selibaattisyndrooma”. Nuoret japanilaiset selittävät tavallisesti vähäistä seksiaktiivisuuttaan kiireellä ja parin etsimisen hankaluudella. Pekka Vahvasen vieraana on Ylen Aasian kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen.

Miksi kannabista laillistetaan Pohjois-Amerikassa ja kannattaako se?

keskiviikkona 18.12.201922 min

Järjestäytyneen rikollisuuden ansaintamahdollisuudet heikkenevät ja valtion kassaan tulee lisää verorahoja. Näin kannabiksen laillistamista on puolustettu Pohjois-Amerikassa. Nyt kannabis on laillista Kanadassa ja kymmenessä Yhdysvaltain osavaltiossa. Miten hyvin kokeilu on mennyt? Pekka Vahvasen vieraana on Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

Miksi lapset ja mielenterveysongelmaiset voivat saada eutanasian Belgiassa?

keskiviikkona 4.12.201922 min

Belgiassa eutanasiatapausten määrä on kymmenkertaistunut viidessätoista vuodessa. Suurin osa eutanasian saaneista on parantumattomasti sairaita, jotka kärsivät kovista kivuista. Toisaalta psykiatristen syiden perusteella myönnettävien eutanasiatapausten määrä on viime vuosina myös lisääntynyt. Lisäksi vuodesta 2014 saakka Belgiassa eutanasia on ollut laillista alaikäisillekin. Pekka Vahvasen vieraana on Brysselissä asuva Ylen EU-kirjeenvaihtaja Susanna Turunen.

Miksi feminismi on suosittua Espanjassa vasta nyt?

keskiviikkona 20.11.201917 min

Naisiin kohdistuvat väkivaltarikokset ovat tuoneet feminismin yhteiskunnallisen keskustelun ytimeen Espanjassa. Naiset ovat marssineet suurten kaupunkien kaduilla reaktiona raiskauksia koskeviin, lievinä pidettyihin tuomioihin ja lähisuhdeväkivaltaan. Myös epäoikeudenmukaiseksi koettu työelämä ja laitaoikeiston Vox-puolueen vaatimukset aborttioikeuden kaventamisesta ovat nostattaneet vastarintaa. Pekka Vahvasen vieraana on Ylen Espanjan toimittaja Maija Salmi.

Miksi liberaali demokratia ei valloittanut maailmaa – tai edes Eurooppaa?

keskiviikkona 6.11.201922 min

Kun Berliinin muuri murtui, liberaalin demokratian voittokululle ei näyttänyt olevan esteitä. Viime vuosina tuon ajan unelmat ovat kuitenkin murtuneet; on koittanut demokratian laskukausi, ja itäisessä Euroopassa ei enää ihailla länttä. Toisaalta entisen rautaesiripun takana ollaan nyt yhtä onnellisia kuin lännessäkin.

Miksi Ranskassa on käynnissä periferian vastaisku?

keskiviikkona 23.10.201925 min

Ranskalaisten mielissä maaseutu näyttäytyy houkuttelevana paikkana. Yli puolet kaupunkilaisista haaveilee maaseudulla asumisesta. Pienillä paikkakunnilla ei kuitenkaan usein voida hyvin. Ylen Pariisin toimittaja Annastiina Heikkilä korostaa, että keltaliivi-ilmiössä ja Marine Le Penin Kansallisen liittouman nousussa on pitkälti kyse periferian vastaiskusta. Ohjelman toimittaa Pekka Vahvanen.

Miksi väkivalta on vähentynyt Yhdysvalloissa?

keskiviikkona 9.10.201921 min

FBI kertoi hiljattain, että henkirikoksia tehtiin viime vuonna jälleen edellisvuotta vähemmän. Yhdysvalloissa väkivaltarikollisuus on vähentynyt noin puoleen 1990-luvun alun huippuvuosista. Suurta muutosta on yritetty selittää monella tekijällä: vankiloiden täyttäminen vangeilla, poliisien määrän lisääminen, ikääntyvä väestö, vähemmän viinaa ja crack-kokaiinia, enemmän abortteja... Mihin teoriaan on syytä uskoa?

Pekka Vahvasen vieraana on Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Kirjeenvaihtajat, millaista on muuttaa ulkomaille uutisten perässä?

perjantaina 9.8.201924 min

Erikoisjakso: Ylen kirjeenvaihtajat vierailivat Suomessa Ylen Pointti -festivaaleilla elokuun alussa. Seurasimme heidän päiväänsä ja kysyimme, millaista kirjeenvaihtajan työn arki on ja mikä siinä on parasta. Helsinkiin olivat matkanneet Jenny Matikainen Pekingistä, Erkka Mikkonen Moskovasta, Paula Vilén ja Mika Hentunen Washingtonista, Petri Raiviota Brysselistä, Suvi Turtiainen Berliinistä, Kirsi Heikel Tukholmasta, Annastiina Heikkilä Pariisista ja Liselott Lindström Nairobista. Toimittajana Simo Ortamo.

Paula Vilén, miksi pyöräilijä on outo näky Yhdysvalloissa?

perjantaina 14.6.201925 min

Kun Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén pyöräilee lapsensa kanssa kouluun, muut vanhemmat ihmettelevät ja ihailevat. Vilénin mukaan pyöräily on vaarallinen ja harvinainen harrastus, mutta nyt Piilaakson teknologiaraha haluaa mullistaa liikkumisen muun muassa kaupunkipyörien ja sähköpotkulautojen avulla. Paulan suositus: Eero Saarisen TWA-terminaali New Yorkin JFK:n lentokentällä. Toimittajana Simo Ortamo.

Liselott Lindström, miksi Keniassa on laitonta olla homo?

perjantaina 31.5.201922 min

Keniassa oikeusistuin päätti pitää voimassa siirtomaa-aikaisen lain, joka kieltää homoseksuaaliset suhteet. Nairobista raportoiva Liselott Lindström kertoo, millaista on elää maassa, jossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat joutuvat pelkäämään poliisia, naapureitaan ja omaa perhettään. Jakso sisältää kuvailua näihin vähemmistöihin kohdistuvasta väkivallasta ja syrjinnästä. Liselottin esseesuositus: Binyavanga Wainaina: How to Write about Africa. Toimittajana Simo Ortamo.

Riikka Uosukainen, miksi koko Ruotsi kuuntelee Greta Thunbergia?

perjantaina 17.5.201932 min

16-vuotias ilmastolakkoilija Greta Thunberg on saanut ruotsalaiset miettimään elämäntapojaan uudella tavalla. Ilmastonmuutoksen torjumisesta käydään samalla kiivasta keskustelua, kertoo Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Riikka Uosukainen. Kevään viimeinen yleisönauhoitus Turussa. Ammattiopisto Spesian opiskelijat kysyvät Riikalta muun muassa Ruotsin lomakohteista, erityisopetuksesta ja maahanmuuttajien asemasta. Riikan kirjasuositus: Malena ja Beata Ernman, Svante ja Greta Thunberg; Sydämen asioita – Perhe ja planeetta kriisissä. Toimittajana Simo Ortamo.

Maija Salmi, miksi nuoret naiset pakastavat munasolujaan Espanjassa?

perjantaina 3.5.201921 min

Espanjassa nuorten naisten sosiaalinen media pursuaa mainoksia, joissa tarjotaan palveluja munasolujen pakastamiseen. Toimittaja Maija Salmi Barcelonasta kertoo, miksi moni hänen kolmekymppisistä ystävistään on päättänyt lykätä lasten mahdollista hankintaa myöhemmälle iälle. Hän kertoo myös naisten asemasta työelämässä sekä Espanjan perhepolitiikasta. Maijan elokuvasuositus: Pedro Almodóvar, Dolor y gloria. Toimittajana Simo Ortamo.

Dan Ekholm, miten ilmastoaktivistit pelastivat ikimetsän tuholta Saksassa?

perjantaina 19.4.201931 min

Äänitimme jakson yleisön edessä Lappeenrannassa. Saksassa Kölnin lähellä luonnonsuojelijat ovat jo vuosikausia asuneet puumajoissa, jotta vanhaa metsää ei tuhottaisi ruskohiilikaivoksen tieltä. Paikalla käynyt Eurooppa-kirjeenvaihtaja Dan Ekholm kertoo, miten metsä lopulta säästyi tuholta, kun Saksa päätti lopettaa hiilen polton. LUT-yliopiston opiskelijat kysyivät Danilta myös muun muassa ydinvoiman tulevaisuudesta ja Saksan hintatasosta. Danin kirjasuositus: Hans Fallada, Yksin Berliinissä. Toimittajana Simo Ortamo.

Jenny Matikainen, miksi intialaisia ei huoleta, vaikka hengitysilma tappaa?

perjantaina 5.4.201918 min

Intian kaupunkien ilmansaasteet ovat maailman pahimpia. Vihreässä Kolkatassa sitä on vaikea uskoa, ja harva intialainen tuntee ongelman vakavuutta, kertoo Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen. Myös poliitikot vähättelevät kasvavaa terveysongelmaa. Jennyn kirjasuositus: Tommi Nieminen, Vastaus on Intia. Toimittajana on Simo Ortamo.

Petri Raivio, miksi Euroopan koululaiset innostuivat ilmastolakosta?

perjantaina 22.3.201929 min

Yleisöäänitys Kemistä! Koululaiset ovat menneet ympäri Eurooppaa lakkoon, koska he vaativat tarmokkaita otteita ilmastomuutoksen torjumiseksi. Myös Euroopan unioni haluaa leikata päästöjä, mutta moni jäsenmaa jarruttelee, kertoo Ylen EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio. Kemissä opiskelijat kysyivät Petriltä brexitin vaikutuksesta vaihto-opintoihin, harjoitteluista EU:ssa ja arjesta Brysselissä. Petrin elokuvasuositus: Werk ohne Autor - Never Look Away. Toimittajana Simo Ortamo.

Erkka Mikkonen, miksi argentiinalaiset rakastavat maahanmuuttajia?

perjantaina 8.3.201921 min

Argentiinaan on tullut lyhyessä ajassa kymmeniä tuhansia venezuelalaisia, jotka pakenevat maansa kaaosta. Argentiinalaiset ovat ottaneet heidät vastaan avosylin, kertoo toimittaja Erkka Mikkonen Buenos Airesista. Samalla Argentiinan talous syöksyy, ja monet argentiinalaiset haaveilevat paremmasta tulevaisuudesta muualla. Erkan elokuvasuositus: Juan José Campanella: Katseeseen kätketty. Toimittajana Simo Ortamo.

Annastiina Heikkilä, miksi keltaliivit sekoittivat ranskalaisten arjen?

perjantaina 22.2.201929 min

Podcastin ensimmäinen äänitys yleisön edessä Jyväskylässä! Yli puolet ranskalaisista tukee hallitusta vastustavia keltaliivejä, vaikka mielenosoitukset ovat olleet poikkeuksellisen väkivaltaisia. Hulina Ranskan kaupunkien kaduilla on kuitenkin vasta alkua, sanoo toimittaja Annastiina Heikkilä Pariisista. Jyväskyläläiset opiskelijat kysyvät Annastiinalta arjesta, juttukeikoista ja ranskalaisesta kulttuurista. Annastiinan suositus: Museoperjantai ja valokuvaaja JR. Toimittajana Simo Ortamo.

Mika Hentunen, miksi faktan ja fiktion raja hämärtyy Yhdysvalloissa?

perjantaina 8.2.201920 min

Poliitikot kertovat Yhdysvalloissa yhä enemmän tarinoita, jotka saattavat olla tuulesta temmattuja. Samalla toimittajat ja tietokirjailijat turvautuvat yhä useammin kaunokirjallisuuden keinoihin, kertoo Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen. Hän pohtii myös sitä, miksi yhdysvaltalaiset luottavat yhä vähemmän instituutioihinsa. Mikan elokuvasuositus: Vice – vallan oikeat kasvot. Toimittajana Simo Ortamo.

EKSTRA: Mika Mäkeläinen, miten Tyynenmeren atolli selvisi 43 ydinkokeesta?

perjantaina 1.2.201926 min

Kun Yhdysvallat kokeili ydinaseitaan Enewetakin atollilla asukkaat evakuoitiin naapurisaarille. Vuosikymmeniä myöhemmin jäljellä on radioaktiivista jätettä ja ulkomaisen avun varassa elävä yhteisö. Toimittaja Mika Mäkeläinen kävi Marshallinsaarilla, jota uhkaa nyt ilmastonmuutos. Simon suositus: Mikan Paratiisi-kokonaisuus, yle.fi/paratiisi. Toimittajana Simo Ortamo.

Jenna Vehviläinen, miksi italialaiset asuvat vanhemmillaan 30-vuotiaina?

perjantaina 25.1.201924 min

Kaikki tietävät, että italialaiset pysyvät vanhempiensa nurkissa pohjoismaalaisia pitempään. Monilla ei kuitenkaan ole varaa muuttaa pois kotoa, kertoo Jenna Vehviläinen Roomasta. Hän kertoo myös, minkälaisia paketteja vanhemmat lähettävät lapsilleen Etelä-Italiasta ja miten italialaisnuoret ovat pärjänneet pitkän talouslaman aikana. Jennan sarjasuositus: Gomorrah. Sarjan toimittaja on Simo Ortamo.

Marjo Näkki, miksi venäläiset himoitsevat suomalaista jogurttia?

perjantaina 11.1.201924 min

Suomalaisilla tuotteilla on aina ollut Venäjällä hyvä maine, kun taas oman maan tuotantoa on vierastettu, sanoo Venäjän-kirjeenvaihtaja Marjo Näkki. Hän kertoo myös, miksi Pohjoismaat kiinnostavat nyt enemmän kuin pitkään aikaan ja miten Venäjän hallinto yrittää nostaa talouttaan pakotteista huolimatta. Marjon kirjasuositus: Marquis de Custine, Letters from Russia. Seuraavassa jaksossa vieraana on ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen, jonka juttumatkasta voi lähettää kysymyksiä osoitteeseen simo.ortamo@yle.fi Sarjan toimittaja on Simo Ortamo.

Silja Massa, miksi Viron naiset lähtivät mukaan synnytystalkoisiin?

perjantaina 28.12.201822 min

Virossa on alkanut vauvabuumi. Valtio tukee perheitä avokätisesti, ja monet naiset kokevat synnyttämisen velvollisuudeksi. Lapsettomalla naisella ei kuitenkaan ole aina helppoa, kertoo toimittaja Silja Massa Tallinnasta. Massa kertoo myös, miksi feminismillä on yhä huono kaiku Virossa. Siljan elokuvasuositus: Moonika Siimets, Toveri lapsi. Seuraavassa jaksossa kirjeenvaihtajan arjesta ja työstä kertoo Venäjän-kirjeenvaihtaja Marjo Näkki, lähetä hänelle kysymyksiä sähköpostiin simo.ortamo@yle.fi Sarjaa toimittaja on Simo Ortamo.

Paula Vilén, miksi vanhemmat haravoivat koulujen pihoja Yhdysvalloissa?

perjantaina 14.12.201821 min

Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén on päässyt pienen lapsen vanhempana järjestämään koulun joulujuhlaa ja kustantamaan koulunkäyntiavustajan palkkaa. Yhdysvalloissa myös julkiset koulut ovat riippuvaisia vanhempien rahasta ja talkoohengestä. Samalla osavaltiot ovat leikanneet koulutusmenojaan. Yhdysvalloissa onkin Suomea eriarvoisempi ja tehottomampi koulujärjestelmä. Paulan suositus: Michelle Obama, Minun tarinani. Toimittaja Simo Ortamo.

Dan Ekholm, miksi Saksassa ei voi soitella junissa tai moottoriteillä?

perjantaina 30.11.201821 min

Saksan 4G-verkko on samalla tasolla kuin Albaniassa. Puhelut katkeilevat junissa ja moottoriteillä, koska puhelinverkkoa ei yksinkertaisesti ole. Eurooppa-kirjeenvaihtaja Dan Ekholm kertoo, mistä Saksan jälkeenjäänyt puhelinteknologia johtuu ja mitä sille yritetään tehdä. Danin sarjasuositus: Babylon Berlin, TV1. Toimittajana Simo Ortamo.

Erkka Mikkonen, miksi argentiinalaiset ostavat ruokaa osamaksulla?

perjantaina 16.11.201822 min

Argentiina on jälleen syöksynyt talouskriisiin. Buenos Airesista raportoiva Erkka Mikkonen kertoo, millaisia keinoja argentiinalaiset ovat keksineet selviytymiseen ja miksi he ovat hauskaa seuraa myös synkkinä aikoina.

Petri Raivio, alkaako Euroopassa aikavyöhykekaaos, kun kesäaika jää historiaan?

perjantaina 2.11.201824 min

Liselott Lindström, miten Zimbabwessa voi pärjätä, kun käteinen loppuu kaikilta?

perjantaina 19.10.201824 min

Zimbabwen kaupoissa ei ole ruokaa, ja raha menettää arvoaan päivittäin. Toimittaja Liselott Lindström kertoo, miten arki sujuu maassa, jonka johtajat ovat ajaneet vararikkoon. Hän puhuu myös kenialaisten naisten rikkaista elättäjistä ja presidentti Donald Trumpin perheen vaikeasta suhteesta Afrikkaan. Liselottin kirjasuositus: Tsitsi Dangarembga, Tambu. Simon podcast-suositus: Podden om Afrika. Toimittaja Simo Ortamo.

Mika Hentunen, miksi tuomariehdokas räyhää televisiossa Yhdysvalloissa?

perjantaina 5.10.201822 min

Yhdysvalloissa syksyn katsotuimpia televisio-ohjelmia on ollut tuomariehdokas Brett Kavanaugh'n kuuleminen senaatissa. Ehdokkaan ylimieliseltä vaikuttanut käytös on aloittanut keskustelun yläluokan asemasta. Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kertoo myös vaurastuvasta Washingtonista, jonne on muuttanut nuoria joka puolelta maata. Mikan kirjasuositus: Bob Woodward: Fear. Toimittaja Simo Ortamo.

Riikka Uosukainen, miksi nuoret ruotsalaiset haluavat maksaa veroja lomalennoistaan?

perjantaina 21.9.201825 min

Jenny Matikainen, uskaltaako Kiinassa hypätä taksiin, kun yhtiö lupailee kuskin ja asiakkaan välille romanttisia hetkiä?

perjantaina 7.9.201823 min

Kiinan sosiaalinen media kuohuu, kun treffi- ja kyytipalvelun yhdistäneen taksiyhtiön naisasiakkaita on murhattu raa'asti. Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen kertoo myös, miten nuoret kiinalaiset suhtautuvat naisten ahdisteluun ja miten #metoo-liike yrittää saada ääntään kuuluviin sensuurista huolimatta. Jennyn elokuvasuositus: Jon M. Chu: Crazy Rich Asians. Toimittaja Simo Ortamo.

Annastiina Heikkilä, miten ranskalaisten käy, jos ilmastonmuutos tuhoaa viininviljelyn?

perjantaina 24.8.201820 min

Raekuurot, kuivuus ja entistä raittiimmat nuoret uhkaavat ranskalaisten lempiharrastusta eli viinin siemailua, kertoo Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä Pariisista. Hän kertoo myös, miten presidentti Emmanuel Macron aikoo selvitä uransa pahimmasta skandaalista. Annastiinan kirjasuositus: Leïla Slimani, kehtolaulu. Toimittajana on Simo Ortamo.

Sara Saure, palaavatko nuoret Kreikkaan, kun talouskriisi alkaa vihdoin hellittää?

perjantaina 10.8.201829 min

Kreikkalaiset ovat toiveikkaita, vaikka vuosia jatkunut velkakriisi jättikin syvät jäljet ihmisten arkeen ja toimeentuloon. Ateenasta Ylelle raportoiva Sara Saure kertoo myös, miltä näytti maastopalojen hävittämässä turistikylässä. Suositus: Apóstolos Doxiádis, Petros-setä ja Godlbachin hypoteesi. Toimittajana Simo Ortamo.

Kirsi Crowley, kuolevatko ostoskadut, kun britit innostuivat shoppailemaan verkossa?

perjantaina 27.7.201826 min

Lontoon kuuluisat kauppakadut ovat hätää kärsimässä, kun verkkokauppa leviää vauhdilla. Entä mitä kuuluu brexitille? Tästä kertoo Ylen toimittaja Lontoossa, Kirsi Crowley. Suositus: John Lanchester, Capital. Toimittajana Simo Ortamo.

EKSTRA Helsingin huipputapaamisesta: Miksi Venäjä voitti ja Trump kompuroi?

tiistaina 17.7.201815 min

Ylen Iida Tikka ja Simo Ortamo keskustelevat ekstrajakosssa siitä, miksi presdentti Donald Trumpin puheista nousi niin kova äläkkä Yhdysvalloissa ja miksi Venäjän Vladimir Putinilla oli velmu hymy kasvoillaan.

Liselott Lindström: kun Kiina tulee Afrikkaan, miten käy sarvikuonojen?

perjantaina 13.7.201823 min

Ylen Liselott Lindström seuraa Keniassa, miten internet - ja kiinalaiset - muovaavat maan taloutta. Entä miten käy sarvikuonojen, joiden sarvia kiinalaiset himoitsevat? Toimittajana Iida Tikka.

Paula Vilen, myllertävätkö milleniaalit lomailutyylin Yhdysvalloissa?

perjantaina 29.6.201830 min

Mitä käy vanhemmistaan erotelluille lapsille Yhdysvalloissa? Entä miten milleniaalien sukupolvi muuttaa amerikkalaisten suhtautumista lomailuun? Näitä aiheita sekä presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaamista pohtii podcastissa Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Paula Vilen. Toimittajana Iida Tikka.

Suvi Turtiainen: oliko seksi parempaa sosialismissa?

perjantaina 15.6.201825 min

Vauvavatsan ja uran yhdistelmä herättää kummastelua Saksassa - siitä huolimatta, että maan vahvin nainen liittokansleri Angela Merkel pyörittää käytännössä koko Eurooppaa. Mutta miten Merkelin suosio on oikein vaikuttanut naisten asemaan ja miksi itäsaksalainen feminismi eroaa yhä länsimaisesta? Asiasta juttelevat Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen ja toimittaja Iida Tikka.

Erkka Mikkonen ja argentiinalaisten festarimaiset mielenosoitukset

perjantaina 1.6.201826 min

Ylen toimittaja Erkka Mikkonen raportoi nykyään Buenos Airesista. Argentiinassa hänen huomionsa ovat varastaneet jatkuvat ja monia eri asioita protestoivat mielenosoitukset, joissa on Mikkosen mukaan usein festarimainen tunnelma. Mutta miksi mielenosoittaminen on juuri argentiinalaisille niin tärkeä ja arvostettu asia? Toimittajana Iida Tikka.

Sanna Raita-Aho ja turkkilaisten naisten taistelu

perjantaina 18.5.201822 min

Samaan aikaan kun presidentti Recep Tayyip Erdogan runnoo kansalaisyhteiskuntaa Turkissa, naisten oikeuksia puolustavat järjestöt keräävät yhä enemmän kannatusta. Toisaalta konservatiivit pyrkivät yhä rajoittamaan esimerkiksi naisten deittailua. Ylen Sanna Raita-Aho seuraa tätä kaikkea Istanbulissa. Toimittajana Iida Tikka.

Mika Hentunen ja jenkkinuorten vallankumous

perjantaina 4.5.201822 min

Yhdysvalloissa on jälleen vaalivuosi, mutta tällä kertaa jokin on eri tavalla kuin ennen: nyt on alkanut nuorten esiinmarssi, johon Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen on kiinnittänyt huomionsa. Erityisesti tämä näkyy paitsi aseiden vastaisissa mielenosoituksissa, myös Russell Bucklew -nimisen miehen kuolemantuomion herättämässä keskustelussa. Toimittajana Iida Tikka.

Petri Raivio ja Brysselin takapiru

perjantaina 20.4.201824 min

Euroopan Unionin ehkä vaikutusvaltaisin mies löytyy virkakoneiston huipulta: hän on Martin Selmayr, komission pääsihteeri. Mutta kuinka paljon henkilökemiat oikeastaan vaikuttavat EU-päätöksenteossa? Ylen EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio keskustelee aiheesta toimittaja Iida Tikan kanssa.

Kirsi Crowley ja Filippiinien huumesodan seuraukset

perjantaina 6.4.201823 min

Kirsi Crowley seuraa Filippiineillä hurjasta talouskasvusta nauttivan maan kehitystä poliisin valtaoikeuksia venyttävän presidentti Rodrigo Duterteen käskyn alla. Maassa käytävä raju huumesota jatkuu nyt toista vuotta ja vienyt tuhansien hengen. Samalla Eu arpoo, miten suhtautua Filippiinien nykyhallitsijaan. Toimittajana Iida Tikka.

Riikka Uosukainen ja Ruotsin jengirikollisuus

perjantaina 23.3.201825 min

Ylen Pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Riikka Uosukainen pohtii, miten jengirikollisuus vaikuttaa politiikkojen puheisiin Ruotsissa - erityisesti vaalien lähestyessä. Samaan solmuun kytkeytyy myös pelko Ruotsin vaaleihin vaikuttamisesta.

Jenny Matikainen ja kiinalaiset toimintasankarit

perjantaina 9.3.201819 min

Viime vuonna Kiinassa yksi elokuva oli ylitse muiden: Susisoturi 2 veti kansan elokuvateattereihin. Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen Kiinassa kertoo, miltä näyttää tämä kiinalainen toimintasankari, ja miten Kiina vaikuttaa Hollywood-elokuvien tuotantoon - ihan ilman sensuuria. Toimittajana Iida Tikka.

Aishi Zidan ja ultraortodoksien eriytyneisyys

perjantaina 23.2.201819 min

Miten Israelin armeija, ultraortodoksien erilainen elämäntapa ja korruptioskandaalin pyörteisiin joutunut pääministeri Benjamin Netanjahu linkittyvät toisiinsa? Ylen Lähi-Idän kirjeenvaihtaja Aishi Zidan avaa podcastissa Israelin sirpaleisen yhteiskunnan kerrostumia. Toimittajana Iida Tikka.

Annastiina Heikkilä ja Pariisin kahvilakulttuurin kuolema

perjantaina 9.2.201821 min

Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä seuraa Pariisissa, kun kannettavat tietokoneet valtaavat alaa perinteisissä kahviloissa. Läppärit herättävät närkästystä älymystössä, mutta oikeastaan kyse on jostain paljon suuremmasta: nuorten työtilanne on epävarma. Mutta miltä näyttää silppusukupolven tulevaisuus Ranskassa? Toimittajana Iida Tikka.

Sampo Vaarakallio ja Saksan suorasukaiset nuoret

perjantaina 26.1.201818 min

Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja on seurannut syksystä alkaen Saksan hallitusveivausta, jonka saksalaiset itse tuntuvat ottavan varsin lungisti. Silti nuorten ja vanhempien poliitikkojen linjaerot saavat ilmapiirin sähköistymään.

Marjo Näkki ja presidenttipyrkyrit Venäjällä

perjantaina 12.1.201824 min

Ylen Venäjän kirjeenvaihtaja Marjo Näkki seuraa Moskovassa, kuinka maa valmistautuu maaliskuun presidentinvaaleihin. Suomalaisille tuttujen ehdokkaiden mukaan yrittää ujuttautua vieraampia nimiä. Samaan aikaan Kremlin tavoite on patistaa kansa vaaliuurnille. Toimittajana Iida Tikka.

Paula Vilén ja Yhdysvaltojen vauhdikas vuosi

perjantaina 29.12.201728 min

Vuoden viimeisessä Mistä maailma puhuu -podcastissa Washingtonin kirjeenvaihtaja Paula Vilén pohtii, miten presidentti Donald Trumpin aikainen yhteiskunnan jakautuneisuus eroaa Barack Obaman kaudesta vai eroaako ollenkaan. Kertaamme myös vuoden olennaisimmat, nopeasti ohi kiitäneet tapahtumat. Toimittajana Iida Tikka.

Aishi Zidan ja jatkuva jakautuneisuus

perjantaina 15.12.201722 min

Ylen Israelin kirjeenvaihtaja Aishi Zidan raportoi jakautuneen yhteiskunnan keskeltä. Erityisesti se näkyy Jerusalemin tulehtuneen tilanteen noustessa maailman puhutuimmaksi uutiseksi, mutta myös arjessa Zidanin naapurustossa.

Petri Raivio ja Brabantin murhaajat

perjantaina 1.12.201724 min

Ylen EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio on seurannut ihmeissään, kun vuosikymmeniä vanhoja ryöstömurhia on alettu jälleen tutkia uusien johtolankojen paljastuttua. Belgian poliisi on ollut nyt muutoinkin keskustelun keskipisteessä, kun Brysselin keskustassa riehuneiden mellakoiden jälkipuinti on jatkunut.

Sampo Vaarakallio ja autorakkaat saksalaiset

perjantaina 17.11.201723 min

Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Sampo Vaarakallio on Berliinissä asuessaan saanut huomata, että saksalaiset eivät pelkää näyttää tunteitaan - ainakaan, kun kyse on autoista. Autot ja autoteollisuus vaikuttavat myös politiikan takahuoneissa, erityisesti uuden hallituksen muodostamisen eri vaiheissa. Toimittajana Jere Pehkonen.

Paula Vilén ja Halloween-viikon kauhut

perjantaina 3.11.201726 min

Ylen Washingtonin kirjeenvaihtajan viikko on ollut kiireinen: ensin Yhdysvalloissa kauhistuttivat presidentinvaaleihin liittyvän Venäjä-tutkintan uusimmat käänteet, sitten terrori-isku New Yorkissa. Samaan aikaan kotikaduilla on liikkunut jos jonkinlaista kauhistusta, kun Halloween on vallannut kaupungin. Toimittajana Jere Pehkonen.

Marjo Näkki ja Putinin lempileffat

perjantaina 20.10.201723 min

Ylen Venäjän kirjeenvaihtaja Marjo Näkki seuraa Moskovassa, kuinka presidentinvaalit lähestyvät ja kulttuuri kietoutuu Krimin ympärille. Näin erityisesti elokuvissa, joiden teemoja ja tyyliä on taidettu jäljitellä Yhdysvalloista - toki venäläisittäin.

Riikka Uosukainen ja ruotsalaiset diskuteeraajat

perjantaina 6.10.201720 min

Ylen Pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Riikka Uosukainen on havainnut, että Ruotsissa kaikkesta diskuteerataan eri malliin kuin Suomessa. Juuri nyt keskustelunaiheet ovat painavia: länsinaapurissa puhutaan esimerkiksi koulujen turvallisuudesta, ja Pohjoismaisen vastarintaliikkeen uusnatsit aiheuttavat pohdintaa.

Jenny Matikainen ja Pekingin pyörävuoret

torstaina 21.9.201721 min

Ylen Aasian kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen seuraa vierestä, kun turhautuneet kiinalaiset paiskovat pysäköityjä pyöriä pois kulkureiteiltään. Pekingissä kaupunkipyörien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti muutamassa vuodessa, ja aiheuttaa jo ongelmia. Matikainen pohtii myös muita Kiinan muutoksia, kuten nopeaa harppausta mobiilimaksamiseen sekä politiikan vähän hitaampaa muuttumista. Toimittajana Jere Pehkonen.

Mika Hentunen ja hurrikaani Harvey

torstaina 7.9.201722 min

Ylen Mika Hentusen kirjeenvaihtajakausi on alkanut vauhdikkaasti Washington D.C:ssä. Hurrikaani Harveyta paikan päällä seurannut Hentunen kertoo, mitä raporttien taustalla tapahtuu ja muistelee juttukeikkaansa hirmumyrsky Katrinaan. Hentusen kanssa keskustelevat Yle Puheen Jere Pehkonen ja Suvi Puukangas.