Mitä vielä, Ronja Salmi?

Mitä vielä, Ronja Salmi?

Yle Areena

Podcast-sarja Mitä vielä, Ronja Salmi? jatkaa keskustelua siitä mihin Mitä mietit, Ronja Salmi? -tv-ohjelmassa jäädään. Toimittaja Ronja Salmi pohtii uusia jatkokysymyksiä, jotka nousevat viikon aiheesta. Tyhjentäviä vastauksia Ronja ei edelleenkään kaipaa vaan avointa ja aitoa keskustelua tärkeistä aiheista. Podcastin kolmannella kaudella Ronjan kanssa keskustelemassa on tv-sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Essi Hellén. Joka jaksossa kuullaan myös asiantuntijavierasta viikon aiheeseen liittyen.

Jaksot

Mikä määrittelee sukupuolen?

tiistaina 19.5.202035 min

Ronja Salmen ja Essi Hellénin vieraana kauden viimeisessä jaksossa on Carolina, jonka keho luokitellaan intersukupuoliseksi. Mitä sukupuoli hänelle tarkoittaa ja merkitsee?

Astrologian historia

tiistaina 12.5.202032 min

Astrologian matka muinaisilta ajoilta milleniaalien puhelimiin. Astrologian alkusysäys saatiin jo tuhansia vuosia sitten ja sittemmin se on kokenut monia muutoksia. Nykyisin astrologia elää meemeissä ja podcasteissa milleniaalien puhelimissa. Ronja Salmi ja Essi Hellén perehtyvät astrologian historiaan ja nykyisyyteen astrologian harrastaja Jesse Saapunkin kanssa.

Jatkuvat painajaiset

tiistaina 5.5.202030 min

Miten suhde uneen muuttuu, jos se tuo mukanaan toistuvia painajaisia? Valokuvaaja Meeri Koutaniemi on kärsinyt painajaisunista vuosia. Miten unet saivat alkunsa ja mitä hän niistä ajattelee? Miten yöllinen elämä vaikuttaa päiviin ja kuinka painajaiset päättyivät? Studiossa Ronja Salmi sekä vieraana Meeri Koutaniemi.

Jatkuvat painajaiset

tiistaina 28.4.202030 min

Miten suhde uneen muuttuu, jos se tuo mukanaan toistuvia painajaisia? Valokuvaaja Meeri Koutaniemi on kärsinyt painajaisunista vuosia. Miten unet saivat alkunsa ja mitä hän niistä ajattelee? Miten yöllinen elämä vaikuttaa päiviin ja kuinka painajaiset päättyivät? Studiossa Ronja Salmi sekä vieraana Meeri Koutaniemi.

Petetty yhdessä

tiistaina 28.4.202030 min

Miten parisuhde jatkuu pettämisen jälkeen? Ronjan ja Essin vieraina pariskunta, joka on kokenut pettämisen ja pitänyt yhtä koettelemuksista huolimatta.

Maailman abortit

tiistaina 21.4.202033 min

Suomen aborttilainsäädäntö on 50 vuotta vanha ja prosessi jokseenkin vaivalloinen. Mutta mikä on tilanne maailmalla? Kuinka keskeinen aborttikysymys on maailman naisille ja mitä vaikutuksia sallittujen aborttien puuttumisella on? Ronjan vieraana Niina Laajapuro, ihmisoikeustyön johtaja, Amnesty Finlandilta.

Keskittyminen koronan aikaan

tiistaina 14.4.202030 min

Mitkä asiat vaikuttavat keskittymiskykyyn? Voiko sitä rapauttaa tai vahvistaa? Miten poikkeusolot vaikuttavat kykyymme keskittyä ja saada asioita aikaan? Ronja Salmen ja Essi Hellénin kanssa studiossa työelämävalmentaja Paula Ikonen.

Vulvodynia: piinaava hermosärky

tiistaina 7.4.202033 min

Kun kipu on jatkuva osa elämää ja tuntuu piinaavalta puukoniskulta voi kyseessä olla vulvodynia. Vulvodynia on yleisnimitys krooniselle kiputilalle, joka esiintyy häpyalueella ja ulkoisissa sukuelimissä. Jopa 15% naisista voi kokea oireita elämänsä aikana. Ronjan vieraana kuullaan Roosan tarina, joka kertoo omasta kamppailustaan vulvodynian kanssa.

Sisältövaroitus: Lapseen kohdistuva seksuaalinen väkivalta.

Miksi denssi trendaa?

tiistaina 31.3.202034 min

Suomalaiset nuoret viihtyvät yhä useammin pussi huulessa. Erityisesti ylähuulen alla painaa Odens-nuuska. Miksi? Mistä denssibuumi syntyi ja mihin se on menossa? Ronja Salmen ja Essi Hellénin kanssa keskustelemassa artisti ja Denssi-biisi tekijä Seksikäs-Suklaa sekä Ehyt ry:stä Hanne Munter.

Pojat ja syömishäiriöt - ”Kukaan ei kysynyt minulta syönkö”

tiistaina 24.3.202031 min

Tässä jaksossa keskitytään syömishäiriöön miesnäkökulmasta. Naisten syömishäiriöt ovat usein esillä, mutta syömishäiriöt ovat myös miesten ja poikien keskuudessa kasvamassa. Ronjan ja Essin kanssa aiheesta on keskustelemassa kokemusasiantuntija Jere Ollila, joka on itse kärsinyt syömishäiriöstä.

Onko kannabisaloitteella mahdollisuuksia?

tiistaina 17.3.202034 min

Mitä vielä, Ronja Salmi? podcastin uuden kauden ensimmäisessä jaksossa käsitellään tunteita herättävää aihetta puolesta ja vastaan: kannabiksen kansalaisaloitetta. Ronjan ja Essi Hellénin kanssa keskustelemassa ovat kansalaisaloitteen kampanjavastaava Tapani Karvinen sekä A-klinikan toimitusjohtaja ja ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

Miten aivot oppii?

maanantaina 13.5.201927 min

Mitä aivoissa tapahtuu silloin kun ihminen oppii? Kuinka aivoja treenataan niin, että uusien asioiden oppiminen olisi mahdollisimman helppoa? Miten empatia vaikuttaa oppimiseen? Ronja Salmen ja Emilia Valentinin vieraana kuullaan aivotutkija Katri Saarikiveä.

Kamalimmat treffit ikinä

maanantaina 6.5.201927 min

Mitä pieleen menneistä treffeistä voi oppia? Millaisia sukupuolinormeja deittailuun liittyy ja miten niistä voi pyrkiä eroon? Entä millaista on deittailu sinkkuäitinä? Ronja Salmi ja Emilia Valentin muistelevat hauskoja ja kamalia treffimuistoja yhdessä bloggaaja Iida Åfeltin kanssa.

Miten masennus näkyy kehossa?

maanantaina 29.4.201932 min

Masennuksesta puhutaan usein mielenterveysongelmana, vaikka se vaikuttaa mielen lisäksi myös muualla kehossa. Kuinka mielen ja kehon yhteys otetaan huomioon masennuksen hoidossa? Voiko fyysisiä oireita hoitamalla lievittää masennusta tai jopa edesauttaa paranemista? Ronja Salmen ja Emilia Valentinin vieraana depressiotutkija Soili Lehto.

Pitääkö seksistä voimaantua?

maanantaina 22.4.201931 min

Seksistä puhutaan nyt avoimemmin kuin koskaan. Mitä jos somen seksijumalattarien voimaantumisesta huolimatta positiivisuus tuntuu vaikealta? Kenen ääni seksipuheessa kuuluu ja kenen ei? Ronja Salmi ja Emilia Valentin pohtivat voimaantumistrendiä yhdessä seksuaaliterapeutti Marja Khilströmin sekä kokemusasiantuntija Emilia Ukkosen kanssa.

Miksi paskasta parisuhteesta on niin vaikea lähteä?

maanantaina 15.4.201927 min

Moni on joskus ollut tilanteessa, jossa parisuhteen miinukset peittävät plussat alleen. Silti moni jää ja yrittää vielä vielä kerran. Miksi erityisesti henkisen tai fyysisen väkivallan varjostamasta suhteesta on erityisen vaikea lähteä? Ronja Salmen ja Emilia Valentinin vieras Johanna kertoo työstään Naisten Linjalla sekä oman tarinansa väkivaltaisessa suhteessa elämisestä ja siitä irrottautumisesta.

Miten suojatua nettihäiriköinniltä?

maanantaina 8.4.201930 min

Mistä tunnistaa nettihäirinnän? Miten pitää toimia, jos joutuu nettiahdistelijan kohteeksi? Kannattaako kommentit poistaa ja estää kommentoija? Vai olla vastaamatta ja ignoorata koko tyyppi? Mitä jos kiusaajia on monta? Ronja Salmen ja Emilia Valentinin vieraana Someturva-palvelun perustaja Minttu Salminen.

Voiko runkata liikaa?

maanantaina 1.4.201927 min

Voiko runsaasta pornon katsomisesta seurata jotakin fyysistä haittaa? Onko death grip syndrome todellinen uhka? Runkkaavatko nuoret miehet todella niin paljon, ettei heillä enää seiso? Ronja Salmi ja Emilia Valentin miettivät peniksen ja suorituspaineiden ympärillä kiertäviä myyttejä. Vieraaksi saapuu Sexpon toiminnanjohtaja Tommi Paalanen.

Voiko uskosta erota?

maanantaina 25.3.201932 min

Miksi jäädä tai lähteä uskonnollisesta yhteisöstä? Kuinka tasapainotella uskonnollisen yhteisön sääntöjen ja maallistuneen yhteiskunnan normien välillä? Entä voiko olla lestadiolainen ja samaan aikaan feministi? Ronja Salmen ja Emilia Valentinin vieraana lestadiolaisuudesta eronnut Viena Kangas, sekä jehovan todistaja Aino.

Kenellä on vastuu ehkäisystä?

lauantaina 16.3.201932 min

Miten vastuu ehkäisystä jakautuu miesten ja naisten välille? Miten epätasa-arvoa voisi korjata? Ja missä ihmeessä viipyy miesten e-pilleri? Ronja Salmen Ja Emilia Valentinin vieraana keskustelemassa Naisunionin puheenjohtaja Sallamaari Muhonen ja Miehet Ry:n puheenjohtaja Janne Salakka.

Huumeiden käyttöä ilman rangaistusta?

maanantaina 11.3.201932 min

Mitä Suomessa tapahtuisi, jos huumeita saisi käyttää vapaasti ilman rangaistusta? Uskooko joku vielä porttiteoriaan? Ronja ja Emilia pohtivat miten suomalaista huumauslainsäädäntöä pitäisi päivittää. Vieraaksi saapuu päihdetutkija Tuukka Tammi.

Minä-minä-minä vs. empatia

tiistaina 29.5.201828 min

Miten minäkeskeisyys vaikuttaa empatiakykyyn? Mitä empatia oikeastaan on ja onko se meihin sisäänrakennettuna? Voiko empatiaa opetella? Ronja ja Emilia pohtivat empatiaa sekä minäkeskeisyyden ja somen vaikutuksia siihen. Vieraana kuullaan psykologian tutkijatohtori Silja Martikaista, joka on mukana tutkimusprojektissa, joka keskittyy empatian ja vuorovaikutuksen tutkimiseen tosielämän tilanteissa.

Millaisia idoleita pojat kaipaavat?

tiistaina 22.5.201834 min

Keskustelu nykyajan miehisyydestä jatkuu. Millaisia idoleita pojat kaipaavat? Millaiset esikuvat ovat rikkoneet väkivaltaisen, möreän perusjampan muottia? Taiteilijuudessa feminiiniset tai näyttävät pukeutujat eivät sovi perinteiseen miehen muottiin, glamrokkarit ja jopa hevipoikien pitkät tukat myös rikkovat sitä. Ronjan ja Emilian vieraana on nykyajan miesidoli, laulaja-lauluntekijä Elias Kaskinen.

Ketä nykyinen raiskauslainsäädäntö suojelee?

tiistaina 15.5.201828 min

Miten raiskauslainsäädäntöä pitäisi muuttaa vastaamaan tämän päivän tietoja ja arvoja? Ketä nykyinen lainsäädäntö suojelee? #metoo on muuttanut keskustelua ja yleistä ilmapiiriä, mutta miten tästä eteenpäin? Ronjan kanssa keskustelemassa on Emilia Valentin sekä toimittaja Maaret Launis, yksi suomalaisen #memyös -kirjan tekijöistä.

Miksi nainen on huora, vaikka mies on sonni?

tiistaina 8.5.201834 min

Naisia on huoriteltu kautta aikojen ja samalla miehistä puhutaan pelimiehinä, pukkeina tai sonneina. Mihin huorittelulla pyritään ja miksi myös naiset huorittelevat toisiaan? Miten huorittelu saataisiin loppumaan? Aiheesta Ronjan kanssa keskustelemassa Emilia Valentin ja sosiologi, nuorisotutkija Sanna Aaltonen.

Yksinäisyys

tiistaina 1.5.201834 min

Yksinäisyys on suomalaisten kansantauti ja toisaalta yksin olemista ja itsenäisyyttä arvostetaan. Mitä eroa on vapaaehtoisella yksin olemisella ja yksinäisyydellä. Kuka hyötyy yksinäisyydestä? Voiko kaupunkisuunnittelulla vaikuttaa yksinäisyyden torjumiseen? Ronjan kanssa keskustelemassa on Emilia Valentin ja Mari Vaattovaara, filosofian tohtori ja kaupunkimaantieteen professori Helsingin yliopistosta.

Tulevaisuuden addiktiot

tiistaina 24.4.201833 min

Toimittaja Ronja Salmi ja Emilia Valentin jatkavat addiktio-teeman käsittelyä ja miettivät mitä tulevaisuuden addiktiot voisivat olla. Some, teknologia, pelit ja tekoäly luovat helposti dystopisenkin kuvan tulevaisuudesta. Aiheuttaako nämä kaikki meille riippuvuutta vai voiko niistä olla myös iloa ja apua arkeen. Keskustelussa mukana on mediatutkija Janne Matikainen.

Moderni rakkaustarina

keskiviikkona 18.4.201835 min

Miten Disney-sadut ja romanttiset elokuvat vääristävät mielikuviamme rakkaudesta? Onko Tinder hyväksi vai pahaksi? Voiko sinkkuus olla moderni parisuhde? Ronja ja Emilia jatkavat parisuhteen puimista. Vieraana on sinkkubloggari ja kirjailija Henriikka Rönkkönen.

Kannattaako hankkia lapsia?

tiistaina 10.4.201832 min

Mitä vielä, Ronja Salmi? ohjelmassa pohditaan kannattaako hankkia lapsia, jos maailma tuhoutuu. Ilmastonmuutoksen uhkakuvat eivät lupaa hyvää maapallolle. Kuinka paljon voimme tehdä asian eteen omilla valinnoilla? Olisko suurin ekoteko olla hankkimatta lapsia? Toisaalta yhteiskunta on huolissaan syntyvyyden laskusta. Ronjan kanssa keskustelemassa aiheesta ovat ohjaaja Emilia Valentin ja Helsingin vihreiden kaupunginvaltuutettu, kahden lapsen isä ja tunnettu ekologinen eläjä Leo Stranius.

Miten pitää huolta lantionpohjan lihaksista?

tiistaina 3.4.201830 min

Vaikka pillusta on usein vaikea puhua, mediassa aihe on myös muodissa. Menkat mainstreamaa ja feminismi trendaa. Sukuelimen ehostustuotteitakin on jo maailmalla. Toimittaja Ronja Salmi ja ohjaaja Emilia Valentin pohtivat pillumeikkien sijaan kuitenkin elimen terveyttä; miten lantionpohjan lihaksia voi treenata ja miksi se kannattaa. Vieraana lantionpohjan fysioterapeutti Anu Parantainen.

Kympin tytöt

tiistaina 27.3.201830 min

Mitä vielä, Ronja Salmi? -podcastin ensimmäisessä jaksossa jatketaan pohdintaa riittämättömyydestä. Miksi puhutaan vain kympin tytöistä, ei pojista. Ja miksi kympin tytöistä puhutaan negatiivisesti? Toimittaja Ronja Salmi ja ohjaaja Emilia Valentin pohtivat, miten kympintyttöys on vaikuttanut aikuisiällä. Vieraana bloggaaja Eeva Kolu, niin ikään kympin tyttö, joka on kirjoittanut avoimesti burnoutistaan ja itsekriittisyydestä.