Miten musta tuli muusikko

Miten musta tuli muusikko

Yle Areena

Suomen eturivin artistit kertovat ennenkuulemattomia tarinoita ajalta ennen julkisuutta.

Jaksot

Aleksanteri Hakaniemi: "Minä pärjään tällä millä minä olen päättänyt pärjätä."

tiistaina 3.12.201937 min

Nykyisin Aleksanteri Hakaniemen kappaleilla on kymmeniä miljoonia striimejä ja keikoilla yleisö laulaa biisejä mukana. Aina tilanne ei ole ollut ainakaan taloudellisti yhtä helppo, mutta Kouvolalainen katusoittaja päätti aikanaan pärjätä Helsingissä ja sen hän lopulta teki.

Reino Nordin: "Taiteilijan pitää jatkuvasti hakata itseään, mutta tavallaan positiivisesti"

tiistaina 26.11.201941 min

Taiteilijaperheeseen syntyneelle Reino Nordinille musiikki on aina ollut luonnollinen osa arkea, mutta samalla asia, jonka parissa voi jatkuvasti haastaa itseään. Vuoden 2017 striimatuimman kappaleen tehnyt muusikko etsii yhä julkisilla paikoilla olevia pianoja sekä altistaa itsensä tilanteille, joiden parissa voi testata omaa iskukykyä muusikkona.

Abreu: "En ymmärrä, miten oon päässyt jatkoon, kun oon katsonut sen koelaulun”

tiistaina 19.11.201941 min

Vuonna 2006 Anna Abreu järjesti kohtalokkaat kotibileet, missä syntyi päätös lähteä porukalla jatkoille Idolsin koelauluihin - vain yksi pääsi koelauluista eteenpäin.

Pikku G: ”Faija sano et mä en signaa sun levydiilii, jos sä et mee kouluun”

tiistaina 12.11.201948 min

Nuoruudessaan Pikku G piilotteli nuotteja, koska pianon soitto oli noloa. Musiikin avulla hän kuitenkin päätyi aikansa ilmiöksi Suomessa. Pikku G:n ensimmäisten levyjen jälkeen räppäri eli vuosia julkisuuden ulkopuolella. Varsinaisesti mitään taukoa ei kuitenkaan ollut, koska samalla musiikkikuvioissa tapahtui isoimpia asioita kuin kukaan arvasikaan.

Roope Salminen: "Julkkisvanhemmista on ollut haittaa muusikkona, mutta hyötyä artistina"

tiistaina 5.11.201945 min

Roope Salminen on bändinsä isoin julkkis. Siksi hän pelkää olevansa suuren yleisön silmissä “räppäävä Heikki Paasonen”, joka vain esittää muusikkoa. Artisti on kuitenkin aidosti ylpeä bändistään ja sanoo, että Madafakin darra on vuosikymmenen parhaita popisävellyksiä.

Anssi Kela: ”Toivon, että mut muistettaisiin koko kuljetusta matkasta eikä pelkästään yhdestä levystä”

tiistaina 29.10.201946 min

“Nummela” on se sana mikä tulee monelle mieleen kun puhutaan Anssi Kelasta, vaikka laulaja onkin helsinkiläislähtöinen. Muusikkovanhemmat edesauttoivat uravalinnassa, mutta laulajaa miehestä ei pitänyt tulla – se tapahtui tilanteen pakosta.

Anna Puu: ”Olin himo musawänkkeri, jolle kaikki kaupallinen oli paskaa."

tiistaina 22.10.201938 min

Anna Puun kesti pitkään myöntää itselleen, että hän haluaa artistiksi. Idols räjäytti tien auki kerralla, mutta sen leima on jättänyt laulajan taiteilijaidentiteettiin jälkensä.

Aste: “Päättötodistuksessa neloset oli nostettu vitoseksi varmasti sen takia, että mun ei haluttu jäävän kouluun”

tiistaina 15.10.201942 min

Aste eli Jani Sutelainen ei loistanut koulussa, eikä sen jälkeen ollut varma, minkä suunnan elämässään valitsisi. Kun räppäri lomautettiin raksatöistä, hän haki Kelan tukien perässä M-Eazy Music -studiolle työelämän valmennukseen. Siellä Aste kuvitteli pääsevänsä löysäilemään, mutta tuottaja Henry Lanz laittoikin räppärin hommiin.

Ellinoora: “Samana iltana tuli maili, että jumalauta mikä ääni, kuka tää tyttö on?”

tiistaina 27.8.201948 min

Ellinoora lauloi Beyoncén kappaleen netistä ladatun karaoketaustan päälle musiikinopettajansa kotistudiolla, mutta jätti sen lähettämättä kykykilpailuun. Sitten alkoi tapahtua.

Santa Cruzin Archie: “En mä ruvennut tähän siksi, että voisin soittaa keikan ja mennä hotellille itkemään”

keskiviikkona 21.8.201931 min

Todellista rock’n’roll elämää elävä Archie Cruz on toteuttanut unelmansa monta kertaa ja päässyt idoliensa kanssa samalla lavalle. Konkarit opettivat, että sviittiin kuljetaan limusiinilla ja yksi heistä tahtoi Archielta kitaratunnin.

Prinssi Jusuf: “Musiikki ei oo mikään vitsi”

tiistaina 6.8.201954 min

Prinssi Jusuf pyrki nuoresta pitäen räppäriksi Tupacin, Jay Z:n ja 50 Centin innoittamana, vaikka vanhemmat muuta toivoivat. Lopulta uskoon tulon myötä hän löysi oman paikkansa - myös muusikkona.

Costee: "Synkistelyllä palasin juurilleni"

tiistaina 30.7.201941 min

Costeen vanhemmat soittivat hänelle klassista musiikkia jo vauvana ja täti vei keikoille ala-asteikäisenä. Hänellä on ollut lukuisia bändiprojekteja sekä jatkuva halu opetella ja tehdä musiikkia. Silti se on ammatin sijaan ollut aina ennen kaikkea harrastus, jonka parissa Costee ei halua olla koskaan valmis.

Evelina: “Itsetuntopuuskissani lähetin sitten sellaisen DM:n”

tiistaina 23.7.201930 min

Evelina lähestyi isoja muusikkonimiä somessa itsevarmasti. Pian sen jälkeen laulaja istui italialaisessa ravintolassa Helsingissä ja jännitti niin paljon, ettei saanut syötyä.

Vilma Alina: ”Välillä mä lähdin sieltä kyyneleet silmissä kotiin”

tiistaina 16.7.201943 min

Vilma Alina on lahjakas muusikko, joka sai levytyssopparin ihmeellisten sattumusten kautta. Tarinaan liittyy luvaton bileilta Sveitsissä, mokatut pääsykokeet ja Anssi Kela. Kaiken tämän jälkeen alkoi musiikin kova työstäminen, jossa nuoren taitelijan piti tottua tiukkaan palautteeseen.

Ellips: “Mulla on nykyajan ahdistus ja menneisyyden kaipuu.”

tiistaina 9.7.201927 min

Ellips eli Haloo Helsinki -bändin solisti Elli Haloo lähti elämänsä tärkeimpään palaveriin suoraan hautajaisista.

Kasmir: “Ajattelin, että oon liian ruma laulajaksi ja nämä tyypit menestyisi paremmin ilman mua”

tiistaina 2.7.201947 min

Ennen Vadelmavenettä Kasmir sylki keikkojen jälkeen verta ja seurasi kateellisena keittiöstä, kun kaverit ympärillä tekivät menestyneesti musiikkia.

Sanni: “Se oli sarjassa elokuvahetket elämässämme, jotka muuttavat kaiken”

tiistaina 2.7.201944 min

Sanni myi patonkeja kahvilassa ja unelmoi isoja juttuja, kun hän tutustui tyyppeihin, joiden kanssa tulisi muuttamaan suomalaista popmusiikkia.

Tulossa YleX podcast: Miten musta tuli muusikko

torstaina 27.6.20191 min

Suomen eturivin artistit kertovat ennenkuulemattomia tarinoita ajalta ennen julkisuutta.