Museojuttu

Museojuttu

Podplay | Museokeskus Vapriikki

Museojuttu-podcastissa pääsee mukaan mielenkiintoiselle mielikuvamatkalle, jonka tarjoaa museokeskus Vapriikki. Museojutussa tutustutaan Vapriikin näyttelyiden aiheisiin sekä syntyperiin ja avataan mm. portit antiikin Roomaan, noustaan estradille teatterikaupungissa ja lähdetään ruokamatkalle 70-luvulle. Viihdy, ylläty ja opi uutta. Museojuttu - uusi jakso joka kuukausi Podplayssa.

Jaksot

Liekeissä - Tulipalot Tampereella

tiistaina 13.9.202256 min

Vapriikin tutkijat Outi Penninkangas ja Antti Liuttunen keskustelevat Tampereen historian tunnetuimmista tulipaloista.

Mielikuvituksen maantiede – pelaaminen ja kartat

tiistaina 9.8.202233 min

Niklas Nylund Pelimuseosta ja tutkija Jaakko Stenroos keskustelevat kartoista peleissä. Millaisia ovat vanhimmat tunnetut pelikartat, ja miten digipelit ovat muuttaneet tapaamme käyttää karttoja?

Vivienne Westwood – An Inspiring Icon

tiistaina 14.6.202249 min

Studiossa keräilijä Lee Price sekä valokuvaaja Ki Price. Millaista on työskennellä Vivienne Westwoodille? Miltä tuntuu pukeutua hänen muotiluomuksiinsa, ja kuinka Vivienne yhdistää muodin ja aktivismin? Jakso liittyy Museo Milavidan näyttelyyn, joka on esillä 2022. Jakso on englanniksi.

Teppo Nummisen kisamuistoja

tiistaina 10.5.202237 min

Museojuttu fiilistelee MM-kisatunnelmaa, kun Vapriikissa sijaitsevan Suomen Jääkiekkomuseon Mika Vehmas jututtaa kiekkolegenda Teppo Nummista. Teppo kertoo 20-vuotisen leijonauransa avainkohdista, kotikisojen tuomista haasteista sekä lähettää terveisensä kultajahtiin suuntaavalle leijonalaumalle.

Elämää Amurissa

tiistaina 12.4.202237 min

Kokoelmapäällikkö Teemu Ahola ja tutkija Tuomo Salonen keskustelevat elämästä Amurin kaupunginosassa. Millaista oli arki yhteisöllisessä työläiskaupunginosassa sata vuotta sitten?

Wivi Lönn - innovatiivinen arkkitehti

tiistaina 15.3.202240 min

Jaksossa Vapriikin tutkija Asla Heikkari ja yliopisto-opettaja Iida Kalakoski Tampereen yliopistosta keskustelevat Wivi Lönnin arkkitehtuurista ja rakennuksista Tampereella. Mikä teki Wivistä ajassaan innovatiivisen arkkitehdin?

Teollisen Tampereen historiaa

maanantaina 14.2.202244 min

Vapriikin kokoelmapäällikkö Teemu Ahola ja Työväenmuseo Werstaan johtaja Ulla Rohunen keskustelevat Suomen Manchesterin historiasta.

Tamperelaisen arkkitehtuurin helmiä

tiistaina 11.1.202239 min

Tutkija Antti Liuttunen jututtaa arkkitehti Jorma Mukalaa tamperelaisesta arkkitehtuurista. Miten kaupunkikuva on muuttunut, ja kenelle Tamperetta suunnitellaan?

Museoneuvos muistelee

tiistaina 14.12.202139 min

Museonjohtaja Marjo-Riitta Saloniemi haastattelee museoneuvos Toimi Jaatista tämän pitkästä urasta Vapriikin johtajana.

Rakastavat ritarit - homoseksuaalisuus keskiajalla

tiistaina 16.11.202145 min

Tässä Museokeskus Vapriikin Museojuttu-podcastin jaksossa Jenni Lares haastattelee tutkija Tom Linkistä. Jaksossa selviää, millaisia tarinoita löytyy mies- ja naispareista keskiajan aineistosta?

Luonnontutkimusta Tampereella

tiistaina 12.10.202140 min

Podcastissa Luonnontieteellisen museon tutkijat Riikka Elo ja Tomi Kumpulainen kertovat museon tutkimushankkeista, ja uusimmista löydöksistä. Mitä on tapahtunut perhoslajeille? Millaisia uusia uutisia kuuluu puutiaisrintamalta?

Tampere liekeissä - tulipalojen ja palontorjunnan historiaa

keskiviikkona 15.9.202129 min

Jaksossa tutkija Outi Penninkangas jututtaa pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Veijo Kajania Tampereen palolaitoksen historiasta.

Rockadillo - uraauurtava musiikkiyhtiö 50 vuotta

tiistaina 17.8.202154 min

Museojutun 12. jaksossa musiikkiyhtiö Rockadillon perustaja Tapio Korjus ja Postimuseon johtaja, innokas musiikkiharrastaja Kimmo Antila keskustelevat Rockadillon 50-vuotisesta taipaleesta. Miten suomalainen ja kansainvälinen musiikkiala sekä viestintäteknologia ovat muuttuneet tänä aikana? Rockadillo - 50 vuotta kaikkiin suuntiin -näyttely on esillä museokeskus Vapriikissa 10.9. – 5.12.2021.

Kiehtova keskiaika – missä sitä voi harrastaa

tiistaina 13.7.202142 min

Museolehtori Iita Kulmalalla on Museojuttu-jaksossa vieraina kaksi keskiaikaharrastajaa. Joona Hämäläinen taistelee haarniskassa ja Jenni Lares elävöittää keskiaikaa.

Amurin työläismuseokortteli – kun museo saapui Amuriin

tiistaina 15.6.202142 min

Museojuttu-jaksossa tutkija Mari Lind jututtaa eläkkeellä olevaa amanuenssi Paula Leinosta, joka oli perustamassa Amurin työläismuseokorttelia 70-luvulla. Miten museo sai alkunsa ja muotoutui tamperelaisten suosituksi kesäkohteeksi?

Ritarit – tarut ja todellisuus

tiistaina 11.5.202143 min

Tutkijat Jenni Lares ja Tapio Salminen keskustelevat Museojuttu-podcastin jaksossa ritarilaitoksesta. Miten ritarius näkyi Suomessa? Vapriikissa on esillä Ritarit-näyttely 20.5.-5.12.2021.

Paluu 20-luvulle – jazztytön elämää

tiistaina 13.4.202138 min

Vapriikin viestintäsuunnittelija Tähtitalvikki Poikajärvi ja tutkija Katri Pyysalo keskustelevat Museojuttu-jaksossa iloisesta 20-luvusta, ja ajan ilmiöstä, jazztytöistä. Millainen oli säännöistä piittaamaton biletyttö sata vuotta sitten?

Luontoon – lähiympäristö tarjoaa elämyksiä ja hyvinvointia

tiistaina 16.3.202137 min

Luonnontieteellisen museon tutkijat Riikka Elo ja Tomi Kumpulainen pohtivat Museojuttu-jaksossa, millaisia elämyksiä ja harrastuksia löytyy lähiluonnosta.

Parhain terveisin – Tampere vanhoissa postikorteissa

tiistaina 16.2.202148 min

Vapriikin Museojuttu-podcastin kuudennessa jaksossa sukelletaan vanhojen postikorttien maailmaan. Postimuseon tutkija Mirka Ylä-Mattila ja Tampere-aiheisten korttien keräilijä Kari Salonen hullaantuvat korteista. Miksi Tampere-kortissa on kuvattu Oulussa sijaitseva torni? Miksi postikorteissa on ruumiita? Postimuseon näyttely Parhain terveisin – postikortti 150 vuotta on esillä museokeskus Vapriikissa Tampereella 19.2.-28.3.2021. https://www.postimuseo.fi/nayttely/parhain-terveisin-postikortti-150-vuotta/

Finlayson - Tampereen tehtaan ateljeessa

tiistaina 12.1.202146 min

Vapriikin Museojuttu-podcastin viidennessä osassa muistellaan elämää Finlaysonin Tampereen tehtaan ateljeessa 1960-80-luvuilla. Tutkija Mari Lindin kanssa studiossa keskustelemassa ovat tekstiilitaiteilija Liisa Torsti ja Lapin yliopiston professori Heidi Pietarinen.

Tiistaitarjotin – ruokamatka 70-luvulle

tiistaina 15.12.202038 min

Museojutun neljännessä jaksossa muistellaan 70-luvun keittiön ihanuuksia ja kamaluuksia. Tutkija Reetta Lepistöllä on vieraanaan 70-luvulla kokannut perheenemäntä Kaarina Lepistö, sekä pöydän antimista lapsena nauttinut Tuija Salmi. Podcastissa palataan myös joulupöydän perinteisiin.

Ostia – lapsuus Roomassa

tiistaina 24.11.202058 min

Museojuttu-sarjan jaksossa tutkija Marjo Meriluoto ja dosentti Ville Vuolanto pohtivat, millainen oli lapsuus antiikin Roomassa. Keitä perheeseen kuului, millaisia leikkejä ja pelejä tunnetaan?

1918 - Tampereen vankileiri

tiistaina 27.10.202050 min

Museojuttu-podcastin aiheena on Tampereen vankileiri sisällissodan aikana. Tutkija Tuomas Hopulta on juuri ilmestynyt uusi kirja aiheesta, ja Museokeskus Vapriikin tutkija Antti Liuttunen ottaa selvää, mitä uutta on selvinnyt punavankien kohtaloista. Tervetuloa kuuntelemaan!

Teatterikaupunki - muistoja lavalta

tiistaina 6.10.202047 min

Museojuttu-podcastin ensimmäisessä jaksossa tutkija Katri Pyysalo haastattelee kahta tamperelaista veteraaninäyttelijää, Liisa Roinetta ja Seppo Mäkeä. Millaisia huippuhetkiä ja kommelluksia muistuu mieleen parin pitkän uran varrelta?! Vapriikin Teatterikaupunki-näyttelyssä lisää muistoja maaliskuuhun 2021 saakka.