Muurit

Muurit

Yle Areena

Muurit-podcastsarja pohtii sitä, miten tämän päivän muurien rakentaminen vaikuttaa ihmisten elämään. Berliinin muurin murtuminen ravisutti maailmaa 27 vuotta sitten. Mutta uusia muureja tai aitoja on sen jälkeen noussut kymmeniä. Niiden tarkoitus on ennen muuta estää ihmisten vapaata liikkumista. Sari Taussi kävi Espanjan ja Marokon välisellä muurilla Ceutassa Pohjois-Afrikassa sekä matkusti Juutinrauman sillan yli junalla Kööpenhaminasta Malmöön. Sarjan toimittaja on Sari Taussi ja äänisuunnittelija Suvi Tuuli Kataja.

Jaksot

Ilman papereita

perjantaina 27.1.201715 min

Osa 4. Ruotsi on halunnut pysäyttää siirtolaisvirran aloittamalla rajatarkastukset Tanskan ja Ruotsin yhdistävällä Juutinrauman sillalla. Sari Taussi tapasi paperittomana Ruotsissa elävän afganistanilaisen nuoren miehen ja kysyi Malmön asukkailta mitä he suuresta siirtolaisten määrästä ajattelevat.

Aita Ruotsin ja Tanskan rajalla

perjantaina 27.1.201714 min

Osa 3. Muurien ja aitojen pystyttämiseen ajavat ennen kaikkea maahanmuuton torjunta ja pelko terrorismista. Aita on noussut myös Ruotsin ja Tanskan väliin, Ruotsin eteläiselle Hyllien juna-asemalle. Aidan on tarkoitus helpottaa toissa vuonna käyttöön otettuja rajatarkastuksia. Ruotsiin tuli vuonna 2015 yli 160 000 turvapaikanhakijaa. Sari Taussi teki siltamatkan päivittäin tarkastusten läpi kulkevan Pia Ukkosen kanssa.

Pitkä matka Eurooppaan

perjantaina 20.1.201713 min

Osa 2. Yksi Euroopan Unionin ulkoraja löytyy Espanja ja Marokon rajalta, Pohjois-Afrikasta. Ceutassa on yli kuusi metriä korkea uusimmalla tekniikalla valvottu aita, jonka on tarkoitus pysäyttää Afrikasta Eurooppaan pyrkivät ihmiset. Sari Taussi tapasi aidan yli kiivenneen kamerunilaisen Patrickin.

Muurit-sarjan 3. ja 4. jakso julkaistaan keskiviikkona 25.1.

Ceuta, toiveiden kaupunki

perjantaina 20.1.201713 min

Euroopassakin eletään muurien aikaa. Esteillä halutaan ennen muuta torjua liian vuolaana pidettyä maahanmuuttoa. Euroopan Unionin uloimpia maarajoja on yli kuusi metriä korkea aita Espanjan ja Marokon rajalla Pohjois-Afrikassa. Sari Taussi tapasi rajaa valvovan Alfonso Cruzadon. EPA/REDUAN