Outo laakso

Outo laakso

Yle Areena

Outo laakso – podcast kauhusta esittelee genren kiinnostavimpia puolia kauhufaneille ja sellaisille kuulijoille, jotka eivät itse uskalla kuluttaa kauhua. Sofia Tawast ja Ville Yli-Knuutila kertovat kaskuja taustoista, tekevät juonianalyyseja ja käyvät läpi yhteiskunnallisia ilmiöitä kauhun kautta.

Jaksot

Kauhu ja huumori: Onko solvauksia huutava demonivuohi liian överi?

maanantaina 28.10.201957 min

Ylistys hauskalle kauhulle! Tämä aliarvostettu genre herättää tunteita, nauraa omille kliseilleen ja sivaltaa vitseillään valtarakenteisiin. Miksi juuri naurettava kauhu toimii niin hyvin yhteiskunnallisen kritiikin välineenä? Entä mitä hauskaa on oksentavassa noitamummossa tai vampyyrien tiskivuorossa? Sofia, Ville ja Mansplaining Massacre -elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Ilja Rautsin pohtivat yhdessä mauttomuuden rajoja.

Kosminen kauhu: H.P. Lovecraft oli roskakirjailija ja paatunut rasisti, jonka työ tuntuu yhä popkulttuurissa

maanantaina 28.10.201951 min

True Detective, Birdbox, Salaiset kansiot ja Stephen Kingin It ovat täynnä viittauksia kirjailija H.P. Lovecraftin tuotantoon. 1900-luvun alussa Lovecraftia ei paljon arvostettu, mutta nykyään häntä pidetään kosmisen kauhun herrana. Sofia ja Ville sukeltavat lonkerohirviöiden, okkultismin ja ihmisen mitättömyyteen saloihin yhdessä Kuiskaus pimeässä -lehden päätoimittaja Lauri Latun kanssa.

Muumit ja kauhu: Mörkö symboloi sosiaalista kuolemaa

maanantaina 28.10.201954 min

Muistatko Jäärouvan, liejukäärmeet ja Muumimamman masennusoireet? Entä arvaatko, mikä muumitarina on täydellinen kuvaus ilmastoahdistuksesta? Sofia ja Ville pohdiskelevat taidekasvatuksen tutkijatohtori Susanne Ylösen kanssa Tove Janssonin Muumilaakson pimeitä puolia.

Kuka ansaitsee kärsimyksensä? Tällainen on kauhuelokuvan päähenkilö

maanantaina 28.10.201952 min

Ei ole sattumaa, että trauman kokeneet hahmot päätyvät kauhuteoksissa kummitusten, sarjamurhaajien ja demonien riivaamiksi. Sofia ja Ville pureutuvat päähenkilön anatomiaan yhdessä kauhukirjailija Tiina Raevaaran kanssa ja analysoivat kesän puhutuinta kauhuleffaa Midsommar.

Japanilainen kauhu: Laahustavan kummitusnaisen taustatarina

maanantaina 28.10.201953 min

The Ring toi tummatukkaisen kummitustytön Hollywoodiin, mutta japanilaiset ovat pelänneet kostonhaluisia naisia jo kauan ennen kirottua VHS-kasettia. Miksi japanilainen kummitus liikkuu nykien? Entä miten atomipommit vaikuttavat maan kauhukulttuuriin? Sofia ja Ville saavat oppitunnin japanilaisesta kauhusta, kun mukana on Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija ja Helsinki Cine Aasian tuottaja Leena Eerolainen.

UUSI KAUSI: Noitien paluu: Feministinen noitaklaani on syrjäyttänyt metsämökin ilkeän naisen

maanantaina 28.10.201951 min

Käynnissä on kovin noita-boomi sitten 1990-luvun, mutta miksi juuri nyt? Sofia ja Ville purkavat osiin kauhukulttuurin noitakuvaukset ja pohtivat, mikä saa noidat trendaamaan. Jakson lopussa keskusteluun liittyy Tampereen yliopiston dosentti, noitatutkija Marko Nenonen, joka suoristaa yleisiä väärinkäsityksiä noitavainoista.

Perustuu tositapahtumiin, vieraana kauhukirjailija Marko Hautala

maanantaina 22.10.201860 min

Pyschon, Teksasin moottorisahamurhaajan ja Uhrilampaiden tappajat perustuvat kaikki samaan tosielämän kauhutarinaan. Urbaanit legendat ja historialliset tapahtumat ovat inspiroineet kauhuteoksia aina, mutta miten arkinen muutetaan kauhuksi? Sofia, Ville ja kauhukirjailija Marko Hautala käyvät läpi tosikauhun klassikoita ja pohtivat, millainen on tekijän vastuu, kun fiktiossa käytetään historian hahmoja epäsuotuisassa valossa.

Kun hirviö näyttää kasvonsa

maanantaina 22.10.201840 min

Jännitys pysyy kauhuteoksessa yllä vain niin kauan, kun pääpahis on piilossa. Miksi? Entä mitä sanottavaa Freudilla on asiasta? Miten rakennetaan pelottava paljastus ja miksi Alien toimii erityisen hienosti? Sofia ja Ville käyvät läpi genren pahimpia pettymyksiä ja parhaita paljastuskohtauksia.

Kauhuleffojen äänikerronta: kuuntele tämä, eivätkä elokuvat kuulosta enää koskaan samalta

maanantaina 22.10.201849 min

Muistatko Jawsin tunnusmusiikin? Entä Kauna-kummituksen korinan? Kauhu on (musikaalia lukuunottamatta) äänistä riippuvaisin elokuvagenre. Sofia ja Ville kertovat, miten kauhuelokuvan ääniraita rakennetaan, mitä ovat stinger-viulut ja miksi hiljaisuus on usein kaikista kammottavinta.

Kiehtova kehokauhu, vieraana tutkija Outi Hakola

maanantaina 22.10.201846 min

Ulkopuolelta tulevat uhat voivat olla pelottavia, mutta kaikkein hirvittävintä on, kun sisälläsi kasvaa jotain Vierasta. Mitä on kehokauhu ja millaisia teoksia genre pitää sisällään? Sofia ja Ville pohtivat tutkija Outi Hakolan kanssa, miten kehokauhu kietoutuu kulttuurimme tabuihin ja miksi pelkäämme niin epätoivoisesti hallinnan menettämistä.

The Conjuring: vuosikymmenen suosituin kauhuilmö

maanantaina 22.10.201850 min

Tositapahtumiin perustuvassa The Conjuring -elokuvasarjassa seurataan 1970-luvulla toiminutta Warrenin pariskuntaa, joka metsästää demoneita ja kummituksia. Miksi juuri The Conjuring -elokuvat ovat niin äärimmäisen suosittuja ja mitä kaikkea ne pitävät sisällään? Sofia ja Ville esittelevät vuosikymmenen suosituimman kauhuilmiön ja pohtivat, mitä syvempää sanomaa elokuviin on piilotettu.

Ihanat, kamalat äidit kauhussa

maanantaina 22.10.201855 min

Äitiys on kauhuaiheena yhtä suosittu kuin kuolema tai seksi. Carrie, Lumikki, Manaaja, The Ring ja Hereditay, kauhu on täynnä kuuluisan kamalia äitejä ja piinattuja yksinhuoltajia. Sofia ja Ville käyvät läpi pahan äidin arkkityyppejä ja pohtivat, miten äitiyden kuvaus on kehittynyt 2010-luvulla kauhussa.