Päivän pykälä

Päivän pykälä

Podplay | Traficom Finland

Uusi tieliikennelaki tulee voimaan 1.6.2020. Radio Nova liikenteessä -ohjelmasta tutut Jussi Halli ja Antti Haajanen yhdessä Traficomin Jussi Pohjosen kanssa käyvät läpi uuden tieliikennelain kiinnostavimpia muutoksia.

Jaksot

Ennakoi toisten tienkäyttäjien toimintaa

perjantaina 3.4.20208 min

Valmistaudu ennakoimaan toisten tienkäyttäjien toimintaa! Uuden tieliikennelain pykälä 4 velvoittaa siihen 1.6. alkaen. Kyse on ennakointivelvollisuudesta. Kuulostaa ehkä itsestäänselvyydeltä, mikä siis tässä on niin mullistavaa? Miksi lainsäätäjä on halunnut kirjata tämän lakiin? Muun muassa näihin kysymyksiin saat vastaukset tästä jaksosta.

Uusi risteyksen jättösääntö

perjantaina 3.4.20205 min

Tässä jaksossa käsitellään uutta liikennesääntöä, jonka mukainen käyttäytyminen on jo nykyisin risteyksissä hyvin yleistä. Risteyksestä saa 1.6. alkaen poistua sopivinta ajokaistaa käyttäen muu liikenne huomioon ottaen, jos risteävällä ajoradalla on ajosuunnassa kaksi tai useampia ajokaistoja. Käsittelyssä uuden tieliikennelain pykälä 22.

Uudet liikennemerkit vol 2

perjantaina 3.4.202012 min

Onnea polkupyöräilijät! Uusi tieliikennelaki tuo katujen ja teiden varsille useita uusia liikennemerkkejä liittyen polkupyöräilijöihin. Uusina tulokkaina ”pyöräsuojatie”, pyöräkaista ja pyöräkatu. Mitkä ovat näiden merkkien pääasialliset tehtävät, siitä antaa tyhjentävät vastaukset Traficomin Jussi Pohjonen. Käsittelyssä uuden tieliikennelain pykälä 45.

Uudet liikennemerkit vol 1

perjantaina 3.4.202011 min

Uusi tieliikennelaki tuo tienvarsille uusia liikennemerkkejä. Syynissä tässä jaksossa vähimmäisnopeus- ja vähimmäisnopeus päättyy-merkki sekä ajokaistojen yhdistyminen- ja nastarenkailla ajo kielletty- merkit. Mihin ja miksi kyseisiä liikennemerkkejä on ilmestymässä, siihen saadaan nyt tolkku.

Tiukentuvat ja löystyvät talvirengasvaatimukset

perjantaina 3.4.20206 min

Talvirengasvaatimukset irtaantuvat vihdoin kalenterin ikeestä. Sää ja keli määrittelevät uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaiden käytön. Jaksossa selviää muun muassa mikä on sään ja kelin ero sekä miksi Traficomin Jussi Pohjonen on tykästynyt juuri tähän lakimuutokseen? Käsittelyssä uuden tieliikennelain pykälä 105.

Ajoratamaalaukset – keltainen valkoiseksi

perjantaina 3.4.20206 min

Uusi tieliikennelaki muuttaa ajoratamaalauksia totutusta keltaisesta valkoiseen. Mitkä syyt löytyvät muutoksen taustalta? Saneleeko raha muutoksen vai mikä? Myös keskiviivan voi uuden lain mukaan korvata kaksoiskeskiviivalla. Näitä asioita pohtimassa Antti Haajanen, Jussi Halli ja Traficomin Jussi Pohjonen. Käsittelyssä uuden tieliikennelain pykälä 85.

Pysäköinti tien vasempaan reunaan – sallittua

perjantaina 3.4.20208 min

Keskieurooppalainen käytäntö tien vasempaan reunaan pysäköinnistä rantautuu Suomen taajamiin 1.6. Onko luvassa vaarallisia syöksyjä kaistojen yli vapaille pysäköintipaikoille? Pysäköinnin alkamisajan voi kesäkuun alusta vaikka raapustaa kynällä paperille. Tätä muutosta Päivän pykälän kolmikko tervehtää ilolla. Käsittelyssä uuden tieliikennelain pykälät 36 ja 40.

Pyöräily vastakarvaan yksisuuntaisella

perjantaina 3.4.20204 min

Kyllä. Sekin on mahdollista uuden tieliikennelain mukaan. Mutta millä edellytyksillä näin voidaan toimia? Miten kaksisuuntainen pyöräily yksisuuntaisella tiellä merkitään? Miksi tällaiselle mahdollisuudelle on tarve ja missä tätä mahdollisuutta eniten tarvitaan? Traficomin Jussi Pohjonen antaa näihin kysymyksiin vastaukset.

Tulkoon valkeus

perjantaina 3.4.202011 min

Sumuvalot, takavalot, huomiovalot, päiväajovalot, polkupyörän takavalo. Miten käyttää ajovaloja oikein ja lainmukaisesti? Minkälaisiin tuikkuihin tulee pyöräilijän varustautua? Jaksossa kaikki tämä sekä myös hätävilkun käyttämiseen liittyvä lakimuutos. Käsittelyssä uuden tieliikennelain pykälät 49 ja 51.

Ajon estäminen päihtymyksen vuoksi

perjantaina 3.4.20207 min

Yhdistelmä, alkoholi ja ajoneuvon kuljettaminen, on kiinnostanut kansaa aina. Uuden tieliikennelain mukaan ajaminen voidaan estää, vaikka testin perusteella ei olisi syyllistynyt rattijuopumukseen. Jaksossa käsittelyssä pykälä 183.