Päivystävät dosentit

Päivystävät dosentit

Yle Areena

Päivystävät dosentit levittää oppimisen, tutkimisen ja debatoinnin ilosanomaa. Dosentit VTT Antto Vihma ja FT Miika Tervonen vastaavat podcast-sarjassaan yleisön esittämiin kysymyksiin. Älyllistä ja assosiatiivista dialogia tarjoava sarja on Vihman ja Tervosen vastaus puheisiin "kaiken maailman dosenteista"

Jaksot

Miksi koko ajan väsyttää?

tiistaina 29.1.201948 min

Mihin ylimääräiset kädet pitäisi vehdatessa laittaa? Entä miksi koko ajan väsyttää? Päivystävät dosentit Antto Vihma ja Miika Tervonen vastaavat ihan mihin vain – jopa vierailija Ruben Stillerin kysymykseen, onko kaaoksesta puhuminen historiallisesti perusteltua.

Onko koira ihmisen vanki vai ystävä?

tiistaina 22.1.201936 min

Miksi ihmiset julkaisevat ruokakuvia sosiaalisessa mediassa? Entä miksi “koiranelämää” ja “kissanpäivät” tarkoittavat vastakkaisia asioita. Päivystävät dosentit Antto Vihma ja Miika Tervonen vastaavat ihan mihin vain ihmis- ja eläinkuntaa koskevaan kysymykseen – jopa siihen, onko lemmikki ihmisen vanki vai ystävä?

Onko ihminen aidoimmillaan humalassa?

tiistaina 15.1.201937 min

Onko tilanne objektiivisesti yleiskatsaukseton? Entä onko ihminen koskaan luonnollisessa, päihteettömässä tilassa? Päivystävien dosenttien Antto Vihman ja Miika Tervosen dosenttivieras Anu Katainen auttaa dosentteja vastaamaan päihdekysymyksiin – jopa siihen, onko ihminen aidoimmillaan humalassa.

Miksi Kimi Räikkösen lakonisuus viehättää?

tiistaina 8.1.201936 min

Kuinka pitkä on kansakunnan muisti? Entä miksi selfiet on narsismia, mutta muotokuvat korkeakulttuuria? Päivystävät dosentit Antto Vihma ja Miika Tervonen vastaavat ihan mihin vain – jopa siihen, miksi Kimi Räikkösen lakonisuus viehättää.

Miksi supersankarit eivät syö?

maanantaina 31.12.201838 min

Kannattaako opetella jotain uutta vai kehittyä edelleen jossain vanhassa? Päivystävät dosentit Antto Vihma ja Miika Tervonen saavat vieraakseen palkitun kirjailijan Silvia Hosseinin, joka kysyy kaksi kysymystä: Miksi suomalaiset rakastavat historiallisia romaaneja? Ja miksi supersankarit eivät syö?

Miksi lukea uutisia?

tiistaina 18.12.201837 min

Miksi on “in” inhota joululauluja? Entä saiko Joosef koskaan veronsa maksettua? Päivystävät dosentit Antto Vihma ja Miika Tervonen vastaavat ihan mihin vain – jopa siihen, miksi lukea uutisia.

Mikä valas on kaikkein ihmeellisin?

tiistaina 11.12.201833 min

Millainen on vahva johtaja? Entä miksi elokuvista mainitaan yleensä vain sen ohjaaja? Päivystävät dosentit Antto Vihma ja Miika Tervonen vastaavat ihan mihin vain – jopa siihen, mikä valas on kaikkein ihmeellisin.

Miksi ihmiset hifistelevät?

tiistaina 4.12.201836 min

Miksi ihmiset alkavat puhua Tampereesta, kun keskustelunavaus koskee Turkua? Entä mikä taidemuoto pitäisi pelastaa, jos vain yksi niistä jäisi maailmaan. Päivystävät dosentit Antto Vihma ja Miika Tervonen vastaavat ihan mihin vain – jopa siihen, miksi ihmiset hifistelevät.

Päivystävien dosenttien jouluspesiaali

keskiviikkona 20.12.201739 min

Saako lapsia vedättää joulupukkiasiassa? Entä miksi tontut menevät iltaisin kotikoloihinsa alle sillan? Päivystävät dosentit -podcastissa Antto Vihma ja Miika Tervonen vastaavat ihan mihin vain – jopa vierailija Ruben Stillerin kysymykseen, voiko joulua pitää kulttuurisena omimisena?

Onko onnellisuus suhteellista?

keskiviikkona 13.12.201738 min

Miksi revityt housut on in? Entä onko kaikki populismi pahasta? Päivystävät dosentit -podcastissa Antto Vihma ja Miika Tervonen vastaavat ihan mihin vain – jopa siihen, onko onni suhteellista.

Miksi kiire lisääntyy?

tiistaina 5.12.201739 min

Mitä tarkoittaa, että joku saa "huippu"-etuliitteen? Entä miksi parhaissa baareissa on niin huono palvelu? Päivystävät dosentit -podcastissa Antto Vihma ja Miika Tervonen vastaavat ihan mihin vain – jopa siihen, miksi kiire lisääntyy.

Miksi kaikki on poliittista?

keskiviikkona 29.11.201740 min

Miksi Kööpenhamina on ihmiselle paras paikka asua? Entä pitäisikö kotimaisen kaunokirjallisuuden lukemiselle antaa enemmän painoarvoa? Päivystävät dosentit -podcastissa Antto Vihma ja Miika Tervonen vastaavat ihan mihin vain – jopa siihen, miksi kaikki poliittista.

Onko taas 1930-luku?

keskiviikkona 22.11.201738 min

Kuuluuko Madagaskar Afrikkaan? Entä mihin sukat ja pinnit katoavat? Päivystävät dosentit -podcastissa Antto Vihma ja Miika Tervonen vastaavat ihan mihin vain - jopa vierailija Anni Sinnemäen kysymykseen siitä, onko taas 1930-luku.

Kannattaako tarttua hetkeen?

keskiviikkona 15.11.201737 min

Saako pizzaan laittaa ananasta? Entä miksi armeijat ovat sallittuja, vaikka sodat on kielletty kansainvälisellä sopimuksella? Päivystävät dosentit -podcastissa Antto Vihma ja Miika Tervonen vastaavat ihan mihin vain - jopa siihen, kannattaako tarttua hetkeen.

Olisiko maailma parempi ilman somea?

keskiviikkona 8.11.201738 min

Entä jos tämä ei ole salaliitto? Entä miksi kaikki rakentaminen ei näytä Helsingin Katajanokalta tai rakastetulta jugend-tyyliltä? Päivystävät dosentit -podcastissa Antto Vihma ja Miika Tervonen vastaavat ihan mihin vain - jopa siihen, olisiko maailma parempi paikka ilman sosiaalista mediaa.

Miksi aina hävettää?

keskiviikkona 1.11.201741 min

Miksi luonnontieteilijät saavat vapaasti kommentoida ihmistieteiden kentälle kuuluvia asioita? Entä pitäisikö punkit ja hirvikärpäset tappaa? Päivystävät dosentit -podcastissa Antto Vihma ja Miika Tervonen vastaavat ihan mihin vain – jopa siihen, miksi aina hävettää.

Miksi Trump on niin suosittu?

keskiviikkona 31.5.201757 min

Mitä on rakkaus? Entä miksi Donald Trump on niin suosittu? Päivystävät dosentit -podcastissa Antto Vihma ja Miika Tervonen vastaavat ihan mihin vain – jopa Ruben Stillerin kysymykseen siitä, mitä suomalaisuus on ja mihin sitä tarvitaan.

Miksi valta nousee hattuun?

keskiviikkona 24.5.201739 min

Mitä tarkoittaa myöhäiskapitalismi? Entä kuka on dosenttien suosikki Turtles-hahmoista? Päivystävät dosentit -podcastissa Antto Vihma ja Miika Tervonen vastaavat ihan mihin vain – jopa siihen, miksi valta nousee hattuun.

Onko mahdollista ajatella liikaa?

keskiviikkona 17.5.201735 min

Miten itsenäisyyden juhlimisesta voisi tehdä iloisempaa? Entä miksei dosenteilta saa selkeitä vastauksia? Päivystävät dosentit -podcastissa Antto Vihma ja Miika Tervonen vastaavat ihan mihin vain - jopa siihen, onko mahdollista ajatella ja ymmärtää liikaa.

Miksi ennen oli paremmin?

keskiviikkona 10.5.201736 min

Miksi on niin vaikea tietää, mitä haluaa? Entä mitä pitäisi olla mieltä konmarittamisesta? Päivystävät dosentit -podcastissa Antto Vihma ja Miika Tervonen vastaavat ihan mihin vain – jopa siihen, miksi ennen oli paremmin.

Miten elää aikuista elämää?

keskiviikkona 3.5.201734 min

Onko ihminen syyntakeinen, kun murhaa itse näkemässään unessa? Entä mikä on vallan ja kielen suhde? Päivystävät dosentit -podcastissa Antto Vihma ja Miika Tervonen vastaavat mihin vain – jopa siihen, miten tulla aikuiseksi.

Otatko tästä kopin?

keskiviikkona 26.4.201734 min

Miksi alle 12-vuotias ei saisi käyttää hissiä? Entä miten päästä eliitin jäseneksi? Päivystävät dosentit -podcastissa Antto Vihma ja Miika Tervonen vastaavat ihan mihin vain – jopa siihen, miksi nyrkkeilyä ei ole kielletty.

Mitä jos kahvi loppuu?

keskiviikkona 19.4.201735 min

Vapauttaako filmaava Cristiano Ronaldo jalkapalloyhteisön kysymästä todella vakavia kysymyksiä? Entä miksi uusliberaali haluaa olla klassinen liberaali, eikä mikään uusliberaali? Päivystävät dosentit -podcastissa Antto Vihma ja Miika Tervonen vastaavat ihan mihin vain - jopa siihen, mitä tehdä kun kahvi loppuu.

Vieläkö on villihevosia?

keskiviikkona 12.4.201736 min

Miten hot dogin syöminen haarukalla ja veitsellä liittyy Brexitiin? Entä onko Suomessa koskaan eletty totuuden aikaa? Päivystävät dosentit –podcastissa Antto Vihma ja Miika Tervonen vastaavat ihan mihin vain – jopa siihen, vieläkö maailmassa on villihevosia.