Polkuporinat

Polkuporinat

Podplay

Polkuporinat on kestävyysurheiluun keskittyvä podcast-sarja, jossa pohditaan urheilua kokonaisvaltaisesti eri näkökulmista. Sarjassa keskustellaan eri asiantuntijoiden kanssa treenaamisesta, kisaamisesta ja ennen kaikkea henkisistä voimavaroista, tutustutaan eri kisoihin, lajeihin ja henkilökuviin. Nämä ovat aitoja tarinoita. Podcastia toimittaa kokemuksella sekä rakkaudesta lajiin tiimi, Sari ja Mikael Heerman. Tavoitat meidät halutessasi mikael@ultrastanleypark.com osoitteesta.

Jaksot

Toni Limnell Elämä 2.0

perjantaina 27.1.70 min

Polkuporinoissa vieraana Toni Limnell, jonka kanssa palataan menneisyyden haasteiden kierteeseen ja käydään läpi matkaa onnistumiseen. Haave normaalista elämästä saavutettiin, reilu 50 kiloa kevyempänä ultrajuoksijana. Miten ja miksi kysymyksiin saat jaksossa vastaukset. Lisää Tonista Ultrajuoksijan päiväkirjassa https://sweatytoetrails.com/

2022 inventaario

perjantaina 30.12.202236 min

Sari ja Mikael Heerman kokoavat Polkuporinoissa vuoden 2022 tapahtumia inventaarion merkeissä. Koosteena vuoden opit, Nuuksio Winter Run ja Nuuksio Backyard Ultra palautteita ja kehitysideoita sekä Polkuporinoiden tulevaisuuden pohdintaa.

Miksi juoksen -potpourri

perjantaina 16.12.202230 min

Näin joulun alla on luvassa hyvän mielen jakso, kun Polkuporinoissa kysellään useilta juoksijoilta yksinkertaista kysymystä, miksi juoksen. Osalle se on vitutuksen vähentämistä, osalle omaa aikaa ja loput kuuletkin jaksoa kuuntelemalla. Jakso kattaa todella monta eri näkökulmaa ja mielipidettä. Ota jakso kuunteluun ja nyökkäile, jos kommentit kolahtavat sinuun.

Lauri Alanko ja Long Covid

perjantaina 2.12.202237 min

Kipulääkejakoon jatkoa, kun liikuntalääketieteiden erikoislääkäri, polkujuoksija Lauri Alanko on Polkuporinoiden vieraana kertomassa koronan jälkitaudeista, jälkioireista ja toipumisesta. Käymme läpi tutkimusten ja kokemusta kautta esimerkkejä, hoitovinkkejä sekä treenivinkkejä unohtamatta taudin kuvaan kuuluvia riskejä. Kuva: BodomTrail, OneVision, Juha Saastamoinen.

Lauri Alanko - kipulääkkeet ja urheilu

perjantaina 18.11.202236 min

Liikuntalääketieteiden erikoislääkäri Lauri Alanko avaa särkylääkkeiden maailmaa Polkuporinoissa Mikael Heermanille. Jaksossa käydään läpi lääkkeiden eroja, kansainvälisiä tutkimustuloksia, käytöstä tietoa, kipulääkkeiden hyötyjä ja haittoja, miten keho reagoi ja käy läpi pahimmat skenaariot. Hän kertoo mm. tarinan, mitä Bostonin maratonilla tapahtui. Kuva Suomen Latu.

Backyard Ultra MM-joukkuekilpailu

perjantaina 4.11.202252 min

Polkuporinoiden Backyard Ultra MM-joukkuekilpailun jaksossa Sari ja Mikael Heerman ennakkospeloivat kisaa, Sami Loikkanen kertoo talkoofiiliksiä, kilpailun johtaja Juha Seppälä kertoo ennen ja jälkeen kisan tunnelmia, Mukana jaksossa Jani Hitonen huoltajansa Harri Virtasen kanssa avaavat huollon näkökulmaa, Jani Saarinen kertoo tankkausvinkkejä, joukkueen kapteenitar Kati Ahokas pohtii ennen tunnelmia ja Jaakko Eskelinen avaa taustoja. Lopussa vielä Juha Seppälän tunnelmia ja Sarin ja Mikaelin jälkipyykkiä ja kuulemme, miten draamassa lopulta kävikään. Kuva: Jarmo Koskela

Olli Hietajärvi NOSHT Eat no shit

perjantaina 21.10.202260 min

Kestävyysurheilussa on väliä, miten ja milloin tankkaa. Tässä jaksossa Polkuporinoiden vieraana on NOSHTin Olli Hietajärvi, joka kertoo tuotteen tarinaa ja Potential Foods filosofiaa. Sloganina toimii eat no shit. Mikael Heerman käy läpi tuotteen vahvuuksia, kuten maku, vatsaystävällisyys ja funktionaalisuus. Saamme vinkkejä mitä on hyvä huomioida mm. hiilihydraateista ja palautustuotteista. @eatnosht @oolaw @sakurafinland @ultrastanleypark #eatnosht #takenosht #nutrition #athletes #supplementsthatwork #supplements #fuelyourbody #trairunning #kestävyysurheilu

Reetta Vanhanen ja Maarit Björkman-Väliahdet NLP itsetuntemuksen välineenä

perjantaina 7.10.202255 min

Polkuporinoiden vieraat Reetta Vanhanen ja Maarit Björkman-Väliahdet kertovat, miten NLP toimii kehon ja mielen yhteistyön välineenä, käymme läpi ei-tietoisen mielen maailmaa. Se voi toimia välineenä, miten ajattelemme ja miten hahmotamme maailmaa antaen konkreettisiä työkaluja. Voitaisiin sanoa, että NLP on onnistumisen malli.

Susanna Hietikko Tahdon voimalla -70kg, osa 2

perjantaina 23.9.202254 min

Susanna Hietikko jatkaa Polkuporinoissa kertoen ruokailutottumuksista, mistä hän luopui, mitkä olivat onnistumisen avaimet ja mitä hyötyä painon pudotuksesta oli. Käydään läpi jojoilua, hyötyjä, kukkaan puhkeamista sekä unelmia. Susanna jakaa TOP3 -vinkit ja omat opit. Susannan blogiosoite susannaliveloveandrun.blogspot.com

Susanna Hietikko Tahdon voimalla -70kg, osa 1

perjantaina 9.9.202273 min

Susanna Hietikko on Polkuporinoiden vieraana kertomassa elämäntapamuutoksen myötä tapahtuneesta 70kg kevennyksestä. Ensimmäisessä osassa käymme läpi taustoja, Susannan juoksun aloittamista, diabetestä, nivelrikkoa ja ultrajuoksua. Susannasta lisää hänen blogissa osoitteessa http://susannaliveloveandrun.blogspot.com

Polkuporinoiden 4-vuotisjuhlalähetys

perjantaina 26.8.202248 min

Polkuporinoilla on takana 178 lähetystä ja neljä vuotta. Jaksossa Sari ja Mikael pohtivat hetken mennyttä ja tulevaa sekä taustoja, miksi Polkuporinoita tehdään. Pääaiheena on aika ja ajanhallinta. Käymme läpi erilaisia vinkkejä kiireen selätykseen.

Sulkava SM Rogaining kuulumiset

perjantaina 12.8.202236 min

Polkuporinat kisasi mukana Sulkava SM Rogaining 2022 tapahtumassa. Jaksossa kuullaan mietteitä kisasta, sekä Lauri Heinaro Northern Adventures mietelmät sekä Team Duron Manu Humppi ja Tuomas Maisalan kommentteja.

4. NBU kuulumiset

perjantaina 15.7.202251 min

Polkuporinat vieraili Nuuksio Backyard Ultra kilpailussa ja keskusteli kisaajien kanssa. Lasse Sevonkari, Jere Lallo huoltaja-Ullan kanssa, Markus Forsström joka on kisannut Ruotsissa 28 kerrosta Backyardissa, Tomas Luoto ennen ja jälkeen kisan jakaen oppeja, ettei asioita kannata tehdä liian monimutkaiseseti. Tuomas Pelto taisteli hamstring-ongelmana kanssa, Jussi Ikonen toista kertaa, Visa Kivinen ja Jani Hitonen NBU-veteraaneja, Antti Toivanen ja huoltaja Jani Pakarinen antoivat vinkkejä, Karitsa eli Tuomas Keisteri the päivädiscokuningas, Satelliittikisaan osallistuva Tomi Mikkola valoittivat Backyard- kokemuksia. Kuva Jarmo Koskela. @sakurafinland @ultrastanleypark

Ville Uronen - Polar Pacer Pro

perjantaina 1.7.202231 min

Polar Electron Account Manager Ville Uronen kertoo Polkuporinoiden Mikael Heermanille juoksijoille suunnatun uutuuskello Polar Pacer Pron ominaisuuksista. Jakso avaa lisää urheilukellon hyötyjä niin aktiiviliikkujalle kuin harrastelijallekin. Polar on tutkinut ihmiskehon saloja jo neljä vuosikymmentä, joten kokemusta mittaamisesta löytyy. Polarin tavoitteena hyvä elämänlaatu. Kannattaa kuunnella myös marraskuussa 2021 tehty jakso, jossa kävimme läpi Polar Grit X kellon ominaisuuksia ja joista osa ominaisuuksista on mukana nyt julkaistussa Pacer Pro kellossa.

Johanna Antila - polkujen taitaja

perjantaina 17.6.202248 min

Mikael Heerman Polkuporinoista haastattelee Johanna Antilaa. Saamme kuulla, kuka Johanna on, mistä hän motivoituu ja mitkä hänen vahvuutensa ovat. Mitä tavoitteet vaativat ja minne hän tähtääkään poluilla ja vuorilla.@johannantila @sakurafinland @ultrastanleypark #ultrajuoksu #kestävyysurheilu #polkuporinat #utmb #vuodenpolkujuoksija2020

Kati Ahokas - Backyard Masters

perjantaina 3.6.202257 min

Backyard konkari Kati Ahokas on Polkuporinoiden vieraana kertomassa Saksassa käydyn Backyard Masters kilpailun kokemuksia ja muistoja. Aihetta käsitellään hänen oman kisakokemuksen kautta, sekä hän kertoo huoltajan kokemuksia jäätyään seuraamaan kilpailua, jossa tehtiin uusi Backyard MM-ennätys. Kuva Tony Karppinen

Antti Lepistö - juoksun filosofiaa

perjantaina 20.5.202263 min

Sarin ja Mikaelin vieraana Polkuporinoissa on juoksufilosofi, ultrajuoksija, valmentaja Antti Lepistöm joka on vapaimmillaan kun hän liikkuu ja ammentaa kestävyysurheiluliikuntaa eri aspekteista. Hänelle arki on hyvä asia ja harjoitus on pyhä toimitus. Käymme läpi hänen polkujuoksuvalmentajafilosofiaa, motivaatiolähteitä ja saamme loistavia juoksuvinkkejä.

Harri Jantunen - Ylirasitustilasta kohti valoa

perjantaina 6.5.202273 min

Polkuporinoissa Sari ja Mikael Heermanin keskusteluhetkessä Harri Jantunen. Hän kertoo oman tarinansa romahduksesta, mistä kaikki alkoi ja miten yrirasitustilaan päädyttiin, kun on vaativa työ, vapaaehtoistyö, lapsihaasteet, perhe ja kokonaiskuormitus nousee liialliseksi. Käymme myös läpi, mitä Harrille kuuluu nyt. Kuva Tom Brunberg.

48h ratakisan opit

perjantaina 22.4.202250 min

Sari ja Mikael Polkuporinoista käyvät tässä jaksossa läpi omia kokemuksiaan 48 tunnin kisoista. Samalla he heittävät haasteen nykyisin yli 10 vuotta vanhan Suomen ennätyksen parantamiseksi. Kuka ottaa haasteen vastaan?

Kevätporinat 2022

perjantaina 8.4.202241 min

Sari ja Mikael Heerman isännöivät Polkuporinoiden kevätjaksoa käyden läpi kuulumiset, Ukrainan sotaa ja maailmantilannetta, sivuavat aihetta Long Covid sekä Nuuksio Winter Run tapahtuman palautteet. Teemana myös itsensä johtaminen ja Nina Lyytinen - Sirpa Pääkkönen kirja Ole oma pomosi. Menneiden jaksojen pohdintaa Tuomas Maisala, luovat menetelmät sekä fysioterapeutti Joni Järvi Terveystalosta.

Maarit Björkman-Väliahdet ja Veeti Väliahdet - luovuuden menetelmät

perjantaina 25.3.202269 min

Polkuporinoissa Sari ja Mikael Heerman keskustelevat luovuuuden menetelmistä vieraina Maarit Björkman-Väliahdet ja Veeti Väliahdet. Miten voimme hyödyntää arjessa ja urheilussa luovia menetelmiä ja päästää irti tietoisesta mielestä esimerkiksi taiteen, kirjoittamisen, luovan tanssin tai hengittämisen avulla konkreettisten esimerkkien kautta.

Juuso Simpanen - tavoitteet kirkkaana

perjantaina 11.3.202250 min

Poluilta ja ultrakisoista tuttu Juuso Simpanen paljastaa Polkuporinoissa Mikael Heermanille kisakokemuksia harjoitteluaan, ruokavaliota sekä muita kokemuksia tähän astisesta juoksu-urasta. Saamme kuulla, mikä on hänen lempiharjoitus ja mitä hän vielä tavoittelee ja millaisia unelmia hänellä on.

Fysioterapeutti Joni Järvi

perjantaina 25.2.202257 min

Fysioterapeutti Joni Järvi on erikoistunut alaraajaongelmiin. Hän kertoo Polkuporinoissa vammojen ennalta ehkäisystä sekä hoitomuodoista. Käsittelyssä on mm. Planataarifaskiopatia, polvivaivat sekä rasitusmurtumat, unohtamatta mielen merkitystä. Joni on toiminut pitkään Suomen Alaraajafysioterapian yhdistyksen puheenjohtajana.

Talviporinat - Talvijuoksu

perjantaina 11.2.202232 min

Polkuporinoiden talviporinat käy tällä kertaa läpi talvijuoksuun liittyviä asioita ja vinkkejä. Samalla kerromme 12.3.2022 järjestämästämme talvijuoksutapahtumasta Nuuksio Winter Run, joka järjestetään Solvallassa yhteistyökumppaneina Solvallan urheiluopisto, Juoksijalehti sekä Rab.

Monitaituri Tuomas Maisala

perjantaina 28.1.202271 min

Polkuporinoissa keskustellaan eri lajien hyödyntämisestä ultrajuoksussa monipuolisen taustan omaavan elämyspolkujuoksija Tuomas Maisalan kanssa. Ultrajuoksun lisäksi Tuomas harrastaa eri kestävyysurheilulajeja seikkailu-urheilusta triathloniin, suunnistusta sekä rogainingia. Jaksossa kuulemme hänen treenifilosofiaa sekä kisakokemuksia.

Anna-Stiina Erkkilä - Next Level

perjantaina 14.1.202242 min

Anna-Stiina Erkkilän on todistanut kaikille, ettei hän totisesti ole mikään tähdenlento. Polkuporinoissa jatkamme siitä, mihin vuosi sitten jäimme. Käymme läpi Anna-Stiinan kanssa hänen oppimiskokemuksia, voimavara-ajattelua, paineensietokykyä sekä 2022 tavoitteita. @sakurafinland @ultrastanleypark @annastiina.erkkila @radioplay @podplay #polkuporinat #bufftrail #goldentrailseries #salomonsuomi #polkujuoksu #trailrunning

Jatta ja Ville Niemenmaa Tupla-Spartathlon

perjantaina 31.12.202168 min

Polkuporinat vieraana 490 km pituisen Tupla-Spartathlon kilpailun (6th Authentic Phidippides Run 2021) juossut Ville Niemenmaa sekä hänen huoltaja-vaimo Jatta Niemenmaa. Mukana huollossa oli myös Jupe Juha Nurmela sekä Seppo Leinonen. Porinoimme kisan kulun lisäksi valmistautumisesta ja muutama kommelluksin kuullaan jakson aikana.

Jouluporinat 2021

perjantaina 17.12.202133 min

Polkuporinoiden joululähetyksessä mietitään, mistä asioista syntyy hyvä joulu. Jaksossa on mukana Nuuksio Pikkujoulu Ultrasta random-haastatteluissa sekä juoksijoita että talkoolaisia, sekä Sari ja Mikael kertovat omia joulun toiveita. @sakurafinland @ultrastanleypark @radioplaysuomi @podplaysuomi#polkuporinat #ultrajuoksu #nuuksiopikkujouluultra #joulunmerkitys #omannäköinenjoulu

Rab - ulkoiluvaatemerkkien aatelia

perjantaina 3.12.202160 min

Polkuporinat sai haastateltavaksi ulkoiluvaatemerkin Rab, jonka maahantuoja Heikki Tapaninen kertoi meille tuotteiden lisäksi heidän arvoistaan ja ympäristön hyväksi tehdyistä muutoksista tuotteiden valmistuksessa. Mukana haastattelussa oli myös Rabin lähettiläs Jukka Viljanen, jolla on jo useamman vuoden kokemus tuotteista ja niiden käytettävyydestä niin Suomessa kuin vähän vaikeammissakin olosuhteissa. @heikki.tapaninen @viljanen.jukka #rabequipment #wearerab #polkuporinat

Polar Grit X Pro by Ville Uronen

perjantaina 5.11.202140 min

Lokakuun alussa julkaistu uusi Polar Grit X Pro kello toi joukon uusia ominaisuuksia, joita käymme läpi yhdessä Ville Urosen kanssa. Kuuntele uusi Polkuporinat jakso niin saat tietää myös taustoja uusille ominaisuuksille.

Väliporinat 1/2021

perjantaina 8.10.202123 min

Polkuporinoiden Sari ja Mikael pohtivat pitkästä aikaa Väliporinoissa muutosta ja ajanhallintaa. He ovat kokeneet nämä henkilökohtaisesti oman fyysisen muuton yhteydessä. Kun uskaltaa päästää irti, tilalle tulee uutta.

Max Moberg ja Jere Sjögren - kun matkat pitenevät

perjantaina 24.9.202168 min

Juoksutiimi Max Moberg ja Jere Sjögren pohtivat elämää NUTS300 kilpailun jälkeen. Kesänkijärven poikien kanssa Polkuporinoissa käydään läpi miten treenataan lyhyemmiltä jatkoilta pidemmille. Teemoina myös joukkueen ja tiimikaverin merkitys, huoltojoukot ja analyyttinen pohdinta.

Janne. Hietala NUTS 300

perjantaina 10.9.202166 min

Ultrajuoksija ja kokenut seikkailu-urheilija Janne Hietala kertoo Polkuporinoissa NUT300 kokemuksiaan Suomen ensimmäisessä 200 mailin kilpailussa. Keskustelemme henkisistä voimavaroista ja hän antaa arvokkaita vinkkejä myös muille vastaavaan kilpailuun osallistuville. Janne paljastaa myös, nähdäänkö hänet myös mahdollisen 2022 kilpailun osallistujalistalla.

3 vuotta Polkuporinoita, vieraina Psykopodian tekijät Nina Lyytinen ja Mikko Heiskala

perjantaina 27.8.202187 min

Polkuporinoiden 3-vuotislähetyksessä pohdimme Psykopodia-podcastin Nina Lyytisen ja Mikko Heiskalan kanssa valmentajan ja muiden tukijoukkojen merkityksestä ultrajuoksussa. Onnistuuko tavoitteiden asettelu, harjoittelun suunnittelu ja toteutus tai perheen, työn ja harjoittelun tuoman kokonaiskuormituksen hallinta ilman ulkopuolista apua? Näistä ja vähän muistakin asioista keskustelemme tämänkertaisessa juhlalähetyksessä.

Pasi Koskinen ja syövän jälkeinen ultraelämä

perjantaina 13.8.202147 min

Ultrajuoksija Pasi Koskinen ja hänen puolisonsa Kirsi Martikainen kertovat kokemuksistaan Suomen halki juoksussa sekä 6 päivän kilpailuista. Käymme Polkuporinat-jaksossa läpi myös Pasin syöpäkokemuksia ja keskustelemme, muuttiko se hänen elämäänsä.

Nuuksio Backyard Ultra -jatkot osa 2

perjantaina 6.8.202138 min

Polkuporinoiden NBU-jatkojen osassa 2 Tipi Takala haastattelee kilpailun suojelijaa, Jukka Viljasta, vuoden 2020 Nuuksio Backyard Ultra -voittajaa Juha Jumiskoa sekä Ylen Jyri Kivimäkeä. Jukka Viljanen käy Medifonin Mika Flinckin kanssa läpi Apteekki AntiCramp Forcen hyötyjä lihaskramppeihin sekä Apteekki FluAcute Zinc+ -tuotteen tehoa flunssaoireisiin. Lisäksi Sari haastattelee Hokan Tuukka Vauhkosta, sekä käydään läpi Montane-liivien spekulaatiota.

Nuuksio Backyard Ultra -jatkot osa 1

perjantaina 30.7.202172 min

Polkuporinat-jaksossa käydään läpi Nuuksio Backyard Ultra -kisan kokemuksia ja oppeja, äänessä Mikael ja Sari, Tipi, Jani Lempinen, Janne Simola, Pekka Aalto, Ville ja Jatta Niemenmaa, Sammy Lotto, Jussi Ikonen, Olli Alestalo, Carl Hobbs, Jaakko Soudunsaari, Pasi Ukkonen, Tomas Luoto, Jaakko Eskelinen, Harri Laine, Jyrki ja Satu Leskelä, Janne Klasila, Visa Kivinen, Kati Ahokas ja Jani Hitonen. Kuva: Tomi Hänninen

Kirsti Valasti - psyykkisen valmennuksen keinot

perjantaina 16.7.202165 min

Polkuporinat-jaksossa Sari Heerman ja rohkea Olympia-juoksija Kirsi Valasti pohtivat henkisen valmennuksen eri ulottuvuuksia sekä valmennuksen ja terapian eroja. Jaksossa käydään läpi tunteiden säätelyä, hypnoterapiaa ja eri hypnoositiloja sekä urheilukentän eri rooleja.

Nuuksio Backyard Ultra 2021 -etkot

perjantaina 2.7.202154 min

Polkuporinat-sarjan Mikael ja Sari virittävät ultrajuoksun ystävät Nuuksio Backyard Ultran tunnelmiin. Jaksossa kuullaan kilpailun suojelija Jukka Viljasen vinkit ja tsempit sekä kilpailijan Tommi Lindroosin viime hetken tunnelmat. Mukana lisäksi pientä spekulaatiota ja BU-konseptin tulevaisuuden pohdintaa Suomessa. Kuva: Jarmo Koskela

Elinan ja Villen valmistautuminen ultralle

perjantaina 18.6.202150 min

Mitä kaikkea pitää suunnitella ja käydä läpi ennen pitkää ultraa? Polkuporinat-jaksossa Elina Järnefelt ja Ville Maksimainen avaavat omaa valmistautumistaan NUTS300-kisaan. Elinan suunnitelmat muuttuivat kuitenkin haastattelun jälkeen kohti toista ultraa.

Muistoja Sakura Michi Nature Run -kilpailusta

perjantaina 4.6.202169 min

Polkuporinat-jaksossa Sari ja Mikael muistelevat Japanissa kisattua legendaarista ultrajuoksukilpailua Sakura Michi Nature Runia, joka juostaan Nagoyasta Kanazawaan. Matkaa reitillä on 250 km, ja sen varrella on tuhansia kirsikkapuita. Mikael juoksi kilpailussa vuosina 2009 ja 2012, ja jaksossa uppoudutaan menneiden muisteluun.

Hoka Team Finland

perjantaina 21.5.202153 min

Polkuporinat esittelee Hoka Team Finlandin jäsenistä Ville Maksimaisen, Juho Ylisen ja Saara Päätalon. Tässä jaksossa he kertovat mitä tiimissä oleminen merkitsee ja mitkä juoksutossut ovat heille mieluisimmat juuri nyt.

Pekka Aalto - meditoiva ultrajuoksija

perjantaina 7.5.202141 min

Superpitkien matkojen ultrajuoksija Ashprihanal Pekka Aalto avaa Polkuporinoille, mistä onnellisuus syntyy ja mitä Sri Chimoy ja meditaatio merkitsevät hänelle. Pekka on juossut New Yorkin 3100 mailin (lähes 5000km) kilpailun 15 kertaa, ja kertoo, kun joskus juoksu alkaa kulkemaan vasta 3 viikon kuluttua.

Hanne Kankkunen − rintasyöpä ja liikunta

perjantaina 23.4.202156 min

Polkuporinat-jaksossa Sarin vieraana on ultrajuoksua ja triatholonia harrastanut Hanne Kankkunen, joka sairastui elokuussa 2020 rintasyöpään. Hanne kertoo tarinaansa sairastumisesta, hoidoista, toipumisesta sekä liikunnan merkityksestä ennen ja hoitojen aikana. (Kuva: Johanna Hurskainen)

Tero Setola ja Mikko Laine - Swimrun

perjantaina 9.4.202158 min

Miten triathlon-veteraanit Tero Setola ja Mikko Laine hurahtivat swimruniin? No, lajin tarjoamat uudet elementit kuten luonnossa liikkuminen ja parina kilpaileminen olivat asioita, joihin Tero ja Mikko jäivät heti koukkuun. Edes vaaralliset tilanteet rantakallioilla ja poluilla eivät tätä liittoa nakerra. Polkuporinat-jaksossa lisää swimrunista ja Teron ja Mikon tarinasta.

Väliporinat - Vegaani, kasvisruoka vai sekakäyttö

perjantaina 26.3.202138 min

Polkuporinoissa pohdiskellaan kestävyysurheilijan syömistä. Mikael kertoo omia kokemuksia vegaaniruokavalioista, ja pohdimme tulevaisuuden ruokatrendejä. Laillistettu ravitsemusneuvoja Kirsi Männistö antaa vinkkejä, käy läpi energian merkitystä ja palautumiseen liittyviä asioita.

Outi Seppä - seikkailijatar sielultaan

perjantaina 12.3.202164 min

Polkuporinat-jaksossa seikkailu-urheilijatar Outi Seppä kertoo, miten sekaantui lajiin ja sen seurauksena on kokenut kisoja ympäri maailmaa viidakoista lähtien. Saamme seikkailu-urheilun ABC:n vinkkeineen lajeista, rooleista ja tunteiden käsittelystäkin. Kuulemme, mitä tehdään, kun lyhty sammuu, miten kisamoodi pidetään yllä ja miten laji toimii arjen vastapainona.

Janne Klasila - ultraprofessori

perjantaina 26.2.202177 min

Miten nokkoset juoksuhousuissa auttavat kivun lievityksessä? Ultrajuoksija Janne Klasila kertoo Polkuporinat-jaksossa tämän vinkin lisäksi harjoittelusta, kisakokemuksista, ABCE- ja EA-suunnitelmista sekä palaamme Spartathloniin, jossa hän teki kovimman suomalaisten juokseman ajan. Käymme läpi myös ”tätä ei kannata kokeilla kotona"-osion. Kuva: Jarmo Koskela

Hannaleena Ronkainen - urheilupsykologian äärellä

perjantaina 12.2.202161 min

Polkuporinoiden vieraan, urheilupsykologi Hannaleena Ronkaisen kanssa keskustelemme urheilijan mielen harjoittamisesta ja voimasta, motivaatiosta, intohimosta ja urheilun vaatimuksista. Jaksossa kuullaan, mitä urheilupsykologia on ja sen vaikutuksista. Haastattelu on tehty 13.1.2021 puhelimitse.

Anna-Stiina Erkkilä - BUFF Trail kuningatar

perjantaina 29.1.202142 min

BUFF Trail 2020 -voittaja Anna-Stiina Erkkilän kanssa käydään Polkuporinat-jaksossa läpi miten hän on noussut polkujuoksun kärkikaartiin. Erkkilä kertoo, miksi hän pärjää ylämäkijuoksussa muita paremmin. Lisäksi kuullaan Azoreiden kokemuksia, menneen kauden analyysiä ja tulevan kauden suunnitelmia. Haastattelu on tehty Siikajärvellä 9.12.2020.

Juha Sorvisto - suunnistaja polkujuoksee

perjantaina 15.1.202163 min

Polkuporinat-jaksossa sukelletaan suunnistuksen maisemiin, kun Buff Trail 2020 voittaja, Juha Sorvisto aukaisee oman elämän lipasta kertoen harjoittelusta, kilpailutaktiikasta sekä tulevaisuuden haasteista. Jaksossa vilahtaa sanat tupla vk-harjoittelu, Jukola, Tio Mila, Karhunkierros, Nuuksio Classic ja monet muut metsän tapahtumat. Haastattelu on tehty puhelimitse 29.11.2020. Kuva: Rami Valonen

Leena Huovinen - kisapappi

perjantaina 1.1.202158 min

Polkuporinat-jaksossa kisapappi Leena Huovinen kertoo 16 vuoden kokemuksella kisapapin roolista huippu-urheilussa tarjoamalla suorituksesta vapaan alueen urheilijoille. Teemoina myös koronan vaikutukset, some ja muut urheilun ja sen ympärillä olevan maailman ilmiöt. Haastattelu on tehty Helsingissä 14.12.2020.

Jouluporinat - mennyttä ja tulevaa

perjantaina 25.12.202041 min

Polkuporinoiden joululähetys alkaa Sarin kirjoittamalla joulusadulla. Jaksossa Sari ja Mikael pohtivat vuoden 2020 tapahtumia ja suuntaavat ajatukset kohti tulevaa vuotta 2021 sisältäen kisaspekulaatioita ja tulevaisuuden suunnittelua.

Sakke Pietilä - kulminaatiopiste ja mentaalivinkit

perjantaina 18.12.202060 min

Jääkiekkovaikuttaja, kiekkoprofessori ja ratkaisukeskeinen terapeutti Sakari Pietilä kertoo Polkuporinoissa mentaalivalmennuksesta, kun ollaan kulminaatiopisteessä. Keskustelemme valmentajan työstä iloineen ja haasteineen, ratkaisukeskeisyydestä, addiktioista, somesta sekä merkityksellisyydestä.

Robson Lindberg - Urheilijan elämää aivovamman kanssa

perjantaina 11.12.202065 min

Robson Lindberg on joutunut opettelemaan kaiken uudestaan vakavan aivovamman seurauksena. Se, miten paljon sitkeyttä vaaditaan yksinkertaistenkin asioiden uudelleen opetteluun, on valtava määrä. Tässä Polkuporinoiden jaksossa Robson kertoo oman tarinansa ja sen, miten hän on löytänyt eteenpäin vievän intohimon.

Samuli Mäkinen - ultrapyöräily

perjantaina 4.12.202078 min

Polkuporinoissa ultrapyöräilijä Samuli Mäkisen ultrapyöräilyn oppitunti. Mitä on brevent ja miten selviytyä Lucifer-lämpöaallossa fillarimatkalla? Miten kroppa tottuu viikkojen matkaan ja tuhansiin kilometrehin ilman kunnon yöunta? Tarinoita Transcontinental ja Suomen halki -matkoista sekä kurkistus kaupunkipyöräkulttuuriin. Haastattelu on tehty Siikajärvellä 17.11.2020.

Juha Nurmela - Diabetes kestävyysurheilussa

perjantaina 27.11.202093 min

Kestävyysurheilija Juha Nurmela kertoo ykköstyypin diabeetikkona ja kokemusasiantuntijana, miten hän on yhdistänyt diabeteksen urheiluun. Polkuporinat-jaksossa käymme läpi faktaa diabeteksestä, riskejä, tankkausta ja Juhan kokemuksia Suomen halkijuoksusta sekä muista seikkailuista. Haastattelu on tehty Siikajärvellä 27.10.2020. Kuva: Mikko Nurmela.

Huoltajana ultrajuoksukisoissa

perjantaina 20.11.202061 min

Bigs Finland talkoolaisten ja huoltajien kommentteja lokakuisen Big Dog's Backyard MM-satelliittikilpailun aikana Polkuporinoille antavat Janne Simola, Jari Lehtonen, Mika Pasonen, Vesa Lehtonen, Jatta Niemenmaa, Julia von Fittner, Juuso Simpanen, Kaija Soikkeli, Sari Heerman, Tiina Pajula, Virva Vuorenpää, Asmo Vuorenpää, Anne Lehtonen sekä backyard-konkari Visa Kivinen. Kuva: Petteri Jokela

Lihastohtori - Juha Hulmi

perjantaina 13.11.202065 min

Lihastohtorina tunnettu liikuntafysiologian apulaisprofessori Juha Hulmi vieraili Polkuporinoissa kertomassa lihaskuntoharjoittelusta. Kävimme läpi mäkitreniä, toiminnalista harjoittelua, rasva-aineenvaihduntaa ja keskustelimme mm. ketogeenisen ruokavalion toimivuudesta. Haastattelu on tehty puhelimitse 3.10.

Bigs Team Finland -kilpailun juoksijatarinat

perjantaina 6.11.202062 min

Kun Suomen 15 kovaa ultrajuoksijaa kokoontuu Big Dog’s Backyard MM-satelliittikisaan, syntyy kovia tuloksia. Kuuntele Polkuporinat-jaksossa kilpailun aikaisia tunnelmia. Kommentteja antaa Juha Jumisko, Marianne Mäkinen, Jani Saarinen, Emil Söderlund, Sointu Hyttinen, Jari Soikkeli, Jeremy Palmer, Juha Lehtonen, Jaakko Eskelinen, Lari Koivu sekä kilpailun voittanut Kati Ahokas. Kuva: Jarmo Koskela

Lotta Hintsa - intohimona vuorikiipeily

perjantaina 30.10.202046 min

Vuorikiipeilijä Lotta Hintsa avaa ajatuksiaan Polkuporinoille omasta treenaamisestaan, suhtautumisestaan lisähappeen sekä ennakkoluulojen kohtaamisesta naiskiipeilijänä ja entisenä Miss Suomena. Lotan intohimo vuorikiipeilyyn voittaa jopa lajissa piilevät riskit ja vaarat.

Minna Syvälä - juoksuvalmennus

perjantaina 23.10.202039 min

Juoksuvalmentaja Minna Syvälä antaa Polkuporinoille valmennusvinkkejä treenaamiseen ja kehonhuoltoon sekä kertoo, miksi ylipäätään kannattaa hankkia itselleen ulkopuolinen valmentaja. Jaksossa kuullaan myös Syvälän omia kokemuksia juoksusta. Haastattelu on tehty 4.8.2020 Leppävaarassa.

Väliporinat 8/2

perjantaina 16.10.202032 min

Väliporinoissa käydään tänään läpi lyhyesti edelliset jaksot sekä kerrotaan muutama tärppi tulevista jaksoista. Lisäksi esittelemme Suomen joukkueen tulevassa Big’s Backyard Finland kisassa ja tietysti spekuloimme kisan kulkua.

Janne Simola ja Tomas Luoto - Irti päihderiippuvuudesta

perjantaina 9.10.202088 min

Janne Simola ja Tomas Luoto valoittavat Polkuporinoissa muutosmatkaa päihderiippuvuudesta terveelliseen elämään ja juoksun pariin. Vertaistuen merkitys, yhteisöllisyys, itsensä kuuntelu ja rehellisyys itseä kohtaan ovat olleet avaimia elämänmuutokseen. Haastattelu on tehty 2.9.2020 Siikajärvellä.

Teemu Virtanen - ultrahiihdon sanansaattaja

perjantaina 2.10.202054 min

Ultrahiihtäjä Teemu Virtanen kertoo Polkuporinoille, miten harjoitellaan ja valmistaudutaan ultrahiihtoon, miten kisassa tankataan ja mikä merkitys on huollolla. Käsittelyssä on myös motivaatio sekä hiihdon tulevaisuus. Polkuporinat haastattelu on tehty Helsingissä 29.7.2020.

Spartathlon-juoksun kuninkaat Seppo Leinonen ja Ari Mustala

perjantaina 25.9.202067 min

Kun kaksi herrasmiestä, joilla on takana yhteensä 50 Spartathlon-starttia, istuu alas porisemaan, on meno mukaansatempaavaa. Tässä Polkuporinat-jaksossa Seppo ja Maarit Leinonen sekä Ari Mustala käyvät läpi omia kokemuksiaan ultrajuoksijoiden kuninkuuskisasta Kreikassa. Haastattelu on tehty Espoossa 22.8.

Juha Lehtonen - Lapland Wilderness Challenge voittaja

sunnuntaina 20.9.202058 min

Juha Jussi Lehtonen voitti parinsa Kaisa Reiniuksen kanssa elokuussa kisatun LWC-kilpailun Vätsärin erämaassa. Millaisiin varusteisiin, reittivalintoihin, etenemisen rytmittämiseen ja muihin taktisiin elementteihin kilpailu perustuu, selviää Jussin Polkuporinat-haastattelusta. Haastattelu on tehty 25.8. Siikajärvellä.

Ratamestari Jouni Junkkaala - Lapland Wilderness Challenge

perjantaina 18.9.202058 min

Polkuporinat-jaksossa on vieraana ratamestari Jouni Junkkaala, joka vie meidät ratasuunnittelun maailmaan. Hänelle ratojen suunnittelu on intohimo. Junkkaala kertoo, miten Lapland Challenge syntyi, mitä se vaatii, mitä otetaan huomioon ja kisan ajan strategioista. Haastattelu on tehty Siikajärvellä 26.8.

Aktiivisen perheen arki - Sanna ja Ilkka Lassila

perjantaina 11.9.202069 min

Yhdistääkö yhteiset liikuntaharrastukset perhettä? Aihetta pohditaan Polkuporinoissa Sanna ja Ilkka Lassilan kanssa. Perhearjen lisäksi puhutaan myös mm. varusteista, palautumisesta, harrastusmotivaatiosta ja äidin valmentajaroolista. Aihiossa kuljeta, kannusta ja kustanna. Haastattelu on tehty Espoossa 6.7.2020.

Polkuporinat meets Heavy Metal Ultra

perjantaina 4.9.202069 min

Polkuporinoiden Mikael Heerman kisasi Heavy Metal Ultra backyard-kilpailussa Virossa, ja tässä jaksossa hän kertoo kisasta kokemuksia ja vinkkejä. Jaksossa haastatellaan myös kisassa juosseita Tommy Granlundia ja Harri Lainetta sekä kilpailunjärjestäjää Olle Rõukia.

Mika Fält - vapaalaskua fyysisillä rajoitteilla

perjantaina 28.8.202049 min

Vapaalaskija ja valmentaja Mika Fält avaa Polkuporinoille vapaalaskijan arkea, harjoittelua, saavutuksia sekä 60 % invaliditeetin aiheuttamia rajoitteita ja mahdollisuuksia. Lapin leikkikenttä tarjoaa mahdollisuuden vuorten valloitusten harjoitteluun. Haastattelu on tehty Äkäslompolossa 12.7.2020.

Polkuporinoiden 2-vuotisjuhlalähetys

perjantaina 21.8.202057 min

Polkuporinoiden ensimmäinen jakso julkaistiin 25.8.2018, ja nyt poristaan 2-vuotisjuhlatunnelmissa Sarin ja Mikaelin oppimiskokemuksia sekä keskustellaan aiheesta motivaatio. Mitä se on, miten sitä voidaan lisätä ja miten koemme motivaation. Tee mitä rakastat - rakasta mitä teet.

Eppu Lumme, NUTS ja polkujuoksukilpailujen järjestäminen

perjantaina 14.8.202038 min

NUTSin polkujuoksujen kilpailujohtaja, Eero "Eppu" Lumme, kertoo Polkuporinoille, miten kaikki alkoi liminkalaisten partiokavereiden pistäessä energiat yhteen. Kuulemme, mitkä ovat tapahtumajärjestäjän ilot ja haasteet sekä keskustelemme luontoelämyksellisen polkujuoksun suosiosta, joka on villiä, vapaata ja hauskaa.

Kati Ahokas - rebelli vegaaniurheilija

perjantaina 7.8.202044 min

Miten vegaani, vaihtoehtokulttuureista pitävä päätyy vegaanijuoksijaksi? Kati Ahokas kertoo taustaansa Polkuporinoille, käy läpi harjoittelua ja kilpailuun valmistautumista sekä avaa tunteitaan Nuuksio Backyard Ultran jälkeen, jossa hän sijoittui toiseksi. Haastattelu on tehty Helsingissä 21.7.2020. Kuva: Tero Koski.

Seppo ja Maarit Leinonen osa 2 - ultramuistelmia

perjantaina 31.7.202053 min

Polkuporinat jatkaa Seppo ja Maarit Leinosen kanssa ultrajuoksumuistelmia eri paikoista, kilpailuista ja ultraajista. Jaksossa keskustellaan, mitkä asiat ovat muuttuneet, mikä Spartathlonissa kiehtoo ja mitä vinkkejä hän antaa sinne haluaville. Onnistumisten lisäksi Seppo kertoo keskeyttämisen tunteista. Haastattelu on tehty 18.5.2020 Lohjalla.

Nuuksio Backyard Ultra 2020 -kuulumiset

perjantaina 17.7.202068 min

Mitä ultrajuoksija pohtii heti kovan kilpailun jälkeen? Polkuporinat-jaksossa kuullaan iso liuta Nuuksio Backyard Ultra 2020 aikana tehtyjä haastatteluita sekä Last Man Standing -tittelin saaneen Juha Jumiskon kommentit tuoreeltaan voiton jälkeen. Haastattelu on tehty Espoossa 26.-28.6.2020.

Väliporinat 7/2 Nuuksio Backyard Ultra 2020

perjantaina 10.7.202042 min

Polkuporinoissa käydään läpi mennyttä Nuuksio Backyard Ultra 2020 -kilpailua ja pohditaan ultrajuoksun haasteita kilpailun järjestäjän kannalta tuoreeltaan kilpailun jälkeen. Missä onnistuttiin ja missä ehkä voidaan parantaa? Väliporinat on tehty Espoossa 30.6.2020.

Seppo Leinonen - kaikkien aikojen Spartathlon-kävijä

perjantaina 3.7.202059 min

Polkuporinat-sarjan vieraina ovat 15 kertaa Spartathlon-kilpailun juossut ultralegenda Seppo Leinonen ja hänen Maarit-vaimonsa. Seppo ja Maarit kertovat juoksuystävyydestä sekä siitä, miksi juoksusydän jäi Kreikkaan. Mistä kaikki alkoi ja miten ultrajuoksun yksi tunnetuimmista kilpailuista on muuttunut? Maarit kertoo kilpailemisesta myös huoltajan näkökulmasta. Haastattelu on tehty 18.5.2020.

Tuukka Vauhkonen ja Jenny Belitz-Henriksson - Time to Fly

perjantaina 26.6.202038 min

Polkuporinat tutustui Hoka-kenkien maailmaan. Tuukka Vauhkonen kertoi maahantuojan edustajan roolissa kengän ominaisuuksista ja Hoka-lähettiläs Jenny Belitz-Henriksson avasi omia käyttökokemuksiaan. On aika lentää kuuntelemaan Hokan tarinaa. Haastattelut on tehty 15.5.2020 ja 17.6.2020.

Henri Tuomilehto - kestävyysurheilijan hyvä uni

perjantaina 19.6.202047 min

Yksi hyvinvoinnin peruspilareita kestävyysurheilussa ja elämässä yleensäkin on hyvä uni. Työn, perheen ja urheilun tuoma kuormitus vaatii vastapainokseen riittävän ja hyvän yöunen. Tässä Polkuporinat-jaksossa unilääkäri, dosentti Henri Tuomilehto haastaa meidät kunnioittamaan unta. Haastattelu on tehty Espoossa 27.4.2020.

Laura Manninen - porraskuningatar

perjantaina 12.6.202044 min

Kun portaat kävelivät eteen, eliittiurheilija Laura Manninen jäi niihin koukkuun. Sen jälkeen hän on juossut porrasjuoksun towerrunning-kisoissa mm. Empire State Buildingin paloportaat ja kotonaan kivunnut Everestin huipulle. Juoksussa Laura pääsee tiloihin introvertin taivaassa. Polkuporinat-haastattelu on tehty 11.5.2020 Espoossa.

Väliporinat 6/2 Last Man Standing -hengessä

perjantaina 5.6.202069 min

Kesäkuun Väliporinat-jakso paljastaa Nuuksio Backyard Ultran pikkujouluhaastatteluja, käy läpi Pauliina Sjölundin kanssa Polar Grit X -kellon ominaisuuksia ja piipahtaa Anu Ek Design studiolla ja pohtii tulevaa kisakautta. Väliporinat on tallennettu Espoossa 29.6.2020.

Arja Uusitalo - ennaltaehkäisevää urheilijan hyvinvointia

perjantaina 29.5.202050 min

Ylikuormitustilan asiantuntija, lääketieteen tohtori, liikuntalääkäri Arja Uusitalo haastaa Polkuporinoissa meidät miettimään, miten voisimme estää ylikuormitustilan syntymistä ja optimoida terveyttämme pysyen terveenä urheilijana. Tiedostamalla ennaltaehkäisyn merkitys hyvien asioiden ruokkiminen kasvaa. Haastattelu on tehty Vihdissä 23.4.2020.

Sportshot - voimaa punajuuresta - Antti Niemi

perjantaina 22.5.202034 min

Kestävyyttä punajuuresta! Polkuporinat-jaksossa Antti Niemi yrityksestä Kolmesadasosaa kertoo punajuurishotin tarinaa. Kuulemme ammattiurheilija Aku Partasen käyttökokemuksia Sportshotista, ja laillistettu ravitsemusterapeutti Kirsi Männistö avaa punajuuren fysiologisia vaikutuksia. Haastattelu on tehty Helsingissä 2.5.2020.

Kalevan Kierros - Anu ja Toni Pikkarainen

perjantaina 15.5.202053 min

Vuodesta 1977 järjestetty neljän vuodenajan ja kuuden kestävyyslajin klassikko Kalevan Kierros tarjoaa elämyksiä monilla tasoilla ja haastaa osallistujat itsensä voittamiseen. Tässä Polkuporinat-jaksossa Kalevan Kiertäjät Anu ja Toni Pikkarainen kertovat omasta matkastaan, johon kuuluu kilpailemisen lisäksi paljon muutakin.

Solvallan urheiluopisto lasten liikuttajana - Heikki Kiili ja Mats Almqvist

perjantaina 8.5.202067 min

Lasten ja nuorten liikkuminen muuttuu, ja Solvallan urheiluopisto on yhteisönä tukemassa Terve urheilija -henkeä tavoitteena nostaa kaikki nuoret samalle tasolle. Keskustelemme liikunnan vetovoimatekijöistä ja liikunnan monimuotoisista mahdollisuuksista. Polkuporinat-haastattelu on tehty Solvallan urheiluopistolla 21.2.2020.

Jouni Keronen - ilmaston lämpenemisen muutos urheilussa

sunnuntaina 3.5.202030 min

Ilmastoasiat puhuttaa myös urheiluväkeä. Miten urheilu ja urheilulajit tulevat muuttumaan ilmastonmuutoksen takia? Tässä Polkuporinat- jaksossa CLC:n toimitusjohtaja Jouni Keronen kertoo, mitä tulisi tehdä, jotta myös Etelä-Suomessa päästään edelleen nauttimaan hiihdosta ja muista talviurheilulajeista. Haastattelu on tehty 18.2.2020.

Heikki Karinen - ääriolosuhteet liikunnassa

perjantaina 1.5.202061 min

Miten voimme valmistautua aklimatisoitumiseen tai vaikka kuumuuden ja kylmyyden sietämiseen? Mitkä ovat oireet ja riskit, jos valmistautuminen epäonnistuu? Lääkäri Heikki Karinen antaa vinkkejä vuoristotautiin, happivelkaan ja muistuttaa kiirehtimään hitaasti. Haastattelu on tehty Kaapelitehtaalla 11.3.2020.

Toni Lund - uusi pyöräseikkailu Alaskassa

keskiviikkona 29.4.202041 min

Alaska kutsui taas ja pääsemme Polkuporinat-jaksossa kuulemaan Toni Lundin matkakertomusta, joka värittyy yllätyksellisillä haasteilla kelin ja koronaepidemian johdosta. Mikä ihme saa miehen palaamaan viikkoja kestävään Alaskan pyörätapahtumaan? Puhelinhaastattelu on tehty 11.4.2020.

Sata jaksoa kestävyysurheiluevankeliumia

perjantaina 24.4.202064 min

Polkuporinoiden 100. lähetys käsittelee psyykkisiä voimavaroja, käy läpi Firstbeat hyvinvointianalyysiä valmentaja Tuomas Forssin kanssa ja kuulee huippu-urheilija Aku Partasen mietteitä olympialaisten siirrosta. Jakso on tehty 20.4.2020.

Joonas Kortelainen - vuorihiihto

perjantaina 17.4.202034 min

Suksilla voi kokea vapauden tunnetta ja kohottaa kuntoa. Skimo- vai pitäisikö sanoa himo-laskija Joonas Kortelainen valottaa Polkuporinat-jaksossa skimountaining-maailmaa niin harrastuksen kuin kilpailemisen osalta sekä antaa vinkkejä aiheesta kiinnostuneille.

Terhi Jaakkola - endorfiininmetsästäjä

perjantaina 10.4.202050 min

Elämännälkäinen bloggaaja Terhi Jaakkola metsästää endorfiiniä, ei adrenaliinia. Hän kertoo, miten seikkaiilijan sielu elää omannäköistä elämää tehden hyväntekeväisyyttä, suunnistaen, rogaten ja ultraten. Kun sanoo joo, kivoja asioita alkaa tapahtua. Sano sinäkin joo!

Elämänkestoista liikuntaa - Unto Tanttu ja Stig Heerman

perjantaina 3.4.202065 min

Liikunta lisää hyvinvointia Ikääntyessä niin fyysisesti kuin henkisesti. Elämänkestoinen harrastus on vienyt suunnistusveteraanit Unto Tantun ja Stig Heermanin ympäri maailmaa, ja tutustuttanut uusiin ihmisiin ja kulttuureihin, joista kuulemme tämän kertaisessa Polkuporinat-jaksossa. Haastattelu on tehty Kaapelitehtaalla 13.3.2020.

Väliporinat 4/2

perjantaina 27.3.202046 min

Väliporinoissa on tällä kertaa haastattelussa paikallinen kukko Andalucian maastoista. Sen lisäksi keskustelemme ajankohtaisesta koronavirusepidemiasta ja jaamme vegaaniruokakokemuksia Espanjan ja Suomen näkökulmista. Väliporinat on tehty Espoossa 22.3.2020.

Polkujuoksun daamienergiaa - Anni Toppila ja Laura Lakio

perjantaina 20.3.202054 min

Onko ultrajuoksussa sukupuolten väliset erot streotypioita vai ovatko piirteet kuitenkin yksilökohtaisia? Pohdimme naisultrajuoksijan roolia, motivaatiota ja kokemuksia Anni Toppilan ja Laura Lakion kanssa. Tässä Polkuporinat-jaksossa kuulemme tarinoita niin treenaamisesta kuin kilpailuista.

Päivi Frantsi - hävettääkö hävetä?

perjantaina 13.3.202063 min

Polkuporinat-jaksossa käsittelemme urheilupsykologi Päivi Frantsin kanssa yhtä haastavimmista tunteista eli häpeää, sen tunnistamista, sen rajoitteita tai miten se voi myös toimia liikkeelle panevana voimana. Haastattelu on tehty Vierumäellä 27.12.2019.

Urheilijan kasvispohjainen ruokavalio - Mikael Fogelholm

perjantaina 6.3.202056 min

Kantaako kasvisruoka kestävyysurheilijan läpi pitkän harjoitus- ja kisakauden? Miten tämä tehdään onnistuneesti ja mitä asioita tulee huomioida? Polkuporinat-jaksossa Mikaelin vieraana professori Mikael Fogelholm.

Väliporinat 3/2

perjantaina 28.2.202037 min

Väliporinoissa piipahdamme Endurance24-kisassa Esport Areenalla, jossa haastattelimme niin talkoolaisia kuin kisaajiakin. Lisäksi pohdintaa omasta harjoittelusta kohti Leadvillen kisaa sekä tilannekatsausta Nuuksio Backyard Ultrasta.

Ekologiset valinnat - Miika Vuorio, Patagonia

perjantaina 21.2.202059 min

Ilmastoasiat ovat vahvasti kytköksissä myös vaateteollisuuteen. Omaa hiilijalanjälkeänsä voi kontrolloida varuste- ja vaatevalintojen kautta siirtymällä kertakäyttökulttuurista oikeasti kestäviin ja korjattaviin vaatteisiin. Patagonia on edelläkävijä, joka huomioi luonnon ja ilmaston tuotteissaan. Miika Vuorion haastattelu on tehty 13.1.2020.

Ultraurheilija Heikki Hihnala

perjantaina 14.2.202052 min

Seikkailu-urheilu, ultramelonta, vuorijuoksu… just name it. Miltä tuntuu edetä useita päivä lyhyillä unilla ja riittämättömällä energialla? Tähän on ultraurheilija Heikki Hihnala tottunut kierrettyään monipäiväisiä kisoja ympäri maailman. Tässä Polkuporinat-jaksossa Heikki kertoo omista kokemuksistaan ja antaa vinkkejä siihen, mitä näin pitkät kisat vaativat. Haastattelu on tehty Siikajärvellä 13.12.2019.

Taina Liukkonen - Kivusta nautintoon

perjantaina 7.2.202043 min

Voiko liikunta olla nautintoa vai onko sen pakko olla pakonomaista suorittamista? Kehomme on ystävämme, ja onkin hyvä tarkkailla omia tuntemuksia ja kuunnella, kun se puhuu. Polkuporinat-jaksossa Sari Heermanin vieraana on Taina Liukkonen. Haastattelu on tehty 9.12.2019.

Väliporinat 2/2

perjantaina 31.1.202026 min

Väliporinoissa Sari ja Micke käyvät läpi lyhyesti tulevia jaksoja, tulevaa kisakalenteria sekä pohtivat oman jaksamisen ja jaksamattomuuden syitä ja seuraksia.

Suomen Latu - koko kansan liikuttaja

perjantaina 24.1.202040 min

Suomen Latu on paljon muutakin kuin latua ja hiihtoa, se on väylä luontoon. Ilo kasvaa ulkona ja luvalla voidaan olla ulkona kuin lumiukko ja viisastua Metsämörrin opeista. Mikael Heermanin vieraina Polkuporinat-jaksossa ovat Anne Rautiainen ja Panu Könönen Suomen Ladusta. Haastattelu on tehty 10.12.2019.

Päivi Frantsi - Tasapaino ja henkinen valmennus

perjantaina 17.1.202050 min

Onko onnistumisen ja epäonnistumisen välimaastossa jokin välimuoto? Polkuporinat-jaksossa keskustelemme urheilupsykologi Päivi Frantsin kanssa henkisen valmentamisen kehittymisestä, hyödyistä urheilijan suoriutumisessa ja tasapainoilusta elämään eri osa-alueiden välillä. Haastattelu on tehty 22.11.2019.

Timo Polari - napaseudun, erämaiden ja vuoripolkujen vaeltaja

perjantaina 10.1.202046 min

Pitää mennä kauas nähdäkseen lähelle. Tämä sanonta toimii kokeneen seikkailijan ja erämaavaeltajan Timo Polarin kohdalla, kun hän on lukuisilla retkillään suunnannut kauas ja ääriolosuhteisiin pysähtyäkseen minuuden äärelle. Pysähdy nyt Polkuporinoiden seurassa kuuntelemaan Timo Polarin ajatuksia ja kokemuksia.

Väliporinat 1/2 - Ajanhallinta ja tuleva vuosi 2020

perjantaina 3.1.202028 min

Polkuporinat toivottaa hyvää uutta vuotta 2020! Micke ja Sari palaavat lyhyesti menneeseen vuoteen. Ajanhallinta on ikuinen teema kiireisessä arjessa. Miten sinä hallitset aikaa, vai hallitseeko aika sinua?

Janne Snellman - rogaining

perjantaina 27.12.201944 min

Rogaining, pistesuunnistus, kestävyyssuunnistus - rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tämän viikon Polkuporinat-jaksossa rogakonkari Janne Snellman kertoo lajin taustaa ja antaa vinkkejä harjoitteluun ja kilpailuihin. Haastattelu on tehty Kaapelitehtaalla 25.10.2019.

Firstbeat - vahva arki

perjantaina 20.12.201949 min

Elätkö murmelielämää vai tuntuuko siltä kuin sarkaa olisi kynnetty? Molemmat jättävät meihin jäljen, jonka voit mitata ja sen pohjalta pohtia tarvittavia muutoksia. Jaakko Kotisaari Firstbeatilta kertoo meille, mitä syke kertoo meistä ja elämäntavoistamme. Haastattelu on tehty 10.12.2019.

Kilpakävelijä Aku Partanen

perjantaina 13.12.201954 min

Polkuporinat-jaksossa vieraana olympiakävelijä Aku Partanen, joka kertoo urastaan, motivaatiostaan ja tavoitteistaan sekä kävelyn vaatimista henkisistä voimavaroista. ”Mun täytyy kävellä näin, kävellä näin”. Haastattelu on tehty 4.12.2019.

Väliporinat 11 - Itsenäisyyspäivän pohdintaa

perjantaina 6.12.201929 min

Itsenäisyyspäivänä 2019 porisemme motivaatiosta, rogainingista ja tulevasta pikkujoulu-Backyardista. Nyt on taas vinkkejä jaossa kyseisiin aiheisiin liittyen sekä pohdintaa parisuhteen yhteisistä harrastuksista. Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille kuuntelijoille!

Jarmo Liukkonen - motivaatio

perjantaina 29.11.201955 min

Haluatko harjoittaa mielen taitojasi ja pureutua mielen toimintaan syvällisemmin? Psykologisen valmennuksen asiantuntija, professori Jarmo Liukkonen paneutuu motivaatioon, mielen taustoihin ja oivalluttaa urheilijan psyykkisen vahvuuden äärellä. Haastattelu on tehty Vantaalla 5.11.2019.

Janne Hietala - skyrunning

perjantaina 22.11.201937 min

Ilmavia harjanteita ja nautinnollisen kivikkoisia ja jyrkkiä rinteitä. Tässä Polkuporinat-jaksossa polkujuoksija Janne Hietala kertoo meille mitä Skyrunning on, miten tämän lajin pariin pääsee ja mitä se vaatii. Haastattelu on tehty Kaapelitehtaalla 21.10.2019.

Jaakko ja Salla-Mari - polkujuoksijoiden omatoimiloma Yhdysvaltoihin

perjantaina 15.11.201960 min

Tässä Polkuporinat-jaksossa Salla-Mari ja Jaakko jakavat kokemuksiaan omatoimisesta polkujuoksureissusta Yhdysvaltoihin. Saamme käytännön vinkkejä sekä kuulemme tarinoita. Mikä mahtaakaan olla kauhistuttavin eläinkokemus, käärmeet, karhut vai hyttyset? Haastattelu on teyty Siikajärvellä 29.8.2019.

Mari Parkkari - minun ylirasituskokemukseni

perjantaina 8.11.201938 min

Miten liikuntaa kohtuudella harrastava nuori nainen ajautuu ylirasitustilaan? Juoksuvalmentaja Mari Parkkari kertoo oman tarinansa, jossa itse liikunta oli vain yksi tekijä muiden joukossa. Tinkimättömästi liikuntaa, työtä ja arkea pyörittäneen Marin palautuminen alkoi vasta, kun hän alkoi keskittyä vain tärkeimpiin asioihin. Haastattelu on tehty Kaapelitehtaalla 19.10.2019.

Väliporinat 10

sunnuntaina 3.11.201929 min

Tiesitkö, että tänään 3.11. vietetään Juoksija-lehden roskajuoksupäivää? Käymme läpi ploggaamisen lisäksi myös muita edellisten jaksojen aiheita. Pohdimme myös uskomuksia, joita meillä jokaisella on joko tietoisina tai tiedostamattomina. Väliporina on tehty 27.10.2019 Siikajärvellä.

Roskajuoksijan päiväkirja

perjantaina 1.11.201934 min

Harmittaako sinua lenkillä maassa lojuvat roskat? Miksi et siivoaisi lenkkipolkujasi ihan peruslenkin yhteydessä ja nauttisi siistimmästä ympäristöstä? Tässä Polkuporinat-jaksossa Roskajuoksijan päiväkirja -nimellä somessa tutuksi tullut Kaisu Paulanto kertoo parhaat vinkit ploggaamiseen eli roskajuoksuun. Haastattelu on tehty Kaapelitehtaalla 3.10.2019.

Kalevi ja Olavi Montela - juoksevat veljekset

perjantaina 25.10.201990 min

Toukokuun 26. päivänä 1971 kello 17 Kalevi ja Olavi Montela päättivät lähteä yhdessä lenkille. Siitä alkanut matka on vertaansa vailla, joka jatkuu edelleen elämäntapana. Vuosien mittaan kertynyt monipuolinen tietotaito on auttanut niin muita kanssajuoksijoita kuin urheilulääketieteenkin edustajia. Heidän ainutlaatuinen tapansa juosta yhdessä pitkiäkin kisoja on kantanut heitä eteenpäin vaikeinakin hetkinä. Ultralegendat Kalevi ja Olavi. Haastattelu on tehty Orivedellä 24.9.2019.

Harri Linnavuori - urheilijan fysiikkavalmennus

perjantaina 18.10.201937 min

Pitkän linjan urheilija ja valmentaja Harri Linnavuori taustoittaa Polkuporinat-jaksossamme fysiikkavalmennuksen perusteita, hyötyjä ja sudenkuoppia. Treenaat sitten katumaratonille tai polku-ultraan, jaksosta löydät käytännön perusneuvoja treenaamiseen.

Nuuksio Backyard Ultra - Last Man Standing

perjantaina 11.10.201952 min

Suomen ensimmäinen backyard ultra -kilpailu järjestettiin Nuuksiossa 13.9.2019. Mitä tapahtuu, kun kisalla ei ole ennaltamäärättyä loppumisajankohtaa, eikä kisaa voita nopein vaan henkisesti vahvin ultrajuoksija? Polkuporinat-jaksossa käydään läpii raadollisista raadollisimman kilpailun taustaa sekä kuullaan kilpailijoiden ja huoltajien ajatuksia siitä, mikä tekee tästä kilpailusta erilaisen.

Jaana Hautala - asuvatko uskomukset kehossamme?

perjantaina 4.10.201957 min

Jaana Hautala on Oivaltamaan Oy:n mielen valmentaja, joka puhuu matkasta oman sydämen äärelle, meidän potentiaalista ja uskomuksista, jotka määrittävät jopa identiteettiämme. Pysähdy ja tunnista ehkä omia rajoittavia uskomuksiasi.

Harri Jantunen - Suomen maaedustaja ITRA:ssa

perjantaina 27.9.201942 min

Harri Jantunen on paitsi polkujuoksija myös Suomen maaedustaja kansainvälisessä polkujuoksujärjestö ITRA:ssa. Tässä Polkuporinat-jaksossa Harri valottaa ITRA:n merkitystä kaikille polkujuoksijoille sekä polkujuoksutapahtumien järjestäjille.

Laura Andelin - urheilevien lasten vanhempien motivointi

perjantaina 20.9.201930 min

Lapsissa on tulevaisuus. Meidän onkin taattava heille aika, jolloin he voivat olla lapsia ja harrastaa urheilua lapsen mielellä. Laura Andelin INTO Health & Care Oy:stä valottaa tässä Polkuporinat-jaksossa valmennuskokonaisuutta, joka on suunnattu urheilevien lasten vanhemmille. Jaksosta voi varmasti jokainen vanhempi ammentaa arvokkaita ajatuksia.

Mika Talvisilta - kun urheileva mies väsyy

perjantaina 13.9.201952 min

Mitä tapahtuu, kun suorittava minä kokee kolahduksen, ja yhtenä päivänä ei enää jaksakaan? Kapteeni Solisluu kertoo oman tarinaansa, kun elämä pysäytti ja arki muuttui toisenlaiseksi. Polkuporinat-jaksossa pysähdymme jaksamisen äärelle ja pohdimme, miten pysähdyksestä voi selvitä ja mitä siitä voi oppia.

Jukka Kukkonen - kestävyysurheilua neljällä vuosikymmenellä

perjantaina 6.9.201974 min

Jukka Kukkosen matka on kulkenut Havaijin Ironman-kisasta kohti pidempiä ja pidempiä vuorikisoja. Hetkessä oleminen ja siitä nauttiminen onnistuvat Jukalta parhaiten siinä vaiheessa, kun startista on kulunut jo muutama päivä. Kesäkuun lopussa juostu Western States 100 mailia on jo takana, kun Jukka suuntaa seuraavaksi Italiaan 330 kilometrin mittaiseen Tor des Géants vuorikisaan. Haastattelu tehty 15.8.2019 Siikajärvellä.

Polkuporinoiden 1-vuotisjuhlalähetys

perjantaina 30.8.201949 min

Polkuporinoiden viettäessä 1-vuotissynttäreitä pohdimme kestävyysurheilua eri kulmista, ja käsittelemme menneen kauden palautetta. Jaksossa vastailemme kuuntelijakysymyksiin sekä raotamme tulevaa. Tule mukaan kuuntelemaan, millaisia ilmiöitä ultrajuoksuun liittyy, miksi juoksen ja mikä motivoi.

Jukka Viljanen ja Grönlannin herkkä luonto

perjantaina 23.8.201955 min

Seikkailujuoksija Jukka Viljanen on nähnyt luonnossa tapahtuvan nopean muutoksen omilla matkoillaan ympäri maailmaa, mutta erityisesti Grönlannissa. Meneillään oleva muutos vaikuttaa luonnon lisäksi alkuperäiskansojen elintapoihin ja kulttuuriin. Lähde mukaan kuuntelemaan Jukan tarinaa Grönlannista ja kuulemaan vinkkejä, mitä me voimme tehdä tämän muutoksen edessä.

Satu Kaski - urheilupsykologian hyödyt

perjantaina 16.8.201938 min

Urheilupsykologi voi auttaa urheilijaa monilla tavoin niin haastavien tilanteiden kohtaamisessa kuin myös omien tavoitteiden saavuttamisessa. Tässä Polkuporinoiden jaksossa urheilupsykologi Satu Kaski avaa kokemuksellaan urheilijan kohtaamia tilanteita monista eri näkökulmista ja miten näihin tilanteisiin voidaan paneutua urheilupsykologian maastossa.

Petra Autinen - CrossFit

perjantaina 9.8.201939 min

Crossfit-harrastaja Petra Autinen jakaa vinkkejä lajin pariin ja avaa sen hyötyjä elämään, hyvinvointiin ja kestävyysurheiluun. Hän todistaa myös sen, että aikuisenakin voi aloittaa uuden lajin - ja kannattaa aloittaa. Rohkeasti leuka ylös ja ei kun kuuntelemaan! Sari haastatteli Petraa Helsingissä 24.7.2019.

Sinister 7 -kisaesittely

perjantaina 9.8.201930 min

Satamailinen Sinister 7 -kisa juostaan henkeäsalpaavissa maisemissa Kanadan Kalliovuorilla. Tässä Polkuporinat-jaksossa kisan Race Director Brian Gallant kertoo, miten kaikki lähti liikkeelle. Keskustelemme myös kisan vaikutuksesta kyläyhteisöön sekä siitä, mitä uusia suunnitelmia Brianilla on tuleville vuosille. Jakson lopussa pääsemme vielä kuulemaan lyhyet kommentit kisaan osallistuvalta juoksijalta sekä kisan pitkäaikaiselta talkoolaiselta. Haastattelu tehty Kanadassa 5.7.2019.

Väliporinat 9 - Sinister 7 -ajatuksia

perjantaina 9.8.201942 min

Kesä on parhaimmillaan, ja sitä on vielä paljon jäljellä. Tässä jaksossa Mikael ja Sari väliporisevat Sinister 7 -kilpailuajatuksista saaristossa, Nuuksiossa ja Crownest Passissa. Elämään kuuluu hienot kokemukset, vaikkei lopputulos olisikaan aina sitä mitä lähdettiin tavoittelemaan.

Vili Mattila - VJSport

perjantaina 9.8.201930 min

Juoksijan tärkeimpiä työkaluja ovat juoksutossut. VJSportin Vili Mattila kertoo, miten VJSportilla tossuja suunnitellaan ja mitkä ovat heidän filosofiansa hyvän tossun aikaansaamiseksi. Lisäksi Vili kertoo muutaman vinkin, mitä asioita tulisi ottaa huomioon tossuja hankittaessa.

Ville Uronen - Polar Electro

perjantaina 9.8.201942 min

Tekniikka kehittyy ja toimii coachina fyysisten arvojen seuraamisessa. Seuraaminen inspiroi ja kehittää treeniä, mutta toki itsensä kuuntelua ei saa unohtaa. Polarin Ville Uronen avaa sykemittauksen tarinaa vinkkien kera.

Harri Karjalainen - kansallispuistot

perjantaina 9.8.201958 min

Suomalaisessa iskelmälaulussa sanotaan: ”Pieni polku metsän halki vie alla vanhain lehmusten. Mulle ollut on se onnen tie kesäöisten retkien.” Polkuporinat tapasi puistonjohtaja Harri Karjalaisen Metsähallituksesta ja keskusteli kansallispuistoihin liittyvistä aiheista sekä puistojen käyttötarkoituksista. Harria haastatteli Mikael Luontokeskus Haltiassa 28.5.2019.

Sydämen hyvinvointi

perjantaina 9.8.201964 min

Sydämen hyvinvoinnista on keskustelemassa Sydänliiton Marjaana Koski-Lahti ja Ilpo Mikonmäki. Keskiössä on sydänarvot sekä hyvinvointi kokonaisuudessaan. Marjaanalla on huippumaratonaritausta ja Ilpo on aktiivinen pyöräilijä. Terveyden suorittamisen sijaan he vinkkaavat elämään hyvää elämää. Syki mukaan heidän keskusteluun.

Väliporinat 8

perjantaina 9.8.201925 min

Vuorossa taas Väliporinat, jossa tuttuun tapaan käydään läpi mennyttä ja tulevaa sekä peilaamme aiheita myös omakohtaisesti. Lisäksi kerromme hieman tulevan Nuuksio Backyard Ultran tilanteesta.

Arja Uusitalo - ylirasitustila

perjantaina 9.8.201964 min

Ylirasitustila ei välttämättä johdu yhdestä yksittäisestä asiasta vaan usein taustalta löytyy useita syitä. Mitä kehossa tapahtuu, kun ihminen ajautuu ylirasitustilaan? Miten ylirasitustila voidaan todentaa ja miten siitä voidaan toipua? Polkuporinoissa Mikaelin vieraana Liikuntatieteen erikoislääkäri Arja Uusitalo.

Eija Hartikainen - polkujuoksu

perjantaina 9.8.201925 min

Suomen toisena naisedustajana polku-MM kisoissa on iisalmelainen Eija Hartikainen. Tässä Polkuporinat-jaksossa Eija kertoo, miten valmistautuminen tulevaan arvokisaan on sujunut, ja mistä hänen harjoittelunsa muuten koostuu. Eijaa haastatteli Mikael 29.5.2019.

Reetta Peltonen - polkujuoksu

perjantaina 9.8.201930 min

Polkujuoksun MM-kisoihin valittu Reetta Peltonen avaa omaa harjoitteluaan ja valmistautumistaan tuleviin arvokisoihin. Suunnistuksen nuorten sarjoissa SM-mitaleita saavuttanut Reetta panostaa nyt polkujuoksuun, johon hän on asettanut itselleen selvät tavoitteet. Lähde mukaan Polkuporinoiden jaksoon kuuntelemaan, miksi polkujuoksu on Reetalle tärkeää. Haastattelu on tehty 15.5.2019.

Juha Saastamoinen - valokuvaus

perjantaina 9.8.201952 min

Kuvan merkitys tarinankerronnassa on ollut aina merkittävä. Visuaaliset muistot muodostavat vahvan ja kokonaisvaltaisen muistikuvan erilaisista tapahtumista ja näiden muistojen kautta voimme helposti palata takaisin kyseisiin hetkiin ja tunnelmiin. Tässä Polkuporinat-jaksossa pääsemme kurkistamaan kameran linssin läpi valokuvaaja Juha Saastamoisen silmin.

Taina Liukkonen - stressi

perjantaina 9.8.201957 min

Hyvinvoinnin ammattilainen Taina Liukkonen avaa uusia näkökulmia stressiin, sen tunnistamiseen ja hallitsemiseen. Meissä itsessämme on voimarat ja niiden tunnistaminen auttaa saavuttamaan entistä parempia tuloksia elämässä, treenaamisessa ja kilpailemisessa. Tainaa haastatteli Sari 18.4.2019 Helsingissä.

Väliporinat 7

perjantaina 9.8.201927 min

Vähän vanhaa, vähän uutta. Ja lyhyt intro uudesta Nuuksio Backyard Ultrasta. Väliporinat-jakso on äänitetty Siikajärvellä 1.5.2019.

Satu Uusivirta ja Sami Sundström - polkulove

perjantaina 9.8.201976 min

Liikunnalla on monia hyötyjä, ja poluilla voi myös leimahtaa rakkaus. Yhdessätekeminen vahvistaa usein parisuhdetta. Polkuporinoissa Sarin ja Mikaelin vieraina ovat Satu ja Sami, jotka kertovat heidän yhteisistä harrastuksistaan sekä parisuhteestaan.

Janne Blomqvist - swimrun

perjantaina 9.8.201967 min

Olympiauimari Janne Blomqvist on edustanut Suomea kaksissa olympialaisissa. Uusista haasteista nauttiva Janne harrastaa nykyisin maailmallakin suhteellisen uutta Swimrun-lajia, johon hänen uimataustansa on antanut hyvät edellytykset. Tässä Poluporinat-jaksossa Janne kertoo omia swimrun-kokemuksiaan ja perehdyttää samalla kuuntelijat lajin pariin.

Minna Huotilainen - aivot ja liikunta

perjantaina 9.8.201968 min

Mitä aivoissa tapahtuu kestävyyssuorituksen aikana? Tekeekö dopamiini- ja endorfiinikylvyt urheilijoista oppimisen mestareita? Tässä jaksossa Polkuporinat pääsi keskustelemaan näistä ja monista muista aivoihin liittyvistä aiheista aivotutkija Minna Huotilaisen kanssa.

The Barkley Marathons -jälkiporinat

perjantaina 9.8.201941 min

Palataan vielä Jälkiporinoissa The Barkley Marathons -tunnelmiin ja käydään läpi huiman viikonlopun tunnelmia. Jakso on äänitetty FHSP 31.3.2019 ja Siikajärvi 6.4.2019.

The Barkley Marathons by Sari & Mikael

perjantaina 9.8.201967 min

The Barkley Marathons - yksi maailman tarunhohtoisimmista kisoista. Tässä Polkuporinat-jaksossa Sari ja Mikael kertovat omista kokemuksistaan sekä matkastaan tulevaan The Barkley Marathons -seikkailuun.

Hannes Pasanen - ultrajuoksu

perjantaina 9.8.201950 min

Chartreuse Terminorum on ranskalaisten vastine The Barkley Marathonsille. Tässä kilpailussa kahdesti mukana ollut ultrajuoksija Hannes Pasanen jakaa kokemuksiaan kilpailusta sekä omasta treenaamisestaan. Haastattelu on tehty Siikajärvellä 9.3.2019.

Sakari Orava - urheiluvammat

perjantaina 9.8.201950 min

Huippukirurgi ja ortopedi Sakari Orava on suorittanut tuhansia leikkauksia niin huippu-urheilijoille kuin tavallisille ihmisille. Polkuporinat-haastattelussa Sakari Orava kertoo omasta työstään, jonka jälkeen Sari ja Mikael keskustelevat omakohtaisista kokemuksista urheiluvammojen osalta. Haastattelu on tehty Turussa 15.1.2019.

Väliporinat 6

perjantaina 9.8.201911 min

Polkuporinat-sarjassa on vuorossa jälleen Sarin ja Mikaelin oma jakso, Väliporinat.

Aki Nummela - maraton

perjantaina 9.8.201971 min

Suomen maratonin ykköstykki Aki Nummela valottaa omaa juoksutarinaansa tässä Polkuporinat-jaksossa. Aki on hakenut juoksuoppeja maailmalta ja toteuttaa niitä mottonsa mukaisesti ”rennon kovaa”. Haastattelu on tehty Helsingissä 24.1.2019.

Jaakko Eskelinen - ultrajuoksu

perjantaina 9.8.201940 min

Ultrajuoksija Jaakko Eskelinen hurahti totaalisesti juoksuun ensimmäisen 12 kilometrin lenkkinsä jälkeen. Tarttuessaan uuteen asiaan Jaakko panostaa siihen kaikkensa kuten on tehnyt jo nuoruudessaan tenniksen ja musiikin kanssa. Haastattelun jälkeisenä päivänä Jaakko juoksee ensimmäisen 24 tunnin kisansa osallistuessaan Espoon E24-kisaan. Haastattelu on tehty Espoossa 29.1.2019.

Mikael Fogelholm - urheilijan ravinto

perjantaina 9.8.201970 min

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kertoo minkälaista urheilijan ravinnon tulisi olla niin harjoituskaudella kuin kisakauden pitkissä kestävyyskisoissa. Ravitsemus on tunteita herättävä aihe, johon liittyy monia asioita aina ravinnosta ympäristöasioihin asti ja jota jokaisen kannattaa pohtia omalta kannaltaan. Haastattelu on tehty Helsingissä 7.1.2019.

Team Rynkeby

perjantaina 9.8.201957 min

Miten voi yhdistää sekä pyöräilyharrastuksen että hyväntekeväisyyden? Tietysti lähtemällä mukaan Team Rynkebyn matkaan, josta vuoden aikana hitsaantuu yhteen huipputiimi. Tiimin matka huipentuu pyöräilemällä Suomesta Pariisiin. Hyvää mieltä tuo vuoden aikana kerätyt lahjoitusrahat, jotka käytetään vakavasti sairaiden lasten hyväksi. Virpi Pasasen ja Ossi-Matti Lahtinen kertovat, mikä heitä motivoi Team Rynkebyssä. Haastattelu on tehty Siikajärvellä 23.1.2019.

Seikkailupyöräilijä Toni Lund osa 2

perjantaina 9.8.201954 min

Tässä Polkuporinat-jaksossa jatketaan seikkailupyöräilijä Toni Lundin kanssa.

Seikkailupyöräilijä Toni Lund

perjantaina 9.8.201989 min

Seikkailupyöräilijä Toni Lund on joutunut pitkien pyöräkisojen aikana hakemaan voimaa positiivisen ajattelun kautta ja asioiden oikealla suhteuttamisella. Uuden ja positiivisen kulman löytäminen ovat auttaneet Tonia Alaskan armottomassa talvessa, jossa kaikki asiat tulee tehdä harkiten ja oikein eikä virheisiin ole varaa kuolemanpelon uhalla. Polkuporinat-haastattelu on tehty Siikajärvellä 5.1.2019.

Johanna Verho - stressi

torstaina 8.8.201954 min

Entinen ammattinyrkkeilijä, nykyinen yrittäjä ja TFW-valmentaja Johanna Verho avaa omaa ajatusmaailmaansa treenaamisesta ja stressistä sekä sen vaikutuksista elämäämme. Polkuporinat-haastattelu on tehty Helsingissä 8.1.2019.

Annastiina Hintsa

torstaina 8.8.201978 min

Maailmankansalainen Annastiina Hintsa jatkaa isänsä, Aki Hintsan, jalanjälkiä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin valmentamisessa. Tämän lisäksi Annastiinan arkea täyttää ultrajuoksu, joka on vienyt häntä useille mantereille erilaisiin ääriolosuhteisiin. Tervetuloa kuuntelemaan Annastiinan tarina optimoinnista, menestyksen ympyrästä ja ultrajuoksusta. Haastattelu on tehty Helsingissä 20.12.2018.

Tommi Sulander - ultrajuoksu osa 2

torstaina 8.8.201928 min

Tommi Sulanderin haastattelun toinen osa.

Tommi Sulander - ultrajuoksu

torstaina 8.8.201963 min

Tommi Sulanderille pitkät matkat ovat mahdollisuus sulkeutua omiin ajatuksiin käyden niitä läpi lähes laboratorio-olosuhteissa. Myös hyväntekeväisyyden puolesta juossut Tommi jakaa omia kokemuksiaan sekä käy läpi alkavaa Spine Race kisaa Englannissa. Polkuporinat-haastattelu on tehty Siikajärvellä 5.12.2018.

Väliporinat 5

torstaina 8.8.201916 min

Taas on väliporinoiden aika. Sari ja Micke käyvät jaksossa läpi palautetta sekä menneitä ja tulevia jaksoja.

Susanna Saapunki - maastohiihto

torstaina 8.8.201948 min

Suomen hiihtomaajoukkueeseen tämän vuoden alusta noussut Susanna Saapunki on elänyt koko elämänsä huippu-urheilun keskellä. Hiihdon ohella raastavat vuorijuoksut kuuluvat kesät Italiassa viettävän Susannan lajivalikoimaan. Tässä Polkuporinat-jaksossa Kuusamosta lähtöisin oleva Susanna käy läpi oman tähänastisen uransa nousuja ja laskuja. Haastattelu on tehty 17.12.2018.

Virpi Sarasvuo - hiihtäjälupauksesta huipulle

torstaina 8.8.201958 min

Suomen menestyneimpiin naishiihtäjiin kuuluva Virpi Sarasvuo kertoo oman tarinansa nuoresta hiihtäjälupauksesta kansainväliselle huipulle ja siitä edelleen oman perhe-elämän ja ammatin rakentamiseen. Vahvan ja kantavan itseluottamuksen kisoihin Virpi kasvatti kovan harjoittelun kautta. Polkuporinat-haastattelu on tehty Espoossa 30.11.2018.

Juha Jumisko - ultrajuoksu

torstaina 8.8.201971 min

Juha Jumisko on kulkenut pitkän tien ultrajuoksijana. Yli 10 vuotta sitten alkanut juoksu-ura on vienyt miestä alun tasamaan kisoista kohti vuoria ja pidempiä matkoja. Hiljenny kuuntelemaan Juhan tarina, johon mahtuu monenlaista tunnetta ja tapahtumaa. Haastattelu on tehty Espoossa 6.11.2018.

Lotta Kupiainen - kehonhuolto

torstaina 8.8.201970 min

Hyvä venyttely on lihasten palautumisen ja sitä kautta uuden treenin kannalta keskeisessä roolissa. Tässä Polkuporinat-jaksossa joogaopettaja Lotta Kupiainen kertoo, miten sinä voit toteuttaa oman kehonhuoltosi joogan avulla. Hengitä syvään ja rauhoitu kuuntelemaan Lotan venyttelyvinkit. Haastattelu on tehty 12.11.2018.

Väliporinat 4

torstaina 8.8.201917 min

Väliporinoissa kuullaan jälleen Sarin ja Micken pohdintoja menneestä ja tulevasta.

Mårten Boström - suunnistus

torstaina 8.8.201969 min

Suunnistaja Mårten Boström on tehnyt merkittävän suunnistusuran sekä maajoukkueessa että seurajoukkueissa. Mårten on hakenut läpi uransa ennakkoluulottomasti uusia harjoitusolosuhteita ja seikkailuja kehittääkseen omia valmiuksian urheilijana ja ihmisenä. Haastattelu on tehty Espoossa 20.11.2018.

Noora Honkala - ultrajuoksu

torstaina 8.8.201964 min

Ammattilaiseksi siirtynyt ultrajuoksija Noora Honkala nauttii elämästään täysillä. Ammattilaisuus ja muutto Kreikkaan ovat mahdollistaneet entistä suuremman panostuksen juoksuun. Lennä Polkuporinoiden kanssa Kreikan maaseudulle kuulemaan, mistä muusta kuin juoksusta Nooran arki Kreikassa koostuu. Haastattelu on tehty 24.9.2018.

Visa-Pekka Larivaara

torstaina 8.8.201956 min

Mitä tapahtuu, kun elämä yllättää eikä menekään käsikirjoituksen mukaan? Ultrajuoksija Visa-Pekka Larivaara on läpikäynyt suuren muutoksen ja kertoo nyt, miten hänen elämänsä käsikirjoitus muuttui maratonkisan aattona. Polkuporinat-haastattelu on tehty Espoossa 11.10.2018.

Heljä Ora - mindfulness

torstaina 8.8.201949 min

Mindfulness-guru Heljä Ora MacMentorilta aukaisee oven tietoisuus- ja läsnäolotaitoihin. Miksi jumpata vain lihaksia, kun iso osa suoritusta tapahtuu mielen tasolla? Ymmärtämällä paremmin mieltäsi voit harjoittaa itsesi parempiin suorituksiin niin työelämässä kuin pitkissä urheilusuorituksissa. Haastattelu on tehty Siikajärvellä 9.10.2018.

Terho Lahtinen - juoksutapahtumat

torstaina 8.8.201966 min

Haluaisitko tietää, miten Nuuksio Classic ja Bodom Trail saivat alkunsa? Terho Lahtinen on visioinut ja toteuttanut kaikille polkujuoksijoille rakkaita tapahtumia, joissa suunnittelun lähtökohtana on ollut ainutlaatuisen tapahtuman luominen sekä pysyvän polkuriippuvuuden ja luonnossa liikkumisen aikaansaaminen. Haastattelu on tehty Nuuksiossa 30.9.2018.

Annele Aarni-Wiklund - NLP

torstaina 8.8.201957 min

Valmentaja ja NLP Coach Annele Aarni-Wiklund avaa meidät ajattelemaan sitä, miten kannattaa ajatella. Oletko pohtinut miksi reagoit tietyissä tilanteissa tietyllä tavalla? NLP auttaa sinua löytämään ja ymmärtämään voimavarasi ja vahvuutesi sekä tunnistamaan motivaatiotekijöitäsi niin kisatilanteessa kuin työympäristössä. Annelen mottona on: ”Itseensä voi ja kannattaa tutustua”. Haastattelu on tehty Keravalla 15.10.2018.

Arto Ahola - Ultrajuoksuseura Endurance

torstaina 8.8.201961 min

Ultrajuoksuseura Endurancen puheenjohtaja Arto Ahola käy läpi Polkuporinoiden kanssa seuran 12-vuotista historiaa. Endurance on vienyt eteenpäin suomalaista ultrajuoksua enemmän kuin mikään muu juoksuseura. Kuulemme, mistä kaikki alkoi ja miten Endurance on vuosien aikana kehittynyt. Kuulemme myös Arton mietteitä ultrajuoksijoita yhdistävästä liitosta Haastattelu on tehty Espoossa 20.9.2018.

Kai Langel - espanjalainen polkujuoksukulttuuri

torstaina 8.8.201953 min

Kai Langel on aina nauttinut luonnossa liikkumisesta monin eri tavoin. Hänen matkansa on kulkenut useilla mantereilla ja monissa erilaisissa olosuhteissa niin vuoristoissa kuin veden syvyyksissä. Tässä Polkuporinat-jaksossa Kai kertoo meille espanjalaisesta polkujuoksukulttuurista, josta hän on päässyt nauttimaan muutettuaan 2009 Katalonian vuoristoon. Haastattelu on tehty Chamonix'ssa 29.8.2018.

Mammuttimarssi

torstaina 8.8.201964 min

Mammuttimarssi on seikkailukilpailu, joka on jättänyt pysyvän jäljen suomalaiseen kestävyyslajien kenttään. Täysin uniikkina tapahtumana se on onnistunut tuomaan paljon iloa, mutta myös raunioittanut kisaajat ajamalla heidät henkisen romahduksen partaalle. Kuuntele tapahtuman henkisen isän, Mäkkylän Mammutin, tarinointia tapahtuman taustasta sekä Korven Keijun paljastukset vuoden 2018 tapahtumasta. Haastattelu on tehty Siikajärvellä 4.10.2018.

Väliporinat 2

torstaina 8.8.201913 min

Polkuporinat-sarjassa on vuorossa jälleen Sarin ja Mikaelin väliporina.

Tero Hyppölä

torstaina 8.8.201952 min

Tero Hyppölä, tuo Imatralta ponnistanut kainuulainen kestävyyslajien taitaja. Vesien ja hankien kesyttäjä. Pitkien ja loputtomien teiden polkija. Kisojen podiumeille usein päätyvä. Itsestään kaiken irti loihtiva. Haastattelu on tehty Siikajärvellä 3.8.2018.

Henri Ansio - jälkiporinat

torstaina 8.8.201926 min

Henri Ansion jälkiporinoissa tuli katettua vielä muutama mielenkiintoinen aihe. Kuuntele vielä toinen osa Henrin tarinasta. Äänitetty 18.9.2018 Espoossa.

Henri Ansio - ultrajuoksu

torstaina 8.8.201950 min

Henri Ansio on Suomen kaikkien aikojen menestynein ultrajuoksija. Henri on viimeiset vuodet hallinnut kotimaan polkukisoja ja nyt menestystä on tullut myös kovatasoisissa polku- ja vuorikisoissa ulkomailla. Tässä Henrin tarinasta ensimmäinen osa. Henriä haastatteli Mikael 18.9.2018 Espoossa.

Noora Pinola - seikkailukilpailut

torstaina 8.8.201945 min

Salomon Suunto polkutiimin jäsen Noora Pinola on suurten seikkailujen sankaritar. Monipäiväiset seikkailukisat vaativissa olosuhteissa ovat Nooralle tuttuja lähes parin vuosikymmenen ajalta. Lajivalikoima ei rajoitu pelkästään seikkailukisoihin vaan mukaan mahtuu myös mm. kiipeilyä, hiihtoa ja vuorijuoksua. Nooraa haastatteli Mikael Siikajärvellä 17.8.2018.

Seikkailujuoksija Jukka Viljanen

torstaina 8.8.201972 min

Seikkailujuoksija Jukka Viljanen on äärimmäisten olosuhteiden mies. Seikkailuillaan Jukka on päässyt tuntemaan niin Saharan polttavan auringon ja hiekan kuin myös napajäätiköiden äärimmäiden pakkasen ja tuulen. Näissä olosuhteissa myös herkkä luonto ja ympäristössä tapahtuvat muutokset ovat jättäneet jäljen Jukan sydämeen. Hautaudu Jukan ja Polkuporinoiden seuraavaan seikkailuun. Haastattelu on tehty Solvallassa 31.7.2018.

Väliporinat 1

torstaina 8.8.201914 min

Tässä ensimmäisessä Väliporinat-jaksossa kerromme sekä menneestä että tulevasta. Käymme myös läpi saamaamme palautetta. Äänessä Sari ja Mikael.

Tomi Savolainen - mies Juoksija-lehden takaa

torstaina 8.8.201965 min

Juoksija-lehden päätoimittaja Tomi Savolainen hengittää täysipäiväisesti liikunnallista elämäntapaa sekä omalla vapaa-ajallaan että työssään. Polkuporinoissa Tomi avaa myös omia ajatuksiaan ja tavoitteitaan Juoksija-lehden kehittämiselle ja viemiseksi eteenpäin. Tomia haastatteli Mikael Ylläksellä 15.7.2018.

Maija Oravamäki - kestävyysurheilun monitoiminainen

torstaina 8.8.201951 min

Maija Oravamäki on ehtinyt tehdä kestävyysurheilu-urallaan hengästyttävän paljon asioita. Jo kotoa opittu aktiivinen elämäntapa on ilmentynyt ammattimaisena juoksu-urana sekä osallistumisena lukuisiin muihin kestävyyslajeihin. Viimeisimpänä aluevaltauksena on polku- ja vuorijuoksuissa saavutettu maailmanluokan menestyminen. Tässä Polkuporinat-jaksossa Maija valottaa omaa taustaansa sekä harjoittelua ja motivaation lähteitä. Maijaa haastatteli Mikael Chamonix'ssä 30.8.2018.

Janne Marin - vuorijuoksu

torstaina 8.8.201970 min

Janne Marin on varmasti tuttu monille vuori- ja polkujuoksijoille niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Tässä Polkuporinat-jaksossa Janne kertoo oman tarinansa, joka on kantanut pikkupojan pihaseikkailuista haastaviin monipäiväisiin vuorikisoihin. Jannen sanoin: " Run like a kid. Be Free. Enjoy." Jannea haastatteli Mikael Sysikalliossa 20.7.2018.

Tarja Virolainen - unelmista totta

torstaina 8.8.201956 min

Leijonaloikan elämässään tehnyt Tarja Virolainen kertoo meille oman tarinansa, jossa hän on toteuttanut unelmaansa ympäri maailman. Tarja on kirjoittanut kirjan Juoksijan Sielu ja juossut kaikki World Marathon Majors maratonit. Tarja on myös kokenut Kenian juoksukehdon hengen, jossa juoksu on osa ihmistä. Tarjaa haastatteli Mikael Siikajärvellä 4.7.2018.

Polkuporinat-esittely

torstaina 8.8.201921 min

Polkuporinat-sarjassa pääset kuuntelemaan kestävyysurheilun parissa olevien henkilöiden haastatteluja ja pureutumaan aiheeseen juuri heidän näkökulmasta. Haastateltavana on monipuolinen joukko suomalaisia urheilijoita ja alansa asiantuntijoita, ja kestyvyysurheiluun tutustutaan niin fyysisestä kuin henkisestä näkökulmasta varusteita, kisaraportteja ja muita tärkeitä asioita unohtamatta.