Puhutaan koiraa

Puhutaan koiraa

Podplay

Puhutaan koiraa -podcastin tarkoituksena on auttaa ihmisiä ja koiria ymmärtämään toisiaan paremmin. Koirat yrittävät eleillään ja käytöksellään kertoa tarpeistaan, peloistaan ja kivuistaan, mutta ihmiset eivät aina osaa tulkita koiria oikein. Jenni Kivessilta pureutuu asiantuntijoiden kanssa haastaviin tilanteisiin ja käytöshäiriöihin. Aiheita ovat mm. äänipelko, remmiräyhä, kivusta johtuva käytöshäiriö, eroahdistus, pomotus ja lääkäripelko. Ideoita ja palautetta: jenni.kivessilta@gmail.com

Jaksot

Remmirähjääjästä rauhalliseksi rekuksi

keskiviikkona 24.6.202026 min

Remmirähjääjät ovat tuttuja kaikille koiranulkoiluttajille. Remmiräyhä voi puhjeta kelle tahansa esimerkiksi lenkkipolulta saadun huonon kokemuksen myötä. Se on raskasta paitsi koiralle myös ulkoiluttajalle ja remmiräyhä voi pahetessaan hankaloittaa koiran hyvinvoinnille tärkeää ulkoilua merkittävästi. Kouluttaja Jenni Siikanen Taitoa tassuihin -koirakoulusta kertoo, kuinka remmirähjäämisestä voidaan alkaa opetella eroon ja kuinka tulisi toimia, jos lenkkipolulla törmää remmiräyhääjään.

Pomotusta vai väärää tulkintaa

keskiviikkona 17.6.202036 min

”Kille on vallannut sohvan eikä päästä siihen ihmisiä. Se pyörittää kapellimestarin tavoin perheemme arkea.” ”Onni haukkuu ja hyppii päin, ja koittaa koko ajan ottaa pomon roolin.” Koiran käytös voi ihmisille näyttäytyä pomottamisena, mutta mitä se oikeastaan koittaa kertoa? Onko kyse sittenkin vain huomionhausta ja tekemisen puutteesta? Pomottamisena näyttäytyvästä käytöksestä Jennin kanssa on keskustelemassa käytösongelmiin erikoistunut eläintenkouluttaja Helmi Pesonen Koiruuksien klubista.

Hieno hihnakäytös kommunikoimalla

keskiviikkona 10.6.202030 min

Hihnakäytös voi olla hyvää, huonoa, sujuvaa tai takkuilevaa. Koira voi kulkea siksakaten, jojoillen tai löysällä hihnalla. Koira ei kuitenkaan tiedä, kuinka sen tulisi hihnassa kulkea, jos sille ei ole toivottua hihnakäytöstä opetettu. Kommunikointi ja kontakti ovat avainasemassa koirakon sujuvassa ulkoilussa ja hihnatyöskentelyssä. Tässä jaksossa hyvään hihnakäytökseen liittyviä vinkkejä antaa kouluttaja Jenni Siikanen Taitoa Tassuihin -koirakoulusta.

Aggressiivisuus aiheutuu ahdingosta

keskiviikkona 3.6.202037 min

Koiran aggressiivisen käytöksen taustalta voi löytyä erilaisia syitä. Aggressiivisuus voi johtua resurssiongelmasta, epävarmuudesta tai arkuudesta ja huonoista kokemuksista. Tässä jaksossa pureudutaan koiran eleisiin ja ilmeisiin ja miten koira niiden avulla antaa vihiä siitä, että sillä on epämiellyttävä olo. Käytösongelmiin erikoistunut eläintenkouluttaja Helmi Pesonen kertoo aggressiivisuuden syistä ja antaa ohjeita, kuinka aggressiivisuuteen taipuvaisen koiran oloa voidaan helpottaa.

Toimenpide tärisyttää turkkia

keskiviikkona 27.5.202034 min

Moni koira suhtautuu epäilevästi ja aristellen erilaisiin toimenpiteisiin ja eläinlääkärikäynteihin. Pelko voi olla jo pentuna opittua ja sen on voinut aiheuttaa pieni yksittäinen ikävä kokemus. Eläinlääkärikäyntejä voi kuitenkin harjoitella ja toimenpiteisiin totutella pikkuhiljaa. Vinkkejä ja ohjeita tässä jaksossa kertoo Häntä heilumaan ja ZenKoirasta koirien käytösongelmiin erikoistunut koirakouluttaja Saara Junttila.

Älä jätä minua

keskiviikkona 20.5.202030 min

Eroahdistus on hyvin yleinen sekä koiran että koiran perheen elämää hankaloittava ongelma. Koira kannattaa jo pentuna totuttaa perusteellisesti yksinoloon, sillä siitä on suuri hyöty koko loppuelämän ajan. Eroahdistus voi kuitenkin puhjeta myös aikuisella koiralla esimerkiksi elämänmuutoksen myötä. Eroahdistusta potevan koiran oloa voidaan kuitenkin helpottaa ja aikuistakin koiraa opettaa yksinoloon. Neuvoja ja vinkkejä jaksossa antaa käytösongelmiin erikoistunut eläintenkouluttaja Helmi Pesonen Koiruuksien klubista.

Kivusta johtuva käytöshäiriö

keskiviikkona 13.5.202029 min

Kipu tai sairaus voi aiheuttaa koiralle käytöshäiriön. Koira voi esimerkiksi reagoida ääniin normaalia herkemmin tai käyttäytyä yhtäkkiä aggressiivisesti, jos se tuntee kipua. Kipeä koira ei kuitenkaan välttämättä näytä kipua ja sen tunnistaminen ilman ammattilaisapua voi olla vaikeaan. Jenni Kivessillan kanssa studiossa on eläinlääketieteen tohtori, kivun hoitoon perehtynyt eläinlääkäri Mari Vainionpää eläinlääkäriasema Askeleesta.

Äänimörköjä joka mutkassa

keskiviikkona 13.5.202038 min

Rappukäytävästä kuuluu möykkää, keittiössä kolisee ja naapurin remontista kantautuu maailmanlopun ääntä. Äänipelko on yksi koirien yleisimmistä käytöshäiriöistä. Pelkotilaan voidaan kuitenkin saada helpotusta ja apua. Äänipelkoon kannattaakin puuttua varhaisessa vaiheessa, sillä pelolla on taipumus laajeta hoitamattomana. Äänipelosta Jenni Kivessillan kanssa on keskustelemassa käytösongelmiin erikoistunut eläintenkouluttaja Helmi Pesonen Koiruuksien klubista.