Pukkarikeskusteluja

Pukkarikeskusteluja

Yle Areena

Mistä teatterintekijät puhuvat esityksen jälkeen tai kun teatteria ei pääse tekemään? No puhuvat tietenkin teatterista! Pukkarikeskusteluja-podcast sukeltaa teatterin hämärien pukuhuoneiden ja lämpiöiden kiihkeisiin keskusteluihin, joissa pohditaan intohimoisesti teatterialan ja yhteiskunnan polttavia kysymyksiä. Millainen on hyvä esitys? Miksi kollegoiden työt aiheuttavat kauhua? Entä miten Amazon-firman kahden pitsan sääntö liittyy teatteriin? Tule mukaan ajattelemaan ja keskustelemaan teatterista tekijöiden seurassa!

Pukkarikeskusteluja on Ylen tuottama 16-osainen podcast-sarja, joka on toteutettu yhteistyössä helsinkiläisten KOM-teatterin, Q- teatterin, Ryhmäteatterin ja Teater Viiruksen kanssa.

Jaksot

”Tuokaa syylliset sissään!”

maanantaina 3.8.202063 min

Tämä Ryhmiksen legendaarisesta Tabu-sarjasta tuttu lausahdus pääsee monikkomuodossa avaamaan juhannusaatonaaton podcastin. Silloin juhannusgrillissä kohtaavat jälleen teattereiden valkoiset setämiesjohtajat. Tarjolla on kysymyksiä mm. liittyen heidän vallan käyttöönsä, tilan antoon, pienten ryhmäteattereiden nepotistiseen kuplautumiseen ja representaation vastuuseen.

Grillin lämmittää Elina Knihtilä, mutta varsinaiseksi grillimestariksi saadaan yllätysvieras. ”Setinä” Viiruksen Jussi Sorjanen, Kom-teatterin Juho Milonoff, Ryhmäteatterin Juha Kukkonen ja Q-teatterin Antti Hietala.

Jakso 16/16.

Teatterin tekemisen lähtökohtia tässä ajassa

maanantaina 3.8.202039 min

Onko normatiivinen tapa tehdä teatteria muuttumassa suuntaan, jossa autoritäärinen vastuu jakaantuu enemmän ohjaajalta työryhmälle? Puhetta kolmen suunnittelijan ja yhden ohjaajan kanssa esityksen tekemisestä ja suunnittelijoiden roolista sisällöntuottamisessa. Keskustelijoina Ville Seppänen, Janne Vasama ja Akse Pettersson. Moderaattorina toimii Ryhmäteatterin valo- ja videosuunnittelija Ville Mäkelä.

Jakso 15/16.

Nauramisesta

maanantaina 3.8.202048 min

“Onko se hauska, saako siinä nauraa?”, kuuluu yleisin kysymys teattereiden lippuluukulla. Miksi? Pitääkö aina olla hauskaa? Miksi haluamme naurattaa? Mikä ylipäänsä naurattaa? Millaista on hyvä huumori ja miksi se on juuri pierut?

Näyttelijät Santtu Karvonen, Pihla Penttinen ja Eeva Soinio perkaavat omaa suhdettaan huumoriin, sekä pohtivat nauramisen tärkeyttä ja naurattamisen vaatimusta teatterissa ja elämässä.

Jakso 14/16.

Kollegiaalinen kateus

maanantaina 3.8.202034 min

Teatteriala on pieni, huomio on rajallista, työpaikat kiven alla ja kilpailu on kovaa. Silti teatterilaisten keskuudessa vallitsee yleinen solidaarisuus ja arvonanto. Vai vallitseeko sittenkään?

Tässä jaksossa moderaattori ja ohjaaja Lauri Maijala paljastaa kollegoilleen Riikka Oksaselle ja Jussi Sorjaselle kadehtineensa niin paljon kollegoitaan ja hyviä ystäviään, että on jopa toivonut huonoja arvosteluita toisille tekijöille.

Keskustelussa ohjaajat paljastavat heikkoutensa ja selvitetään eroa katkeruuden ja oikeutetun vääryydenkokemisen tunteen välille. Onko olemassa hyvää kateutta? Miksi näistä asioista on vaikeaa puhua? Onko teatteristakin tullut armottoman kilpailun villi länsi, jossa vain vahvimmat selviävät?

Jakso 13/16.

Häiritsevä tasa-arvo

maanantaina 3.8.202043 min

Teattereissa laaditaan suunnitelmia tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Millä lihaksilla näyttelijä osallistuu tasa-arvotyöhön teatterissa ja luovassa prosessissa?

Näyttelijät Elina Knihtilä, Robin Svartström ja Vilma Melasniemi paljastavat parhaat ja paskimmat saavutuksensa tasa-arvon edistämiseksi.

Jakso 12/16.

Täydellisen esityksen metsästys

maanantaina 3.8.202063 min

”Löyhkää taiteelta, on mielikuvituksentäyteinen ja läikkyy monia todellisuuksia ja tempperamentteja.” Muun muassa tätä on täydellinen esitys. Muun muassa tätä on myös Pukkarikeskusteluja-podcast-sarjan jakso, jossa koreografi-kuraattori-muusikko Elina Pirinen, äänisuunnittelija-muusikko Kasperi Laine ja Viiruksen taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen keskustelevat aiheenaan täydellinen esitys. Ensin on kuitenkin selvitettävä, millainen on huono esitys ja mitkä kaikki asiat sulkevat toisensa pois vai voivatko ne ”coexcist”?

Jakso 11/16.

Vastentahtoisesti poliittiset

maanantaina 3.8.202060 min

Henkilökohtainen on poliittista, vannottiin jo kultaisella 60-luvulla. Mutta miten henkilökohtainen muuttuu poliittiseksi teatterissa? Entä löytyykö poliittisen teatterin uusi messias belgialaisesta Gentin kaupungista?

Poliittisen teatterin pölyjä tomuttavat omakohtaisesta teatteritaiteestaan tunnetut Heini Junkkaala ja Milja Sarkola. Moderaattorina toimii KOM-teatterin Tiina Kristoffersson.

Jakso 10/16.

Kulttuurinen diversiteetti suomalaisessa teatterissa

maanantaina 3.8.202034 min

Miksi suomalainen teatteri on niin valkoinen? Pitääkö tilanteelle tehdä jotain? Miten? Kuka?

Kulttuurisesta diversiteetistä suomalaisessa teatterissa Hanna Roiskon kanssa keskustelemassa Geoffrey Erista, Kati Kaartinen ja Ona Korpiranta. Jaksossa kuullaan otteita pitkästä ja laajasta Ryhmäteatterin näyttelijälämpiössä käydystä keskustelusta.

Jakso 9/16.

“Vain neroudella on merkitystä!” Mitäs me keskinkertaiset?

maanantaina 3.8.202059 min

Kukaan ei lähtökohtaisesti suunnittele tekevänsä keskinkertaista taideteosta. Kukaan ei halua olla unohdettu ja katkera Salieri, harvasta kuitenkaan tulee Mozart. Miten epäonnistumisesta johtuvaa häpeää voi käsitellä? Miksi oman keskinkertaisuuden myöntäminen on niin vaikeaa?

Häpeästä, epäonnistumisesta ja keskinkertaisuudesta keskustelemassa Leea Klemola ja Akse Pettersson. Moderaattorina Jussi Sorjanen.

Jakso 8/16.

Kansainvälisen kierron uudet rajat

maanantaina 3.8.202034 min

Esitysten kansainvälinen kierto on kiihtynyt kahdessakymmenessä vuodessa huippuunsa. Kansainvälisen teatterifestivaalin pukuhuoneessa haisee ristiriidat, kun maiden rajat ja teatterit ovat yhtäkkiä kiinni, ilmasto on kriisissä ja festivaalit peruttu. Miksi meidän täytyy matkustaa, ketä kiertäminen ylipäänsä koskee ja minkä on pakko muuttua?

Kansainvälisen teatterifestivaali Baltic Circlen taiteellinen johtaja Hanna Parry tasapainoilee Brysselin, Helsingin ja Kemiönsaaren välillle rakentamallaan ruutu- ja kielimuurilla. Kiinni pitävät Kaaitheaterin johtaja Barbara van Lindt, esitystaiteilija ja koreografi Maija Hirvanen sekä esitys- ja äänitaiteilija Juha Valkeapää. Keskustelu käydään osin englanniksi.

Jakso 7/16.

Merkityksetön teatteri

maanantaina 3.8.202042 min

Mitä kaikkea olisi voinut tehdä, omistaa ja oppia, jollei olisi käyttänyt aikaansa upeasta, kaikkien kadehtimasta ensi-illasta haaveiluun? Onko teatteri itse asiassa täysin merkityksetön ja turha? Toisaalta, onko millään mitään merkitystä? Näyttelijä Vilma Melasniemi ja näytelmäkirjailija Antti Hietala yrittävät näyttelijä Oskar Pöystin opastamana maalata maailman ja taiteen merkityksettömäksi. Mutta onnistuvatko he?

Jakso 6/16.

Tabu - ovatko taide ja taiteilija vihdoin vapaita?

maanantaina 3.8.202056 min

Taiteen ja taiteilijan kuuluu olla vapaita kaikista rajoituksista. No jopas nyt sentään! Tekeekö se taiteesta parempaa tai taiteilijasta paremman ihmisen? Tuleeko vapauden mukana myös painava vastuu? Entä onko taiteilija vapaa myös teostensa holtittomasta tulkinnasta? Saako teatterin lavalla tehdä ihan mitä tahansa? Tässä jaksossa paljastetaan myös taiteilijan suurin sensori. Teatteri Viiruksen Studio 1:ssä teatteritaiteen rajoja testailevat ohjaajat Saara Turunen, Akse Pettersson ja Juho Mantere. Keskustelua luotsaa Viiruksen tuottaja Mirkka Maikola.

Jakso 5/16.

Aihe ja sen löytämisen vaikeus

maanantaina 3.8.202046 min

Jo suhteellisen kokenut näyttelijä, mutta ohjaajana täysi diletantti Robin Svartström koettaa kalastella kovan luokan teatteriammattilaisilta, ohjaaja Laura Jäntiltä, näytelmäkirjailija Anna Krogerukselta ja ohjaaja Linda Wallgrenilta avainta teatterintekemisen salaisuuksien arkkuun. Konkarit raottavat arkun kantta sillä seurauksella, että näyttelijän ajatukset teatterin perimmäisestä impulssista kokevat täydellisen keikauksen.

Jakso 4/16.

Kohti epätäydellistä teatteria

maanantaina 3.8.202059 min

Korona lopetti esitykset tai muutti aiheen. Mitä muuta se muutti? Kun joskus myöhemmin muistelemme tätä aikaa, emme välttämättä muista enää kaikkia niitä keskenään ristiriitaisiakin tunteita ja toiveita joita meillä nyt on. Mitä me toivomme, että voisimme ottaa tästä ajasta mukaamme?

Antti Hietalan vieraina Leea Klemola, Milja Sarkola ja Mirkka Maikola.

Jakso 3/16.

Tyttö nimeltä Hamlet

maanantaina 3.8.202057 min

Miten naista näytellään? Saako miesnäyttelijä esittää transnaista? Näyttelijä rakentaa työkseen roolihahmoja, mutta millainen osa tässä prosessissa on roolihenkilön sukupuolella? Entä näyttelijän omalla? Mitä tapahtuu, kun roolihenkilöllä ei ole määriteltyä sukupuolta?

Eero Ritala, Iida Kuningas ja Miiko Toiviainen keskustelevat Lotta Kaihuan johdolla mm. "hamerooleista", Hamletista ja halusta vapautua sukupuolen leimallisuudesta. Oman näkökulmansa keskusteluun antaa myös sukupuolentutkimuksen professori ja mediatutkija Anu Koivunen.

Jakso 2/16.

Kenen silmille teatteria teemme?

maanantaina 3.8.202050 min

Keskustelemme siitä mistä ryhmämuotoisissa teattereissa on kyse ja paljastamme kenen silmille oikeasti teatteria teemme! Mitä etua ryhmämuotoisesta organisaatiosta on teatterintekemisessä ja minkälaisia haasteita se toisaalta tuo? Entä ovatko pitkän linjan helsinkiläiset ryhmämuotoiset teatterit Q-teatteri, Ryhmäteatteri, KOM-teatteri ja Viirus-teatteri pystyneet säilyttämään vaihtoehtoisuutensa?

Keskustelijoina Jussi Sorjanen Viirus-teatterista, Juha Kukkonen Ryhmätetterista, Antti Hietala Q-teatterista sekä Juho Milonoff KOM-teatterista. All-male panel siis luvassa heti aloitusjaksossa. Mutta olemme tästä tietoisia ja lupaamme laittaa tässä sarjassa itsemme alttiiksi myös tällä saralla!

Jakso 1/16.