Saarnaajat

Saarnaajat

Yle Areena

Pyhiä vai pahoja? Voittaako totuus faktat?

Kaava, jossa karismaattisten julkkisten henkilöpalvonta sekoitetaan iloisesti uskonnollisiin rituaaleihin näyttää toimivan. Julkkisten jumalanpalvelusten lavashowt eivät jätä kylmäksi. Rock-musiikin soidessa saarnaajan korokkeelle ei nouse enää välttämättä pastori, vaan sinne voi nousta yhtä hyvin mega-artisti tai NBA-koripallotähti. Ääripäässä ”Humalaisen kunnian kultin” meno vaikuttaa siltä kuin puhujat olisivat ympäripäissään tai pilvessä ja hoippuessaan lavan poikki Youtube-mystikot pössyttelevät Pyhää Henkeä.

Karismaattinen karnevaalipuhuja keskittyy yhteen asiaan: Kuinka saada mahdollisimman paljon rahaa, mahdollisimman monilta ja mahdollisimman lyhyessä ajassa. Viesti on vahvaa, se ei käy järkeen, mutta menee tai sattuu sydämeen.

Asiantuntijavieraana on teologian tohtori (Ph.D. in Missiology), Israelin Ystävät ry:n toiminnanjohtaja ja Shalom-lehden päätoimittaja, kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

Jaksot

YouTube-mystikko John Crowder

tiistaina 9.3.28 min

Äärikarismaattisuutta piirun verran oikealla on überkarismaattisuus ja sitä edustaa John Crowder ja hänen River-liikkeensä.

Crowder tarjoaa seuraajilleen ”Hengellistä juopumista Jumalasta” joka on johtanut karismaattisiin villityksiin, kuten hullaantumiseen enkeleistä, kultapölystä ja oudoista opeista.

”Uudeksi mystikoksikin” tituleerattu John Crowder vertaa Pyhällä Hengellä täyttymistä marihuanan polttamiseen ja vertauskuva puhuttelee erityisen hyvin nuoria. John Crowder menee uskontulkinnoissaan pidemmälle kuin yksikään muu saarnaaja - liian pitkälle, arvioi teologian tohtori, Shalom-lehden päätoimittaja ja kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

Raamatullinen Tuhkimo Joyce Meyer

tiistaina 9.3.28 min

Joyce Meyer johtaa erästä maailman suurimmista hengellisistä järjestöistä. Life in the Word (Elämä Sanassa) on takonut ainakin sadan miljoonan dollarin vuosituloja jo vuosikymmeniä, eikä loppua näy.

Joyce Meyerin tyyli on saanut kritiikkiä: Hänet nähdään äkkirikkaana karnevaalipuhujana, joka keskittyy yhteen asiaan: Kuinka saada mahdollisimman paljon rahaa, mahdollisimman monilta, mahdollisimman lyhyessä ajassa.

2000-luvun alussa Joyce Meyerin ohjelmia alettiin lähettää arabian kielellä kuusi kertaa päivässä Life Channelin verkossa Lähi-idässä. On poikkeuksellista, kun länsimainen nainen esiintyy länsimaisessa puvussa saarnaten evankeliumia Jeesuksesta arabiaksi 31 islamilaiseen maahan, pohtii teologian tohtori, Shalom-lehden päätoimittaja ja kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

Suihkuseurapiirien spiritualisti Brian Houston

tiistaina 9.3.28 min

Brian Houstonin luotsaama ja Australiasta lähtöisin oleva Hillsong Church on tunnettu useista kirkkokuntaan kuuluvista julkkiksistaan. Kirkosta on tullut musiikin tahtiin saarnaava suihkuseurapiirien trendiuskonto, joka myös vetää puoleensa megajulkkiksia, kuten Justin Bieberin ja Kanye Westin. Toki mukaan mahtuu NBA-koripallotähtiä ja mallejakin.

Hillsong Music on julkaissut yli 40 albumia ja myynyt miljoonia levyjä. Lauluja on käännetty yli kuudellekymmenelle kielelle: Suomessakin useat tunnetut ylistyslaulut ovat käännöksiä Hillsong-tuotannosta. Asiantuntijana teologian tohtori, Shalom-lehden päätoimittaja ja kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

Luksuselämää ja evankeliumia - Benny Hinn

tiistaina 9.3.28 min

Floridan Orlandosta tuleva Benny Hinn on kuin sekoitus yhdysvaltalaista talk showta, jossa vierekkäin istuvat John Lennon ja Niilo Yli-Vainio.

Ihmeparantumisia lupaava karismaattinen televisioevankelista Benny Hinn on onnistunut luomaan valtavan omaisuuden. Benny Hinn ei pyytele anteeksi elämäntyyliään, hän lentää yksityiskoneilla ja asuu luksushotelleissa.

Hinn ei usko ajatukseen, jonka mukaan saarnaajien täytyisi kävellä sandaalit jalassa ja ajaa polkupyörällä. “Jeesus Kristus saattoi elää köyhyydessä, mutta minä en”, toteaa Benny Hinn. Supersaarnaajaa arvioi teologian tohtori, Shalom-lehden päätoimittaja ja kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

Henkisen sodankäynnin messias Mike Bickle

tiistaina 9.3.28 min

International House of Prayer of Kansas City (IHOPKC) -liikkeen johtaja Mike Bickle näkee jatkuvan rukouksen aukaisevan ovia enkeleille ja sulkevan niitä demoneilta. Tämä "henkisen sodankäynnin" ajatus kiehtoo erityisesti nuoria.

Mike Bicklella on lopunajan teologia, joka tunnetaan nimellä “profetiallinen historia PH”. Kyseessä on noin kymmenen tuntia aivopesuun verrattavia tarinoita yliluonnollisista tapahtumista, kokemuksista ja profeetallisista sanoista.

People for the American Way -järjestö pitää pastori Mike Bicklen toimintaa potentiaalisesti vaarallisena, koska ”kultin” arvopohja nojaa ajatukseen, jonka mukaan ”Jumala tahtoo, että tietyllä tavalla oikein uskovan kristityn tulee hallita yhteiskunnan kaikkia osa-alueita”.

IHOPKC-liikkeestä ja sen johtajasta kertoo teologian tohtori, Shalom-lehden päätoimittaja ja kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

Megapastori Joel Osteen

tiistaina 9.3.28 min

Evankelista Joel Osteenin 50 000 jäsenen megakirkko sijaitsee Texasin Houstonissa. Pinta-alaa kirkolla on karkeasti arvioiden noin 20 000 neliömetriä ja paikkoja on 16 000.

Lisäksi Joel Osteen tavoittaa useita miljoonia katsojia televisioitujen saarnojensa välityksellä, niin Yhdysvalloissa kuin ympäri maailmaa.

Kuvaavaa on, että kirkon tiloissa toimi aiemmin koripalloseura Houston Rocketsin peliareena. Siellä ovat esiintyneet kuuluisimmat bändit ja artistit: Led Zeppelin, Queen, Bruce Springsteen, Michael Jackson, Madonna ja nyt pastori Joel Osteen, kertoo teologian tohtori, Shalom-lehden päätoimittaja ja kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

Multimiljonääri ja Jumalan hengellä parantava Kenneth Copeland

tiistaina 9.3.28 min

Texasilainen multimiljonääri Kenneth Copeland tuhoaa koronaviruksen puhaltamalla sen päälle Jumalan tuulen. Copeland lupaa, että hänen kautta välittyvä Jumalan henkäys tuhoaa COVID-19-viruksen ja sen muunnokset.

Kenneth Copelandin omaisuuden arvo on useita satoja miljoonia euroja ja hän kertoo, että Jeesuksen mukaan hänen yrityksensä arvo nousi 300 miljoonalla dollarilla vuonna 2020. Copeland ja hänen Ministries –brändinsä nojaavat vahvasti menestysteologian oppeihin. Yhdysvalloissa jopa suorastaan yliluonnollisiin mittasuhteisiin yltävät lupaukset menestyksestä tuntuvat käyvän hyvin kaupaksi, kertoo teologian tohtori, Shalom-lehden päätoimittaja ja kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.