Saarnaajat

Saarnaajat

Yle Areena

Yhdysvalloissa saarnaaminen on biljoonan dollarin bisnes. Se vaikuttaa kaikilla yhteiskunnan osa alueilla ja varsinkin politiikassa. Mutta onko totuutena valhe? Saarnaajat - No business like show business.

Asiantuntijana teologian tohtori (Ph.D. in Missiology), Israelin Ystävät ry:n toiminnanjohtaja ja Shalom-lehden päätoimittaja, kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

Jaksot

Jumalan kynä Michael Brown

perjantaina 18.2.202234 min

Kristinusko on biljoonan dollarin bisnes. Se vaikuttaa yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla ja erityisesti Yhdysvalloissa myös politiikassa. Saarnaaja Michael L. Brown toistaa, että Donald Trump laukaisee kolmannen maailmansodan, mutta se on erilainen kuin luulet. Donald Trump on alfauros, joka voi vielä päihittää Raamatun äärifeministi Iisebelin, jonka paluu maan päälle on jo käynnistynyt. Äärifeministit iskevät perheisiin ja miljoonat ihmiset ovat vain kuoria koska Iisebel on tuhonnut heidät. Michael Brownin mukaan naisfeministit, kuten pop-ikoni Madonna, ovat niitä pelättyjä saatanattaria, jotka tuhoavat ensin perheet ja sitten Yhdysvallat. Muun muassa kirjailijana, radiojuontajana ja kolumnistina kunnostautuneen Brownin mukaan nyt on aika pukea ylle Jumalan sota-asu. Asiantuntijana teologian tohtori (Ph.D.in Missiology), Israelin Ystävät ry:n toiminnanjohtaja ja Shalom-lehden päätoimittaja, kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

Yliluonnollisten tunteiden tulkki Sid Roth

perjantaina 18.2.202229 min

”Paatosta ja panettelua” näyttää olevan tyyli mikä saa yleisön syttymään. Kun voimaa haetaan Saatanasta ja apuun kutsutaan meedioprofeettoja, unien tulkitsijoita ja ajatustenlukijoita, syntyy tarinoita joissa länsimaan tietäjä tulkintoineen nousee heti Jumalan jälkeen kakkoseksi, joskus jopa ykköseksi. Viihdearvo on verraton, mutta totuus tulee tuonpuoleisesta. Sid Rothin luotsaama ohjelma Yliluonnollista haastaa maallisen tiedonvälityksen. Roth kutsuu vieraakseen ihmisiä, joita Jumala on koskettanut yliluonnollisella tavalla. Sid itse kohtasi Jeesuksen vuonna 1972. Hän on merkittävä mielipidevaikuttaja ja hänen talkshownsa Yliluonnollista (Sid Roth’s It’s Supernatural) on yksi Yhdysvaltain arvostetuimmista kristillisistä televisio-ohjelmista, ja sen arvioidaan olevan kristillisten televisioverkostojen joukossa jopa ykkönen. Saarnaajissa asiantuntijana teologian tohtori (Ph.D.in Missiology), Israelin Ystävät ry:n toiminnanjohtaja ja Shalom-lehden päätoimittaja, kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

Kokkolan pasuuna Patric Tiainen

perjantaina 18.2.202233 min

Uskon sana -liikkeen perustajana ja johtajana toimi Patric Tiainen vuosina 2014-2017. Tiaisen mukaan suomalaiset kirkot muistuttivat liiaksi museoita, joten Tiainen halusi tuoda uskonharjoittamiseen dynaamisuutta ja iloa. Uskon sana -liikkeen kokoontumisissa katto olikin korkealla, seinät leveällä ja esityslava estoton. Tiaisesta tuli nopeasti suosittu kokemussaarnaaja. Tiainen väitti muun muassa käyneensä taivaassa ja kuulleensa enkelien ääniä. Niin hän ainakin itse kertoi uskovansa, ja uskostahan tässä oli kysymys. Patric Tiaisen repertuaariin kuului myös selviytyminen tappavasta käärmeenpuremasta ja autolla ajo ilman polttoainetta, pelkän uskon avulla. ”Fake it and you make it” -saarnaamisesta tuli nuorelle Patric Tiaiselle ”huume”. Samalla Tiainen tuli kieltäneeksi muilta asioita, jotka hän itselleen salli, esimerkiksi homoseksuaalisuuden. Uskon sana -liike on osa kansainvälistä Word of Faith -liikettä. Asiantuntijana on teologian tohtori (Ph.D.in Missiology), Israelin Ystävät ry:n toiminnanjohtaja ja Shalom-lehden päätoimittaja, kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

Besserwisser Rick Warren

perjantaina 18.2.202229 min

Pastori ja bestseller-kirjailija Rick Warren on yksi Yhdysvaltain vaikutusvaltaisimmista ihmisistä ja Saddleback-seurakunnan johtaja. Taannoin Time-lehti sijoitti Rick Warrenin maailman vaikutusvaltaisimpien maailman johtajan listalle ja Newsweek nimesi hänet niiden viidentoista amerikkalaisen henkilön joukkoon, jotka tekevät maasta suuren. Warrenin Saddleback -kirkko on yksi Yhdysvaltain suurimmista ja tunnetuimmista seurakunnista. Warrenin kirkon on sanottu olevan myös historian nopeimmin kasvava baptisti-seurakunta. Kansainvälisiä kampuksia on esimerkiksi Hong Kongissa, Saksassa, Filippiineillä ja Argentiinassa. Lisäksi yli 250 000 pastoria ja hengellistä johtajaa yli 125 maasta on osallistunut Warrenin seurakunnan seminaareihin, joita on pidetty 18 eri kielellä. Rick Warrenin kirjaa “Tavoitteena elämä – Tarkoitus vie eteenpäin” on myyty enemmän kuin esimerkiksi Clintonin pariskunnan kirjoja, J. K. Rowlingin viimeisintä Harry Potter-kirjaa ja Dan Brownin Da Vinci -koodia yhteensä. Asiantuntijana teologian tohtori (Ph.D.in Missiology), Israelin Ystävät ry:n toiminnanjohtaja ja Shalom-lehden päätoimittaja, kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

Apostoli Bill Johnson

perjantaina 18.2.202230 min

Kalifornian Bethel -kirkkoa isännöi viidennen sukupolven pastori, filmitähti ja järkkymätön Trump-fani: Bill Johnson. Bethel -kirkkoa on arvosteltu siitä, että se on teologisesti epäilyttävä, poliittisesti konservatiivinen ja New Age -vaikutteinen. Bethelin myös sanotaan olevan yhdistelmä uskonsanan harhaa, menestyksen evankeliumia, merkkejä ja ihmeitä, sekä gnostilaisen mystiikan hyvän ja pahan välistä taistelua. Samaan aikaan ihmiset kuitenkin sanovat elämänsä muuttuneen Bethel -seurakunnassa. Varmasti monien kohdalla elämä muuttuukin viimeistään silloin, kun eteen tulee kuolleiden hengellisten vaikuttajien haudoilla makaaminen. Tässä kyseessä on ”haudasta ammentaminen”, eli grave sucking -tapahtumasta. Vaikka Bethel -kirkon lohdullinen pääviesti on ”Jumala on hyvä, mikään ei ole mahdotonta ja Jumalan tahto on aina parantaa”, niin pohjimmiltaan Bill Johnsonin arvellaan kehittävän uudentyyppistä populaariteologiaa. Median ja musiikin kautta Bethelin ideologia on saavuttanut yllättävän suurta suosiota Yhdysvaltain lisäksi muun muassa Uudessa Seelannissa, Australiassa, Singaporessa ja jopa Ruotsissa. Asiantuntijana teologian tohtori (Ph.D.in Missiology), Israelin Ystävät ry:n toiminnanjohtaja ja Shalom-lehden päätoimittaja, kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto. Kuva: Doctorg, CC BY-SA 4.0 -lisenssi

Profeetta Marie Licciardo

perjantaina 18.2.202226 min

Pastori ja profeetta Marie Licciardo on ollut herralla töissä jo yli kaksikymmentä vuotta. Licciardo kertoo käyneensä Jumalan yliopistoa, jossa professorina on Pyhä Henki. Hänen kauttaan Pyhän Hengen voitelu parantaa sairaita, tuo vapautuksen vangituille ja pelastuksen kadotetuille - hänellä on hengellistä näkökykyä ja viisautta viimeisten aikojen tapahtumiin. Marie Licciardon mukaan Pyhän Hengen lahja ei ole tarkoitettu vain tietyille ihmisille, vaan se kuuluu kaikille kristityille. Licciardon mukaan Pyhä Henki antaa kyvyn jakaa viisautta ja tietoa, uskon voimaa, parantamisen lahjan, voimaa tehdä ihmeitä, profetoimisen lahjan ja kielillä puhumisen lahjan. Marie on profetoinut ympäri maailmaa, Australiasta Suomeen. Asiantuntijana teologian tohtori (Ph.D.in Missiology), Israelin Ystävät ry:n toiminnanjohtaja ja Shalom-lehden päätoimittaja, kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

Nauruliikkeen pastori Rodney Howard-Browne

perjantaina 18.2.202236 min

Menestysteologian menestyneet tulkit kuten Benny Hinn, Kenneth Copeland ja tässä jaksossa esiteltävä Toronton siunausta, eli nauruherätystä edustava Rodney Howard-Browne pitävät esikuvinaan eli Jumalan ”suurina miehinä” 1940- luvulla vaikuttaneita A. A. Allenia, Jack Coea ja William Branhamia. A. A. Allen kiihotti häneen luottavat uskomaan kuolleista herättämiseen ja sen tuloksena jotkut kieltäytyivät hautaamasta kuolleita läheisiään. Jack Coen puolestaan ohjeisti, että lääkäriltä avun hakeminen oli yhteydessä ”pedon merkin ottamiseen”. William Branham opetti suuren osan maailman ihmisiä olevan kadotettuja, koska he ovat syntyneet käärmeen ja Eevan sukupuolisuhteen seurauksena. Rodney Howard-Brownen ajattelun tuloksena on syntynyt visio ”Ole mielummin seurakunnassa missä liha ja paholainen ilmestyvät, kuin siellä missä mitään ei tapahdu. Jos siis paholainen ilmestyy, älä siitä huolehdi. Iloitse, koska ainakin jotain tapahtuu” Asiantuntijana teologian tohtori (Ph.D.in Missiology), Israelin Ystävät ry:n toiminnanjohtaja ja Shalom-lehden päätoimittaja, kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

Tunteiden tyranni Ulf Ekman

perjantaina 18.2.202224 min

Zen-buddhalaisuutta, kiinalaista filosofiaa, radikaalia vasemmistolaisuutta, Marxilaista kommunismia, oikeistolaista kristinuskon tulkintaa ja menestysteologiaa. Ruotsalaisen Livets Ord -seurakunnan johtajana 1983-2002 vaikuttanut pastori Ulf Ekman etsi totuutta monesta suunnasta ennen kuin itse löysi katolilaisuuden. Ulf Ekmanin johtaman Livets Ord -liikkeen raamattukoulusta kasvoi Ruotsissa 1980-luvulla hitti, kun kansa riensi hakemaan ”raamatullista totuutta” menestyäkseen. Varsinainen shokki Livets Ordia rautaisella otteella johtaneelle Ulf Ekmanille tuli kun liikkeen vetovoimainen tähti, Euroviisuissakin Ruotsia edustanut laulaja Carola Häggkvist, lähti kävelemään Livets Ord -uskonlahkosta vuonna 1995. Carolan liittyminen lahkoon oli aikoinaan Ruotsissa kova luokan uutinen, mutta niin on hänen eroamisensakin lahkosta. Asiantuntijana teologian tohtori (Ph.D.in Missiology), Israelin Ystävät ry:n toiminnanjohtaja ja Shalom-lehden päätoimittaja, kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

YouTube-mystikko John Crowder

tiistaina 9.3.202128 min

Äärikarismaattisuutta piirun verran oikealla on überkarismaattisuus ja sitä edustaa John Crowder ja hänen River-liikkeensä.

Crowder tarjoaa seuraajilleen ”Hengellistä juopumista Jumalasta” joka on johtanut karismaattisiin villityksiin, kuten hullaantumiseen enkeleistä, kultapölystä ja oudoista opeista.

”Uudeksi mystikoksikin” tituleerattu John Crowder vertaa Pyhällä Hengellä täyttymistä marihuanan polttamiseen ja vertauskuva puhuttelee erityisen hyvin nuoria. John Crowder menee uskontulkinnoissaan pidemmälle kuin yksikään muu saarnaaja - liian pitkälle, arvioi teologian tohtori, Shalom-lehden päätoimittaja ja kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

Raamatullinen Tuhkimo Joyce Meyer

tiistaina 9.3.202128 min

Joyce Meyer johtaa erästä maailman suurimmista hengellisistä järjestöistä. Life in the Word (Elämä Sanassa) on takonut ainakin sadan miljoonan dollarin vuosituloja jo vuosikymmeniä, eikä loppua näy.

Joyce Meyerin tyyli on saanut kritiikkiä: Hänet nähdään äkkirikkaana karnevaalipuhujana, joka keskittyy yhteen asiaan: Kuinka saada mahdollisimman paljon rahaa, mahdollisimman monilta, mahdollisimman lyhyessä ajassa.

2000-luvun alussa Joyce Meyerin ohjelmia alettiin lähettää arabian kielellä kuusi kertaa päivässä Life Channelin verkossa Lähi-idässä. On poikkeuksellista, kun länsimainen nainen esiintyy länsimaisessa puvussa saarnaten evankeliumia Jeesuksesta arabiaksi 31 islamilaiseen maahan, pohtii teologian tohtori, Shalom-lehden päätoimittaja ja kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

Suihkuseurapiirien spiritualisti Brian Houston

tiistaina 9.3.202128 min

Brian Houstonin luotsaama ja Australiasta lähtöisin oleva Hillsong Church on tunnettu useista kirkkokuntaan kuuluvista julkkiksistaan. Kirkosta on tullut musiikin tahtiin saarnaava suihkuseurapiirien trendiuskonto, joka myös vetää puoleensa megajulkkiksia, kuten Justin Bieberin ja Kanye Westin. Toki mukaan mahtuu NBA-koripallotähtiä ja mallejakin.

Hillsong Music on julkaissut yli 40 albumia ja myynyt miljoonia levyjä. Lauluja on käännetty yli kuudellekymmenelle kielelle: Suomessakin useat tunnetut ylistyslaulut ovat käännöksiä Hillsong-tuotannosta. Asiantuntijana teologian tohtori, Shalom-lehden päätoimittaja ja kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

Luksuselämää ja evankeliumia - Benny Hinn

tiistaina 9.3.202128 min

Floridan Orlandosta tuleva Benny Hinn on kuin sekoitus yhdysvaltalaista talk showta, jossa vierekkäin istuvat John Lennon ja Niilo Yli-Vainio.

Ihmeparantumisia lupaava karismaattinen televisioevankelista Benny Hinn on onnistunut luomaan valtavan omaisuuden. Benny Hinn ei pyytele anteeksi elämäntyyliään, hän lentää yksityiskoneilla ja asuu luksushotelleissa.

Hinn ei usko ajatukseen, jonka mukaan saarnaajien täytyisi kävellä sandaalit jalassa ja ajaa polkupyörällä. “Jeesus Kristus saattoi elää köyhyydessä, mutta minä en”, toteaa Benny Hinn. Supersaarnaajaa arvioi teologian tohtori, Shalom-lehden päätoimittaja ja kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

Henkisen sodankäynnin messias Mike Bickle

tiistaina 9.3.202128 min

International House of Prayer of Kansas City (IHOPKC) -liikkeen johtaja Mike Bickle näkee jatkuvan rukouksen aukaisevan ovia enkeleille ja sulkevan niitä demoneilta. Tämä "henkisen sodankäynnin" ajatus kiehtoo erityisesti nuoria.

Mike Bicklella on lopunajan teologia, joka tunnetaan nimellä “profetiallinen historia PH”. Kyseessä on noin kymmenen tuntia aivopesuun verrattavia tarinoita yliluonnollisista tapahtumista, kokemuksista ja profeetallisista sanoista.

People for the American Way -järjestö pitää pastori Mike Bicklen toimintaa potentiaalisesti vaarallisena, koska ”kultin” arvopohja nojaa ajatukseen, jonka mukaan ”Jumala tahtoo, että tietyllä tavalla oikein uskovan kristityn tulee hallita yhteiskunnan kaikkia osa-alueita”.

IHOPKC-liikkeestä ja sen johtajasta kertoo teologian tohtori, Shalom-lehden päätoimittaja ja kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

Megapastori Joel Osteen

tiistaina 9.3.202128 min

Evankelista Joel Osteenin 50 000 jäsenen megakirkko sijaitsee Texasin Houstonissa. Pinta-alaa kirkolla on karkeasti arvioiden noin 20 000 neliömetriä ja paikkoja on 16 000.

Lisäksi Joel Osteen tavoittaa useita miljoonia katsojia televisioitujen saarnojensa välityksellä, niin Yhdysvalloissa kuin ympäri maailmaa.

Kuvaavaa on, että kirkon tiloissa toimi aiemmin koripalloseura Houston Rocketsin peliareena. Siellä ovat esiintyneet kuuluisimmat bändit ja artistit: Led Zeppelin, Queen, Bruce Springsteen, Michael Jackson, Madonna ja nyt pastori Joel Osteen, kertoo teologian tohtori, Shalom-lehden päätoimittaja ja kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

Multimiljonääri ja Jumalan hengellä parantava Kenneth Copeland

tiistaina 9.3.202128 min

Texasilainen multimiljonääri Kenneth Copeland tuhoaa koronaviruksen puhaltamalla sen päälle Jumalan tuulen. Copeland lupaa, että hänen kautta välittyvä Jumalan henkäys tuhoaa COVID-19-viruksen ja sen muunnokset.

Kenneth Copelandin omaisuuden arvo on useita satoja miljoonia euroja ja hän kertoo, että Jeesuksen mukaan hänen yrityksensä arvo nousi 300 miljoonalla dollarilla vuonna 2020. Copeland ja hänen Ministries –brändinsä nojaavat vahvasti menestysteologian oppeihin. Yhdysvalloissa jopa suorastaan yliluonnollisiin mittasuhteisiin yltävät lupaukset menestyksestä tuntuvat käyvän hyvin kaupaksi, kertoo teologian tohtori, Shalom-lehden päätoimittaja ja kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.