Selviytyjät − Tarinoita elämästä

Selviytyjät − Tarinoita elämästä

Podplay

Monen suomalaisen elämän seisauttaa uutinen, joka muuttaa kaiken, ja jonka jälkeen mikään ei palaa ennalleen. Teemu ”Pastori” Potapoffin juontama Selviytyjät – Tarinoita elämästä -haastattelusarja kertoo vastoinkäymisistä, joita tavalliset suomalaiset ovat kohdanneet. Vastoinkäymisistä, jotka tuntuvat ylitsepääsemättömiltä, ja keinoista, joiden avulla elämää voi jatkaa, vaikka kaikki muuttui pysyvästi. Uusi jakso keskiviikkoisin.

Jaksot

Avioero

keskiviikkona 14.4.202164 min

Niin myötä- kuin vastoinkäymisissä, sanotaan. Noin puolet suomalaisista aviopareista päätyy eroamaan. Eropäätöstä pohditaan usein pitkään sekä hartaasti ja lopullinen ratkaisu tehdään, kun kaikki mahdolliset keinot on jo kokeiltu. Miten elämä rakennetaan uudelleen, kun vastoinkäymisiä olikin enemmän kuin pystyi kantamaan? Emma ja Pekko kertovat, millaista on eroaminen pitkästä parisuhteesta.

Lapsen kuolema

keskiviikkona 24.3.202190 min

Lapsen menehtyminen on suuri tragedia, joka johtaa elämän mullistavaan kriisiin. Joillekin pariskunnille jälkeläisen kuolema voi olla tapahtuma, joka erottaa heidät, kun taas toisia pariskuntia kriisi voi nivoa tiukemmin yhteen. Oma lapsi on oma lapsi, oli hän sitten nuori tai jo kiinni itsenäisessä elämässä. Juha ja Marja-Liisa kertovat, miten elämä luodaan uudelleen lapsen kuoleman jälkeen.

Ammattirikollisuus

keskiviikkona 17.3.202188 min

Poitsu sai ensimmäisen vankilatuomionsa vasta 17-vuotiaana. Sittemmin useissa suomalaisvankiloissa lukuisia tuomioitaan istunut Poitsu on ollut tuomittuna muun muassa törkeistä huumausainerikoksista, väkivaltarikoksista ja omaisuusrikoksista. Mikä sai hänet valitsemaan ammattirikollisen uran? Mitä se elämä antoi hänelle ja otti häneltä? Mikä sai hänet muuttamaan polkunsa suuntaa ja millainen tie se on ollut kulkea? Miten luoda itsensä uudelleen ammattirikollisen uran jälkeen?

Erityisherkkyys

keskiviikkona 10.3.202156 min

Mitä tarkoittaa erityisherkkyys? Tämän päivän yhteiskunnassa ihmisestä tiristetään kaikki irti, ja monelle arjessa jaksaminen on välillä raskasta. Entä jos oletkin ihminen, jonka hermosto reagoi rajusti kaikkiin ärsykkeisiin? Miten selvitä aivan tavallisista arkisista asioista romuttamatta itseäsi henkisesti ja fyysisesti? Selviytyjät-jaksossa Eeva-Kaisa kertoo, millaista on erityisherkän elämä.

MS-tauti

keskiviikkona 3.3.202159 min

Suomessa MS-tautia sairastaa 12 000 ihmistä, joista suurin osa on naisia. Vielä tänäkään päivänä ei tarkkaan tiedetä, miten MS-tauti syntyy. Ja vaikka sairauden hoito on kehittynyt, siihen ei ole vielä löydetty parannuskeinoa. Selviytyjät-jaksossa Piiu kertoo, miten elää sairauden kanssa, joka on läsnä joka päivä ja muistuttaa olemassaolostaan. Millaisena Piiu näkee tulevaisuutensa?

Paniikkihäiriö

keskiviikkona 24.2.202147 min

Hetki sitten kaikki oli ok, mutta nyt tuntuu kuin maailma kaatuisi päällesi. Et saa henkeä, vaikka kuinka yrität haukkoa happea. Tuntuu siltä kuin kuolisit. Paniikkikohtaus tulee pyytämättä ja kysymättä. Paniikkikohtausten uusiutuessa edessä voi olla noidankehä, jolloin kohtausten pelko saattaa laukaista uusia kohtauksia. Dan kertoo, miltä tuntuu, kun paniikkihäiriö hiipii elämään. Kuinka hän selätti pelkonsa, ahdistuksensa ja kohtauksensa?

Lähisuhdeväkivalta

keskiviikkona 17.2.202184 min

Vuosittain lähisuhdeväkivallan uhriksi Suomessa joutuu 1 500-2 000 miestä, joista poliisin tietoon tulee pieni osa. Ja tästä pienestä osasta rikosilmoitukseen johtaa vain muutama prosentti. Miehisyyden menetyksen pelko muiden miesten silmissä ja pelko lasten yhteishuoltajuuden vaikeutumisesta ovat muutamia syitä siihen, miksi miehet häpeävät puhua kokemuksistaan ääneen. Niko eli henkisen lähisuhdeväkivallan uhrina vuosia. Kuinka hän löysi tiensä ulos?

Läheisen itsemurha

keskiviikkona 10.2.202174 min

Läheisen itsemurha herättää kysymyksiä, joihin ei ehkä koskaan löydy vastauksia. Miksi? Oliko tapahtunut minun vikani? Olisinko voinut tehdä jotain estääkseni tapahtuneet? Läheisen itsemurha voi aiheuttaa suuremman kriisin kuin luonnollinen kuolema. Tästä kriisistä selviäminen voi olla vaikeaa. Maijan isäpuoli päätyi omin käsin tehtyyn lopulliseen ratkaisuun, vaikka ulospäin kaikki näytti hyvältä ja tasapainoiselta. Maija kertoo, kuinka hän pääsi tasapainoon tapahtuneen kanssa.

Syöpä

keskiviikkona 3.2.202191 min

Suomessa elää yli 260 000 jossain elämänsä vaiheessa syövän läpikäynyttä ihmistä. Syöpiä on monia erilaisia, ja niin on myös syöpää sairastaneiden kohtaloita. Jotkut selviävät säikähdyksellä, kun taas jotkut menehtyvät ennenaikaisesti. Syöpä vei Juhon elämän ja kuoleman rajalle, josta palaaminen vaati vuosien mittaisen fyysisen ja henkisen työn. Juho kertoo, miten elämä ja minuus syöpädiagnoosin jälkeen rakennetaan uudelleen.

Lentokoneonnettomuus

keskiviikkona 27.1.202185 min

Jotkut onnettomuudet ovat tavanomaisia ja arkisia, kun taas toiset isoja ja poikkeavia. Onnettomuudet järkyttävät sen kokeneen henkilön elämän perustuksia pysyvästi. Ulrikalla oli takanaan tavallinen työpäivä ja illaksi suunniteltua menoa, mutta koko hänen elämänsä muuttui, kun hän joutui lentokoneonnettomuuteen seisoessaan ruuhkaisella kadulla. Miten hän rakensi itsensä uudelleen kokemansa jälkeen?

Kouluampuminen

keskiviikkona 2.10.201962 min

Jokelan koulusurmat vuonna 2007 kohauttivat koko Suomea. Tapahtumasta on kulunut vuosia, mutta edelleen kyseinen päivä vaikuttaa monien elämään. Kouluampumisten uhreja eivät ole pelkästään niissä surmansa saaneet ja heidän omaisensa, vaan myös tapahtumista selvinneet, jotka joutuvat elämään tapahtuneen kanssa päivästä toiseen. Alviina kertoo, kuinka hän selvisi ja miten tapahtuma vaikutti hänen elämäänsä.

Katoaminen

keskiviikkona 25.9.201958 min

Suomessa katoaa vuosittain satoja ihmisiä. Osa heistä löydetään parin päivän tai viimeistään muutaman viikon jälkeen. On myös heitä, joita ei löydetä koskaan. Läheisen ihmisen katoaminen ilman mitään selitystä jättää jättimäisen aukon omaisten elämään ja samalla ilmaan kysymyksiä, joihin tuskin koskaan saadaan vastauksia. Miksi ja mihin hän on kadonnut? Heidin isä katosi 16 vuotta sitten, ja nyt Heidi kertoo, miten isän katoaminen on vaikuttanut hänen elämäänsä.

Raiskaus

keskiviikkona 18.9.201997 min

Eräänä iltana 11 vuotta sitten Ann-Marin lähtiessä baarista kotiin hänen seuraansa lyöttäytyi mies, jota hän ei tuntenut entuudestaan. Itsensä yksinäiseksi tuntenut Ann-Mari kutsui miehen kotiinsa yhdelle juomalle. Ilta päättyi siihen, että Ann-Mari uskoi kuolevansa miehen käsittelyssä. Miten raiskaus vaikuttaa uhriin? Kuinka siitä voi selviytyä ja luoda elämänsä uudelleen?

Uskonto

keskiviikkona 11.9.2019104 min

Usko voi parhaimmillaan toimia kantavana voimana, johon turvautua, kun kaikki tuntuu hajoavan ympäriltä, kun taas institutionaalinen uskonto järjestelmänä voi orjuuttaa ihmisen nitistäen kaiken inhimillisen ympäriltään. Uskonto on satoja ellei tuhansia vuosia ollut keino ihmisten hallitsemisessa. Entinen mormoni Teemu kertoo, millaista oli olla ja elää osana mormonismia. Kuinka irtaantua jostakin, joka on ollut suuri ja nimittävä osa elämääsi vuosien ajan?

Terveys

keskiviikkona 4.9.201976 min

Terveys on asia, jonka otamme itsestäänselvyytenä aina siihen saakka, kunnes se on mennyt. Kun kaikki on hyvin ja keho toimii niin kuin sen pitäisi toimia, emme välttämättä kiinnitä terveyteemme mitään huomiota. Mutta mitä sitten, kun keho pettää alta kerta toisensa jälkeen? Ulla kertoo, millaista eläminen on, kun on joutunut kohtaamaan vakavia sairauksia toisensa jälkeen. Sairauksia, joiden edessä joutuu miettimään oman elämänsä jatkumista.

Kiusaaminen

keskiviikkona 28.8.201979 min

Ei haukku haavaa tee. Sananlaskua viljelevät yleensä he, jotka eivät ole koskaan joutuneet kiusaamisen uhriksi. Sillä kuitataan yliolkaisesti se, kun joku joutuu kiusaamisen uhriksi. Todellisuudessa pahat sanat eivät pelkästään viillä haavaa, vaan ne jättävät myös syvät arvet. Petraa koulukiusattiin vuosia sekä henkisesti että fyysisesti. Mitä sitten, kun kiusaaminen jatkuu aikuisikään saakka ja muuttuu työpaikkakiusaamiseksi? Mitä jatkuva tölviminen tekee ihmisen itsetunnolle ja minäkuvalle?

Lapsettomuus

keskiviikkona 21.8.2019108 min

Monilla on suunnitelmissaan kaava elämää ajatellen: parisuhde, yhteistä olemista ja lapsi. Samat suunnitelmat olivat myös Hannalla ja Joonalla. Mutta mitä, kun lasta ei lukuisista yrityksistä huolimatta kuulukaan, vaikka kummastakaan vanhemmasta ei löydy mitään lääketieteellistä perustetta lapsettomuudelle? Miten lapsettomuus vaikuttaa parisuhteen dynamiikkaan? Entä kaikkeen pariskunnan ympärillä?

Masennus

keskiviikkona 14.8.201945 min

Mielenterveysongelmat koskettavat isoa osaa kansaa enenevässä määrin. Diana on kamppailut vaikean masennuksen kanssa yli 20 vuotta. Hänen mukaansa masennus on kuin musta pressu, jonka läpi ei näe mitään. Kuinka paljon masennus määrittää ihmistä ja hänen olemistaan sekä elämistään? Kuinka niin sanotut terveet ihmiset suhtautuvat masentuneeseen? Entä lääkintähenkilöstö? Voiko masennuksen selättää? Jos voi, miten?

Onnettomuus

keskiviikkona 7.8.201996 min

Sen piti olla normaali sammutuskeikka. Inhimilliset virheet tekivät siitä kuitenkin palomiehenä työskentelevän Mikon elämän perustuksia muuttaneen tapahtuman, jonka jälkeen mikään ei ollut enää kuin ennen. Työtapaturmia sattuu liki päivittäin. Osa niistä on lieviä, kun taas osa hengenvaarallisia - ja juuri tällaisen ammatissaan liki kaiken kokenut Mikko joutui käymään läpi. Kuinka kasata kaikki nollasta, ja millaisen pelon vallassa Mikon puoliso joutui elämään?

Hyväksikäyttö

keskiviikkona 7.8.201966 min

Nyyti otettiin huostaan muutaman vuoden ikäisenä. Huostaanotto väkivaltaisesta perheestä oli askel ojasta allikkoon, sillä siitä alkoi vuosia kestänyt seksuaalisen hyväksikäytön kierre, jota tekivät ne, joiden piti olla turvallisia aikuisia. Millainen ihminen jää jäljelle vuosia jatkuneen hyväksikäytön jälkeen? Voiko elämää koskaan rakentaa sen jälkeen, kun se on revitty kappaleiksi? Nyyti antoi äänen niille, jotka yleensä ovat nimettöminä lehtien kirkuvissa otsikoissa.

Hyväksikäyttö

keskiviikkona 7.8.201966 min

Nyyti otettiin huostaan muutaman vuoden ikäisenä. Huostaanotto väkivaltaisesta perheestä oli askel ojasta allikkoon, sillä siitä alkoi vuosia kestänyt seksuaalisen hyväksikäytön kierre, jota tekivät ne, joiden piti olla turvallisia aikuisia. Millainen ihminen jää jäljelle vuosia jatkuneen hyväksikäytön jälkeen? Voiko elämää koskaan rakentaa sen jälkeen, kun se on revitty kappaleiksi? Nyyti antoi äänen niille, jotka yleensä ovat nimettöminä lehtien kirkuvissa otsikoissa.

Huoltajuuskiista

keskiviikkona 2.5.201890 min

Sanotaan, että lapsella on oikeus molempiin vanhempiinsa. Parisuhdeongelmien nostaessa rumaa päätään saattaa olla, että tämä oikeus ei toteudu. Mikan ja hänen kumppaninsa ero alkoi sopuisasti, mutta päättyi vuosien käräjäkierteeseen, jonka aikana Mikalta vietiin oikeus nähdä lapsiaan. Mitä tapahtuu, kun äiti vieraannuttaa lapsia isästään?

Talous

keskiviikkona 18.4.201879 min

Jaakko Rytsölä aloitti työskentelyn yrittäjänä 14-vuotiaana. Nuori yrittäjänalku haistoi bisneksen, joka 2000-luvun alussa nosti hänet suomalaisen internetajan symboliksi, kunnes IT-kupla puhkesi ja kaikki muuttui. Pysyvästi. Mitä konkurssit ja rahavaikeudet ovat opettaneet Rytsölälle? Minkälainen muutos hänessä tapahtui? Ja ennen kaikkea: kuinka kaikki rakennetaan uudestaan?

HIV

keskiviikkona 11.4.201866 min

"HOMORUTTO!", lehdet huusivat ensimmäisten hiv-tapausten tullessa julki. Kenelläkään ei ollut tietoa, mikä hiv on. Varmaa oli, että siihen kuoli. Vuosikymmeniä kaapissa elänyt Risto ei voinut paljastaa kenellekään olevansa homo kunnes hän 90-luvun alussa astui ulos kaapista. Muutama vuosi sen jälkeen hän sai kuulla sairastuneensa hiviin.

Syömishäiriö

keskiviikkona 4.4.201846 min

Syömishäiriö on sairaus, joka koskee monia nuoria yhteiskuntakerrokseen katsomatta. Pinja sairastui 16-vuotiaana anoreksiaan ja samoihin aikoihin hänen todettiin sairastavan masennusta. Alkoi vuosia kestänyt sairaalakierre, jonka aikana Pinjalle todettiin, ettei hän tule koskaan paranemaan, vaan kuolemaan sairauteensa.

Asunnottomuus

keskiviikkona 28.3.201890 min

Se tavallinen suomalainen tarina: nainen ilmoittaa, että suhde on ohi. "Millään ei ole enää mitään väliä", mies ajattelee. Hän tarttuu pulloon, jonka tuloksena lähtee asunto ja työpaikka. Alkaa loppumattomalta tuntuva kierre kavereiden sohvien ja toinen toistaan pahempien asuntoloiden vakiokasvona.

Kätkytkuolema

keskiviikkona 21.3.201854 min

Reilu kymmenen vuotta sitten Tara Terävä, kahden lapsen äiti, koki jotain, mitä jokainen vanhempi pelkää kuollakseen. Illalla nukkumaan peitelty lapsi ei aamulla enää herännytkään. Mitä tapahtui? Olisinko voinut tehdä jotain toisin? Onko tämä minun vikani? Muun muassa näitä kysymyksiä Tara kysyi itseltään. Kuinka Tara selviytyi ja pääsi takaisin elämän syrjään kiinni, vaikka häntä oli kokenut suunnaton menetys?

Sukupuolenkorjaus

keskiviikkona 14.3.201873 min

"Mun pitää pitää kaikki kaapissa. Perheen vuoksi." Näin ajatteli Timo Kovanen yli 10 vuoden ajan. Timo oli jo lapsena kiinnostunut äitinsä vaatteista, mutta häpesi tuntemuksiaan. Ne vaivasivat Timoa, joka teki itsestään äärimiehen kumotakseen tuntemuksensa, kunnes eräs pieni teko aloitti lumivyöryn, jonka tuloksena Timo on nyt Tiia.

Päihteet

keskiviikkona 7.3.2018101 min

Isä joi ja sääti lääkkeiden kanssa. Äiti teki töitä ja yritti pitää perheen jotenkin kasassa. Poika, joka oli nuoren elämänsä aikana nähnyt elämän ruman puolen, joi itsensä humalaan ensimmäisen kerran alle 10-vuotiaana. Siitä alkoi J-P Pääskysaaren vuosia kestänyt väkivallan ryydittämä päihdehelvetti, jonka aikana vedettiin kaikki aasta ööhön.

Parisuhdeväkivalta

maanantaina 26.2.201899 min

Nainen tapaa miehen, joka on charmantti, huumorintajuinen ja huikea seuramies. Kuherruskuukautta seuraa aika, jolloin itsetunto revitään kappaleiksi aina siihen pisteeseen, että mielessä on itsemurha. Silläkin uhalla, että lapset joutuisivat äidittömiksi. Milja kertoo, kuinka hän selvisi vuosia kestäneestä lähisuhdeväkivaltahelvetistä.

Peliriippuvuus

maanantaina 26.2.201873 min

Vuosittain peliongelmaisten joukkoon liittyy kymmeniä ihmisiä. Yksi peliongelmaisista on Riku Forsell, joka nuoren elämänsä aikana on pelannut kesätyörahansa, palkkansa ja opintolainansa kunnes ulosottoon kertyneitä velkoja oli jo yli 60 000 euroa. Miten ongelmapelaamisen kanssa pitää toimia?