Sielun tietotoimisto

Sielun tietotoimisto

Yle Areena

Voiko henkiin olla yhteydessä, mikä Valhallassa odottaa, kannattaako liittyä veljeskuntaan? Suomesta löytyy uljas kirjo vakaumuksia ja katsomuksia.

Toimittaja Nadja Mikkonen tarkastelee valtavirrasta poikkeavia maailmankuvia niiden harjoittajien ja asiantuntijoiden kanssa.

Jaksot

Gnostilaisuus – Kaikki pääsevät taivaaseen

maanantaina 1.2.31 min

Gnostilaisen opin alkuperä on osittain mysteerin peitossa, ja gnostilaisia on aikanaan myös vainottu. Miksi kuolemanjälkeinen elämä on olennainen kysymys, ja millaisia gnostilaisuuden muotoja on Suomessa? Toimittaja Nadja Mikkonen keskustelee Suomen gnostilaisen seuran puheenjohtaja, tietokirjailija Pentti Tuomisen ja professori emeritus Antti Marjasen kanssa.

Antroposofia – Oppi, jota löytyy sekä kouluista että kosmetiikasta

maanantaina 1.2.29 min

Antroposofia on sulautunut osaksi yhteiskuntaa niin, ettei sitä aina edes tunnista, kun siihen törmää. Mitä antroposofian isä Rudolf Steiner oikeastaan opetti? Toimittaja Nadja Mikkonen keskustelee antroposofi Pirjo Niemisen ja väitöskirjatutkija Julia von Boguslawskin kanssa.

Urantia ja ufouskovaisuus – Taivas varjelee, kirjaimellisesti

maanantaina 1.2.32 min

Urantia-kirja kertoo paitsi ihmiskunnan ja Maa-planeetan kosmisista ulottuvuuksista, myös Jeesuksesta. Maailmalla on myös ufouskontoja, joista osa on pyrkinyt levittäytymään Suomeenkin. Toimittaja Nadja Mikkonen keskustelee Urantia-kirjan opetuksia seuraavan Raimo Ala-Hynnilän ja uskontotieteilijä Jaakko Närvän kanssa.

Shamaanius – Sinäkin saatat olla henkiopas tietämättäsi

maanantaina 1.2.32 min

Shamaaniuden yksi harjoitustapa on matkanteko. Keitä tuolla matkalla voi tavata? Miksi teollista edistyskulttuuriamme voisi pitää tieteenvastaisena? Toimittaja Nadja Mikkonen keskustelee shamaaniuden harjoittaja, uskontotieteilijä Jaana Kourin ja animistisesta maailmankuvasta ammentavan Osma Naukkarisen kanssa.

Vapaamuurarit – Vuosisataiset salaisuudet ovat osa henkistä kasvua

maanantaina 1.2.32 min

Vapaamuurareista oletetaan paljon, mutta miten he itse kertoisivat omasta toiminnastaan? Entä millainen kokemus on osallistua vapaamuurarien rituaaliin? Toimittaja Nadja Mikkonen keskustelee Jyväskillan jäsen Hannu Ikosen ja Le Droit Humainin jäsen Eva Ugglan kanssa.

Aasainusko – Viikinkien parhaat neuvot nykyihmisille

maanantaina 1.2.29 min

Aasainuskossa eli asatrussa palvotaan viikinkijumalia. Viikinkijumalat tuntuvat olevan kaikkialla: sarjakuvissa, elokuvissa, katupartioissa. Miten aasainuskoa harjoitetaan, entä millaisia ovat Odin, Thor, Loki ja Freyja? Toimittaja Nadja Mikkonen keskustelee aasainuskoisen Jan “Häkkis” Häggkvistin ja väitöskirjatutkija Karolina Kouvolan kanssa.

Satanismi – Saatanan pehmeiden arvojen vaalijat

maanantaina 1.2.33 min

Satanismia ja saatananpalvontaa osataan harvoin yhdistää hartauteen tai ihmisoikeuksiin. Suomessa on kotimaisia satanistisia seurakuntia, jotka harkitsevat uskonnoksi rekisteröitymistä. Toimittaja Nadja Mikkonen keskustelee Azazelin tähti -veljeskunnan perustajan ja jäsenen Johannes Nefastoksen ja Perkeleen temppeli -seurakunnan perustajan Henri Hiljanderin kanssa.

Noituus – Ammatti, jota ei löydy TE-palveluista

maanantaina 1.2.26 min

Noitia on maisemissa edelleen, ja heidän työskentelytapansa ovat kirjavia. Feminismin ja noituuden liitto on myös osalle tärkeä tapa harjoittaa noituutta. Toimittaja Nadja Mikkonen keskustelee noita-akka Hanna Eran sekä somenoitia seuraavan väitöstutkija Meri Tuovisen kanssa.

Spiritualismi – Älä ruoki räyhähenkiä, vaan kanavoi rakkautta

maanantaina 1.2.30 min

Henkimaailma ei ole hupijuttu vakaumuksellisille spiritualisteille. Sata vuotta sitten henkiyhteydenotto oli jopa muotia Suomessa. Miten nykymeedio vastaanottaa viestejä, kannattaako kenen tahansa viritellä ouija-lautaansa esille? Toimittaja Nadja Mikkonen keskustelee Suomen spiritualistisen seuran puheenjohtajan Irene Nadénin ja professori Marjo Kaartisen kanssa.