Sivurajaheittoja

Sivurajaheittoja

Yle Areena

Jalkapallopuhe on täynnä intohimoa, varmoja käsityksiä ja lukemattomia ottelutilastoja. Sivurajaheittoja on viiden jakson podcast, joka avaa jalkapalloon liittyviä väitteitä, myyttejä ja yleisiä totuuksia. Toimittaja: Veera Luoma-aho

Jaksot

Puuttuuko suomalaiselta jalkapallolta pelitapa?

tiistaina 11.6.201931 min

Italialainen jalkapallo on tylsää ja Suomen jalkapallomaajoukkueelta puuttuu pelitapa. Monella on pelitavoista varmat mielipiteensä, mutta kuinka usein kyse on jo vanhentuneista ja yksinkertaistavista mielikuvista?

Jalkapallossa on vallalla filosofinen jännite, jossa erilaisiin pelitapoihin ladataan suuria merkityksiä. Helmarien valmentaja Maiju Ruotsalainen kertoo, mistä pelitavassa oikein on kysymys. Marianne Miettinen kertoo, puuttuuko jalkapallomaajoukkueeltamme pelitapa. Lisäksi kuullaan naisten maajoukkuepelaajien ajatuksia pelitavasta ja naisselitetään minuutissa, mitä eri pelitavat tarkoittavat.

Ohjelman on toimittanut Veera Luoma-aho.

Äänituottaja Juha Jaakkola.

Onko peliäly maaginen lahja vai opeteltava taito?

maanantaina 10.6.201929 min

Miten niin jalkapallo on nurmikenttien shakkia? Shakki on shakkia, futis on futista. Ja jos jalkapallo on kuin shakkia, millaista älykkyyttä siihen tarvitaan?

Valmentaja Rosa Lappi-Seppälä kertoo, mitä peliäly on ja miten sitä voi kehittää. Lisäksi Marianne Miettinen määrittelee peliälyttömän pelaajan ja jalkapalloilijat kertovat omasta peliälystään.

Ohjelman on toimittanut Veera Luoma-aho.

Äänituottaja Juha Jaakkola.

Onko huippujalkapalloilija itsekäs diiva vai uskollinen työjuhta?

sunnuntaina 9.6.201931 min

Onko huippupelaaja taidoiltaan ylivertainen itsekäs nero vai joukkueen eteen uurastava ja tottelevainen työhevonen? Entä onko jalkapallon keskiössä yksilö vai joukkue? Mikä taas tekee pelaajasta henkisesti vahvan ja mikä on koko joukkueelle arvokkaan pelaajan resepti?

Entinen jalkapalloilija ja nykyinen henkinen valmentaja Christina Forssell kertoo, millaisia henkisiä vahvuuksia huippupelaajalta vaaditaan ja Marianne Miettinen paljastaa, millainen on valmentajan unelmapelaaja.

Ohjelman on toimittanut Veera Luoma-aho.

Äänituottaja Juha Jaakkola.

Miten niin vaimon voi vaihtaa, mutta jalkapallojoukkuetta ei?

lauantaina 8.6.201932 min

Vaimon voi vaihtaa, jalkapallojoukkuetta ei. Kuka muka niin sanoo? Jalkapallo on pallon potkimista ja viihdettä, tarvitseeko siihen liittyä jotain “lojaaliutta”ja “kunniaa”?

Suosikkijoukkueen löytymiselle on lukemattomia tapoja, mutta onko joku toista oikeampi? Mitä on ”oikein kannattaminen” ja mistä tunnistaa tuularin? Omasta faniuden historiastaan kertovat jalkapallofanit Elina Halme ja Riikka Kaukinen. Lisäksi kuullaan maajoukkuepelaajilta, miltä yleisön kannustus tuntuu.

Ohjelman on toimittanut Veera Luoma-aho.

Äänituottaja Juha Jaakkola.

Onko Suomella ylittämätön jalkapallotrauma?

perjantaina 7.6.201928 min

Onko suomalainen jalkapallopuhe jumiutunut epäonnistumisen kulttuuriin, vai voisiko jalkapallotraumasta päästä jo yli? Miten päästään yli epäonnistumisista?

Urheilupsykologi Satu Kaski kertoo, miten rakennetaan voittamisen ilmapiiri, ja valmentaja Marianne Miettinen paljastaa, miksi tyttöjen maajoukkue opetteli power posen. Lisäksi naisselitetään suomalaisen jalkapallon kammottavin hetki ikinä.

Ohjelman on toimittanut Veera Luoma-aho.

Äänituottaja Juha Jaakkola.