Tapaus Felix Kersten

Tapaus Felix Kersten

Yle Areena

Felix Kersten oli SS-päällikkö Heinrich Himmlerin salaperäinen henkilääkäri, joka kertoi pelastaneensa kymmenien tuhansien keskitysleirivankien elämän. Oliko hän hyväntekijä vai huijari — vai yhtä aikaa molempia?

Ja miksi Himmlerin monikasvoinen hieroja kiinnostaa dokumentaristi Arto Koskista vuosikymmenestä toiseen?

Tapaus Felix Kersten -podcast perustuu Arto Koskisen kokemuksiin elokuvan ‘Kuka oli Felix Kersten?’ tekemisestä 90-luvun lopulla. Elokuvan oli tarkoitus kertoa hyvästä ja unohdetusta suomalaisesta hierojasta, mutta pian tekijätiimille selvisi, että Felix Kerstenin tarinassa on aukkoja, väärennöksiä ja salaisuuksia.

Tässä podcastissa Arto Koskinen etsii vastauksia häntä vaivanneisiin kysymyksiin. Miksi Felix Kerstenin tarina ei loksahda paikoilleen? Mikä on totuus lahjakkaasta Felix Kerstenistä, joka pystyi sulautumaan mihin tahansa ympäristöön? Suojelivatko Euroopan valtiot natsi-Saksan ydintä vielä sodan loputtua?

Jaksoissa esiintyvät: John Bernstein, Toby Bernstein, Andrea Kersten, Kerstin Kersten, Arto Koskinen, Antti Matikkala, Werner Neuss, Hannu Rautkallio, Freek van Rijsinge, Sune Sahlstedt, Boris Salomon, Pauline Taubach, Tapio Tamminen, Jos Verlaan, Jan Wellmann ja Lars Westerlund.

Lisäksi sitaatteina elokuvasta ‘Kuka oli Felix Kersten?’ kuullaan: Yehuda Bauer, Ulf Brandell, Louis De Jong, Arno Kersten, Irmgard Kersten, Friedrich Klingenberg ja Sir Hugh Trevor-Roper.

Ohjaus: Arto Koskinen Käsikirjoitus: Arto Koskinen ja John Bernstein Äänitykset: Arto Koskinen ja Ville Välimäki Kertoja: Arto Koskinen Äänisuunnittelu ja musiikit: Kimmo Vänttinen Miksaus: Kimmo Vänttinen ja Juuso Heikkilä Verkkotuottaja: Suvi Sinervo, Yle Draama Tuottajat: Elina Ylä-Mononen ja Juha-Pekka Hotinen, Yle Draama

Jaksot

Janus-kasvoinen hahmo

keskiviikkona 27.2.201921 min

Osa 12/12. Arto Koskinen ja John Bernstein yrittävät saada Ruotsin kansallisarkistosta uusia materiaaleja Felix Kerstenistä ja valkoisten bussien liikkeistä. Aika alkaa käydä vähiin, ja Koskinen kaipaa vastauksia. Mitä sanovat Jan Wellmann, John Bernstein, Boris Salomon ja Jos Verlaan? Kuka oli Felix Kersten?

Walter Schellenberg - vakoojamestari

keskiviikkona 27.2.201918 min

Osa 11/12. Oliko Kerstenin näytelmän taustalla älykäs, pedantti ja luova SS:n vastavakoilun päällikkö Walter Schellenberg? Arto Koskinen tutkii Felix Kerstenin suhdetta entisen vuokraemäntänsä tyttäreen, Elisabeth Lübeniin, jota Kersten usein kutsui sisarekseen. Kuullaan Boris Salomonia ja tutkitaan Walter Schellenbergin suhteita Ruotsin ja Englannin kuningasperheisiin.

Mysteeri syvenee

keskiviikkona 27.2.201917 min

Osa 10/12. Millaista toimintaa oli Gut Harzwaldessa? Ja keitä Ruotsin Punaisen Ristin valkoinen bussi pelasti sieltä vuonna 1945? Hollantilainen journalisti Jos Verlaan kertoo Kerstenin yhteyksistä Hollannin kansallissosialistismielisiin aristokraatteihin ja Oxford-ryhmään. Arto Koskinen ja John Bernstein tekevät löytöjä Himmlerin astrologin Wilhem Wulffin kirjasta "Zodiac and Swastica". Selviää mahdollinen selitys Kerstenin hämmästyttävälle etenemiselle hierojan uralla.

Gut Harzwalden mysteerit

keskiviikkona 27.2.201921 min

Osa 9/12. Mitä yllättävää löytyy aivan Gut Harzwalden läheltä? Arto Koskinen, John Bernstein, Toby Bernstein ja Pauline Taubach vierailevat Felix Kerstenin entisellä maatilalla Gut Harzwaldessa. Koskinen kertoo uutisia hollantilaiselle journalistille Jos Verlaanille.

Felix Kersten ja Suomi

keskiviikkona 27.2.201916 min

Osa 8/12. Pelastiko Kersten Suomen juutalaiset? Arto Koskinen ja John Bernstein tapaavat historioitsija Hannu Rautkallion, joka kertoo näkemyksensä Felix Kerstenin sodanaikaisesta suhteesta Suomen hallitukseen. Tutkiva journalisti Boris Salomon valottaa Bernsteinille ja Koskiselle, millaisia kauppoja Felix Kerstenin ystävä, liikemies Ernst Ukkonen oli tehnyt SS:n kanssa Kerstenin avulla.

Lampaan vaatteissa

keskiviikkona 27.2.201918 min

Osa 7/12. Nobelin rauhanpalkinnonkin saajaksi ehdotettu Felix Kersten kielsi muistelmissaan poliittiset kytkentänsä SS:ään. Mutta entä todisteet ja väitteet, jotka osoittavat päinvastaista? Arto Koskinen selvittää Kerstenin SS-jäsenyyttä historioitsijoiden Lars Westerlundin ja Hannu Rautkallion avulla. John Bernsteinin kanssa tutkitaan operaatio Reinhardtia, jonka yhteydessä vilahtaa eräs tuttu nimi.

Hieroja kohtalon armosta

keskiviikkona 27.2.201915 min

Osa 6/12. Kuka oli salaperäinen mestari Ko, jolta Felix Kersten oli saanut hierojanoppinsa? Arto Koskinen haastattelee tietokirjailija Tapio Tammista ja yrittää ottaa uudelleen yhteyttä Felix Kerstenin poikaan Arno Kersteniin. Lopulta Koskinen tapaa Kerstenin toisen pojan tyttären Andrea Kerstenin ja tämän äidin Kerstin, ja saa kuulla Felix Kerstenin viimeiset sanat.

Paluu arkistoihin - valepersoona

keskiviikkona 27.2.201917 min

Osa 5/12. Entä jos Felix Kersten ei ollut Felix Kersten? Arto Koskinen ja John Bernstein palaavat tutkimaan asiakirjoja tästä uudesta näkökulmasta. Oikeus- ja hallintohistorian tutkija Lars Westerlund ja sotahistorian tutkija Sune Sahlstedt käyvät läpi Werner Neussin teoriaa, jonka mukaan Felix Kersten olisi varastanut identiteettinsä.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin - tarina jatkuu

keskiviikkona 27.2.201917 min

Osa 4/12. Arto Koskinen matkustaa ystävänsä John Bernsteinin, tämän pojan Toby Bernsteinin ja Tobyn tyttöystävän Pauline Taubachin kanssa tapaamaan Werner Neussia, jolla on Felix Kerstenin identiteettiä koskeva hämmästyttävä teoria. Seurue päätyy Saksan Hallessa Saale-joen sillalle, jolta Felix Kerstenin tarina ehkä sai alkunsa. Jaksossa kuullaan oopperalaulajaa Leon Lishner.

Kirje

keskiviikkona 27.2.201915 min

Osa 3/12. Kirjoittiko Ruotsin Punaisen Ristin johtaja Himmlerille kirjeen vastustaen juutalaisten siirtoa Ruotsiin? Vai oliko Punaisen Ristin johtajan, kreivi Folke Bernadotten allekirjoittama niin kutsuttu Bernadotte-kirje väärennös - ja kenen kirjoituskoneella se oli kirjoitettu? Arto Koskinen joutuu tutkimuksissaan niin syviin vesiin, ettei hän ole varma, ovatko tapahtumat unta. Koskinen tapaa historioitsija Gerald Flemingin ja tuottaja Jan Wellmannin. Kuullaan myös historioitsijoita Yehuda Baueria ja Sir Hugh Trevor-Roperia, journalisti Ulf Brandellia ja Felix Kerstenin poikaa Arno Kersteniä Bernadotte-kirjeen eri näkökulmista.

Korttitalo

keskiviikkona 27.2.201917 min

Osa 2/12. Kuinka on mahdollista jättää jälkeensä niin ristiriitainen elämäntarina? Arto Koskinen tutkii Felix Kersteniin liittyviä tietoja ja asiakirjoja, mutta löytää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Elokuvasta ”Kuka oli Felix Kersten?" kuullaan sitaatteja Felix Kerstenin keskimmäiseltä pojalta Arno Kersteniltä, vaimo Irmgard Kersteniltä, Kerstenin maatilalla työskennelleeltä keskitysleirivangilta Friedrich Klingenbergilta ja historioitsijoilta Sir Hugh Trevor-Roper, Yehuda Bauer ja Louis De Jong. Äänessä ovat myös tutkiva journalisti Boris Salomon, hollantilaiset journalistit Freek van Rijsinge ja Jos Verlaan sekä ruotsalainen journalisti Ulf Brandell.

Tarina - liian uskomaton ollakseen totta

keskiviikkona 27.2.201918 min

Osa 1/12. Kun Arto Koskinen teki 90-luvun loppupuolella dokumenttielokuvaa Heinrich Himmlerin hyvästä henkilääkäristä ja parantajasta, tekijätiimiä varoiteltiin heti alkuvaiheessa. Vai oliko varoitus vain ylivilkasta mielikuvitusta? Historioitsija Antti Matikkala paljastaa Felix Kerstenin saamien arvonimien antamisperusteita ja elokuvan tuottaja Jan Wellmann muistelee, kuinka kaikki sai alkunsa.