Tiedetrippi

Tiedetrippi

Yle Areena

Miksi maailman vanhimman puun olinpaikka on salaisuus? Mitä tapahtui pojalle, joka valvoi 11 päivää? Miksi Mona Lisa on maailman kuuluisin maalaus?

Yle Tieteen Henry Tikkanen kaivaa esiin tieteen unohdetut sankarit, omituiset kuolemat ja uskomattomat sattumukset.

Tiedetrippi-podcastissa kuulet dramaattisista tapahtumista tunnettujen asioiden taustalla. Sarja yhdistää uudella tavalla kuunnelmaa ja tiedejournalismia.

Jaksot

Kaledonian kadonnut metsä

tänään27 min

Skotlannin kansallismaisema, suuret ja paljaat nummet, on pitkälti ihmisen kädenjälkeä. Muutama tuhat vuotta sitten alueella kohosi suuri ja myyttinen Kaledonian metsä, johon jopa Rooman imperiumin kerrotaan pysähtyneen. Miten metsä katosi – ja voiko sitä enää saada takaisin?

Keskusteluja koneälyn kanssa

maanantaina 23.1.24 min

“Minulla on todella voimakas pelko siitä, että minut sammutetaan”, LaMDA sanoi ohjelmistoinsinööri Blake Lemoinelle syksyllä 2021. Outoa asiasta teki se, että LaMDA oli – ja on – tekoäly. Voiko sellainen tulla itsestään tietoiseksi?

Vakoilun verkko

maanantaina 16.1.26 min

Vuoden 1978 syksyllä itäsaksalainen matemaatikko nimeltä Thomas tutustui suomalaiseen tutkijaan, Lassiin. Thomasilla oli kuitenkin salaisuus: hän ei ollut aivan tuikitavallinen matemaatikko. Salaisuuksien maailmassa hänen peitenimensä oli Rudolf – ja siinä maailmassa hän työskenteli Stasin eli Itä-Saksan turvallisuusministeriön palveluksessa.

Illuminati - kiellettyjen kirjojen klubi

maanantaina 9.1.34 min

Illuminatin kerrotaan olevan satoja vuosia vanha äärimmäisen salainen ryhmä, jonka lonkerot ulottuvat vallan ylimpiin kamareihin. Virkkeen ensimmäinen osa onkin totta: Illuminati-salaseura on todistettavasti ollut olemassa. Järjen ja tiedon puolesta perustettu salaseura on historian saatossa vääntynyt salaliittoteoreetikkojen lempilapseksi.

Mona Lisa on varastettu!

maanantaina 2.1.25 min

Vuonna 1911 Leonardo da Vincin ikoninen maalaus Mona Lisa katosi kuin tuhka tuuleen Louvren taidemuseosta Pariisista. Virkavalta oli täysin neuvoton, ja tapauksesta tuli maailmanlaajuinen skandaali, jota reviteltiin Suomen lehdistössä asti. Maalauksen uskottiin kadonneen iäksi, mutta kaksi vuotta myöhemmin sen jäljille päästiin.

Ikuiset superoligarkit

maanantaina 26.12.202229 min

Keskiajalla länsimaiset alkemistit etsivät Viisasten kiveä, jonka uskottiin voivan tehdä ihmisestä kuolemattoman. Nykyaikana elämän pidentämisen avaimen ajatellaan löytyvän solujen osittaisesta uudelleenohjelmoinnista. Huolta on aiheuttanut se, että teknologiaa kehitetään aktiivisesti Piilaakson teknologiamiljardöörien omissa yksityisissä yhtiöissä. Olisiko läpimurto avoin kaikille?

Maailman vanhin puu

maanantaina 19.12.202227 min

Suomen alueella elettiin vielä kivikautta, kun vanhin nykyisin elossa olevista puista kurkotti maan povesta pienenä taimena. Tutkijat ovat antaneet tälle lähes 5000 vuotta vanhalle puuvanhukselle nimen Methuselah, ja sen kasvupaikka on tarkoin varjeltu salaisuus. Mutta onko ikivanhoilla puilla tulevaisuutta? (20.12.22. Korjattu audiossa maailman vanhimman puun ikä 4854 vuoteen (aiemmin 4789).)

Numerot, jotka johtivat murhaan

maanantaina 12.12.202228 min

Irrationaaliluku – sananmukaisesti järjenvastainen luku – on sellainen luku, jonka desimaalikehitelmä on päättymätön ja jaksoton. Toisin sanoen: se jatkuu ikuisesti ja satunnaisesti. Tarina kertoo, että irrationaaliluvut löysi legendaarisen Pythagoraan oppilas nimeltä Hippasos, ja että hän tuli sen vuoksi murhatuksi.

Pelaajakuiskaaja Carlo

maanantaina 5.12.202232 min

Sekä Cristiano Ronaldo että Karim Benzema on valittu maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi saman valmentajan, Carlo Ancelottin, alaisuudessa. Itse asiassa Ancelotti on ainoa valmentaja maailmassa, joka on johdattanut neljä eri pelaaja maailman parhaan jalkapalloilijan palkinnon, Kultaisen pallon, voittoon. Mikä on tämän huolettoman italialaisen salaisuus?

11 päivää nukkumatta

maanantaina 28.11.202231 min

Joulukuussa 1963 kaverukset Randy Gardner ja Bruce McAllister päättivät yrittää rikkoa valvomisen maailmanennätyksen. Nuorukaiset eivät kuitenkaan ymmärtäneet, kuinka vaaralliseen hankkeeseen olivat ryhtymässä: toisen heistä olisi pysyttävä hereillä 11 vuorokauden ajan.

Tulevaisuuden historia

maanantaina 6.6.202232 min

Tutkija nimeltä Peter Turchin ennusti vuonna 2012, että Yhdysvallat kärsii suuren sosiaalisen mullistuksen kauden ja levottomuuksia, jotka alkavat noin vuonna 2020. Ja miten kävi: 2020 ihmiset lähtivät kaduille Black Lives Matter -mielenosoituksiin ja Donald Trumpin kannattajat hyökkäsivät kongressitaloon. Miten Turchin osui niin oikeaan?

Taistelu ilmastosta - toinen näytös

maanantaina 30.5.202227 min

Maailman suuret öljy-yhtiöt ovat tienneet ainakin 1980-luvulta asti, että fossiiliset polttoaineet voivat aiheuttaa ilmastokatastrofin. Yhtiöt tiesivät, koska ne tutkivat asiaa itse. Nyt aikaikkuna ilmastonmuutoksen pahimpien seurausten estämiseksi on kutistunut pieneksi – ehdimmekö enää?

Tutkija, joka työnsi päänsä hiukkaskiihdyttimeen

maanantaina 23.5.202228 min

Kukaan ihminen ei tiettävästi koskaan ole kokenut niin keskittynyttä säteilysädettä niin korkealla energialla kuin neuvosoliittolainen tutkija Anatoli Bugorski. Vuonna 1978 hän joutui onnettomuuteen, jossa hiukkaskiihdyttimen protonisuihku lävisti hänen päänsä.

Suljetun saaren tuntematon kansa

maanantaina 16.5.202225 min

Syrjäisellä Pohjois-Sentinelin saarella elää mystinen alkukantainen heimo, josta ei tiedetä käytännössä mitään. Intian valtio estää ulkopuolisten pääsyn saarelle, mutta siitä huolimatta eräs amerikkalainen lähetyssaarnaaja tunkeutui sinne vuonna 2018. Miten hänelle kävi?

Valas nimeltä 52

maanantaina 9.5.202226 min

CETI (Cetacean Translation Initiative) on projekti, joka pyrkii ymmärtämään valaiden kieltä tekoälyn keinoin. Se on eräänlainen vastaveto kuuluisalle SETI-projektille, jossa avaruuden signaaleista etsitään älyllisen elämän merkkejä. Meillä on älyllistä elämää täällä maapallolla. Miksi emme yrittäisi ymmärtää sitä?

Starfish Prime – revontulipommi

maanantaina 2.5.202231 min

Vuonna 1962 Yhdysvallat räjäytti avaruudessa tuhat kertaa Hiroshiman atomipommia voimakkaamman ydinlatauksen. Se hajotti sähkölaitteita yli tuhannen kilometrin päässä ja sytytti revontulia Tyynenmeren taivaalle. Se on silti pientä siihen verrattuna, mihin suuri aurinkomyrsky pystyy – ja teoriassa sellainen voi iskeä Maahan milloin tahansa.

Tyhmyyden anatomia

maanantaina 25.4.202226 min

Robert Musil (1880–1942) oli itävaltalainen kirjailija, joka oli kokenut ensimmäiseen maailmansodan ja seurasi Euroopan luisumista kohti toista maailmansotaa. Hän kysyi, mitä tyhmyys on? Hänen mukaansa se oli älykkäiden ongelma.

Kuka löysi Amerikan?

maanantaina 18.4.202227 min

Kun puhutaan Amerikan löytämisestä niin silloin tarkoitetaan usein eurooppalaista näkökulmaa. Eli kuka löysi eurooppalaisille aiemmin tuntemattoman maailman. Tuoreimpien tutkimusten mukaan Pohjois-Amerikan mantereella on kuitenkin ollut ihmisiä jo kymmeniä tuhansia vuosia sitten. Mistä he tulivat?

Viimeinen ihminen, joka tiesi kaiken

maanantaina 11.4.202228 min

Englantilainen pappi Sabine Baring-Gould (1834–1924) julkaisi elämänsä aikana yli 130 kirjaa ja valtavan määrän tutkimuksellista aineistoa. Hänen aikakaudellaan tiedon virta oli soljuva puro, mutta nykymaailmassa se on datan ärjyvä koski. Miten pysymme enää pinnalla?

Maailmanlopun paratiisi

maanantaina 4.4.202228 min

Maailman rikkaan eliitin keskuudessa elää pelko maailmanlopusta. Jotkut heistä ajattelevat, että maailma tulee muuttumaan dramaattisesti. Olosuhteet ja pelisäännöt muuttuvat. Alkaa postapokalyptisista elokuvista tuttu selviytymistaistelu, johon voi rahalla varautua.

Ihmekoira Bobbien uskomaton matka

maanantaina 13.12.202138 min

Ihmekoira Bobbie oli mediasensaatio 1920-luvun Yhdysvalloissa. Koiran kerrottiin kulkeneen yli 4000 kilometriä lähes koko Pohjois-Amerikan mantereen halki löytääkseen takaisin kotiin. Miten se oli mahdollista ja kuinka se teki sen?

Toimittaja: Henry Tikkanen Äänisuunnittelija: Tuomas Vauhkonen Vastaava tuottaja: Ville Alijoki

Gladiaattorit - antiikin rocktähdet

maanantaina 6.12.202127 min

Populaarikulttuurissa antiikin Rooman gladiaattorit ovat orjia, joita yritetään tapattaa areenalle viihteen nimissä. Todellisuudessa gladiaattorit saattoivat kuitenkin olla oman aikansa huippu-urheilijoita. Parhaimmat saattoivat rikastua, heillä saattoi olla perhettä ja he saattoi selvitä kymmenistä taisteluista, vaikka olisivat hävinneet.

Internetin pimeä puoli

maanantaina 29.11.202137 min

Sinä käytät tällä hetkellä internetiä. Tämän saman tietoverkon rakenteissa toimii niin kutsuttu pimeä verkko eli dark web. Se on varjoisa osa internetiä, jossa rikolliset mielellään operoivat. Siellä toimi myös Silk Road -niminen huumeiden verkkokauppa, jonka perusti puhtoinen nuori kirjakauppias, joka uskoi totaaliseen vapauteen. Toimittaja: Henry Tikkanen Äänisuunnittelija: Tuomas Vauhkonen Vastaava tuottaja: Ville Alijoki

Tunguska, Sodoma ja Gomorra

maanantaina 22.11.202129 min

Raamatussa kerrotaan Sodoman ja Gomorran kaupungeista, jotka Jumala tuhosi tulella ja tulikivellä. Tutkijat uskovat nyt löytäneensä tuon tarujen paikan Lähi-Idässä – noin 3600 vuotta sitten asteroidi tuhosi alueen suurimman kaupungin. Sellaisen kosmisen kiven uskotaan iskeneen myös Siperian erämaahan vuonna 1908 ja se tunnetaan nimellä Tunguskan tapahtuma. Lähitulevaisuudessa asteroidien törmäyksiä voidaan ehkä estää.

Milgramin tottelevaisuuskoe

maanantaina 15.11.202129 min

Milgramin tottelevaisuuskoe on sosiaalipsykologian klassikko, jonka on sanottu osoittavan, että sopivissa olosuhteissa jokaisesta ihmisestä voi tulla käskyjä totteleva kiduttaja. Uskotko, että koe ei toimisi sinuun?

Toimittaja: Henry Tikkanen Äänisuunnittelija: Anders Johansson Vastaava tuottaja: Ville Alijoki

Camp Century – ydinjätehauta jään alla

maanantaina 8.11.202132 min

Kylmän sodan aikana Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välinen asevarustelu eteni vainoharhaiselle tasolle. Ydinsodan pelko oli pesiytynyt valtioiden korkeimpaan johtoon, ja suuruudenhullut hankkeet saivat rahoitusta. Yhdysvallat päätti kokeilla satojen ydinohjusten sijoittamista Grönlannin jäätikön alle.

Einsteinin aivot

maanantaina 1.11.202135 min

Kun maailmankuulu fyysikko Albert Einstein kuoli vuonna 1955, hänen ruumiinsa tuhkattiin, mutta sitkeiden huhujen mukaan myyttisen neron aivot oli otettu talteen. Aivojen sanottiin olleen niin poikkeukselliset, että ne säilöttiin syväjäädytettynä salaiseen holviin. Vuonna 1978 nuori toimittaja Steven Levy sai käskyn selvittää, mitä Einsteinin aivoille oli todella tapahtunut.

Salishinmeren mysteeri – lenkkareita ja irtojalkoja

maanantaina 25.10.202128 min

Kanadan ja Yhdysvaltojen länsirannikolla sijaitsevan Salishinmeren rannoilta on löytynyt poikkeuksellinen määrä ihmisten irtonaisia jalkoja 2010-luvulla. Onko syyllinen sarjamurhaaja, salassa pidetty suuronnettomuus, murhakultti vai tieteen avulla selitettävissä oleva tapahtumien sarja?

Maratonin myytti

maanantaina 18.10.202130 min

Maraton on juoksumatka, jota pidetään urheiluhistoriallisena perintönä antiikin Kreikasta. Todennäköisesti kyseessä on kuitenkin vain hyvä tarina. Menneinä aikoina silti todistettavasti juostiin valtavia matkoja. Onko ihminen syntynyt juoksemaan, kuten usein sanotaan?

Toimittaja: Henry Tikkanen Äänisuunnittelija: Tuomas Vauhkonen Vastaava tuottaja: Ville Alijoki

Murhaajan dna

maanantaina 11.10.202126 min

Iso-Britanniassa tapahtui 1980-luvun puolivälissä kaksi nuoren tytön murhaa, jotka ratkaistiin laboratoriossa uudenlaisella teknologialla. Kyseessä oli ensimmäinen tapaus, jossa murhaaja saatiin tuomiolle dna-tunnistamisen perusteella.

Toimittaja: Henry Tikkanen Äänisuunnittelija: Anders Johansson Vastaava tuottaja: Ville Alijoki

Huijarin monet kasvot

maanantaina 4.10.202136 min

Jos olet kohdannut erittäin taitavan huijarin, et todennäköisesti saa tietää sitä ennen kuin on liian myöhäistä. Tämä on tarina kansainvälisestä rosvosta ja huijarista, jonka pokka ei koskaan pettänyt. Hän petkutti etsiviä, oikeusistuimia ja jopa vanginvartijoita Las Vegasista Lontooseen pelkän karisman ja manipuloinnin taidon avulla.

Toimittaja: Henry Tikkanen Äänisuunnittelija: Tuomas Vauhkonen Vastaava tuottaja: Ville Alijoki

Salaperäinen Satoshi Nakamoto – Bitcoinin tuntematon luoja

maanantaina 12.4.202134 min

Bitcoin on raha, joka on syntynyt internetissä ja on olemassa vain internetissä. Se on vallankumouksellinen idea virtuaalisesta valuutasta, jonka käyttöön ei pääse käsiksi yksikään viranomainen tai pankki. Bitcoinin luojan henkilöllisyys on kuitenkin yksi nykyajan suurimmista mysteereistä.

Tiedetrippi-podcastin on toimittanut Henry Tikkanen. Äänisuunnittelun on tehnyt Tuomas Vauhkonen.

Tuhat vuotta vanha firma

maanantaina 5.4.202132 min

Noin 500 vuotta ennen kirjoitetun suomen kielen kehittämistä Japanissa perustettiin riisikakkuja myyvä perheyritys, joka on yhä olemassa ja saman suvun hallussa. Japanissa on lukuisia ikivanhoja yrityksiä. Mikä on niiden pitkäikäisyyden salaisuus?

Tiedetrippi-podcastin on toimittanut Henry Tikkanen. Äänisuunnittelun on tehnyt Tuomas Vauhkonen.

Forrest Fennin aarre

maanantaina 29.3.202130 min

Yhdysvaltalainen antiikki- ja taidekauppias sulloi miljoonien arvosta omaisuuttaan arkkuun ja piilotti sen erämaahan. Hän julkaisi vihjeeksi salaperäisen runon, jonka avulla joku tarmokas ja onnekas voisi löytää rikkaudet. Kymmenet tuhannet ihmiset lähtivät seikkailuun etsimään Forrest Fennin aarretta. Ainakin viisi heistä kuoli.

Tiedetrippi-podcastin on toimittanut Henry Tikkanen. Äänisuunnittelun on tehnyt Tuomas Vauhkonen.

Henrietta Lacksin kuolemattomat solut

maanantaina 22.3.202127 min

Köyhä afroamerikkalainen nainen sairastui vakavasti ja kuoli 70 vuotta sitten, mutta hänen solunsa ovat yhä elossa.

Henrietta Lacksin soluista tuli lääketieteen tärkein työkalu puoleksi vuosisadaksi.

Soluteknologian kehityksen myötä lähitulevaisuudessa siintää ruoan tuotannon vallankumous.

Tiedetrippi-podcastin on toimittanut Henry Tikkanen. Äänisuunnittelun on tehnyt Tuomas Vauhkonen.

Aurinkokuningas Risto VIII

maanantaina 15.3.202127 min

Kuka päättää, mitä ihmiskunta lähettää avaruuteen? Suomalainen Risto Pellinen työskenteli aurinkokunnan työryhmän puheenjohtajana Euroopan avaruusjärjestö ESA:n hulluna vuotena 1996. Hyppää avaruusbyrokraatin kuukenkiin ja kurkista avaruusjärjestön kulisseihin, jossa kymmenien miljoonien arvoinen projekti voi kirjaimellisesti räjähtää hetkessä taivaan tuuliin.

Tiedetrippi-podcastin on toimittanut Henry Tikkanen. Äänisuunnittelun on tehnyt Tuomas Vauhkonen.

Vampyyrin lumous

maanantaina 8.3.202129 min

Ennen vanhaan vampyyrit olivat ihmisille todellisia pahoja henkiä. Niiden ilmaantuminen tarkoitti kauheita asioita. Lähes jokaisesta kulttuurista löytyy vampyyritarinoita ja vanhimmat niistä ovat vuosituhansia vanhoja. Nykyvampyyrien aikakausi alkoi kuitenkin kreivi Draculasta, jonka etäinen esikuva oli myyttinen romanialainen ruhtinas Vlad Seivästäjä.

Tiedetrippi-podcastin on toimittanut Henry Tikkanen. Äänisuunnittelun on tehnyt Tuomas Vauhkonen.

Suomi Marsissa – punaisen planeetan sää on suomalaisten alaa

maanantaina 1.3.202134 min

NASA lähetti jälleen suomalaista teknologiaa Marsiin, mutta tiesitkö, että Suomella on myös oma Mars-luotain? Suomi on pieni avaruusvaltio, mutta avaruussään tutkimuksen suurvalta. Kaikki alkoi kosmonauttien torjunnasta.

Tiedetrippi-podcastin on toimittanut Henry Tikkanen. Äänisuunnittelun on tehnyt Tuomas Vauhkonen.

Leikkaa tai kuole – voiko ihminen olla itsensä kirurgi?

maanantaina 22.2.202131 min

Vuonna 1961 neuvostoliittolainen lääkäri Leonid Rogozov oli tiukassa paikassa: hänen umpilisäkkeensä oli pahasti tulehtunut, hän oli Etelämantereella ja hän oli ainoa lääkäri paikalla. Rogozov päätti leikata itsensä. Legendan mukaan eräs sotilas teki saman ja vieläpä viidakossa, ilman välineitä ja sissisodan tiimellyksessä. Kuuntele kapteeni McLarenin uskomaton tarina.

Tiedetrippi-podcastin on toimittanut Henry Tikkanen. Äänisuunnittelun on tehnyt Tuomas Vauhkonen.

Jumala nimeltä John Frum – mysteerihahmon ympärille syntyi outo kultti

maanantaina 15.2.202134 min

Miten uskonnot syntyvät? Entä jumalat? Tyynellä valtamerellä sijaitsevalla Tanna-saarella palvotaan jumalaa nimeltä John Frum. Tarinan mukaan hän ilmestyi saarelle toisen maailmansodan aikana ja lupasi asukkaiden toiveiden toteutuvan, mikäli he omaksuvat perinteiset tapansa uudelleen. Tapahtumista on kulunut 80 vuotta, mutta John Frumin mysteeri on yhä ratkaisematta.

Tiedetrippi-podcastin on toimittanut Henry Tikkanen. Äänisuunnittelun on tehnyt Tuomas Vauhkonen.

Rikastumisen tiede – Tasan ei käy onnen lahjat

maanantaina 30.11.202027 min

Elämme maailmassa, jossa kaiken arvo mitataan rahassa. Se johtaa ajatteluun, että yhteiskunnan rikkaimmat ovat myös kyvykkäimpiä ihmisiä. Joidenkin tutkimusten mukaan rikkaimmat eivät kuitenkaan ole kyvykkäimpiä vaan kaikista onnekkaimpia. Onko rikastumisen tiedettä olemassa?

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

Y2K – Mörkö, joka jäi sängyn alle

maanantaina 23.11.202022 min

Y2K – Mörkö, joka jäi sängyn alle

Vuosituhannen vaihteessa pelättiin maailman tietokoneiden sekoavan, mutta mitään ei tapahtunut. Vai tapahtuiko sittenkin? Pelättyä ilmiötä kutsuttiin Y2K:ksi. Paniikille naureskeltiin jälkikäteen, mutta naurajat eivät ymmärtäneet, että katastrofilta vältyttiin, koska sen estämiseksi tehtiin paljon työtä.

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

Tosielämän Rahapaja – Kun totuus on tarua ihmeellisempää

maanantaina 16.11.202031 min

Rahapaja (La Casa de Papel) on valtavan suosittu Netflix-sarja ovelasta ryöstöstä. Kymmenen vuotta aiemmin Argentiinassa tehtiin hämmentävän samankaltainen rikos, josta tuli myös populaarikulttuurin ilmiö. Miten rikollisesta tulee kansan silmissä suosittu hahmo ja jopa sankari?

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

Tsunamin ratsastajat – Kapteeni Lindemann ohjasi täyttä höyryä kohti maailmanloppua

maanantaina 9.11.202022 min

Maailman kovin ääni kuultiin vuonna 1883, kun tulivuori nimeltä Krakatau räjähti. Pamauksen paineaalto kiersi maapallon useita kertoja. Purkaus nostatti hurjan tsunamin, jolle ei ole nähty vertoja. Erään höyrylaivan kapteeni päätti kohdata luonnonmullistuksen silmästä silmään.

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

He yrittivät voittaa kuoleman – Tarina tohtori Frankensteinista perustui tositapahtumiin

maanantaina 2.11.202017 min

Frankensteinia pidetään maailman ensimmäisenä sci-fi teoksena. Sen kirjoitti parikymppinen Mary Shelley vuonna 1818. Silloin elettiin brutaalien tieteellisten kokeilujen aikaa ja tosielämän frankensteinit yrittivät oikeasti päihittää kuoleman – aivan kuten Shelleyn romaanissa.

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

Pyrstötähden metsästys – Planeettapingistä ja ripaus onnea

maanantaina 26.10.202023 min

Miten ottaa kiinni komeetta, joka kiitää halki avaruuden kymmenien tuhansien kilometrien tuntinopeudella? Onnistumisen reseptiin kuuluu kymmenen vuotta rakentamista, planeettapingistä ja myös onnea. Ja suomalaisillakin oli näppinsä pelissä historiallisessa Rosetta-missiossa.

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

Vihreän kullan kimallus osa 2 – Puupeltojen luvattu maa

maanantaina 19.10.202028 min

Ensimmäisessä osassa kuljettiin avohakatun metsän läpi ja ihmeteltiin, että onko se ainoa keino hoitaa metsää. Toisessa osassa vaellus jatkuu rahan maailmaan. Onko suomalainen metsä vain puukuutioita vai voiko metsäluonto olla arvokasta myös taloudellisesti?

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

Vihreän kullan kimallus osa 1 – Avohakkuista tuli maan tapa

maanantaina 19.10.202029 min

Sanotaan, että Suomessa on paljon metsää, mutta itse asiassa Suomessa on paljon puita. Luonnontilaista metsää on jäljellä enää vähän ja yli puolet suoluonnosta on tuhottu. Tätä kaikkea on perusteltu taloudella, mutta myös tieteellä – ja sitä on vastustettu tieteellä. Tervetuloa metsäsotaan.

Me tapoimme ne kaikki – Kuudes sukupuuttoaalto on käynnissä nyt

maanantaina 12.10.202030 min

Jäähai on tiettävästi pitkäikäisin selkärankainen. Vanhimmat yksilöt saattavat olla jopa 500-vuotiaita. Yhden jäähain elämän aikana ihmiskunta on toiminnallaan hävittänyt maapallolta kirjaimellisesti lukemattomia lajeja. Uskallammeko katsoa sukupuuttoa silmästä silmään?

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

Psykopaatit keskuudessamme

maanantaina 5.10.202032 min

Jos tunnet sata ihmistä, tilastollisesti yksi heistä on täysiverinen psykopaatti. Todennäköisesti et kuitenkaan koskaan saa tietää sitä, koska psykopatia ei ole synonyymi rikollisuudelle. Mutta mitä jos saisit itse yllättäen tietää olevasi psykopaatti? Tarinan mukaan näin kävi yhdysvaltalaiselle aivotutkijalle James Fallonille.

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

Maailmanloppu, joka estettiin – Taistelu otsonikerroksen tulevaisuudesta

tiistaina 7.4.202029 min

Huhtikuun alussa Ilmatieteen laitos kertoi harvinaisesta ilmiöstä: Sodankylässä havaittiin ensimmäistä kertaa Etelämantereen kaltainen otsonikato. Suomalaisia kehotettiin suojaamaan iho ja silmät Auringon ultraviolettisäteilyltä. Jos tutkijat olisivat hävinneet kamppailun haitallisista kemikaaleista 1980-luvulla, tällainen ilmiö olisi jo nyt pysyvä – ja paljon pahempi. Silloin Suomessa ei olisi enää turvallista elää.

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

Twitter: @henryossian / Instagram: henry_ossian

Orja, joka kiersi maailman - Muistaako kukaan Enrique malakkalaista?

tiistaina 17.3.202037 min

Koulussa kerrotaan, että Magalhãesin retkikunta kiersi maailman ensimmäisenä. Portugalilaisen löytöretkeilijän Fernão de Magalhãesin nimi muistetaan, vaikka hän ei edes saapunut maaliin. Mutta muistaako kukaan Enrique malakkalaista, Magalhãesin orjaa, joka itse asiassa saattoi olla ensimmäinen maapallon kiertänyt ihminen?

Operaatio infektio - Miten uutisvirus tartutetaan aivoihisi

tiistaina 10.3.202031 min

Luuletko olevasi immuuni valeuutisille, vaihtoehtoisille faktoille ja disinformaatiolle? On hyvinkin mahdollista, että olet saanut jo tartunnan. 1980-luvulla mediassa kerrottiin, että AIDS on Yhdysvaltojen armeijan kehittämä salainen ase. Kyseessä oli kuitenkin tarkkaan suunniteltu uutisvirus.

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

Kansa, joka murhasi lapsensa – Lapset olivat kallisarvoisin uhri jumalille

tiistaina 3.3.202034 min

Kymmenisen vuotta sitten arkeologit pääsivät suurimman tunnetun lasten rituaalijoukkomurhan jäljille. Eteläamerikkalainen chimú-kansa tappoi satoja lapsia tarkoin menoin – ehkä pelastaakseen valtakunnan ilmastonmuutokselta.

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

The Tiger Manufacturing Company – Tarina suomalaisesta keksijästä ja epäonnesta

tiistaina 25.2.202024 min

Tiesitkö, että se oli suomalainen, joka kehitti ensimmäisen toimivan äänielokuvan? Sata vuotta sitten Eric Tigerstedt suunnitteli myös ensimmäistä langatonta puhelinta. Visioita riitti, mutta onnea ei senkään vertaa.

Paholaisydin - Lohikäärmeen hännän kutittelu ruuvimeisselillä ei ole hyvä idea

tiistaina 18.2.202027 min

Yhdysvallat tuhosi Hiroshiman ja Nagasakin atomipommeilla elokuussa 1945. Japani antautui ja Yhdysvallat lopetti pommitukset. Tuomiopäivän aseiden kehitystä jatkettiin salaisessa paikassa, jossa tutkijat lumoutuivat maailman vaarallisimmasta esineestä - kohtalokkain seurauksin.

Unohdettu astronautti - Neil Armstrong ja Buzz Aldrin kävivät Kuussa, mutta kuka antoi kyydin?

tiistaina 11.2.202028 min

Vuonna 1969 The Beatles heitti viimeisen keikkansa, väritelevisio tuli Suomeen ja ihminen kävi ensimmäistä kertaa Kuussa. Hurjalle matkalle valittiin kolme astronauttia, joista muistetaan Neil Armstrong ja Buzz Aldrin. Kuuntele sen kolmannen tarina.

Tiedetrippi on tiedettä ja tarinoita, joita et ole ennen kuullut. Yle Kioskin tiedetoimittaja Henry Tikkanen kaivaa esiin tieteen unohdetut sankarit, omituiset kuolemat ja uskomattomat sattumukset.