Tiedetrippi

Tiedetrippi

Yle Areena

Tiedettä ja tarinoita, joita et ole ennen kuullut. Yle Kioskin tiedetoimittaja Henry Tikkanen kaivaa esiin tieteen unohdetut sankarit, omituiset kuolemat ja uskomattomat sattumukset.

Kuka oli ensimmäisen kuulennon kolmas astronautti? Keitä olivat chimut, jotka tekivät brutaalin lasten massauhrauksen? Miten valeuutiset saivat alkunsa?

Tiedetrippi tutkii dramaattisia tapahtumia tunnettujen asioiden taustalla ja yhdistää uudella tavalla kuunnelmaa ja tiedejournalismia.

Uusi jakso tiistaisin.

Jaksot

Maailmanloppu, joka estettiin – Taistelu otsonikerroksen tulevaisuudesta

tiistaina 7.4.29 min

Huhtikuun alussa Ilmatieteen laitos kertoi harvinaisesta ilmiöstä: Sodankylässä havaittiin ensimmäistä kertaa Etelämantereen kaltainen otsonikato. Suomalaisia kehotettiin suojaamaan iho ja silmät Auringon ultraviolettisäteilyltä. Jos tutkijat olisivat hävinneet kamppailun haitallisista kemikaaleista 1980-luvulla, tällainen ilmiö olisi jo nyt pysyvä – ja paljon pahempi. Silloin Suomessa ei olisi enää turvallista elää.

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

Twitter: @henryossian / Instagram: henry_ossian

Orja, joka kiersi maailman - Muistaako kukaan Enrique malakkalaista?

tiistaina 17.3.37 min

Koulussa kerrotaan, että Magalhãesin retkikunta kiersi maailman ensimmäisenä. Portugalilaisen löytöretkeilijän Fernão de Magalhãesin nimi muistetaan, vaikka hän ei edes saapunut maaliin. Mutta muistaako kukaan Enrique malakkalaista, Magalhãesin orjaa, joka itse asiassa saattoi olla ensimmäinen maapallon kiertänyt ihminen?

Operaatio infektio - Miten uutisvirus tartutetaan aivoihisi

tiistaina 10.3.31 min

Luuletko olevasi immuuni valeuutisille, vaihtoehtoisille faktoille ja disinformaatiolle? On hyvinkin mahdollista, että olet saanut jo tartunnan. 1980-luvulla mediassa kerrottiin, että AIDS on Yhdysvaltojen armeijan kehittämä salainen ase. Kyseessä oli kuitenkin tarkkaan suunniteltu uutisvirus.

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

Kansa, joka murhasi lapsensa – Lapset olivat kallisarvoisin uhri jumalille

tiistaina 3.3.34 min

Kymmenisen vuotta sitten arkeologit pääsivät suurimman tunnetun lasten rituaalijoukkomurhan jäljille. Eteläamerikkalainen chimú-kansa tappoi satoja lapsia tarkoin menoin – ehkä pelastaakseen valtakunnan ilmastonmuutokselta.

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

The Tiger Manufacturing Company – Tarina suomalaisesta keksijästä ja epäonnesta

tiistaina 25.2.24 min

Tiesitkö, että se oli suomalainen, joka kehitti ensimmäisen toimivan äänielokuvan? Sata vuotta sitten Eric Tigerstedt suunnitteli myös ensimmäistä langatonta puhelinta. Visioita riitti, mutta onnea ei senkään vertaa.

Paholaisydin - Lohikäärmeen hännän kutittelu ruuvimeisselillä ei ole hyvä idea

tiistaina 18.2.27 min

Yhdysvallat tuhosi Hiroshiman ja Nagasakin atomipommeilla elokuussa 1945. Japani antautui ja Yhdysvallat lopetti pommitukset. Tuomiopäivän aseiden kehitystä jatkettiin salaisessa paikassa, jossa tutkijat lumoutuivat maailman vaarallisimmasta esineestä - kohtalokkain seurauksin.

Unohdettu astronautti - Neil Armstrong ja Buzz Aldrin kävivät Kuussa, mutta kuka antoi kyydin?

tiistaina 11.2.28 min

Vuonna 1969 The Beatles heitti viimeisen keikkansa, väritelevisio tuli Suomeen ja ihminen kävi ensimmäistä kertaa Kuussa. Hurjalle matkalle valittiin kolme astronauttia, joista muistetaan Neil Armstrong ja Buzz Aldrin. Kuuntele sen kolmannen tarina.

Tiedetrippi on tiedettä ja tarinoita, joita et ole ennen kuullut. Yle Kioskin tiedetoimittaja Henry Tikkanen kaivaa esiin tieteen unohdetut sankarit, omituiset kuolemat ja uskomattomat sattumukset.