Tiedetrippi

Tiedetrippi

Yle Areena

Yle Kioskin tiedetoimittaja Henry Tikkanen kertoo jännittäviä tarinoita tieteestä ja sen rajamailta. Sarjassa kaivetaan esiin unohdetut sankarit, oudot kuolemat ja uskomattomat sattumukset.

Tiedetripin toisella tuotantokaudella mennään muun muassa psykopaatin pään sisään, herätetään kuolleita, eksytään rikosten maailmaan sekä kohdataan sukupuutto silmästä silmään.

Tiedetrippi saa mielikuvituksen liitämään yhdistäen kuunnelmaa ja journalismia uudella tavalla.

Jaksot

Rikastumisen tiede – Tasan ei käy onnen lahjat

maanantaina 30.11.202027 min

Elämme maailmassa, jossa kaiken arvo mitataan rahassa. Se johtaa ajatteluun, että yhteiskunnan rikkaimmat ovat myös kyvykkäimpiä ihmisiä. Joidenkin tutkimusten mukaan rikkaimmat eivät kuitenkaan ole kyvykkäimpiä vaan kaikista onnekkaimpia. Onko rikastumisen tiedettä olemassa?

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

Y2K – Mörkö, joka jäi sängyn alle

maanantaina 23.11.202022 min

Y2K – Mörkö, joka jäi sängyn alle

Vuosituhannen vaihteessa pelättiin maailman tietokoneiden sekoavan, mutta mitään ei tapahtunut. Vai tapahtuiko sittenkin? Pelättyä ilmiötä kutsuttiin Y2K:ksi. Paniikille naureskeltiin jälkikäteen, mutta naurajat eivät ymmärtäneet, että katastrofilta vältyttiin, koska sen estämiseksi tehtiin paljon työtä.

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

Tosielämän Rahapaja – Kun totuus on tarua ihmeellisempää

maanantaina 16.11.202031 min

Rahapaja (La Casa de Papel) on valtavan suosittu Netflix-sarja ovelasta ryöstöstä. Kymmenen vuotta aiemmin Argentiinassa tehtiin hämmentävän samankaltainen rikos, josta tuli myös populaarikulttuurin ilmiö. Miten rikollisesta tulee kansan silmissä suosittu hahmo ja jopa sankari?

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

Tsunamin ratsastajat – Kapteeni Lindemann ohjasi täyttä höyryä kohti maailmanloppua

maanantaina 9.11.202022 min

Maailman kovin ääni kuultiin vuonna 1883, kun tulivuori nimeltä Krakatau räjähti. Pamauksen paineaalto kiersi maapallon useita kertoja. Purkaus nostatti hurjan tsunamin, jolle ei ole nähty vertoja. Erään höyrylaivan kapteeni päätti kohdata luonnonmullistuksen silmästä silmään.

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

He yrittivät voittaa kuoleman – Tarina tohtori Frankensteinista perustui tositapahtumiin

maanantaina 2.11.202017 min

Frankensteinia pidetään maailman ensimmäisenä sci-fi teoksena. Sen kirjoitti parikymppinen Mary Shelley vuonna 1818. Silloin elettiin brutaalien tieteellisten kokeilujen aikaa ja tosielämän frankensteinit yrittivät oikeasti päihittää kuoleman – aivan kuten Shelleyn romaanissa.

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

Pyrstötähden metsästys – Planeettapingistä ja ripaus onnea

maanantaina 26.10.202023 min

Miten ottaa kiinni komeetta, joka kiitää halki avaruuden kymmenien tuhansien kilometrien tuntinopeudella? Onnistumisen reseptiin kuuluu kymmenen vuotta rakentamista, planeettapingistä ja myös onnea. Ja suomalaisillakin oli näppinsä pelissä historiallisessa Rosetta-missiossa.

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

Vihreän kullan kimallus osa 2 – Puupeltojen luvattu maa

maanantaina 19.10.202028 min

Ensimmäisessä osassa kuljettiin avohakatun metsän läpi ja ihmeteltiin, että onko se ainoa keino hoitaa metsää. Toisessa osassa vaellus jatkuu rahan maailmaan. Onko suomalainen metsä vain puukuutioita vai voiko metsäluonto olla arvokasta myös taloudellisesti?

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

Vihreän kullan kimallus osa 1 – Avohakkuista tuli maan tapa

maanantaina 19.10.202029 min

Sanotaan, että Suomessa on paljon metsää, mutta itse asiassa Suomessa on paljon puita. Luonnontilaista metsää on jäljellä enää vähän ja yli puolet suoluonnosta on tuhottu. Tätä kaikkea on perusteltu taloudella, mutta myös tieteellä – ja sitä on vastustettu tieteellä. Tervetuloa metsäsotaan.

Me tapoimme ne kaikki – Kuudes sukupuuttoaalto on käynnissä nyt

maanantaina 12.10.202030 min

Jäähai on tiettävästi pitkäikäisin selkärankainen. Vanhimmat yksilöt saattavat olla jopa 500-vuotiaita. Yhden jäähain elämän aikana ihmiskunta on toiminnallaan hävittänyt maapallolta kirjaimellisesti lukemattomia lajeja. Uskallammeko katsoa sukupuuttoa silmästä silmään?

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

Psykopaatit keskuudessamme

maanantaina 5.10.202032 min

Jos tunnet sata ihmistä, tilastollisesti yksi heistä on täysiverinen psykopaatti. Todennäköisesti et kuitenkaan koskaan saa tietää sitä, koska psykopatia ei ole synonyymi rikollisuudelle. Mutta mitä jos saisit itse yllättäen tietää olevasi psykopaatti? Tarinan mukaan näin kävi yhdysvaltalaiselle aivotutkijalle James Fallonille.

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

Maailmanloppu, joka estettiin – Taistelu otsonikerroksen tulevaisuudesta

tiistaina 7.4.202029 min

Huhtikuun alussa Ilmatieteen laitos kertoi harvinaisesta ilmiöstä: Sodankylässä havaittiin ensimmäistä kertaa Etelämantereen kaltainen otsonikato. Suomalaisia kehotettiin suojaamaan iho ja silmät Auringon ultraviolettisäteilyltä. Jos tutkijat olisivat hävinneet kamppailun haitallisista kemikaaleista 1980-luvulla, tällainen ilmiö olisi jo nyt pysyvä – ja paljon pahempi. Silloin Suomessa ei olisi enää turvallista elää.

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

Twitter: @henryossian / Instagram: henry_ossian

Orja, joka kiersi maailman - Muistaako kukaan Enrique malakkalaista?

tiistaina 17.3.202037 min

Koulussa kerrotaan, että Magalhãesin retkikunta kiersi maailman ensimmäisenä. Portugalilaisen löytöretkeilijän Fernão de Magalhãesin nimi muistetaan, vaikka hän ei edes saapunut maaliin. Mutta muistaako kukaan Enrique malakkalaista, Magalhãesin orjaa, joka itse asiassa saattoi olla ensimmäinen maapallon kiertänyt ihminen?

Operaatio infektio - Miten uutisvirus tartutetaan aivoihisi

tiistaina 10.3.202031 min

Luuletko olevasi immuuni valeuutisille, vaihtoehtoisille faktoille ja disinformaatiolle? On hyvinkin mahdollista, että olet saanut jo tartunnan. 1980-luvulla mediassa kerrottiin, että AIDS on Yhdysvaltojen armeijan kehittämä salainen ase. Kyseessä oli kuitenkin tarkkaan suunniteltu uutisvirus.

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

Kansa, joka murhasi lapsensa – Lapset olivat kallisarvoisin uhri jumalille

tiistaina 3.3.202034 min

Kymmenisen vuotta sitten arkeologit pääsivät suurimman tunnetun lasten rituaalijoukkomurhan jäljille. Eteläamerikkalainen chimú-kansa tappoi satoja lapsia tarkoin menoin – ehkä pelastaakseen valtakunnan ilmastonmuutokselta.

Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

The Tiger Manufacturing Company – Tarina suomalaisesta keksijästä ja epäonnesta

tiistaina 25.2.202024 min

Tiesitkö, että se oli suomalainen, joka kehitti ensimmäisen toimivan äänielokuvan? Sata vuotta sitten Eric Tigerstedt suunnitteli myös ensimmäistä langatonta puhelinta. Visioita riitti, mutta onnea ei senkään vertaa.

Paholaisydin - Lohikäärmeen hännän kutittelu ruuvimeisselillä ei ole hyvä idea

tiistaina 18.2.202027 min

Yhdysvallat tuhosi Hiroshiman ja Nagasakin atomipommeilla elokuussa 1945. Japani antautui ja Yhdysvallat lopetti pommitukset. Tuomiopäivän aseiden kehitystä jatkettiin salaisessa paikassa, jossa tutkijat lumoutuivat maailman vaarallisimmasta esineestä - kohtalokkain seurauksin.

Unohdettu astronautti - Neil Armstrong ja Buzz Aldrin kävivät Kuussa, mutta kuka antoi kyydin?

tiistaina 11.2.202028 min

Vuonna 1969 The Beatles heitti viimeisen keikkansa, väritelevisio tuli Suomeen ja ihminen kävi ensimmäistä kertaa Kuussa. Hurjalle matkalle valittiin kolme astronauttia, joista muistetaan Neil Armstrong ja Buzz Aldrin. Kuuntele sen kolmannen tarina.

Tiedetrippi on tiedettä ja tarinoita, joita et ole ennen kuullut. Yle Kioskin tiedetoimittaja Henry Tikkanen kaivaa esiin tieteen unohdetut sankarit, omituiset kuolemat ja uskomattomat sattumukset.