Tomin nuoteista

Tomin nuoteista

Yle Areena

Tomin nuoteista on asiantunteva, vauhdikas ja ajankohtainen sukellus MM-rallin maailmaan. Kuulijan oppaana toimii Ylen rallitoimittaja Tomi Tuominen. Tomi kiertää MM-ralleja raportoiden ja selostaen niitä Ylen lähetyksiin. Kartturina vajaat 40 MM-rallia kiertänyt ja kymmeniä kotimaan kisoja kolunneena konkarina Tomi tuntee lajin kaikki taustat ja relevantit ihmiset paremmin kuin keskivertosuomalainen oman takapihansa. Kuuntele, niin pian tunnet sinäkin!

Jaksot

Mika Häkkinen, kuolemanporteilta mestariksi

keskiviikkona 21.12.202285 min

Mika Häkkinen on menestynein suomalainen F1-kuljettaja. Häkkinen voitti urallaan kaksi maailmanmestaruutta, mutta oli sitä ennen menettää henkensä F1-kilparadalle. Australiassa vuonna 1995 tapahtunut onnettomuus olisi voinut muuttaa historiankirjoitusta aivan eri suuntaan, mutta Häkkinen toipui vakavasta loukkaantumisesta radoille uskomattoman nopeasti. Häkkinen kasvoi Vantaan Martinlaaksossa, vain kivenheiton päässä Keimolan moottoriradalta. Keimolassa Häkkinen piirsi ensimmäiset ajolinjansa kilparadoille. Toimittaja on Tomi Tuominen.

Tommi Mäkinen, maalta mestariksi

perjantaina 16.12.202273 min

Tommi Mäkinen oli 90-luvun kirkkain suomalainen rallitähti. Neljä peräkkäistä mestaruutta tekivät hänestä rallimaailman legendan. Uran alku oli kuitenkin vaikea, sillä matkalle osui vääriä valintoja ja alta lähteneitä tiimejä. Kaikki muuttui vuonna 1994, kun Mäkinen osallistui Jyväskylän Suurajoihin tehtaan Fordilla.

Heikki Kovalainen, vaatimaton maailmantähti

keskiviikkona 14.12.202297 min

Heikki Kovalainen kuuluu suurten suomalaisten autourheilijoiden joukkoon. Kovalaisen F1-ura antoi yhden osakilpailuvoiton, mutta vuodet formularadoilla olivat myös taistelua omia rajoja vastaan. Kovalainen kertoo avoimesti vuosistaan formula ykkösissä, joiden joukkoon mahtuu oikeustaistelu managerina toiminutta Flavio Briatorea vastaan. Formuloiden jälkeen Kovalainen löysi ajamisen ilon Japanin ratasarjasta, ja nykyisin hänet nähdään rallibaanoilla.

Harri Toivonen, varjoissa menestynyt

maanantaina 12.12.2022117 min

Toivosten autourheiluperhe on käsite. Isä Pauli ja pojat Henri ja Harri. Pauli Toivonen menestyi kansainvälisesti niin radalla kuin rallissakin ja tunnettiin karismaattisena henkilönä. Harrin veli Henri puolestaan oli monilahjakkuus, josta moni odotti moninkertaista ralliautoilun maailmanmestaria. Henri Toivosen elämä katkesi Korsikalla 1986. Harri Toivonen on menestynyt niin radalla kuin rallissa, mutta on joutunut ajamaan isänsä ja veljensä tuomassa varjossa ja sukunimen paineessa. Harri Toivonen kertoo tässä jaksossa avoimesti kokemistaan paineista ja suhteestaan isäänsä ja veljeensä.

Jokke Kallio, monipuolinen mestari

perjantaina 9.12.202275 min

Jouko "Jokke" Kallio lienee Suomen eniten autourheilukilpailuja ajanut kuljettaja. Erilaisia kisoja lukemattomilla erilaisilla autoilla kertyi miltei 1400 kappaletta. Kallion uran huippuvuodet sijoittuvat kuorma-autojen EM-sarjaan, jossa hän voitti kaksi kertaa Euroopan mestaruuden. Suomen mestaruuden hän on voittanut eri lajeissa yhteensä 29 kertaa.

Arto Kapanen, vaatimaton superammattilainen

keskiviikkona 7.12.202268 min

Arto Kapanen ei parrasvaloissa viihdy, vaikka ura antaisi siihen täyden mahdollisuuden. Kapanen lienee yksi kotimaan kokeneimpia karttureita, lähes neljänkymmenen vuoden kokemuksellaan. Kapasen ralliura alkoi Ari Mökkösen vierellä, jonka jälkeen hän toimi kymmenen vuotta Jarmo Kytölehdon kakkosohjaajana, sijoittuen Jyväskylässä kahdesti kolmanneksi. MM-sarjan tehdashaalarista Kapanen sai nauttia Jani Paasosen kanssa Mitsubishillä. Pitkä ura jatkuu yhä, nykyisin enemmän lajista nauttien.

Ari Mökkönen, aikansa kansansuosikki

maanantaina 5.12.202286 min

Ari Mökkösen ralliura oli yllättävän lyhyt. Se kesti vain kymmenisen vuotta, mutta niiden aikana hän jätti lähtemättömän jäljen kotimaiseen rallihistoriaan. Mökkösen ajotyyli ja erityisesti haastattelut tekivät hänestä supertähden ilman kansainvälistä menestystä.

Juha Liukkonen, kokemuksista nauttiva harrastaja

keskiviikkona 30.11.202282 min

Kaikilla ei ole tarkoitus hakea autourheilusta ammattia. Juha Liukkosen autourheiluharrastus perustuu kaikkeen muuhun kuin ammatin hakemiseen. Liukkonen hakee kokemuksia ja elämyksiä. Tämä jakso vie kuulijan rallin, off roadin, rata-autoilun ja aavikkorallien värikkääseen maailmaan. Näissä kaikissa Juha Liukkonen on ollut aktiivisesti mukana.

Janne Tuohino, tehdaspaikkaa maistanut

maanantaina 28.11.202262 min

Janne Tuohino kuuluu 70-luvun puolivälissä syntyneiden lupaavien kuljettajien ryhmään. Tuohino pääsi kolkuttelemaan monen eri tehdastiimin portteja, mutta lopulta tehdaspaikka irtosi Skodan tiimistä ja sekin vain seitsemän kisan ajaksi. Tuohino oli aina valmis panostamaan ralliuraansa kaiken. Ajouransa jälkeen Tuohino pyöritti muutaman vuoden omaa tiimiä, joka vuokrasi WRC-Fiestaa asiakkaille.

Jani Pirttinen, monen lajin taitaja

keskiviikkona 23.11.2022117 min

Jani Pirttinen kuului kotimaan lupaavimpien rallikuskien joukkoon vuosituhannen vaihteessa. Moniko tietää, että Pirttinen on saavuttanut rallin lisäksi menestystä myös kaksipyöräisillä? Motocross, jäärata, maarata ja speedway ovat kaikki tuttuja lajeja Pirttiselle. Niin ja myös moottorikelkkailu ja maastopyöräily. Pirttinen on aina suhtautunut lajiin kuin lajiin intohimoisesti, itseään säästelemättä.

Marko Viitanen, television kaappaama

keskiviikkona 16.11.202269 min

Rallin MM-sarjan televisioinnin kehitys on ollut viime vuosina häikäisevää. Siitä saa kiittää yhden henkilön sitkeyttä. Marko Viitasen loppumaton usko rallin TV-mahdollisuuksiin on ollut ratkaiseva tekijä tässä kehityksessä. Miten Viitanen ajautui näin isoon projektiin? Kuinka suomalaisesta yrityksestä tuli rallin MM-sarjan televisioinnista vastaava taho? Tämä on tarina VHS-kamerasta maailman rallipolkujen suoriin lähetyksiin.

Mika Salo, Martsarin kundi

keskiviikkona 9.11.202276 min

Mika Salon kilpaura on värikäs. Hän ei koskaan vakiinnuttanut paikkaa formula ykkösten huipputiimissä, mutta ajoi monivaiheisen ja pitkän uran rata-autoilun kuninkuusluokassa. Ferrari-pesti kaudella 1999 kuuluu luonnollisesti uran huippuhetkiin. Jatkosopimus italialaistallin kanssa oli lähellä, mutta sitä ei koskaan saatu aikaan Salosta riippumattomista syistä. Tervetuloa matkalle Martinlaaksosta Japaniin ja sieltä F1-radoille.

Teemu Tahko, kun ralli on osa elämää

keskiviikkona 2.11.202272 min

Ralliharrastajia tulee vuosittain lukuisia. Monilla heistä on tavoite päästä vuolemaan euroja maailman erikoiskokeille, toiset taas hakevat lajista pelkkää harrastuksen iloa. Teemu Tahkon värikäs ralliura on tarjonnut kaikenlaista, vaikka ei MM-sarjan tehdaskuskin paikkaa. Tai lähellä sekin oli Polonezin ratissa, mutta maailma päätti toisin. Ralliuransa jälkeen Tahko keskittyi vuokraustoimintaan, jota on jatkanut ansiokkaasti hänen poikansa Riku. Poikamaisen innostuksen ralliin säilyttänyt Tahko viihtyy edelleen satunnaisesti myös ratin takana.

Mestarit

keskiviikkona 19.10.202241 min

Kalle Rovanperä on ralliautoilun maailmanmestari. Kaksikymmentä pitkää vuotta on kulunut edellisestä suomalaiskuljettajan ajamasta mestaruudesta. Tapasimme Rovanperän, kartanlukija Jonne Halttusen ja Toyotan urheilutoimenjohtaja Kaj Lindströmin heti Uuden-Seelannin osakilpailun jälkeen ja istuimme keskustelemaan kuluneesta vuodesta ja mestaruudesta.

Timo Hantunen, kotimaan kokenein

keskiviikkona 28.9.202288 min

On olemassa kokemusta ja sitten on olemassa Timo Hantunen. Uskomaton ura monen eri moottoriurheilumuodon parissa. Hantusella on takana reilusti yli tuhat virallista starttia eri lajeissa, mutta parhaiten hänet tunnetaan ralliautoilun kartanlukijana. Hantusen nuotinluvusta ovat saaneet nauttia niin Tommi Mäkinen, Sebastian Lindholm, Mika Arpiainen kuin monet monet muutkin. Hantunen tunnetaan värikkäistä lausunnoistaan, joissa ei kuvia kumarrella. Tämä linja pysyy myös tässä jaksossa.

Erkki Pitkänen - Pitkä ralliura järkevällä tyylillä

keskiviikkona 7.9.202287 min

Erkki Pitkänen muistetaan kuljettajana, joka menestyi kansallisella tasolla ja kolkutteli ammattilaisporttia pariin kertaan. Vai kolkutteliko? Vastaus on ei, kun häneltä itseltään kysytään. Pitkänen ei koskaan varsinaisesti haaveillut ammattilaisurasta, mutta nautti rallin ajamisesta täysin siemauksin. Omien sanojensa mukaan hän tyytyi sellaiseen uraan, mihin rahkeet riittivät. Karismaattinen stadilainen käy tässä jaksossa läpi ralliuransa alusta loppuun.

Seppo Harjanne, ainoa lajissaan

keskiviikkona 17.8.202290 min

Maailmassa on vain yksi kartanlukija, joka on yltänyt maailmanmestaruuteen kahden eri kuljettajan vierellä. Hän on Seppo Harjanne. Harjanne sai kokea tavallaan kaksi eri ralliuraa vuosien varrella. Ensimmäinen niistä johti mestaruuteen Timo Salosen kanssa vuonna 1985. Pari hiljaisen vuoden jälkeen hän löysi tiensä Tommi Mäkisen kartanlukijaksi, ja kaksikko kiisi tuplamestaruuteen vuosina 1996-97. Kaikkiaan Harjanne juhli MM-rallivoittoa 20 kertaa. Ensimmäisen ja viimeisen väliin mahtui 17 vuotta.

Kyösti Hämäläinen, 13 SM-kultaa ja Jyväskylän voitto

keskiviikkona 3.8.202274 min

Menestys on joskus helppoa, tai siltä se ainakin paperilla näyttää. Kyösti Hämäläinen saavutti urallaan peräti 13 SM-kultaa, mikä on edelleen ennätys. Kansainväliseen tietoisuuteen hän nousi vuonna 1977 juhlittuaan monien yllätykseksi Jyväskylän Suurajojen voittoa. Värikäs jakso vie kuulijat myös 1970-luvun kyräilyn maailmaan. Miksi Hämäläisen kannoille oli palkattu kaksi yksityisetsivää?

Jarmo Kytölehto, myöhään huipulle

keskiviikkona 20.7.202294 min

Keski-Suomi on tuottanut Suomelle lukuisia rallitähtiä. Yksi heistä on Jarmo Kytölehto, jonka ura lähti nopeaan nousuun myöhemmällä iällä. Ei siksi, etteikö ajaminen olisi kiinnostanut, vaan siksi, ettei siihen ollut aiemmin mahdollisuutta. Kytölehto oli reilusti yli parikymppinen aloittaessaan ralliuransa. Hyvin pian hän nousi kotimaan kärkinimeksi ja sitä kautta Englannin rallisarjan mitalitaisteluihin. Kytölehto on ajanut Jyväskylän MM-rallissa kahdesti kolmanneksi. Silti portit tehdastiimin vakituiseen paikkaan eivät koskaan auenneet.

Jussi Välimäki, oman polkunsa kulkija

keskiviikkona 13.7.2022122 min

Jussi Välimäki kuuluu niihin harvinaisiin kuljettajiin, jotka ovat pystyneet mestaruuteen kahden eri maanosan sarjoissa. Välimäki onnistui voittamaan kultaa niin Suomessa kuin Aasian-Tyynenmeren sarjassa.

Välimäen polulle on mahtunut monenlaista, mutta usko omaan tekemiseen ei ole horjunut vaikeinakaan aikoina. Määrätietoituus ja osittain myös onni ovat vieneet hänet jopa Hyundain tehdastiimiin asti. Sattumalla oli osuutensa myös siinä, että hän pääsi ajamaan Aasian-Tyynenmeren mestaruussarjaan, josta heltisi heti ensimmäisellä yrittämällä mestaruus. Väriä tästä jaksosta ei puutu, siitä pitää huolen Jussi Välimäen vivahderikas tarinankerronta.

Pekka Hokkanen, Gardemeisterin luottomies

keskiviikkona 29.6.202288 min

Pekka Hokkanen toimi vuosien ajan Toni Gardemeisterin etuautona rallin MM-sarjassa. Varsinkin Monte Carlon haastavissa olosuhteissa yhteistyö oli saumatonta. Hokkasen oma ura ralliauton ratin takana käsittää pestin Polonezin tehdaskuljettajana, vaikkei hän koskaan automerkillä MM-sarjaa kiertänyt. Eikä Polonez ole ainoa harvinainen auto, sillä vuonna 1980 hän osallistui Jyväskylän Suurajoihin Diesel-Golfilla. Hokkanen on myös toiminut kartanlukijana mm. Antero Laineelle ja Mikko Kalliomaalle.

Juuso Pykälistö, Loebin testikuljettaja ja paljon muuta

keskiviikkona 22.6.2022124 min

Juuso Pykälistö raivasi tiensä kotimaan kärkikuljettajien joukkoon taidolla ja sitkeydellä. Panostukset, ajoittain jopa riskit, nostivat hänet nimeksi, jolle tarjottiin myös tehdassopimuksia. Valitettavasti ne eivät olleet MM-sarjan kiertämistä varten, mutta ralliurallaan Pykälistö kuului sekä Peugeotin että Citroenin organisaatioon. Pykälistö muistetaan saavutustensa lisäksi kahdesta asiasta. Palaneesta Corolla WRC:stä ja Ruotsin rallissa tapahtuneesta huimasta tilanteesta Harri Rovanperän kanssa. Uran parhaimpiin vuosiin kuuluu testikuljettajan pesti Citroenin tehdastiimissä Sebastien Loebin valtakauden aikana.

Tomi Pulkkinen, monitaitoinen TV-kuvaaja

keskiviikkona 1.6.202282 min

Pulkkisen tv-klaanin nuorin jäsen, Tomi, on toiminut tv-kuvaajana 1980-luvulta lähtien. Työ on vienyt häntä maanosasta toiseen, mittaamattomien kokemusten maailmaan. Työuralle kuuluu miltei 300 F1-kisaa, erikoinen Alice Cooperin haastattelu, puhumattakaan monista muista ikimuistoisista hetkistä. Mutta työ on sisältänyt myös järkyttäviä hetkiä. Yksi sellainen oli Estonian uppoaminen syksyllä 1994.

Jani Paasonen sai maistaa ammattilaisuutta

keskiviikkona 18.5.202273 min

Jani Paasonen nousi todella nopeasti kotimaan kärkikuljettajien joukkoon. Ura kulki määrätietoisesti kohti ammattilaisuutta, mutta ei koskaan johtanut pitkäaikaiseen tehdassopimukseen. Mitsubishin ja Skodan tehdastallien autot tulivat vuosien varrella kuitenkin tutuiksi. Ralliuran jälkeen Paasonen on nähty niin ratakisoissa kuin rallicrossradoillakin.

Kristian Sohlberg: "Tänään tekisin monet asiat toisin"

keskiviikkona 4.5.2022105 min

Sohlbergin perheessä autourheilu on ollut aina suuressa roolissa. Kristianin isä Kari tunnetaan Tunturirallin ensimmäisenä voittajana ja veli Mika menestyneenä rallikuskina. Krissen lopullinen uravalinta kohdistui ymmärrettävästi ralliautoiluun, vaikka muitakin lajeja oli nuorempana kalenteri täynnä.

Kristian Sohlbergin ralliura on täynnä käänteitä. Yksi käänne johti tehdassopimukseen, vaikkakin ainoastaan muutaman kilpailun ajaksi. Vuosien varrelle on mahtunut taisteluja tuloksia, tekniikkaa ja ympäriltä tulleita paineita vastaan.

Ilkka ”Illu” Riipinen, ammattiura jäi pienestä kiinni

keskiviikkona 20.4.202278 min

Illu Riipinen kuului pitkään kotimaisten huippukarttureiden joukkoon. Riipinen oli muun muassa Marcus Grönholmin kartturi, mutta joutui luopumaan paikastaan Timo Rautiaisen istuttua hänen tilalleen. Riipisen värikäs tarina vie kuulijat jokkiskisojen kautta rallimaailman huipulle.

Marko Ipatti, kaksinkertainen Britannian rallisarjan mestari

keskiviikkona 30.3.2022107 min

Harva suomalainen kuljettaja saa kirjoittaa listalleen Britannian rallisarjan mestaruuden. Vielä harvempi saa tehdä sen kahteen kertaan. Marko Ipatin ralliura ei koskaan tuonut mestaruutta Suomessa, mutta Britannian sarjassa hän saavutti kultamitalin peräti kahdesti. Ipatin ralliura oli värikäs ja määrätietoinen. Hän raivasi itse tiensä maailmalle kovalla työllä. Siihen sisältyi omalaatuisia tempauksia aina TV-mainoksista jäätelökioskiin. Vaikka menestystä tulikin, mahtui vuosien varrelle isoja pettymyksiäkin.

Antti Jaatinen, huippunimien iskarimies

keskiviikkona 9.3.202290 min

Antti Jaatinen oli edelläkävijä jo 1960-luvulla. Monet huippunimet saivat nauttia hänen säätämiensä iskunvaimentimien tuloksista, mukaan lukien hän itse. Jaatinen perehtyi asiaan ja kiersi lopulta ympäri Suomea tekemässä iskareita milloin kellekin.

Tuulilasin sisäpuolella Jaatinen viihtyi niin kuskina kuin kartturinakin. Yksi ikimuistoisimmista kuljettajista on Hannu Karpo, joka ajoi myös vahingossa Timo Mäkiselle tärkeän vannetestin Monte Carlossa.

Tämä jakso vilisee aikalaistarinoita Hannu Karposta Timo Mäkiseen ja Leo Kinnusesta Jorma Pulkkiseen. Jaatinen on muuten se kaveri, joka toimi Bensaa suonissa -leffan stuntkuskina Markku Alénin lisäksi.

Minna Sillankorva, yksi muiden joukossa

keskiviikkona 23.2.202271 min

Minna Sillankorva oli kotimaan naiskuljettajien kärkinimi vuosien ajan. Lukuisten SM-mitalien lisäksi hän voitti naisten epävirallisen maailmanmestaruuden vuonna 1991. Vaikka moni koki hänet naiskuljettajaksi miesten joukossa, Sillankorva ei koskaan itse nähnyt asiaa tällä tavalla. Autoja tuli ja meni, mutta yksi niistä muistetaan kenties parhaiten: takavetoinen Mazda RX-7.

Kari Kivenne, kun ajaminen on pääasia

keskiviikkona 9.2.2022119 min

Kari Kivenne tunnetaan pitkän linjan ralliharrastajana, jolla automerkit ja vetotavat ovat vaihtuneet vuosien varrella moneen kertaan. Yksi asia ei ole vaihtunut: innokkuus. Kun jollain kuljettajalla motivaatio putoaa vuosien varrella, on Kiventeen motivaatio ollut aina korkealla, vaikka auto ei olisikaan ollut aivan huipputasoa. Ajaminen on aina ollut pääasia.

Kivenne ei koskaan noussut kansainväliseksi tähdeksi, mutta SM-sarjan kestomenestyjäksi kylläkin. Tunturirallin voitto vuonna 1992 on yksi uran ehdottomista kohokohdista. Kivennekin on lopettanut harrastuksen pariin kertaan, mutta tänä päivänä alla on taas kilpa-auto. Eikä mikä tahansa, vaan aito B-ryhmän Audi Quattro.

Jarmo Lehtinen, rallista tuli elämäntapa

keskiviikkona 19.1.2022105 min

Jarmo Lehtinen tunnetaan Mikko Hirvosen pitkäaikaisena kartanlukijana. Lehtiselle ralli on elämäntapa ja ammatti. Hirvosen kanssa hän jäi hiuskarvan päähän maailmanmestaruudesta, mutta se ei himmennä pitkän uran hohtoa yhtään. Kartturiuran jälkeen Lehtinen oli rakentamassa Toyotan uutta MM-rallitiimiä, kunnes veri veti uudestaan ralliauton tuulilasin sisäpuolelle. Teemu Sunisen viereltä Lehtinen palasi takaisin Toyotan taustajoukkoihin. Vaikka Lehtinen on saanut juhlia MM-osakilpailuvoittojen lisäksi MM-hopeasta, eivät uran kohokohdat tule yksin niistä.

Tapio Laukkanen, kolmen maan mestari

keskiviikkona 15.12.202187 min

Tapio Laukkanen oli 1990-luvun alkuvuosien ehdottomasti kohutuin ja seuratuin suomalainen nuori ralliautoilija. Moni odotti Laukkasesta tulevaisuuden maailmanmestaria, mutta toisin kävi. Maailmanmestaruutta ei tullut, mutta sen asemesta Laukkanen kruunattiin urallaan peräti kolmen eri maan mestariksi.

Laukkasen huippuvuodet sijoittuivat 1990-luvun puolivälin jälkeiseen aikaan. Brittisarjasta tuli hänen tavaramerkkinsä, vaikka mestaruuksia ei tullutkaan yhtä enempää. Tässä jaksossa kuulet Laukkasen seikkailut värikkäin sanankääntein.

Saku Vierimaa, rallin suurkuluttaja

keskiviikkona 8.12.202184 min

Kaikkien ei tarvitse olla huippuammattilaisia voidakseen nauttia rallin hurmoksesta. Saku Vierimaan ralliura on jatkunut katkeamattomana miltei puoli vuosisataa ja jatkuu edelleen. Yli 600 starttia reilusti yli 20 maassa. Erilaisia kisoja ja erilaisia kokemuksia. Kuten Vierimaa itse sanoo, kisamatkoilla yhtä tärkeää on itse reissu kuin kilpailu.

MM-rallisarjan kausipaketointi

keskiviikkona 24.11.202141 min

Sebastien Ogierin kultajuhliin päättynyt kausi jää mieleen myös Kalle Rovanperän lopullisena läpimurtona rallimaailman huipulle. Nuori suomalainen ajoi kaksi osakilpailuvoittoa ja hänestä tuli samalla kaikkien aikojen nuorin osakilpailuvoittaja. Teemu Sunisen kausi oli puolestaan täynnä tunteiden vuoristorataa.

Tässä jaksossa puhutaan päättyneestä kaudesta muun muassa Kaj Lindstömin ja Timo Jouhkin kanssa. Mukana ovat myös Italian Toyota Yaris -sarjaa tällä kaudella ajanut Markus Manninen, Toyotalla kuskien taustalla toimiva Teemu Hirvonen sekä Jari-Matti Latvala.

Pasi Hagström, motocrossista loukkaantumisen jälkeen ralliin

keskiviikkona 17.11.202180 min

Pasi Hagström oli kotimaan lupaavimpia motorcross-kuskeja, mutta ammattimaisuuden kynnyksellä ollut ura katkesi loukkaantumiseen. Laji vaihtui ralliin, jossa ammattilaisuus oli myös hiuskarvan varassa. Hagström kertoo tässä jaksossa uransa käännekohdista, sekä avaa kuulijoille melkoista rahoituskuviota, jolla kaksi ralliautoa maksettiin perinteisillä kuukausimaksuilla.

Mika Arpiainen, formulamestarista rallimestariksi

keskiviikkona 3.11.202177 min

Mika Arpiainen on yksi maamme lahjakkaimmista kuljettajista kautta aikojen, vaikka kansainvälistä tähteä hänestä ei koskaan tullutkaan. Arpiainen ajoi eri formulaluokissa kansainvälisiä voittoja, kunnes siirtyi radalta ralliin. Rallista hänelle kirjattiin kaksi SM-kultaa. Ralliuran jälkeen polku vei takaisin rata-autoiluun ja se toi hänelle myös kaksi SM-kultamitalia. Ura päättyi, kun oma, muun muassa formulatiimeille vaatteita tehnyt yritys kasvoi niin isoksi, ettei aikaa omaan ajamiseen enää ollut.

Risto Laine, kartingista rallin MM-sarjan tallipäälliköksi

keskiviikkona 20.10.202183 min

Risto Laine kuului nuorena maamme lupaavimpien kartingkuljettajien joukkoon. Vaikka ura toikin sekä SM- että EM-kultaa, ei rata-autoilusta tullut hänelle ammattia. Mutta autourheilusta tuli. Laine on toiminut useissa eri tehtävissä muun muassa AKK Sports Oy:ssä, johtanut Suzukin junioritiimiä rallin MM-sarjassa ja ollut vastuussa Jyväskylän MM-rallista. Nykyisin hän pyörittää autourheilun harrastajille suunnattua Hanaa-lehteä sekä järjestää vuosittain samaa nimeä kantavan messutapahtuman. Miten Laine on näihin kaikkiin ajautunut? Se selviää tässä jaksossa.

Mikko Kalliomaa, vuoden 1988 Grönholmin taistelupari

keskiviikkona 6.10.202169 min

Mikko Kalliomaa oli yksi kotimaan lahjakkaimmista kuskeista 80-luvun lopulla. Juniorisarjan mestaruustaistelu Marcus Grönholmia vastaan on unohtumaton. Kalliomaan kartturina toimi tuolloin Timo Rautiainen, josta tuli myöhemmin pahimman kilpakumppanin Marcus Grönholmin pitkäaikainen kartanlukija.

Mikko Kalliomaa yritti itsekin maailmalle, mutta ura ulkomailla ei onnistunut. Olisiko jotain voinut tehdä toisin? Näistä keskustellaan Kalliomaan kanssa tässä jaksossa.

Jukka Jalonen, oman tiensä kulkija

keskiviikkona 22.9.202186 min

Jukka Jalonen on nimenä tuttu, mutta siihen toiseen sekoitettuna. Tämä Jukka Jalonen on tuttu moottoriurheilusta. Touhukkaan nuoren miehen veri veti ralliautoiluun, vaikka kiinnostuksen kohteita oli paljon muuallakin. Laskuvarjojääkärikoulu ja karate opettivat selvitytymään vaikeissa paikoissa. Taidoista olikin hyötyä myöhemmin, kun Jalonen päätti lähteä seikkailulle Paris-Dakar-ralliin.

Jukka Jalosen oma ajoura ei koskaan edennyt ammattilaisuuteen asti, mutta moottoriurheilusta tuli hänelle kuitenkin ammatti. Jalonen on toiminut managerina usealle suomalaiselle enduron maailmanmestarille. Nykyisin Jalonen tunnetaan muun muassa runokirjastaan.

Ari Vatanen, osa 2

keskiviikkona 8.9.202169 min

Tässä jaksossa Vatanen kertaa kokemuksiaan Paris-Dakar -ralleista ja muistelee, miten syntyi Pikes Peakissa filmattu klassikkolyhytelokuva Climb Dance. Myös huimat taistelut Jyväskylän MM-rallissa vakavan loukkaantumisen jälkeen ovat keskustelun aiheena. Toimittaja on Tomi Tuominen.

Ari Vatanen, kuolemanportilta takaisin voittajaksi

keskiviikkona 25.8.2021112 min

Osa 1. Ari Vatasesta tuli ensimmäinen suomalainen ralliautoilun maailmanmestari vuonna 1981, ja vain neljä vuotta myöhemmin hän kävi lähellä kuolemaa. Argentiinassa vuonna 1985 tapahtuneesta onnettomuudesta hän toipui fyysisesti nopeammin kuin henkisesti. Tässä jaksossa käsitellään Vatasen ura alkumetreiltä aina Argentiinan tapahtumiin asti. Onnettomuutta seuranneet henkiset pelkotilat vievät kuulijan todella syviin tunteisiin. Toimittaja on Tomi Tuominen.

Juha Salo, kymmenen SM-kullan mies

keskiviikkona 11.8.202187 min

Juha Salo on tehnyt rallista ammatin, vaikka ei ole ajanut koskaan minkään tehdastiimin palkkalistoilla. Valtaosa mestaruuksista on tullut Mitsubishin ratissa. Salo on kuljettaja, jonka taidot riittäisivät varmasti maailmalle, mutta muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta koko ura on kulkenut kotimaisia polkuja pitkin.

Vuosien varrelle on mahtunut myös kaksi vakavaa onnettomuutta. Niistä kumpikaan ei ole sattunut kilpailuissa, vaikka toinen ralliauton ratin takana.

Jorma Pulkkinen, mies ja ääni

keskiviikkona 28.7.202165 min

Jorma Pulkkinen tunnetaan monista ympyröistä. 80-luvulla hän oli yksi tunnetuimmista suomalaisista monien viihdeohjelmien myötä. Pulkkisen ääni ja kasvot ovat tulleet tutuiksi myös moottoriurheilun puolelta. Hän on selostanut vuosikausien ajan erilaisia moottoriurheilutapahtumia ja -lähetyksiä.

Asiantuntemuksen hän ammensi omista kokemuksista kartanlukijana. Tuo harrastus oli viedä häneltä hengen, kahdesti.

Timo Pulkkinen, maapallon muutamaan kertaan kiertänyt toimittaja

keskiviikkona 7.7.202198 min

Timo Pulkkinen muistetaan formula 1 -varikoilta, mutta miehen ura on ollut paljon muutakin. Nuorena miehenä Pulkkinen muutti maailmalle ja ryhtyi kiertämään formulakisoja paitakauppiaana, tehden niinä vuosina takin mm. Bernie Ecclestonelle. Myöhemmin maailma tuli tutuksi rallin MM-sarjaa kiertäen.

Mukavien matkapäivien joukkoon on mahtunut myös mustia hetkiä. Yksi niistä on Henri Toivosen ja Sergio Creston onnettomuus Korsikalla vuonna 1986. Timo Pulkkinen edellisiltana Henri Toivosen kanssa tehty haastattelu on jäänyt historiaan.

Toimittaja on Tomi Tuominen.

Rauno Aaltonen, Safarin erikoismies

keskiviikkona 23.6.2021132 min

Rauno Aaltonen, yksi alkuperäisistä Flying Finn -kuljettajista. Monen eri lajin huipputaituri. Kilpaura alkoi veneilystä, siirtyi moottoripyöriin, mutta lopulta rallista muodostui hänen menestyksekkäin lajinsa.

Aaltosen monipuolisuus on hämmästyttävä. Kaikissa lajeissa ja kaikissa luokissa on tullut menestystä, mutta myös pettymyksiä on mahtunut matkan varrelle. Päijänteen Ympäriajon voitto valui käsistä uskomattoman episodin seurauksena, samoin kävi Safari-rallin ykköstilan kanssa.

Aaltonen on kokenut maailmalla toinen toistaan kiehtovampia seikkailuja. Lähde mukaan parin tunnin matkalle Rauno Aaltosen kanssa!

Toimittaja on Tomi Tuominen.

Pekka Koski, mies Mitsubishi Ralliart Finlandin takana

keskiviikkona 9.6.202165 min

Mitsubishi Ralliart Finland on helppo henkilöittää yhteen mieheen, Pekka Koskeen. Koski oli nostamassa Mitsubishiä kotimaan ykköseksi rallipoluilla 90-luvun alkuvuosista lähtien. Mutta miten Mitsubíshi Ralliart Finland syntyi ja mikä oli sen toimintaperiaate? Mitsubishin tarinan lisäksi kuulemme myös, mitä tapahtui Tallinna-rallissa vuonna 1988, kun silloisen Viron pääministerin poika oli hieman liian innokas nolla-auton ratin takana. Toimittaja on Tomi Tuominen.

Toni Gardemeister, väärässä paikassa väärään aikaan

keskiviikkona 26.5.2021108 min

Toni Gardemeister kuului 90-luvun puolivälissä rallimaailman huippulupausten joukkoon. Gardemeister pääsi Timo Jouhkin manageroitavaksi ja lunasti sitä kautta useita tehdassopimuksia, mutta yksikään niistä ei antanut mahdollisuutta taistella rallin maailmanmestaruudesta. Seat, Skoda, Ford ja Suzuki osoittautuivat kaikki pettymyksiksi.

Epäonnisista tiimivalinnoista huolimatta Gardemeister ajoi hienon uran. Nykyisin hän pyörittää omaa tiimiä, jonka riveissä useat kuljettajat ajavat niin kotimaassa kuin maailmallakin.

Toimittaja on Tomi Tuominen.

Robert Lappalainen teki mahdottomasta mahdollisen

keskiviikkona 12.5.2021107 min

Robert Lappalainen toi Helsinkiin kansainväliset ratakisat 90-luvun puolivälissä. Mahdottomalta tuntunut ajatus onnistui ja Helsinki Thunder -kilpailut toivat pääkaupungille mittaamattoman arvokasta julkisuutta ja mainetta. Lappalaisen tie tapahtumajärjestäjäksi vei oman uran kautta. Camaro-Cupin moninkertainen mestari ajoi monta vuonna Amerikan radoilla, tutustuen siellä mm. rata-autoilussa vahvasti mukana olleeseen filmitähti Paul Newmaniin. Kaikki ei kuitenkaan aina ole mennyt käsikirjoituksen mukaan, vaan kohdalle on osunut myös pahoja vastoinkäymisiä. Nykyisin Lappalainen asuu Vihdissä ja harrastaa puuveistosten tekemistä. Toimittaja on Tomi Tuominen.

Timo Jouhki, mestareiden tekijä

keskiviikkona 28.4.202186 min

Minkälainen olisi suomalainen rallihistoria, jos Timo Jouhki ei olisi aikanaan päättänyt aloittaa nuorten rallikuskien tukemista? Jouhki on nostanut maailmalle Juha Kankkusen, Tommi Mäkisen, Mikko Hirvosen, Jari-Matti Latvalan, Harri Rovanperän ja Toni Gardemeisterin. Tämän hetken molemmat suomalaiset MM-sarjan kuljettajat Teemu Suninen ja Kalle Rovanperä kuuluvat niin sanottuun Jouhkin talliin.

Rallimanageri Timo Jouhki on nähnyt rallista kaiken mahdollisen. Hyvässä ja pahassa. Mistä kaikki alkoi? Minkälaisia tallipäällikköjä Jouhki on vuosien varrella kohdannut? Yli viidenkymmenen vuoden aikana koetut hetket rallin parissa ovat muistoja täynnä. Toimittaja on Tomi Tuominen

Kalevi Aho - Turkin rallimestari

keskiviikkona 14.4.202178 min

Kalevi "Kilu" Aho on rallimaailman monitaituri. Polkupyörälähetin ja autosuunnistuksen kautta pikataipeille siirtynyt espoolainen voitti urallaan mm. Turkin rallimestaruuden. Mutta muistatko millä autolla? Ahoa ei tunnettu pelkästään kuljettajana. Autourheiluun koko sydämellään osallistunut Kilu järjesti myös katselumatkoja yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Nyt eläkepäivistä nauttiva Aho muistelee jaksossa uraansa, johon sisältyi myös Paris-Dakar -rallin huimat seikkailut.

Jouko Puhakka, N-ryhmän kestomenestyjä

keskiviikkona 31.3.202164 min

Jouko Puhakka oli 90-luvulla SM-sarjan kestomenestyjä N-ryhmässä. Useita mestaruuksia Mitsubishillä ajanut Puhakka kärsi urallaan myös vastoinkäymisistä. Uran rajuin ulosajo vuoden 1994 Jyväskylän Suurajoissa olisi saattanut viedä Puhakan jopa pyörätuoliin. Vuonna 2000 Puhakalta jäi väliin RAC-ralli hänen pudottua mökkinsä katolta pari viikkoa ennen kilpailua. Ura päättyi vuonna 2002 hylkäyksen jälkipyykkiin. Toimittaja on Tomi Tuominen.

Miikka Anttila, maailman kokenein kartanlukija

keskiviikkona 17.3.202180 min

Miikka Anttila on ollut mukana yli kahdessasadassa MM-rallissa, valtaosan niistä Jari-Matti Latvalan kartanlukijana. Kaksikko ei koskaan saavuttanut mestaruutta, vaikka usean kauden alla niin odotettiin. Anttila kertoo voitoista ja pettymyksistä rehelliseen tyyliin. Jaksossa kuulet myös miltä Anttilasta tuntui siinä vaiheessa, kun Mikko Hirvonen valitsi Jarmo Lehtisen kartturikseen Anttilan asemesta. Toimittaja on Tomi Tuominen

Juha Repo, neljän mestarin kartanlukija

keskiviikkona 3.3.202186 min

Juha Repo on yksi Suomen arvostetuimmista kartanlukijoista, mutta samalla myös todella vähän julkisuudessa tunnettu kartturi. Äärimmäisen ammattitaitoisen ja samalla muut huomioon ottavan Revon palveluksista ovat saaneet nauttia mm. Marcus Grönholm, Tommi Mäkinen, Ari Vatanen ja Juha Kankkunen. Näiden lisäksi kuljettajina ovat toimineet esimerkiksi Harri Rovanperä ja Mikael Sundström.

Tie täyteen ammattilaisuuteen avautui vasta 90-luvun lopulla, kun jo siihen mennessä neljä maailmanmestaruutta voittanut Juha Kankkunen pyysi Revon kartturikseen. Yhteistyö kesti Kankkusen uran loppuun asti. Ralliuran jälkeen kaksikko kiersi myös aavikkokisoja.

Rovaniemen MM-rallin ennakko

keskiviikkona 17.2.202145 min

Rallin MM-sarjan kauden toinen osakilpailu ajetaan Rovaniemellä! Tässä jaksossa ennakoidaan historiallista kilpailua mm. Kalle Rovanperän ja Teemu Sunisen kanssa.

Jaksossa ovat mukana myös Heikki Poranen, Mikko Hirvonen, Jari-Matti Latvala, Jonne Halttunen, Esapekka Lappi, Jari Huttunen, Emil Lindholm, Micke Suopuro ja ralliradion Sanna Pirkkalainen.

Toimittaja on Tomi Tuominen.

Monte Carlo avaa rallikauden 2021

tiistaina 19.1.202133 min

Perinteinen ja legendaarinen Monte Carlo avaa rallikauden 2021. Kuljettajilla on edessä taas isot haasteet: kuivaa asfalttia, lunta ja jäätä. Ison haasteen tuo myös MM-sarjan uusi rengasmerkki, mikä on aiheuttanut päänvaivaa testiteillä.

Monte Carloa ennakoivat Kalle Rovanperä, Teemu Suninen, Jari-Matti Latvala, Esapekka Lappi ja Jarmo Lehtinen.

Toimittaja on Tomi Tuominen.

Heikki Poranen, Mr. Tunturiralli

keskiviikkona 6.1.202170 min

Rovaniemen rallipäällikkö Heikki Poranen tunnetaan Tunturirallin monivuotisena kilpailunjohtajana ja Lapin autourheilun puuhamiehenä. Elämän varrelle on mahtunut kaikenlaisia tarinoita niin ralliauton ratin takana kuin myös järjestelykoneiston parissa. Moni muistaa Olivier Huglan, tuon ranskalaisen lääkärin, joka kävi monta kertaa harrastamassa Tunturirallin. Ainakin Heikki Poranen muistaa, monestakin syystä. Toimittaja on Tomi Tuominen.

WRC 2020 kausipaketointi

maanantaina 7.12.202041 min

Koronapandemian rikkoma rallin MM-kausi 2020 jää mieleen erilaisena, mutta värikkäänä rallikautena. Kauden puheenaiheet käsitellään tässä jaksossa. Studiossa Tomi Tuominen ja Miikka Anttila.

Monzan MM-rallin ennakko

maanantaina 30.11.202054 min

Tässä jaksossa ennakoidaan kauden 2020 viimeistä MM-rallia, joka ajetaan Italian Monzassa. Studiossa Tomi Tuominen ja Micke Suopuro. Puhelinyhteydessä Timo Jouhki, Kaj Lindström, Esapekka Lappi, Marcus Grönholm, Jari Huttunen ja Kalle Rovanperä.

Jarmo Mahonen - kansainvälinen järjestömies

keskiviikkona 25.11.202064 min

Itä-Suomessa kasvanut Jarmo Mahonen nousi AKK:n johtotehtäviin 90-luvun alussa. Hänen myötään autourheilun järjestötoiminta koki suuria murroksia 90-luvun aikana. Samalla vuosikymmenellä myös Suomen MM-ralli muuttui ammattimaisempaan suuntaan. Mahosen työura vei AKK:sta aina FIA:n rallipäällliköksi asti ja sieltä takaisin. Positiivisten hetkien ohessa Mahonen on joutunut kohtaamaan silmästä silmään lajin ikävät puolet. Sellaisia ovat mm. Jyväskylän MM-rallin onnettomuudet vuosina 1994 ja 1995.

Toimittaja on Tomi Tuominen.

Voitto "Vode" Silander - vaatimaton kakkosmies

keskiviikkona 18.11.202065 min

Vode Silanderista tuli ammattikartturi vasta kokeneella iällä. Pitkään Mikael Sundströmin kanssa kotimaata ja maailmaakin kiertänyt kartturi siirtyi ammattilaiseksi Timo Salosen vierelle kauden 1988 lopulla. Ikää Silanderilla oli tuolloin jo neljäkymmentä vuotta. Vaikka Silander tunnetaan rallin sisäpiirissä hyvin, lienee hän jäänyt niin sanotulle suurelle yleisölle hieman pimentoon. Silanderin nuotinluvusta saivat Salosen jälkeen nauttia kuitenkin sellaiset nimet kuin Marcus Grönholm ja Harri Rovanperä. Kuljettajana hän oli myös lahjakas, mutta uransa Vode teki lopulta kartanlukijan paikalla. Toimittaja on Tomi Tuominen.

Marcus Grönholm - oman alansa taiteilija

keskiviikkona 14.10.202088 min

Marcus Grönholm on viimeisin suomalainen ralliautoilun maailmanmestari. Valovoimainen, mutta toisaalta myös räiskyvä persoona valloitti karismallaan rallien huoltoparkit, mutta joutui toisinaan myös puhutteluun temperamenttisten kommenttien takia. Tie huipulle oli pitkä, mutta lopulta palkitseva. Toimittaja on Tomi Tuominen.

Juho Hänninen - viittä vaille MM-sarjan kiertäjä

keskiviikkona 7.10.202086 min

Juho Hännisen ralliura toi menestystä, mutta myös pettymyksiä. Vaikka Hänninen on kokenut ralliautoilija, uralle ei mahdu yhtään täyttä kautta MM-sarjassa. IRC-sarjan mestaruuden ja SWRC-luokan MM-kullan lisäksi Hänninen muistetaan kuljettajana, joka hylättiin kesken Jyväskylän MM-rallin väärän alusasun takia. Toimittaja Tomi Tuominen.

Vieläkö vaimon kuva on kojelaudassa, konkaritoimittaja Erkki Vanhanen?

keskiviikkona 23.9.202067 min

Erkki Vanhanen tunnetaan moottoriurheilun monipuolisena konkaritoimittajana. Moottoripyörällä ja autolla itsekin kilpaa ajanut Vanhanen ajautui toimittajaksi puolivahingossa. Ammatti antoi hänelle paitsi toimeentulon, myös valtavasti elämänkokemusta ja lukuisia ystäviä. Mutta onko se vaimon kuva vielä kojelaudassa? Se selviää tässä jaksossa. Toimittaja on Tomi Tuominen.

Jari-Matti Latvala - sankari vai konna?

keskiviikkona 16.9.202091 min

Jari-Matti Latvalalla on eniten MM-rallistartteja maailmassa. Kokeneen kuljettajan tilastosta löytyy yli 200 MM-rallia, 18 voittoa ja 539 pohja-aikaa. Onnistuessaan Latvala on ollut juhlittu sankari, epäonnistuessaan rallifanit ovat puolestaan olleet valmiita asettamaan harteille paljon raskaamman viitan. Mitä Latvala ajattelee urastaan? Mitä hän olisi valmis tekemään toisin? Tässä jaksossa kuulet Latvalan tarinan avoimesti omin sanoin. Toimittaja on Tomi Tuominen.

Nelinkertainen maailmanmestari Juha Kankkunen: ”Eihän nyt ralliautosta kaasuvaijeri mene poikki”.

keskiviikkona 9.9.2020101 min

Juha Kankkunen on kiistatta yksi kaikkien aikojen suurimmista rallinimistä. Neljään mestaruuteen kahdella eri ralliautoilun aikakaudella ajanut Kankkunen nousi rallimaailman parrasvaloihin voittamalla Safari-rallin vuonna 1985. Saman vuoden syksyllä Kankkunen voitti myös Norsunluurannikon-rallin ja lensi kisan jälkeen suoraan Pariisiin tekemään Peugeot-sopimusta. Siitä alkoi tie ensimmäiseen mestaruuteen.

Voittoja ja mestaruuksia Kankkunen saavutti paljon, mutta kotikisan voittoa ei meinannut tulla millään. Vuonna 1990 kärkipaikka vaihtui kaasuvaijerin katkeamiseen.

Tässä jaksossa käydään läpi Juha Kankkusen värikäs ura, Kankkusen värikkäin lausein. Toimittaja on Tomi Tuominen.

Mikko Hirvosen mestaruus jäi kiusallisen lähelle

keskiviikkona 2.9.202072 min

Mikko Hirvonen kuuluu Suomen menestyneimpien rallikuskien joukkoon. Viisitoista MM-osakilpailuvoittoa, 69 palkintokoroketta, mutta mestaruus jäi pisteen päähän. Mikko Hirvonen kertoo tässä jaksossa avoimesti uransa käännekohdista. Yhteistyö Fordin kanssa oli helppoa, mutta yksi kausi Subarun ratissa tuli nuorella kuljettajalle liian nopeasti. Hirvosen uralle mahtuu myös kaksi vuotta Citroenilla. Muistatko, että Hirvonen ajoi kansainvälisen uransa alussa kahden eri kartanlukijan kanssa? Heistä molemmista tuli lopulta MM-sarjan huippukarttureita. Toimittaja on Tomi Tuominen.

Timo Salonen, rento maailmanmestari

keskiviikkona 12.8.202086 min

Timo Salonen muistetaan raudanlujana, mutta ammattiinsa rennosti suhtautuneena rallikuskina. Rento olemus ei kuitenkaan kuvaa täysin Salosen luonnetta. Kypärä päässä ”Löysästä” kuoriutui voitonhalua täynnä ollut kilpailija. Maailmanmestaruuden Salonen voitti vuonna 1985. Ralliuran jälkeen ”Löysä” viihtyi vielä aavikkokisoissa usean vuoden ajan. Mutta mitä tapahtui Ranskan lentokentällä vuonna -85? Muut menivät koneeseen, Salonen ei. Legendaarisen tarinan totuus kuullaan tässä jaksossa Salosen itsensä kertomana. Toimittaja Tomi Tuominen.

Jyväskylän suomalaisvoittajat

keskiviikkona 5.8.202085 min

Kotikisan voitto on kaikkien rallikuskien haave. Tässä jaksossa Mikko Hirvonen, Timo Salonen, Simo Lampinen, Jari-Matti Latvala, Markku Alén, Marcus Grönholm ja Tommi Mäkinen muistelevat ikimuistoisia Jyväskylän MM-rallin kokemuksiaan. Toimittaja on Tomi Tuominen.

Markku Alénin luottokartturi Ilkka Kivimäki: "Jokaisella vaihteella etupyörät nousivat ilmaan"

keskiviikkona 10.6.202089 min

Ilkka Kivimäki toimi Markku Alénin kartanlukijana rallin MM-sarjassa kahdenkymmenen vuoden ajan. Vuodet Fiatilla ja Lancialla jättivät kaksikolle lukuisten muistojen lisäksi pysyvän paikan italialaisten sydämissä. Pitkälle ralliuralle mahtui paljon. Yksi epävirallinen maailmanmestaruus ja yksi kymmenen päivää kestänyt MM-titteli. MM-osakilpailuvoittojen lisäksi Alén ja Kivimäki valloittivat Giro d’Italian kolmeen kertaan. Silloin Kivimäellä oli kuljettajana myös F1-radoilta tuttu Riccardo Patrese ja autona ultratehokas Lancia Beta Monte Carlo.

Juha Piironen - menestyneen kartanlukijan ura päättyi Argentiinaan 1993

keskiviikkona 3.6.202086 min

Juha Piironen kuului Suomen kärkikarttureiden joukkoon 80- ja 90-luvuilla. Juha Kankkusen vierellä maailmanmestaruuksia kahmineen Piirosen uran katkesi kuitenkin vuonna 1993 Argentiinan MM-rallin alla aivoverenvuotoon. Ennen Kankkusta hän istui Henri Toivosen kartanlukijana usean vuoden ajan.

Sebastian Lindholm: "Vuoden 2004 Jyväskylän ulosajo harmittaa vieläkin"

keskiviikkona 27.5.202062 min

Sebastian Lindholm tunnetaan moninkertaisena ralliautoilun Suomen mestarina ja esimerkiksi monivuotisena Peugeotin tehdastiimin testikuljettajana. Lindholm ei koskaan päässyt MM-sarjaa kiertäväksi tehdaskuljettajaksi, mutta silti ralliautoilu antoi hänelle ammatin. Ura oli huipentua vuoden 2004 Jyväskylän MM-ralliin, jossa Lindholm ajoi Peugeotin tehdastiimissä. Käsissä ollut kakkostila päättyi kuitenkin Ouninpohjan erikoiskokeelle.

e-Motorsport

keskiviikkona 20.5.202035 min

Virtuaalinen urheilu nostaa suosiotaan kovaa vauhtia, myös moottoriurheilulajien puolella. Harrastuksen voi aloittaa muutamalla satasella, mutta siihen voi panostaa myös kymppitonneja. Aiheesta keskustelevat alan asiantuntijat Matti Alamäki ja Sami-Matti Trogen.

Nuotit, rallimaailman "salakieli"

keskiviikkona 6.5.202051 min

Kartanlukijan lukemat ohjeet kuljettajalle herättävät usein kysymyksiä. Mitä se kieli oikein on ja miksi sellainen on olemassa? Nuoteista keskustellaan Miikka Anttilan, Juha Revon, Mikko Hirvosen ja Markku Alénin kanssa.

Alén, Grönholm, Hänninen ja Gardemeister - Entiset kuskit vastaavat kuuntelijoiden kysymyksiin

keskiviikkona 29.4.202033 min

Jaksossa käydään läpi kuuntelijoiden kysymyksiä, joihin saadaan vastauksia suoraan podcastin isännältä Tomi Tuomiselta kuin myös Markku Alenilta, Marcus Grönholmilta, Juho Hänniseltä ja Toni Gardemeisterilta. Mikä on Alénin ralliuran lempiauto? Miten Marcus Grönholm valmistautui Jyväskylän MM-ralliin? Juho Hänninen muistelee Sardinian MM-rallin vuoden 2014 rajua ulosajoa. Toimittaja on Tomi Tuominen.

Poliosairaalan vuoteelta ralliauton ratin taakse - vieraana Simo Lampinen

keskiviikkona 15.4.202053 min

Simo Lampinen, yksi neljästä alkuperäisestä Flying Finn -kuskeista, kertaa tuoreessa jaksossa värikkään uransa ralliautoilun huipulla. Miltä tuntui menettää uran ainoa MM-osakilpailuvoitto tallimääräyksellä? Kuskiuran jälkeen Lampinen toimi mm. Jyväskylän MM-rallissa tv-haastattelijana Ylen erikoislähetyksissä ja myöhemmin kilpailunjohtajana samassa osakilpailussa. Lampinen on jättänyt kädenjälkensä myös Alastaron moottoriradan syntyhistoriaan. Toimittajana Tomi Tuominen.

”Lyötiin päät niin kovaa, että molemmilta hävisi värinäkö” - vieraana kokenut kartturi Kaj Lindström

keskiviikkona 18.3.202032 min

Nykyisin Toyotan urheilutoimenjohtajana toimiva Kaj Lindström kertoo jaksossa tiestään kohti ammattilaisuutta. Uran hurjin ulosajo tapahtui vuoden 2002 Argentiinan MM-rallissa, jonka seurauksena Lindströmiltä ja Tommi Mäkiseltä hävisi hetkeksi värit näkökentästä. Lindström kertoo myös ajastaan Kimi Räikkösen kartturina. Olisko Räikkösestä ollut huippukuljettajaksi rallin MM-sarjaan?

“Ralliauton kyydissä istuminen on huumetta. Näin vuosia unta missä mun aikakortti on" - vieraana mestarikartturi Timo Rautiainen

keskiviikkona 11.3.202044 min

Timo Rautiainen voitti urallaan kaksi maailmanmestaruutta Marcus Grönholmin rinnalla. Aktiivivuodet olivat värikkäät, täynnä erilaisia tunteita. Jaksossa käydään läpi tapahtumarikkaat vuodet Rautiaisen silmin. Monia hupaisia sattumuksiakin mahtuu mukaan. Minne katosivat Grönholmin hotellihuoneen kaikki kalusteet? Minkä tiimin Rautiainen olisi valinnut 1998, jos päätös olisi ollut hänen? Jaksossa palataan myös vuoden 2005 Walesin MM-rallin traagisiin tapahtumiin. Toimittaja on Tomi Tuominen

Rovanperän perheen tähti on vaihtunut - vieraana isä Harri Rovanperä

keskiviikkona 19.2.202039 min

Harri Rovanperä saavutti urallaan yhden MM-sarjan osakilpailuvoiton. Mitä mahtui sen kilpailun kulkuun? Entä miten lopettamispäätös syntyi? Harri Rovanperä kertoo myös näkemyksensä pojastaan Kallesta, joka on ottanut perheen tähtistatuksen haltuunsa. Toimittaja on Tomi Tuominen.

"Ilmoitin jo oppikoulussa toiveammatikseni rallikuski" - vieraana pitkän linjan rallivaikuttaja Lasse Lampi

keskiviikkona 12.2.202028 min

Kolmannen jakson vieraana on pitkän linjan ralliautoilija, testikuski ja taustavaikuttaja Lasse Lampi. Miltä tuntui testata B-ryhmän Audia, jonka ovista päivä paistoi läpi? Mikä oli Lasse Lammen merkitys Tommi Mäkisen Mitsubishi-sopimuksessa? Missä siitä neuvoteltiin? Näihin kaikkiin saat vastauksen kuuntelemalla Tomin nuoteista -podcastin. Toimittaja on Tomi Tuominen.

“Hyvä tilanne, kun saan opetella täyden kauden ilman paineita” - vieraana tuore rallin supertähti Kalle Rovanperä

keskiviikkona 29.1.202016 min

Tomin nuoteista -podcastin toisen jakson vieraana on ralliautoilun tuore supertähti Kalle Rovanperä. Onko ralli ollut aina Kallen intohimo? Miltä tuntuu arvostelu? Mitkä ovat ensimmäisen WRC-vuoden tavoitteet? Toimittaja on Tomi Tuominen.

Tarunhohtoinen Monte Carlo avaa rallin MM-kauden - vieraana Marcus Grönholm

keskiviikkona 22.1.202022 min

Vieraana Marcus Grönholm, jonka kanssa puhutaan alkavasta rallin MM-kaudesta ja sen avausosakilpailusta Monte Carlo -rallista. Tämän lisäksi keskustellaan Grönholmin vaikeasta matkasta kohti ammattilaisuutta sekä tunnelmista vuoden 2007 lopettamispäätöksen jälkeen. Toimittaja on Tomi Tuominen.