Tomin nuoteista

Tomin nuoteista

Yle Areena

Tomin nuoteista on asiantunteva, vauhdikas ja ajankohtainen sukellus MM-rallin maailmaan. Kuulijan oppaana toimii Ylen MM-rallitiimiin tällä kaudella liittynyt maan johtava rallitoimittaja Tomi Tuominen. Tomi kiertää kaudella 2021 kaikki MM-rallit raportoiden ja selostaen niitä Ylen lähetyksiin. Kartturina vajaat 40 MM-rallia kiertänyt ja kymmeniä kotimaan kisoja kolunneena konkarina Tomi tuntee lajin kaikki taustat ja relevantit ihmiset paremmin kuin keskivertosuomalainen oman takapihansa. Kuuntele, niin pian tunnet sinäkin!

Korona-viruksen aiheuttama pandemia muuttaa rallien aikatauluja ja aiheuttaa mahdollisesti myös kisojen peruuntumisia. Tämä saattaa vaikuttaa myös Tomin mahdollisuuksiin olla paikalla kaikissa kisoissa. Podcast julkaistaan kuitenkin kaikkien alkuperäisessä kalenterissa olleiden kisojen osalta siten, että ainakin suunnitellun kisaviikon keskiviikkona tulee uusi jakso Tomin nuoteista -podcastista.

Jaksot

Kalevi Aho - Turkin rallimestari

keskiviikkona 14.4.78 min

Kalevi "Kilu" Aho on rallimaailman monitaituri. Polkupyörälähetin ja autosuunnistuksen kautta pikataipeille siirtynyt espoolainen voitti urallaan mm. Turkin rallimestaruuden. Mutta muistatko millä autolla? Ahoa ei tunnettu pelkästään kuljettajana. Autourheiluun koko sydämellään osallistunut Kilu järjesti myös katselumatkoja yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Nyt eläkepäivistä nauttiva Aho muistelee jaksossa uraansa, johon sisältyi myös Paris-Dakar -rallin huimat seikkailut.

Jouko Puhakka, N-ryhmän kestomenestyjä

keskiviikkona 31.3.64 min

Jouko Puhakka oli 90-luvulla SM-sarjan kestomenestyjä N-ryhmässä. Useita mestaruuksia Mitsubishillä ajanut Puhakka kärsi urallaan myös vastoinkäymisistä. Uran rajuin ulosajo vuoden 1994 Jyväskylän Suurajoissa olisi saattanut viedä Puhakan jopa pyörätuoliin. Vuonna 2000 Puhakalta jäi väliin RAC-ralli hänen pudottua mökkinsä katolta pari viikkoa ennen kilpailua. Ura päättyi vuonna 2002 hylkäyksen jälkipyykkiin. Toimittaja on Tomi Tuominen.

Miikka Anttila, maailman kokenein kartanlukija

keskiviikkona 17.3.80 min

Miikka Anttila on ollut mukana yli kahdessasadassa MM-rallissa, valtaosan niistä Jari-Matti Latvalan kartanlukijana. Kaksikko ei koskaan saavuttanut mestaruutta, vaikka usean kauden alla niin odotettiin. Anttila kertoo voitoista ja pettymyksistä rehelliseen tyyliin. Jaksossa kuulet myös miltä Anttilasta tuntui siinä vaiheessa, kun Mikko Hirvonen valitsi Jarmo Lehtisen kartturikseen Anttilan asemesta. Toimittaja on Tomi Tuominen

Juha Repo, neljän mestarin kartanlukija

keskiviikkona 3.3.86 min

Juha Repo on yksi Suomen arvostetuimmista kartanlukijoista, mutta samalla myös todella vähän julkisuudessa tunnettu kartturi. Äärimmäisen ammattitaitoisen ja samalla muut huomioon ottavan Revon palveluksista ovat saaneet nauttia mm. Marcus Grönholm, Tommi Mäkinen, Ari Vatanen ja Juha Kankkunen. Näiden lisäksi kuljettajina ovat toimineet esimerkiksi Harri Rovanperä ja Mikael Sundström.

Tie täyteen ammattilaisuuteen avautui vasta 90-luvun lopulla, kun jo siihen mennessä neljä maailmanmestaruutta voittanut Juha Kankkunen pyysi Revon kartturikseen. Yhteistyö kesti Kankkusen uran loppuun asti. Ralliuran jälkeen kaksikko kiersi myös aavikkokisoja.

Rovaniemen MM-rallin ennakko

keskiviikkona 17.2.45 min

Rallin MM-sarjan kauden toinen osakilpailu ajetaan Rovaniemellä! Tässä jaksossa ennakoidaan historiallista kilpailua mm. Kalle Rovanperän ja Teemu Sunisen kanssa.

Jaksossa ovat mukana myös Heikki Poranen, Mikko Hirvonen, Jari-Matti Latvala, Jonne Halttunen, Esapekka Lappi, Jari Huttunen, Emil Lindholm, Micke Suopuro ja ralliradion Sanna Pirkkalainen.

Toimittaja on Tomi Tuominen.

Monte Carlo avaa rallikauden 2021

tiistaina 19.1.33 min

Perinteinen ja legendaarinen Monte Carlo avaa rallikauden 2021. Kuljettajilla on edessä taas isot haasteet: kuivaa asfalttia, lunta ja jäätä. Ison haasteen tuo myös MM-sarjan uusi rengasmerkki, mikä on aiheuttanut päänvaivaa testiteillä.

Monte Carloa ennakoivat Kalle Rovanperä, Teemu Suninen, Jari-Matti Latvala, Esapekka Lappi ja Jarmo Lehtinen.

Toimittaja on Tomi Tuominen.

Heikki Poranen, Mr. Tunturiralli

keskiviikkona 6.1.70 min

Rovaniemen rallipäällikkö Heikki Poranen tunnetaan Tunturirallin monivuotisena kilpailunjohtajana ja Lapin autourheilun puuhamiehenä. Elämän varrelle on mahtunut kaikenlaisia tarinoita niin ralliauton ratin takana kuin myös järjestelykoneiston parissa. Moni muistaa Olivier Huglan, tuon ranskalaisen lääkärin, joka kävi monta kertaa harrastamassa Tunturirallin. Ainakin Heikki Poranen muistaa, monestakin syystä. Toimittaja on Tomi Tuominen.

WRC 2020 kausipaketointi

maanantaina 7.12.202041 min

Koronapandemian rikkoma rallin MM-kausi 2020 jää mieleen erilaisena, mutta värikkäänä rallikautena. Kauden puheenaiheet käsitellään tässä jaksossa. Studiossa Tomi Tuominen ja Miikka Anttila.

Monzan MM-rallin ennakko

maanantaina 30.11.202054 min

Tässä jaksossa ennakoidaan kauden 2020 viimeistä MM-rallia, joka ajetaan Italian Monzassa. Studiossa Tomi Tuominen ja Micke Suopuro. Puhelinyhteydessä Timo Jouhki, Kaj Lindström, Esapekka Lappi, Marcus Grönholm, Jari Huttunen ja Kalle Rovanperä.

Jarmo Mahonen - kansainvälinen järjestömies

keskiviikkona 25.11.202064 min

Itä-Suomessa kasvanut Jarmo Mahonen nousi AKK:n johtotehtäviin 90-luvun alussa. Hänen myötään autourheilun järjestötoiminta koki suuria murroksia 90-luvun aikana. Samalla vuosikymmenellä myös Suomen MM-ralli muuttui ammattimaisempaan suuntaan. Mahosen työura vei AKK:sta aina FIA:n rallipäällliköksi asti ja sieltä takaisin. Positiivisten hetkien ohessa Mahonen on joutunut kohtaamaan silmästä silmään lajin ikävät puolet. Sellaisia ovat mm. Jyväskylän MM-rallin onnettomuudet vuosina 1994 ja 1995.

Toimittaja on Tomi Tuominen.

Voitto "Vode" Silander - vaatimaton kakkosmies

keskiviikkona 18.11.202065 min

Vode Silanderista tuli ammattikartturi vasta kokeneella iällä. Pitkään Mikael Sundströmin kanssa kotimaata ja maailmaakin kiertänyt kartturi siirtyi ammattilaiseksi Timo Salosen vierelle kauden 1988 lopulla. Ikää Silanderilla oli tuolloin jo neljäkymmentä vuotta. Vaikka Silander tunnetaan rallin sisäpiirissä hyvin, lienee hän jäänyt niin sanotulle suurelle yleisölle hieman pimentoon. Silanderin nuotinluvusta saivat Salosen jälkeen nauttia kuitenkin sellaiset nimet kuin Marcus Grönholm ja Harri Rovanperä. Kuljettajana hän oli myös lahjakas, mutta uransa Vode teki lopulta kartanlukijan paikalla. Toimittaja on Tomi Tuominen.

Marcus Grönholm - oman alansa taiteilija

keskiviikkona 14.10.202088 min

Marcus Grönholm on viimeisin suomalainen ralliautoilun maailmanmestari. Valovoimainen, mutta toisaalta myös räiskyvä persoona valloitti karismallaan rallien huoltoparkit, mutta joutui toisinaan myös puhutteluun temperamenttisten kommenttien takia. Tie huipulle oli pitkä, mutta lopulta palkitseva. Toimittaja on Tomi Tuominen.

Juho Hänninen - viittä vaille MM-sarjan kiertäjä

keskiviikkona 7.10.202086 min

Juho Hännisen ralliura toi menestystä, mutta myös pettymyksiä. Vaikka Hänninen on kokenut ralliautoilija, uralle ei mahdu yhtään täyttä kautta MM-sarjassa. IRC-sarjan mestaruuden ja SWRC-luokan MM-kullan lisäksi Hänninen muistetaan kuljettajana, joka hylättiin kesken Jyväskylän MM-rallin väärän alusasun takia. Toimittaja Tomi Tuominen.

Vieläkö vaimon kuva on kojelaudassa, konkaritoimittaja Erkki Vanhanen?

keskiviikkona 23.9.202067 min

Erkki Vanhanen tunnetaan moottoriurheilun monipuolisena konkaritoimittajana. Moottoripyörällä ja autolla itsekin kilpaa ajanut Vanhanen ajautui toimittajaksi puolivahingossa. Ammatti antoi hänelle paitsi toimeentulon, myös valtavasti elämänkokemusta ja lukuisia ystäviä. Mutta onko se vaimon kuva vielä kojelaudassa? Se selviää tässä jaksossa. Toimittaja on Tomi Tuominen.

Jari-Matti Latvala - sankari vai konna?

keskiviikkona 16.9.202091 min

Jari-Matti Latvalalla on eniten MM-rallistartteja maailmassa. Kokeneen kuljettajan tilastosta löytyy yli 200 MM-rallia, 18 voittoa ja 539 pohja-aikaa. Onnistuessaan Latvala on ollut juhlittu sankari, epäonnistuessaan rallifanit ovat puolestaan olleet valmiita asettamaan harteille paljon raskaamman viitan. Mitä Latvala ajattelee urastaan? Mitä hän olisi valmis tekemään toisin? Tässä jaksossa kuulet Latvalan tarinan avoimesti omin sanoin. Toimittaja on Tomi Tuominen.

Nelinkertainen maailmanmestari Juha Kankkunen: ”Eihän nyt ralliautosta kaasuvaijeri mene poikki”.

keskiviikkona 9.9.2020101 min

Juha Kankkunen on kiistatta yksi kaikkien aikojen suurimmista rallinimistä. Neljään mestaruuteen kahdella eri ralliautoilun aikakaudella ajanut Kankkunen nousi rallimaailman parrasvaloihin voittamalla Safari-rallin vuonna 1985. Saman vuoden syksyllä Kankkunen voitti myös Norsunluurannikon-rallin ja lensi kisan jälkeen suoraan Pariisiin tekemään Peugeot-sopimusta. Siitä alkoi tie ensimmäiseen mestaruuteen.

Voittoja ja mestaruuksia Kankkunen saavutti paljon, mutta kotikisan voittoa ei meinannut tulla millään. Vuonna 1990 kärkipaikka vaihtui kaasuvaijerin katkeamiseen.

Tässä jaksossa käydään läpi Juha Kankkusen värikäs ura, Kankkusen värikkäin lausein. Toimittaja on Tomi Tuominen.

Mikko Hirvosen mestaruus jäi kiusallisen lähelle

keskiviikkona 2.9.202072 min

Mikko Hirvonen kuuluu Suomen menestyneimpien rallikuskien joukkoon. Viisitoista MM-osakilpailuvoittoa, 69 palkintokoroketta, mutta mestaruus jäi pisteen päähän. Mikko Hirvonen kertoo tässä jaksossa avoimesti uransa käännekohdista. Yhteistyö Fordin kanssa oli helppoa, mutta yksi kausi Subarun ratissa tuli nuorella kuljettajalle liian nopeasti. Hirvosen uralle mahtuu myös kaksi vuotta Citroenilla. Muistatko, että Hirvonen ajoi kansainvälisen uransa alussa kahden eri kartanlukijan kanssa? Heistä molemmista tuli lopulta MM-sarjan huippukarttureita. Toimittaja on Tomi Tuominen.

Timo Salonen, rento maailmanmestari

keskiviikkona 12.8.202086 min

Timo Salonen muistetaan raudanlujana, mutta ammattiinsa rennosti suhtautuneena rallikuskina. Rento olemus ei kuitenkaan kuvaa täysin Salosen luonnetta. Kypärä päässä ”Löysästä” kuoriutui voitonhalua täynnä ollut kilpailija. Maailmanmestaruuden Salonen voitti vuonna 1985. Ralliuran jälkeen ”Löysä” viihtyi vielä aavikkokisoissa usean vuoden ajan. Mutta mitä tapahtui Ranskan lentokentällä vuonna -85? Muut menivät koneeseen, Salonen ei. Legendaarisen tarinan totuus kuullaan tässä jaksossa Salosen itsensä kertomana. Toimittaja Tomi Tuominen.

Jyväskylän suomalaisvoittajat

keskiviikkona 5.8.202085 min

Kotikisan voitto on kaikkien rallikuskien haave. Tässä jaksossa Mikko Hirvonen, Timo Salonen, Simo Lampinen, Jari-Matti Latvala, Markku Alén, Marcus Grönholm ja Tommi Mäkinen muistelevat ikimuistoisia Jyväskylän MM-rallin kokemuksiaan. Toimittaja on Tomi Tuominen.

Markku Alénin luottokartturi Ilkka Kivimäki: "Jokaisella vaihteella etupyörät nousivat ilmaan"

keskiviikkona 10.6.202089 min

Ilkka Kivimäki toimi Markku Alénin kartanlukijana rallin MM-sarjassa kahdenkymmenen vuoden ajan. Vuodet Fiatilla ja Lancialla jättivät kaksikolle lukuisten muistojen lisäksi pysyvän paikan italialaisten sydämissä. Pitkälle ralliuralle mahtui paljon. Yksi epävirallinen maailmanmestaruus ja yksi kymmenen päivää kestänyt MM-titteli. MM-osakilpailuvoittojen lisäksi Alén ja Kivimäki valloittivat Giro d’Italian kolmeen kertaan. Silloin Kivimäellä oli kuljettajana myös F1-radoilta tuttu Riccardo Patrese ja autona ultratehokas Lancia Beta Monte Carlo.

Juha Piironen - menestyneen kartanlukijan ura päättyi Argentiinaan 1993

keskiviikkona 3.6.202086 min

Juha Piironen kuului Suomen kärkikarttureiden joukkoon 80- ja 90-luvuilla. Juha Kankkusen vierellä maailmanmestaruuksia kahmineen Piirosen uran katkesi kuitenkin vuonna 1993 Argentiinan MM-rallin alla aivoverenvuotoon. Ennen Kankkusta hän istui Henri Toivosen kartanlukijana usean vuoden ajan.

Sebastian Lindholm: "Vuoden 2004 Jyväskylän ulosajo harmittaa vieläkin"

keskiviikkona 27.5.202062 min

Sebastian Lindholm tunnetaan moninkertaisena ralliautoilun Suomen mestarina ja esimerkiksi monivuotisena Peugeotin tehdastiimin testikuljettajana. Lindholm ei koskaan päässyt MM-sarjaa kiertäväksi tehdaskuljettajaksi, mutta silti ralliautoilu antoi hänelle ammatin. Ura oli huipentua vuoden 2004 Jyväskylän MM-ralliin, jossa Lindholm ajoi Peugeotin tehdastiimissä. Käsissä ollut kakkostila päättyi kuitenkin Ouninpohjan erikoiskokeelle.

e-Motorsport

keskiviikkona 20.5.202035 min

Virtuaalinen urheilu nostaa suosiotaan kovaa vauhtia, myös moottoriurheilulajien puolella. Harrastuksen voi aloittaa muutamalla satasella, mutta siihen voi panostaa myös kymppitonneja. Aiheesta keskustelevat alan asiantuntijat Matti Alamäki ja Sami-Matti Trogen.

Nuotit, rallimaailman "salakieli"

keskiviikkona 6.5.202051 min

Kartanlukijan lukemat ohjeet kuljettajalle herättävät usein kysymyksiä. Mitä se kieli oikein on ja miksi sellainen on olemassa? Nuoteista keskustellaan Miikka Anttilan, Juha Revon, Mikko Hirvosen ja Markku Alénin kanssa.

Alén, Grönholm, Hänninen ja Gardemeister - Entiset kuskit vastaavat kuuntelijoiden kysymyksiin

keskiviikkona 29.4.202033 min

Jaksossa käydään läpi kuuntelijoiden kysymyksiä, joihin saadaan vastauksia suoraan podcastin isännältä Tomi Tuomiselta kuin myös Markku Alenilta, Marcus Grönholmilta, Juho Hänniseltä ja Toni Gardemeisterilta. Mikä on Alénin ralliuran lempiauto? Miten Marcus Grönholm valmistautui Jyväskylän MM-ralliin? Juho Hänninen muistelee Sardinian MM-rallin vuoden 2014 rajua ulosajoa. Toimittaja on Tomi Tuominen.

Poliosairaalan vuoteelta ralliauton ratin taakse - vieraana Simo Lampinen

keskiviikkona 15.4.202053 min

Simo Lampinen, yksi neljästä alkuperäisestä Flying Finn -kuskeista, kertaa tuoreessa jaksossa värikkään uransa ralliautoilun huipulla. Miltä tuntui menettää uran ainoa MM-osakilpailuvoitto tallimääräyksellä? Kuskiuran jälkeen Lampinen toimi mm. Jyväskylän MM-rallissa tv-haastattelijana Ylen erikoislähetyksissä ja myöhemmin kilpailunjohtajana samassa osakilpailussa. Lampinen on jättänyt kädenjälkensä myös Alastaron moottoriradan syntyhistoriaan. Toimittajana Tomi Tuominen.

”Lyötiin päät niin kovaa, että molemmilta hävisi värinäkö” - vieraana kokenut kartturi Kaj Lindström

keskiviikkona 18.3.202032 min

Nykyisin Toyotan urheilutoimenjohtajana toimiva Kaj Lindström kertoo jaksossa tiestään kohti ammattilaisuutta. Uran hurjin ulosajo tapahtui vuoden 2002 Argentiinan MM-rallissa, jonka seurauksena Lindströmiltä ja Tommi Mäkiseltä hävisi hetkeksi värit näkökentästä. Lindström kertoo myös ajastaan Kimi Räikkösen kartturina. Olisko Räikkösestä ollut huippukuljettajaksi rallin MM-sarjaan?

“Ralliauton kyydissä istuminen on huumetta. Näin vuosia unta missä mun aikakortti on" - vieraana mestarikartturi Timo Rautiainen

keskiviikkona 11.3.202044 min

Timo Rautiainen voitti urallaan kaksi maailmanmestaruutta Marcus Grönholmin rinnalla. Aktiivivuodet olivat värikkäät, täynnä erilaisia tunteita. Jaksossa käydään läpi tapahtumarikkaat vuodet Rautiaisen silmin. Monia hupaisia sattumuksiakin mahtuu mukaan. Minne katosivat Grönholmin hotellihuoneen kaikki kalusteet? Minkä tiimin Rautiainen olisi valinnut 1998, jos päätös olisi ollut hänen? Jaksossa palataan myös vuoden 2005 Walesin MM-rallin traagisiin tapahtumiin. Toimittaja on Tomi Tuominen

Rovanperän perheen tähti on vaihtunut - vieraana isä Harri Rovanperä

keskiviikkona 19.2.202039 min

Harri Rovanperä saavutti urallaan yhden MM-sarjan osakilpailuvoiton. Mitä mahtui sen kilpailun kulkuun? Entä miten lopettamispäätös syntyi? Harri Rovanperä kertoo myös näkemyksensä pojastaan Kallesta, joka on ottanut perheen tähtistatuksen haltuunsa. Toimittaja on Tomi Tuominen.

"Ilmoitin jo oppikoulussa toiveammatikseni rallikuski" - vieraana pitkän linjan rallivaikuttaja Lasse Lampi

keskiviikkona 12.2.202028 min

Kolmannen jakson vieraana on pitkän linjan ralliautoilija, testikuski ja taustavaikuttaja Lasse Lampi. Miltä tuntui testata B-ryhmän Audia, jonka ovista päivä paistoi läpi? Mikä oli Lasse Lammen merkitys Tommi Mäkisen Mitsubishi-sopimuksessa? Missä siitä neuvoteltiin? Näihin kaikkiin saat vastauksen kuuntelemalla Tomin nuoteista -podcastin. Toimittaja on Tomi Tuominen.

“Hyvä tilanne, kun saan opetella täyden kauden ilman paineita” - vieraana tuore rallin supertähti Kalle Rovanperä

keskiviikkona 29.1.202016 min

Tomin nuoteista -podcastin toisen jakson vieraana on ralliautoilun tuore supertähti Kalle Rovanperä. Onko ralli ollut aina Kallen intohimo? Miltä tuntuu arvostelu? Mitkä ovat ensimmäisen WRC-vuoden tavoitteet? Toimittaja on Tomi Tuominen.

Tarunhohtoinen Monte Carlo avaa rallin MM-kauden - vieraana Marcus Grönholm

keskiviikkona 22.1.202022 min

Vieraana Marcus Grönholm, jonka kanssa puhutaan alkavasta rallin MM-kaudesta ja sen avausosakilpailusta Monte Carlo -rallista. Tämän lisäksi keskustellaan Grönholmin vaikeasta matkasta kohti ammattilaisuutta sekä tunnelmista vuoden 2007 lopettamispäätöksen jälkeen. Toimittaja on Tomi Tuominen.