Tulevaisuus hanskassa

Tulevaisuus hanskassa

Yle Areena

Ilmastonmuutoksella on synkkä maine. Megahurrikaanit, sulavat jäätiköt ja nälänhädät piinaavat ihmiskuntaa ja uutisotsikoita. Muutos ei uhkaa ainoastaan ympäristöä, vaan myös talouden ja valtioiden kestokykyä. Suomi ei yksin voi eristäytyä ilmastonmuutoksen vaikutuksilta. Tulevaisuus näyttää myrskyisältä, mutta onko se todella väistämätön? Entä jos voimmekin välttää romahduksen, ja päättää itse miltä tulevaisuutemme näyttää?

Tulevaisuus hanskassa on Jari Hanskan faktaa ja fiktiota yhdistävä ilmastopodcast, joka etsii ratkaisuja synkkien skenaarioiden keskellä. Sarja tekee tutkimusmatkan nykypäivän Suomeen ja selvittää mitkä ovat konkreettiset ilmasto-ongelmamme, ja mitä me voimme tehdä tänään kestävämmän tulevaisuuden puolesta.

Tulevaisuus hanskassa sisältää kymmenen jaksoa, jotka leikkaavat läpi suomalaisten muuttuvan arjen. Mitä fossiilitaloudesta luopuminen tarkoittaa? Tuottaako ilmastonmuutos sittenkin lisää työpaikkoja? Voisiko proteiini kasvaa pellolla navetan sijasta? Jarin kanssa tiukkoja kysymyksiä ratkovat joukko tutkijoita ja ajattelijoita, joille ilmastonmuutoksen ratkaisu on osa arkea.

Faktojen lomassa Tulevaisuus hanskassa -podcast kurkistaa Suomen seuraavaan vuosisataan jaksoja rytmittävissä tulevaisuusfiktioissa. Lyhyet kohtaukset on kirjoittanut Juho Gröndahl BIOS-tutkimusyksikön tulevaisuusskenaarioiden pohjalta. Tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvat fiktiot tarjoavat ikkunan sellaiseen Suomeen, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu ja pahin romahdus on vältetty. Podcastin rinnalla julkaistaan myös sarja videoita, jotka luotaavat podcastin kymmentä aihetta ja kurkistavat Suomen tulevaisuuteen eri vuosikymmenillä.

Ilmastonmuutos mullistaa elämämme ja yhteiskuntamme seuraavien vuosikymmenten aikana tavalla, jota emme vielä tahdo ymmärtää. Peliä ei kuitenkaan ole menetetty. Muutos on ilmassa.

Tulevaisuus hanskassa on osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoiminnan syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -hankkeen jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu.

Toimittaja Jari Hanska Tuottaja Elina Ylä-Mononen Podcastin äänisuunnittelu Hanna-Helena Kinnunen ja Joonatan Kotila Tulevaisuusfiktiot: Ohjaus ja dramaturgia Antti Lehtinen Käsikirjoitus Juho Gröndahl Skenaariot Ville Lähde ja BIOS-tutkimusyksikkö Näyttelijät Antti Autio, Geoffrey Erista, Raimo Grönberg, Joanna Haartti, Jussi Lehtonen, Erja Manto, Irina Pulkka, Tuomas Rinta-Panttila, Janna Räsänen, Antti Tiensuu

Tuotanto Yle Draama

Jaksot

FutureLeaks extra

maanantaina 11.12.201739 min

Tulevaisuus hanskassa -podcast voi olla ohi, mutta Jarilla on vielä asiaa. Ylimääräinen yllätysjakso FutureLeaks tarjoilee fiktion ystäville podcastissa aiemmin kuulemattomia tulevaisuusfiktioita saumattomana kokonaisuutena.

On aatonaatto vuonna 2055, ja perheenisän retki aidon joulukinkun perässä on päättymässä vesiperään. Helleaalto korventaa Helsinkiä vuonna 2035, jolloin vanha skeittari pakenee maan alle kohtaamaan yllättäviä muistoja. Kuinka päättyy yhteinen saunailta, kun kansasilainen vesipakolainen saapuu Suomeen vuonna 2074? Robotit ohjaavat rekkoja vuonna 2030, mutta mitä sanoo entinen kuski uudesta työstä joen varrella?

FutureLeaks-tarinoille on tehty kymmenen tulevaisuutta kuvittavaa audiovideota, jotka ovat katseltavissa klippeinä podcast-sarjan yhteydessä Yle Areenassa. Tämän lisäksi FutureLeaks -tarinat kuullaan uudelleensovitettuna pitkänä radiokuunnelmana Yle Radio 1:ssä.

Tulevaisuus hanskassa on osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoimituksen syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -teeman jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu ajoissa. Kaikki teeman ohjelmat Areenassa yle.fi/tehtavanatulevaisuus

Ohjaus: Antti Lehtinen Rooleissa: Oona Airola, Antti Autio, Geoffrey Erista, Raimo Grönberg, Jari Hanska, Joanna Haartti, Jarmo Heikkinen, Helmi-Leena Nummela, Tuomas Rinta-Panttila, Janna Räsänen, Matti Rönkä Käsikirjoitus: Juho Gröndahl, yhteistyössä Ville Lähde & BIOS Äänisuunnittelu: Hanna-Helena Kinnunen, Niklas Nybom Musiikki: Niklas Nybom, Joonatan Kotila Tuottaja: Elina Ylä-Mononen

Tuomiopäivä

maanantaina 11.12.201734 min

Onko meillä toivoa? Mitä yksi ihminen voi tehdä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi? Riippuuko ihmiskunnan tulevaisuus juustoista ja lentoliikenteestä? Tulevaisuus hanskassa -podcastin viimeisessä jaksossa Jari Hanska tekee tiliä tutkimusmatkastaan ilmastonmuutoksen syövereihin. Mitä on jäänyt käteen ja mitä kaikkien pitäisi tehdä seuraavaksi? Kuoriutuuko pessimististä vielä optimisti, vai onko öljytutista luopuminen liian vaikeaa? Jarin aisaparina syntejä punnitsemassa on päätoimittaja ja tietokirjailija Hanna Nikkanen. Nikkasen ilmastonmuutosta käsittelevä kirja ‘Hyvän sään aikana’ (Hanna Nikkanen & työryhmä, 2017) oli tänä vuonna ehdolla Tieto-Finlandia-palkinnon saajaksi.

Tulevaisuusfiktioissa käydään saimaannorpan muistomerkillä vuonna 2046, ja juhlitaan lentoemäntien pikkujouluissa vuonna 2046. Näyttelijöinä kuullaan Joanna Haartti ja Tuomas Rinta-Panttila.

Tulevaisuus hanskassa on osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoimituksen syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -teeman jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu ajoissa.

Raha ratkaisee

maanantaina 4.12.201732 min

Jos aika on rahaa ja raha ratkaisee, ilmastonmuutoksen pysäyttäminen voisi olla helppo nakki. Missä on syy jos raha ei liiku? Kuluttajat, yritykset, valtio ja Euroopan unioni - laittaako joku vielä kapuloita edistyksen rattaisiin vai onko suuri käänne jo tapahtunut? Ja onko Suomi tosiaan eurooppalaisen ilmastopolitiikan jarrupala? Tällä viikolla on puhe siitä mistä puute, kun Jarin vieraaksi rahoja laskemaan tulevat Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen ja BIOS-tutkimusyksikön jäsen, talouskulttuurin tutkija Paavo Järvensivu.

Tulevaisuusfiktioissa kuulustellaan ovelaa talousrikollista vuonna 2037, ja mässäillään luksuselintarvikkeiden maahantuojan illalliskutsuilla vuonna 2039. Näyttelijöinä kuullaan Erja Manto ja Jussi Lehtonen.

Tulevaisuus hanskassa on osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoimituksen syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -teeman jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu ajoissa.

Tulevaisuus hanskassa: Kuka pelkää ilmastopakolaista?

maanantaina 27.11.201733 min

Mistä löytyy koti, kun elämän edellytykset omalla asuinseudulla romahtavat peruuttamattomasti? Jo nyt yli 22 miljoonaa ihmistä vuosittain joutuu siirtymään kotiseudultaan ympäristökatastrofien ja ilmastosyiden takia. Keitä he ovat ja minne he menevät? Olemmeko me valmiit liikkuvaan tulevaisuuteen? Ovatko muuttajat pakolaisia vai sittenkin ketteriä ongelmanratkaisijoita? Jarin vieraana ilmaston maantieteestä on puhumassa Siirtolaisuusinsitituutin tutkija ja Turun yliopiston tutkijatohtori Eveliina Lyytinen. Tulevaisuusfiktioissa Helsinki tulvii vuonna 2031, ja suomalaisen rauhanturvaajan ensimmäinen päivä kriisialueella 2062 saa dramaattisen käänteen. Rooleissa Antti Autio ja Joanna Haartti. Tulevaisuus hanskassa on osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoimituksen syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -teeman jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu ajoissa. Kaikki teeman ohjelmat Areenassa yle.fi/tehtavanatulevaisuus

Tulevaisuus hanskassa: Jos metsään haluat mennä… mene nyt!

maanantaina 20.11.201735 min

Mikä on suomalaisen metsän tulevaisuus? Kansallisromanttinen metsämaisema on muuttunut hakkuilla monen toimeentuloksi. Hiiilineutraali tulevaisuus kannustaa kuitenkin heittämään kirveen nurkkaan ja jättämään metsät hiilinieluksi. Mutta mikä ihme on puupelto? Saako enää polttaa nuotiota? Laulavatko 2050-luvun metsässä vielä linnut? Jarin vieraina ympäristön ja taiteen suhdetta tutkiva Antti Majava ja humanistiseen ympäristötutkimukseen erikoistuva Karoliina Lummaa, BIOS-tutkimusyksiköstä. Tulevaisuusfiktioissa mennään metsään, jossa vuonna 2039 puun polttajasta on tullut marginaalinen jäärä, ja vuonna 2041 luonnon ennallistaja korjaa tehtyjä vahinkoja. Näyttelijöinä kuullaan Tuomas Rinta-Panttila ja Irina Pulkka. Tulevaisuus hanskassa on osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoimituksen syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -teeman jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu ajoissa.

Tulevaisuus hanskassa: Puisia unelmia

maanantaina 13.11.201735 min

Oma koti kullan kallis, mutta entä jos se onkin myrkyillä kyllästetty ilmaston saastuttaja? Puurakentamisesta povataan korvaajaa sementille, jonka osuus maailman hiilipäästöistä on yksinään jo viisi prosenttia. Löytyykö avain kestävään rakentamiseen puupilvenpiirtäjistä, 20-luvun taloista tai hirsimökeistä? Jari vierailee Honkasuon puurakentamisalueella seuranaan Helsingin kaupungin Ulla Loukkaanhuhta, Kimmo Kuisma ja Suvi Tyynilä. Studiovieraana puurakentamista kehittävä arkkitehti Lars-Erik Mattila. Tulevaisuusfiktioissa Suomeen valmistuu maailman korkein puukerrostalo vuonna 2030, ja yhteisöasumiseen sopeutuminen aiheuttaa aviokriisin tupareissa 2032. Näyttelijöinä kuullaan Jussi Lehtonen ja Antti Autio. Tulevaisuus hanskassa on osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoimituksen syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -teeman jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu ajoissa.

Tulevaisuus hanskassa: Me kuollaan kaikki

maanantaina 6.11.201732 min

Uppoavat saaret, sulava ikirouta, lajien sukupuutto - ilmastonmuutoksen vaaroilla mässäillään kulttuurissamme väsymykseen asti. Missä määrin uhkakuva-ajattelu ohjaa toimintaamme? Mikä ihme näissä kauhutarinoissa koukuttaa? Jari Hanska sukeltaa katastrofien karikkoon ja selvittää, osaammeko ylipäätään kuvitella hyvää tulevaisuutta. Vieraana dystopiakirjallisuutta tutkiva Tampereen yliopiston tutkijatohtori Toni Lahtinen. Tulevaisuusfiktioissa käydään Kalliossa kyber-treffeillä vuonna 2043, ja koetaan luomisen tuskaa kaupungin kattojen yllä vuonna 2045. Näyttelijöinä ovat Geoffrey Erista ja Antti Tiensuu. Tulevaisuus hanskassa on osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoimituksen syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -teeman jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu ajoissa.

Tulevaisuus hanskassa: Pönden viemää

maanantaina 30.10.201727 min

Maailman väkiluku kasvaa ja ruokittavien määrä lisääntyy, mutta jo nyt kolmannes planeetan kasvihuonepäästöistä tulee maataloudesta. Löytyykö pellolta ilmaston pelastus, vai onko siellä koira haudattuna? Voisivatko viljelijät olla Suomen ketterimpiä yrittäjiä? Jari Hanska selvittää, mikä on suomalaisen maanviljelijän tulevaisuus. Vieraana tutkija ja kokeellisen maanviljelyn pioneeri Tuomas Mattila. Tulevaisuusfiktioissa matkustetaan vuoteen 2043 pelehtimään pellolle, ja kuullaan vanhan viljelijän arvio maatilan uusista tuulista vuodelta 2038. Näyttelijöinä ovat Janna Räsänen ja Raimo Grönberg. Tulevaisuus hanskassa on osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoimituksen syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -teeman jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu ajoissa.

Tulevaisuus hanskassa: Nuukuuden ylistys

maanantaina 23.10.201725 min

Kuluttajalle ruokaostokset ovat helppo ja nopea tapa vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeen. Millainen on ilmastoystävällinen ruokavalio? Pelastuuko maailma nauriita syömällä? Jari Hanska selvittää mikä yhteys on ruoantuotannolla ja ilmastonmuutoksella. Vieraina Aalto-yliopistossa ilmastonmuutosta opettava Sanna-Liisa Sihto-Nissilä, sekä BIOS-tutkimusyksikön jäsen filosofi Ville Lähde. Tulevaisuusfiktioissa kurkistetaan 2030-luvun fine dining -ravintolaan ja kuullaan hurja kalajuttu vuodelta 2058. Näyttelijöinä ovat Antti Tiensuu ja Irina Pulkka. Tulevaisuus hanskassa on osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoimituksen syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -teeman jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu ajoissa. Kaikki teeman ohjelmat Areenassa yle.fi/tehtavanatulevaisuus

Tulevaisuus hanskassa: Öljymiehen tunnustuksia

maanantaina 16.10.201730 min

Ilmastonmuutos on kuuma peruna mutta onko se kylmä fakta? Heittääkö ilmastonmuutos kapulan robotisaation rattaisiin? Jari Hanska tutkii, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa suomalaisen työn muutokselle, ja miksi moni edelleen epäilee ilmastonmuutoksen olemassaoloa. Vieraina ilmastonmuutoksen kieltämistä tutkiva Kirsti Jylhä, Ulkopoliittisen instituutin Antto Vihma ja BIOS-ryhmän tutkija Tero Toivanen. Tulevaisuusfiktioissa kurkistetaan hybridityöntekijän arkeen ja romanssiin keruukeskuksessa 2030-luvulla. Näyttelijät Geoffrey Erista ja Erja Manto. Tulevaisuus hanskassa on osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoimituksen syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -hankkeen jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu.

Tulevaisuus hanskassa: Muutosta ilmassa

maanantaina 16.10.201731 min

Ilmastonmuutoksesta on varoiteltu turtumiseen asti, mutta kenelle on varmaa mitä se oikeastaan tarkoittaa? Toimittaja Jari Hanska alkaa selvittää, kuinka suuri uhka ilmaston muuttuminen todella on meille Suomessa omana elinaikanamme. Ovatko myrskyisät skenaariot väistämättömiä, vai onko meillä vielä toivoa? Jarin vieraina jaksossa keskustelemassa BIOS-tutkimusyksikön jäsenet Ville Lähde ja Tero Toivanen. Tulevaisuusfiktioissa kuvitellaan, mitä tapahtuu vuonna 2048 kun koko Suomesta sammutetaan valot, ja miten käy maan viimeisen huoltoaseman vuonna 2035. Näyttelijät Janna Räsänen ja Raimo Grönberg. Tulevaisuus hanskassa on osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoimituksen syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -hankkeen jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu.