Virtasen taloushistoria

Virtasen taloushistoria

Yle Areena

Sinä teet tänään tulevaisuuden taloushistoriaa. Aiemmat halumme, unelmamme, keksinnöt ja tapojemme muutokset ovat muovanneet elämää sellaiseksi, mitä se nykypäivänä on kodeissamme ja ympäristössämme. Juha Virtanen sukeltaa taloushistorian syövereihin uteliaana ja ihmetellen, miksi asiat ovat niin kuin ne ovat.

Toimittaja Juha Virtanen Arkistotoimittaja Petri Ikonen Tunnusmusiikki Juha Jäntti Tuottaja Pertti Ylkojola

Älä unohda myöskään jaksoja 16.6.-12.8.2021

Taloushistoriasta ei dramatiikkaa puutu; se on täynnä mitä mutkikkaampia käänteitä, kohtalokkaita päätöksiä ja varovaisia, mutta varmoja askelia kohti kansainvälisempiä markkinoita. Juha Virtanen johdattaa sinut taloushistorian maailmaan tarinoiden avulla, jotka tarjoavat oivalluksia, sivistystä ja viihdettä.

Toimittaja Juha Virtanen Äänisuunnittelija Juha Jäntti Äänitarkkailija Juha Hjelm Arkistotoimittaja Petri Ikonen Tuottaja Marjo Harju

Jaksot

Miten matkailemme tulevaisuudessa?

torstaina 29.9.53 min

Eväät reppuun ja polkupyörällä lähimetsään? Sekö on tulevaisuutta, jos hiilidioksipäästöjä halutaan vähentää ja lentämisen hinta nousee pilviin? Pitääkö jatkossa tutustua maailman museoihin virtuaalilaseilla omalla kotisohvalla? Matkailun tulevaisuudesta kertoo kulttuuriantropologi, tohtori Tom Selänniemi.

Asuntovarallisuuden uusjako

torstaina 22.9.55 min

Autohallipaikka Helsingissä maksaa enemmän kuin rivitaloasunto Kiuruvedellä. Kun ostaa asunnon, tarkkaa tietoa tulevasta hinnasta ei ole. Jotkut ovat asunnoillaan rikastuneet, jotkut taas ovat köyhtyneet. Reilua tai ei, näin on käynyt aiemminkin historassamme. Vieraana on Juhana Brotherus Hypo-pankista.

Kun telttaretket vaihtuivat kylpylöihin

torstaina 15.9.51 min

Teltta auton tavaratilaan, lapset takapenkille ilman turvavöitä ja menoksi. Perillä odotti leirintäalue ja kylmä uimavesi. Samaiset lapset veivät oman jälkikarvunsa ilmastoiduissa autoissaa kylpylöihin lämpimien vesien ääreen. Hotellien ja muiden majoituspalvelujen historiasta kertoo tutkija Tiina Kiiskinen Hotelli- ja ravintolamuseosta.

Miksi Venäjä ei vaurastu?

torstaina 8.9.54 min

Koska olet ostanut viimeksi jonkun Venäjällä tehdyn tuotteen? Maa saa kyllä rahaa viemällä raaka-aineita, mutta miksi siellä ei saada aikaiseksi korkean teknologian tuotteita? Fiksujakin ihmisiä siellä on, mutta Tetriksenkin keksijä muutti Yhdysvaltoihin. Onko vika venäläisten ajattelutavassa?Virtasen taloushistoriassa vieraana on dokumentaristi, tietokirjailija Arvo Tuominen on vast´ikään kirjoittanut kirjan Venäjä - kirjoituksia Venäjästä.

Koska pihvi vaihtui pizzaan?

torstaina 1.9.54 min

Maistuisikohan hiiligrillattu hummeri karhunlaukalla vai sittenkin possunleike ranskalaisilla? Ravintolaruokailusta tuli koko kansan huvi vasta muutama vuosikymmen sitten. Pizza voitti pihvin suosituimpana ravintolaruokana 1990-luvun puolivälissä. Samoihin aikoihin sääntely väistyi markkinatalouden tieltä. Ravintoloitsija sai itse päättää, paljonko hän ruoasta ja juomasta veloitti. Milloin pizza ja kebab rantautuivat Suomeen? Siitä ei voi tieteellisen tarkasti sanoa mitään, koska se on määrittelykysymys, ja siksi eri lähteissä on eri tiedot - mutta molempia sai ravintoloista Suomessa jo 1960-luvulla. Vieraana on tutkija Anna-Elina Hintikka Hotelli- ja ravintolamuseosta, ja toimittajana on Juha Virtanen.

Miksi Suomessa jääkiekko on suositumpaa kuin kriketti?

torstaina 4.8.52 min

Miksi jostakin urheilulajista tulee suosittu? Onko kyse vain ilmastosta vai kulttuurin syvemmistä virtauksista? Urheilu on kuin ruoka, se leviää kulttuurista toiseen tai sitten ei. Urheilulajien suosioiden syistä haastateltavana on tietopalvelukoordinaattori Matti Hintikka Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus Tahdosta.

StoraEnso Suomessa 150 vuotta - lautaa ja muovin korvaajia

torstaina 28.7.54 min

Norjalaisnaiset toivat 150 vuotta sitten hattumuodin Kotkaan. Heidän miehensä toivat höyrysahan. Hans Gutzeitin Norjan saha alkoi tehdä rahaa myös suomalaisille sahatyöläisille, uittojätkille ja maaseudun työläisille ja maanomistajille. Siitä alkoi Enso-Gutzeitin ja StoraEnson historia Suomessa. Puusta tehdään lautaa edelleenkin, mutta myös muovin korvaajia ja autojen sähköakkuja. Millainen taival StoraEnsolla on Suomessa ollut, ja mitä tulevaisuus voi tuoda tullessaan, siitä kertoo Virtasen taloushistoriassa kolmannen polven storaensolainen, viestintäjohtaja Satu Härkönen.

Loppuvatko rahat - kirkkoja purkuun?

torstaina 21.7.51 min

Enää vain kaksi kolmesta kuuluu kirkkoon. Miten seurakunnat pärjäävät taloudellisesti, kun veronmaksajien määrä vähenee koko ajan? Mistä asioista pitää luopua jos ja kun tulot vähenevät? Vieraana on tohtori ja konsultti Eero Laesterä, joka on erikoistunut kuntien ja seurakuntien talousasioiden neuvontaan.

Milloin ahkerasta täydellisyyden tavoittelijasta tulee tehoton nysväri?

torstaina 14.7.53 min

Tunnetko jonkun työkaverin, joka tavoittelee täydellisyyttä tekemällä työnsä etanan vauhdilla eikä lopulta saa juuri mitään aikaiseksi? Vielä yleisempää lienee tapa tehdä kaikki asiat huolellisesti, ei osata panna aikaa tärkeisiin asioihin ja hoitaa ne vähemmän tärkeät asiat nopeammin eli tahallaan huonommin. Suhde työhön on vuosisataisten tapojen tulos. Miten voisi löytää hyvän kokonaisuuden, jossa yhdistyvät tuloksellisuus, jaksaminen, ilo ja onni? Virtasen taloushistroiassa vieraana on professori, filosofi Juha T. Hakala.

Vaivaistaloista Torremolinokseen

torstaina 7.7.54 min

Eläkeläisiä on erilaisia. Joku työntää rollaattoria räntäsateessa Riihimäellä ja toinen maistelee tapaksia Torremolinoksessa aurinkovarjon alla. Köyhien eläkeläisten kohtalo on ollut karu. Sata vuotta sitten heitä huutokaupattiin, kuka halvimmalla suostui hoitamaan, sai vanhuksen. Vaivaistaloissa ei ollut omia huoneita ja ruoka oli kurjaa. Nykyisin moni asuu tai viettää talvet etelässä, mm. Espanjan Aurinkorannikolla. Onko etelän aurinko tulevaisuudessa yhä useamman eläkeläisen yllä? Vieraana on sosiaaligerontologian emeritusprofessori Antti Karisto

Oluenpano- raha ei ratkaise, vaan maku

torstaina 19.5.52 min

Oluenpano on kulttuuria, joka miltei katosi teollisen panimotoiminnan myötä. Erityisen suosittua kotioluen pano oli 1990-luvun alun laman aikana. Nykypäivänä raha ei ratkaise, vaan maku - näin kotioluenpanijat vakuuttavat. Millaisesta harrastuksesta on kyse, ja miten kotioloissa olunpano onnistuu, siitä kertoo Virtasen taloushistoriassa Suomen olutseuran puheenjohtaja Juha Sinisalo. Ja toimittajana on Juha Virtanen.

Kesätyö - rahaa, riemua vai raadantaa?

torstaina 12.5.54 min

Puoli kuuta peipposesta, kesätyöntekijästä ei päivääkään.Vieläkö on muistissa elämän ensimmäinen kesätyöpaikka? Omaa rahaa, tärkeyden tunnetta, kivoja työkavereita vai raskasta raadantaa? Onko sokerijuurikkaan harvennus Suomen historian ikävin kesätyö? Haastateltavana on palvelujohtaja Mika Salo Uudenmaan TE-toimistosta.

Työ - rahaa, kivaa tekemistä, mitä muuta?

torstaina 5.5.54 min

Miksi niin moni käy töissä? Raha ei ole ainoa selitys. Meillä suomalaisilla on hyvinkin toisistaan poikkeavia näkemyksiä siitä, mitä työ meille antaa. Käsityksemme ovat lisäksi osin ristiriitaisia. Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA tutkii säännöllisesti meidän suomalaisten suhdettamme työhön. Miten se on muuttunut ajan myötä? Haastateltavana on EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Miten meitä houkutellaan?

torstaina 28.4.51 min

Miksiköhän kaupassa ne kalliit tuotteet ovat silmien korkeudella ja halvat lattianrajassa? Ja suurissa kaupoissa maidon luo pääsee kävelemällä alusvaate- ja sukkaosaston läpi. Kaiken takana on... käyttäytymistaloustiede, jonka tuntija Markus Kanerva on vieraana Virtasen taloushistoriassa.

Ladoja ja öljyä kiitos, ei ruplia

torstaina 21.4.54 min

Sotien jälkeen Suomesta vietiin Neuvostoliittoon vaikka mitä. Kapitalistien ja kommunistien välistä kauppaa ei tehty dollareilla. Suomi sai maksut öljynä. Lisäksi ostettiin mm. Ladoja ja borschkeittoa. Millaista se idänkauppa oikein oli, siitä kertoo idänkaupan veteraani, tohtori Kari Ketola.

Perestroikasta umpisolmuun

torstaina 14.4.53 min

Voihan Venäjä! Senkin nimisen kirjan on kirjoittanut tohtori Kari Ketola, joka aikoinaan teki idänkauppaa UPM:n, Rauma-Repolan ja Tampellan palveluksessa. Neuvostoliiton romahdettua kauppakin romahti. Jeltsinin ja Putinin aikana tulivat uudet kuviot. Ja nykyinen kuvio on myös uusi, perätikö umpisolmu?

Markat euroiksi

torstaina 7.4.54 min

Ei ole enää seteleissä Sibeliusta. Markat vaihtuivat euroiksi kaksi vuosikymmentä sitten. Onko osa kansallisesta identiteetistämme kadonnut? Mitä raha merkitsee? Vieraana on neljä vuosikymmentä Suomen Pankissa työskennellyt taloustieteilijä, tohtori Juha Tarkka.

Matkalla vapauteen

torstaina 31.3.55 min

Ensin mentiin bussilla, nyt suihkukoneilla. Muistatko ruotsinlaivan buffetin? Missä söit ensimmäiset pitsasi tai simpukkasi? Mutta mitä korviemme välissä tapahtuu, kun lähdemme lomamatkalle? Vapautta jostakin, vapautta johonkin? Studiovieraana on kulttuuriantropologi, tohtori Tom Selänniemi.

Maahanmuuttajille nopeammin töitä

torstaina 24.3.54 min

Kebabpizzeriat ovat varsinkin maahanmuuttajille suosittuja työpaikkoja, kielitaitoa ei juuri tarvitse, mutta kilpailu on kovaa. Kuinka vaikeata maahanmuuttajien on löytää itselleen hyvätuloinen työ? Vieraina ovat johtava asiantuntija Minna Säävälä, Työ- ja elinkeinoministeriön kotoutumisen osaamiskeskuksesta ja ravintoloitsija Serkan Buga.

Työpaikkoja menee ja tulee, ahdistus pysyy

torstaina 17.3.55 min

Kautta historian työpaikkoja on kadonnut ja uusia on tullut tilalle. Muutokset ja murrokset synnyttävät ylpeyttä ja innostusta, mutta myös epävarmuutta ja ahdistusta. Onko tämän päivän epävarmuus erilaista kuin ennen? Polarisaation sijaan Suomessa ehkä onkin suurempana vaarana, että vauhdista tippuu yhä enemmän pudokkaita, jotka eivät enää pääse muun yhteiskunnan kyytiin sen enempää taloudellisesti kuin poliittisestikaan.

Naiset armeijaan, mars, mars!

torstaina 10.3.53 min

Pitäisikö kaikkien naisten mennä armeijaan vai onko nykyinen vapaaehtoinen palvelus parempi vaihtoehto? Naisten vapaaehtoinen asepalvelus alkoi jo vuonna 1995. Ammattiupseereina toimii jo lukuisia korkea-arvoisia naisia. Reservin majureista kaksi on naisia, toinen heistä on studiovieras Tiina Laisi-Puheloinen.

Halpa ruoka aina vieraanamme?

torstaina 3.3.55 min

Tarinoita talouden myllerryksistä. Ennen EU-jäsenyyttä Suomessa lihasta oli ylituotantoa ja se oli kaupassa kallista. Valtion tuella sitä vietiin ulkomaille. Kun lihan hinta aleni, sitä ruvettiin syömään entistä enemmän. Ruoan hintakehitys on ollut poukkoilevaa. Onko ruoka nyt kallista vai halpaa, ja mitä se maksaa tulevaisuudessa? Vieraana on Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell.

Öljykriisistä atomihuumaan

torstaina 24.2.55 min

Miltä kuulostaisi ajaa sähköautolla 70 kilometriä ja ladata sitä sitten 7 tuntia? Sellainen oli tekniikka vielä 1980-luvulla. Sähköauto ei sinänsä ole mikään uusi keksintö, ne olivat suosittuja jo yli sata vuotta sitten. Mummo Ankallakin on aina ollut sähköauto. Sähkö nähtiin ratkaisuksi energiapulmiin jo kauan sitten. Öljykriisin jälkimainingeissa Suomessakin alkoi atomihuuma, päätettiin rakentaa nopeasti neljä ydinvoimalaa. Viides ydinvoimala käynnistettiin joulukuussa 2021, paljonko se helpottaa tilannetta? Vieraana on Teollisuuden Voiman toimitusjohtaja Jarmo Tanhua.

Tietokonepelit - sivistystä vai turmiota?

torstaina 17.2.55 min

Ensimmäisiä tietokonepelejä käytettiin koneiden tarkastamisessa. Jo 1960-luvulla MIT:n huippumatemaatikot kehittivät pelin, jossa hiiri etsii labyrintissä juustoa ja samalla testaa koneen suorituskykyä. Tietokone-, konsoli- ja mobiilipelit ovat kehittyneet käsi kädessä tietotekniikan kanssa. Matopeli,Tetris ja Super Mario olivat tullessaan alansa huippuja. Pelien ja peliteollisuuden historiasta kertoo Neogamesin johtaja KooPee Hiltunen.

Muoti on vakavaa leikkiä

torstaina 10.2.50 min

Muoti on ajan hengitystä, ihmisen tapa olla toisten ihmisten kanssa. Se on vakavaa leikkiä, joka kuuluu lajimme olemukseen. Virtasen taloushistoriassa kysytään, miten muoti muuttuu aikojen saatossa? Ennen pipoa ei pidetty edes pakkasilla, nyt istutaan sisälläkin pipot päässä. Haastateltavana on stylisti Minttu Vesala. Häneltä kysytään myös, miksi jotkut tyylit tulevat takaisin kuten naisten olkatoppaukset? Toimittajana on Juha VIrtanen.

Ruoka on kulttuuria vaikka voissa paistaisi

torstaina 3.2.51 min

Voissa paistetuista perunoista on siirrytty salaatteihin ja pastoihin.Kouluruokailua pidetään hyvänä asiana, mutta onko hampurilaisten ja pitsojen syönti syntiä? Miten ja miksi suomalainen ruokakulttuuri on muuttunut, sitä pohditaan Virtasen taloushistoria -ohjelmassa. Vieraana on ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä ja toimittajana on Juha Virtanen.

Perusturvan ja johtamisen pitkät historiat

torstaina 27.1.54 min

Miten saataisiin houkuteltua ihmiset nousemaan kotisohviltaan ja menemään töihin? Virtasen taloushistoriassa pohditaan, olisiko perustulo ratkaisu. Nyt pienetkin lisätulot vähentävät heti rajusti sosiaalitukia, töistä ei jää käteen paljoakaan ylimääräistä. Taloustutkija ja tietokirjailija Osmo Soininvaara on jo vuosikymmenet puhunut perutustulon puolesta. Mutta onko vaarana, että perustulosta tulisikin laiskistava kansalaispalkka, helppo raha passivoisi entistä enemmän. Toimitajana on Juha Virtanen ja vieraana ietokirjailija, valtiotieteen lisensisaatti Osmo Soininvaara.

Millainen eläke nuoria odottaa?

torstaina 20.1.53 min

Moni nuori pelkää, että pääsekö koskaan eläkkeelle, ja ovatko eläkkeet tulevaisuudessa pienemmät kuin nyt. Eläkeiät ovat jo nousseet ja eläkkeiden tasoa on sidottu eliniän pituuteen. Virtasen taloushistoriassa yritetään ennustaa tulevaisuutta - tai ainakin pohtia sitä, millä keinoin voimme turvata nykynuorten eläkepäivät. Haastateltavana on Työeläkevakuuttajat r.y. Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes ja toimittajana on Juha Virtanen. Eläkkeiden rahoitusongelmien taustalla on sinänsä hyvä asia - eliniän piteneminen.

Keskiolut R-kioskeihin!

torstaina 13.1.51 min

Keskiolut R-kioskeihin! Aikoinaan tätä vaatimusta pitivät suurena vitsinä myös sen esittäjät. Virtasen taloushistoria -ohjelmassa kysytään, miksi Alko perusti myymälöitä maaseudulle vasta 1970-luvulla? Miksi kirkkoon sai tulla humalassa 1600-luvulla? Kuinka paljon alkoholipolitiikan historia on ollut vallanpitäjien ja alamaisten välistä historiaa, sitä pohtivat historiantutkija, tohtori Jenni Lares ja toimittaja Juha Virtanen.

Miten ja miksi nykyisenkaltainen hyvinvointivaltio rakennettiin?

torstaina 12.8.202154 min

Hyvinvointivaltiota on rakennettu historian saatossa pala kerrallaan. Miten nykyiseen malliin on päädytty ja miksi? Kuinka vahva rooli työmarkkinajärjestöillä on ollut päätettäessä hyvinvointivaltion rakenteista? Miksi meillä on ansiosidonnainen sosiaaliturva? Oliko vasemmistolainen ay-liike sitä mieltä, että suurituloisille pitää maksaa suurempaa työttömyysturvaa ja eläkettä kuin muille? Toimittaja Juha Virtasen vieraana historiantutkija, tohtori Tapio Bergholm.

Suomalaiset pankit edelläkävijöinä sähköisten pankkipalvelujen kehittämisessä

torstaina 5.8.202154 min

Muistatko vielä ajat, kun hait pankin tiskiltä käteistä tai käytit kaupassa sekkejä? Suomalaiset pankit ovat olleet edelläkävijöitä sähköisten pankkipalvelujen kehittämisessä ja käyttöönotossa. Nykyään ostoksien maksamiseen ei tarvita edes pankkikorttia, älysormus toimii yhtä hyvin. Miten pankkiasiat hoidettiin silloin, kun puhelinlinjoja ei ollut? Koska laskukone syrjäytti helmitaulun? Pankkitoiminnan historiasta keskustelevat Nordean pankkimuseon johtaja Kukka-Maaria Nummi ja toimittaja Juha Virtanen.

Päivä paratiisissa – tavaratalot vapauttivat naiset velvollisuuksista

torstaina 29.7.202153 min

Tavaratalojen synnyllä on ollut suuri merkitys naisten elämän vapautumiselle. Tavaratalo soi naiselle turvallisen paikan viettää aikaa ja myös tehdä ostoksia. Ostosten lomassa nainen pystyi ilman miesseuraa syömään ja juomaankin. Mutta tavarataloja myös paheksuttiin. Joidenkin mielestä vaimot kävivät tavarataloissa kiihottamassa itseään ja toteuttamassa halujaan. Toimittaja Juha Virtasen vieraana taidehistorioitsija Anna Kortelainen.

Kuuba Fidelin jälkeen

torstaina 22.7.202154 min

Miksi Kuuba on tänään juuri sellainen kuin on? Toimittaja Juha Virtasen vieraana professori Pauliina Raento. Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Latinalaisen Amerikan heinäkuuta

Suomalaisten siirtomaaherruus Karibialla

torstaina 15.7.202154 min

Suomalaisetkin ovat päässeet osaksi siirtomaaherruudesta. Yksi siirtomaista oli Karibialla sijaitseva paratiisisaari Saint Barthelemy, jonka pääkaupungissa Gustaviassa näkyy edelleen ruotsinkielisiä katukylttejä. Suomessa levisi todellinen trooppinen huuma, kun levisi huhu, jonka mukaan paratiisisaarelle saa vapaasti muuttaa ja kuningas maksaa matkat. Kesti pitkään, ennen kuin totuus valkeni. Mistä oikein oli kyse ja minkälaista elämää 1700-luvun ruotsalais-suomalaisessa siirtomaassa elettiin? Toimittaja Juha Virtasen vieraina tohtori Jouko Aaltonen ja historiantutkija, dosentti Seppo Sivonen.

Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Latinalaisen Amerikan heinäkuuta.

Liiketoimintaa Latinalaisessa Amerikassa

torstaina 8.7.202151 min

Suomen viennistä vain pieni murto-osa menee Latinalaiseen Amerikkaan. Investointeja sinne on kuitenkin tehty. UPM omistaa Uruguayssa Fray Bentosin sellutehtaan ja rakentaa parhaillaan toista Paso de los Torosin lähelle. Kun se valmistuu, UPM:n sellusta reilusti yli puolet tuotetaan Uruguayssa. Millaista liiketoiminta on Latinalaisessa Amerikassa ja miten vientiä sinne voisi lisätä? Toimittaja Juha Virtasen vieraana johtaja Sari Hörkkö UPM:stä ja johtaja Timo Vuori Keskuskauppakamarista. Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Latinalaisen Amerikan heinäkuuta.

Venezuela - rikkaan maan matka kohti konkurssia

torstaina 1.7.202153 min

Virtasen taloushistoria -ohjelmassa tarkastellaan Venezuelan tilannetta. Miksi rikas öljyvaltio romahti taloudellisesti parissa vuosikymmenessä konkurssin partaalle? Toimittaja Juha Virtasen vieraana Venezuelassa suurlähettiläänä toiminut Mikko Pyhälä. Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Etelä-Amerikan hengessä vietettävää teemaheinäkuuta.

Onni on yhteistä omistamista - osuuskaupan matka on ollut vuoristorataa

keskiviikkona 21.10.202013 min

Mitä hyödyt osuuskaupasta vai hyödytkö mitään? Osuuskaupoilla on historia, joka ei ainakaan ole ollut helppo. SOK ja sen osuuskaupat pelastuivat 1970-luvun hurjasta syöksykierteestään, mutta se vaati rajuja uudistuksia. Osuustoimintaa oli ryhdistettävä monin tavoin. Kilpailu osuuskaupan ja yksityisen välillä oli kovaa. Omasta kaupasta on kiva ostaa – tuleepa tyydytys sitten osinkona arvo-osuustilille tai bonuksena maksukortille.

Toimittaja Juha Virtanen, äänisuunnittelija Juha Jäntti, äänitarkkailija Juha Hjelm, arkistotoimittaja Petri Ikonen ja tuottaja Marjo Harju.

Koneet jyräsivät romantiikan - metsä on suomalaisten kansallisaarre

keskiviikkona 21.10.202015 min

Satelliittikuvia katsomalla voi todeta, että Suomi elää konkreettisesti metsässä, ei vain metsästä. Mutta onhan metsä meille myös korvaamaton kansallisaarre, jossa kasvaa rahaa. Kun metsätyökoneet korvasivat osan työvoimasta, samalla ne yli kymmenenkertaistivat hakkuut per työntekijä 50 vuodessa. Metsätyön eri vaiheita ei enää tehty vain lihastyöllä, ja työn tehostumisen seurauksena myös elintaso nousi.

Toimittaja Juha Virtanen, äänisuunnittelija Juha Jäntti, äänitarkkailija Juha Hjelm, arkistotoimittaja Petri Ikonen ja tuottaja Marjo Harju.

Perseet penkkiin! Suomessa on lakkoiltu jo yli sata vuotta

keskiviikkona 21.10.202018 min

Suomen taloushistorian suurimpaan lakkoon vuonna 1956 osallistui 400 000 työntekijää. Kyseessä oli SAK:n yleislakko, jossa menetettiin 7 miljoonaa työpäivää. Maassamme on lakkoiltu ahkerasti. Vaikutusvaltaa saa, kun menee lakkoon tai edes uhkailee sillä. Lakoilla haetaan lisää liksaa ja vaikutetaan myös politiikkaan. Mutta onnistuvatko tavoitteet?

Toimittaja Juha Virtanen, äänisuunnittelija Juha Jäntti, äänitarkkailija Juha Hjelm, arkistotoimittaja Petri Ikonen ja tuottaja Marjo Harju.

Suomalaisesta voista tuli hitti - osuustoiminta avasi kansainväliset markkinat

keskiviikkona 21.10.202014 min

Globalisaatio iski navetan nurkalle jo 1800-luvulla, kun voita alettiin viedä jopa Englantiin saakka. Rikastumisen himossa talonpojat perustivat osuusmeijereitä ja vientiä varten vielä erikseen osuuskuntien osuuskunnan eli Valion. Esimerkkiä katsottiin ulkomailta ja osuustoiminta edisti markkinataloutta. Nykyisin jo viidennes kansantuloista tuotetaan osuuskunnissa. Toimittaja Juha Virtanen, äänisuunnittelija Juha Jäntti, äänitarkkailija Juha Hjelm, arkistotoimittaja Petri Ikonen ja tuottaja Marjo Harju.

Hätäaputyöt, siirtotyömaat ja kortisto - työttömyyttä on yritetty ratkaista eri keinoin

keskiviikkona 21.10.202015 min

Työttömyys ei ole vain rahaa ja matematiikkaa, vaan myös henkinen isku. Toimeentulo voidaan hoitaa korvauksilla, mutta henkistä iskua ei. Niin taloustieteilijät kuin poliitikotkin ovat kautta historian miettineet ratkaisuja työttömyyden ehkäisyyn. Nyt moni pohtii samaa kuin jo vuosikymmeniä sitten: kannattaisiko kuulua työttömyyskassaan vai ei?

Toimittaja Juha Virtanen, äänisuunnittelija Juha Jäntti, äänitarkkailija Juha Hjelm, arkistotoimittaja Petri Ikonen ja tuottaja Marjo Harju.

Bensapojat korvattiin automaateilla - itsepalvelu tuotti palvelun puutteen

keskiviikkona 21.10.202013 min

Onko itsepalvelu palvelun puutetta vai talouden tehostamista? “Näpyttelykassoilla” saa asioida itsekseen, samoin verkkopankeissa. Itsepalvelu ei kuitenkaan ole mikään uusi juttu. Ensimmäinen itsepalvelumyymälä avattiin Oulussa jo vuonna 1948. Mikä muuttui, kun tiskin takana ei enää häärinyt myyjä, joka ensin kuunteli asiakkaan toivomukset ja punnitsi ja pakkasi tuotteet? Ainakin heräteostokset lisääntyivät, samoin myymälävarkaudet.

Toimittaja Juha Virtanen, äänisuunnittelija Juha Jäntti, äänitarkkailija Juha Hjelm, arkistotoimittaja Petri Ikonen ja tuottaja Marjo Harju.

Tasa-arvoa ja pakkoruotsia - peruskoulu kuumensi tunteet

keskiviikkona 21.10.202018 min

Jos ruotsin opetus koulussa herättää keskustelua ja tunteita, herätti se sitä jo vuosikymmeniä sitten. Oli yllättävän lähellä, että ruotsi olisi jätetty pois pakollisten oppiaineiden joukosta. Kansakoulun jälkeisessä peruskoulussa kiisteltiin myös monista muista aiheista. Mitä yhteiskunta koulutuksella halusi? Nykyinen peruskoulukeskustelu on laimeaa verrattuna keskusteluun, jota aiheesta käytiin aiemmin.

Toimittaja Juha Virtanen, äänisuunnittelija Juha Jäntti, äänitarkkailija Juha Hjelm, arkistotoimittaja Petri Ikonen ja tuottaja Marjo Harju.

Olympialaiset kansainvälistivät Suomen - Lonkero ja Cokis hullaannuttivat kansan

keskiviikkona 21.10.202020 min

Olympiakisoissa on usein kyse muustakin kuin urheilusta. Niin myös Helsingissä. Helsingin olympialaiset jättivät jälkeensä esimerkiksi uusia rakennuksia ja pitkiä drinkkejä. Kansainvälistä touhua kuvasivat myös Helsingin Postitalon ylle rakennettu helikopterikenttä ja Coca-Cola -laivan rantautuminen Suomeen. Mutta toteutuiko Suomen unelma olympialaisten jälkimainingeissa pohjoiseen virtaavasta turistimassasta? Kuten urheilussa, liiketoiminnassakaan tärkeintä ei ole voitto… vaan voiton maksimointi.

Toimittaja Juha Virtanen, äänisuunnittelija Juha Jäntti, äänitarkkailija Juha Hjelm, arkistotoimittaja Petri Ikonen ja tuottaja Marjo Harju.

Köyhyydellä on pitkät jäljet Suomessa - vauraus viihtyy länsinaapurissa

keskiviikkona 21.10.202016 min

Suomalaisen perusperheen omaisuus on oma koti. Eräässä Forbes-lehden varallisuuslistauksessa Suomi häviää Ruotsille luvuin 33-6. Miksi meillä suomalaisilla on niin vähän omaisuutta verrattuna Länsi-Eurooppaan? Minne suomalaisten rahat ovat kadonneet, ja onko niitä koskaan edes ollut?

Toimittaja Juha Virtanen, äänisuunnittelija Juha Jäntti, äänitarkkailija Juha Hjelm, arkistotoimittaja Petri Ikonen ja tuottaja Marjo Harju.

Einesruoka mullisti suomalaisten arkiruokailun - maksalaatikko nousi kansan suosikiksi

keskiviikkona 21.10.202016 min

Tunnetko huonoa omatuntoa einesten syömisestä? Einekset helpottivat suomalaisten elämää monin tavoin – kun ei ollut varaa pitää kotiapulaista, laatikkoruoat auttoivat arjen ruoanlaitossa. Silti moni pelkäsi ruokakulttuurimme puolesta. Myös talouskasvu ja elintason nousu ovat vaikuttaneet siihen, mitä lautasillemme laitamme.

Toimittaja Juha Virtanen, äänisuunnittelija Juha Jäntti, äänitarkkailija Juha Hjelm, arkistotoimittaja Petri Ikonen ja tuottaja Marjo Harju.

Raha on yhteinen luulo arvosta

tiistaina 16.6.202017 min

Persaukinen -nimitys liitetään usein köyhään ihmiseen. Kyseessä on osa totuutta, sillä sellaisia, persaukisia, olivat aikoinaan varattomat, joiden housujen tai hameen takapuolen kohta oli kulunut puhki. Toki kyseessä oli myös säästeliäisyys ja vaatteen hyödyntäminen viimeiseen kangaskaistaleeseen asti. Rahassa ei ole kyse rikkaudesta tai köyhyydestä. Raha on ennen kaikkea vaihdannan väline, laskentayksikkö ja arvon varasto. Käteinen raha omassa kädessä tai lompakossa viestii kuluttamisen ilosta. Muovikortit ja kännykkämaksut eivät tuo samaa nautintoa. Toimittaja Juha Virtanen.

Firetys vapauttaa palkkatyöstä nelikymppisenä

tiistaina 9.6.202018 min

Vapautta, vaurautta ja valinnanmahdollisuuksia. Yhä useampi nuori aikuinen pyrkii tähän firettämällä. Firetys, eli taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen jo vuosikymmeniä ennen eläkeikää vaatii kurinalaisuutta ja suunnitelmallisuutta. Kituuttaminen harvoin houkuttelee ketään, mutta määrätietoisella sijoittamisella ja säästämisellä voi vapautua pakkotyön paineesta. Oman vaurastumisen kannustimena voisi pitää ajatusta: "Raha ei tuo onnea, mutta onnea muistuttavan olotilan." Toimittaja Juha Virtanen.

Tulisahat mullistivat suomalaisen metsäteollisuuden

tiistaina 2.6.202022 min

Nykypäivänä suomalaiset metsäteollisuusyhtiöt ja sille koneita tekevät yritykset ovat maailman huippua. Toisin oli vajaat 200 vuotta sitten. Silloin vihreän kullan maahan sahausoppia toi norjalainen Hans Gutzeit. Kotkaan nousi Suomen suurin höyrysaha sahaamaan puuta yli tuhat kuutiota viikossa. Kun Pohjanmaalta lähdettiin paremman elämän perässä Amerikkaan, Savosta lähdettiin töiden perässä Kotkaan. Suomalaisen metsäteollisuuden menestys sai alkunsa höyrysahojen perustamisesta. Toimittaja Juha Virtanen.

Ulkomaanmatkailu toi suomalaisille auringon, vapauden ja valkosipulin

tiistaina 26.5.202017 min

Kanaria, Mallorca, Rhodos! Lämpö ja eksotiikka hulvahtivat suomalaisten elämään noin 60 vuotta sitten, kun ulkomaanmatkailu yleistyi. Kun elintaso nousi, muillakin kuin johtajilla ja lääkäreilla oli varaa lentää etelän lämpöön. Matkailua markkinoitiin hauskutteluna. Auringosta ja eksoottisista ruuista nauttiminen oli moraalisesti hyväksyttyä. Matkailu laajensi myös suomalaisten makuelämyksiä. Keittiöissä alkoi tuoksua valkosipuli ja oliivit päätyivät lautasille. Toimittaja Juha Virtanen.

Lapsilisästä tuli hyvinvointivaltion peruskivi

tiistaina 19.5.202016 min

Sodan jälkeen oli pulaa kaikesta. Lapsiperheillä oli vaikeinta, koska pöydässä oli monta suuta ruokittavana. Perheitä yritettiin tukea verohelpotuksilla, perhelisillä, kiertokoreilla ja viljelyspalstoilla. Lapsilisän maksaminen oli kuitenkin yksi merkittävä suomalaista hyvinvointivaltiota eteenpäin puskeva toimi. Moni maaseudun äiti sai lapsilisän myötä ensimmäistä kertaa omaa rahaa käyttöönsä. Aktiivisen lapsiperhepolitiikan taustalla ovat olleet köyhyyden vähentäminen ja tasa-arvon lisääminen, mutta voimakkain motiivi löytynee uusien veronmaksajien synnyttämisestä.

On parempi olla rikas ja terve, kuin köyhä ja kipeä

tiistaina 12.5.202015 min

Kurjuus kidutti suomalaisia reilut 150 vuotta sitten. Kylmyys oli pilannut viljasadot, sateet mädättäneet perunat peltoihin ja kulkutaudit vaanivat nälkäisiä ihmisiä. Silloin mietittiin, pitäisikö ihmisten pysyä kodeissaan, välttää suuria ihmisjoukkoja ja valtion ottaa rutkasti lainaa. Nälkä ajoi kuitenkin ihmiset kerjuulle ja lavantauti, pilkkukuume, punatauti ja isorokko iskivät. Ainakin 150 tuhatta suomalaista kuoli, lähes kymmenesosa väestöstä. Koettelemuksilla/kurjuudella oli kuitenkin puolensa, kun maataloutta ja kulkuyhteyksiä jouduttiin kehittämään pakon edessä.

Rautateitä ei rakennettu matkustamista varten

tiistaina 5.5.202016 min

Rautateidemme historia on täynnä sotilaspolitiikkaa, lobbausta ja kähmintää. Esimerkiksi Keski-Suomessa junalla matkustavat saavat kiittää Tsaarin armeijaa, sillä Jyväskylän ja Pieksämäen välinen rataosuus päätettiin rakentaa sotilaallisista syistä. Osa päätöksentekijöistä piti rautatietä Suomessa turhina ja kierona pyrkimyksenä vahvistaa suomenkielisten asemaa. Tärkeät kuljetukset hoidettiin sisävesillä pitkään laivoilla. Kun rautatiet yhdistettiin vesireitteihin, sisämaan puunjalostusteollisuus rupesi kukoistamaan. Rautateitä rakennettiin Etelä-Suomessa erityisesti tavarankuljetusta varten. Ihmisten matkustusmukavuus oli toissijaista, matka Helsingistä Turkuun kesti kahdeksan tuntia.

1990-luvun alun lama

tiistaina 28.4.202023 min

1990-luvun alussa Suomeen iski talouden talvisota. Joka viides työssäkäyvä jäi työttömäksi. Keitetyt perunat ilmestyivät yhä useammin ruokapöytään. Kirpputorit valloittivat kaupunkien keskustat. Konkurssit repivät ihmisten elämät hajalle. Talouden suuri syöksylasku jätti syvät jäljet, mutta siitä selvittiin. Toimittaja Juha Virtanen.

It-kupla

tiistaina 21.4.202018 min

Työpaikoilla kului virvoitus- ja energiajuomia, pizzalaatikoita oli siellä sun täällä. Töitä tehtiin, kun oli hyvä fiilis, vaikka keskellä yötä. Työntekijä valitsi työntekijän, koska kysyntä oli kovaa. Työnhakuilmoituksia laitettiin jopa Aku Ankkaan. Suomen yli oli pyyhkäissyt it-huuma. It-yritysten osakekurssit sinkoutuivat kohti taivasta, raha paloi ja elämä maistui makealta. Ja sitten - kupla puhkesi. Toimittaja Juha Virtanen

2008 finanssikriisi

tiistaina 14.4.202018 min

Oli vuosi 2008. Upouusi unelmakoti oli juuri rakenteilla. Kylppäriin valittiin isot, punaiset kaakelit ja olohuoneeseen teetettiin lisätöinä upea takka. Samaan aikaan toisella puolella maapalloa, maailman finanssikeskittymässä New Yorkin Wall Streetillä kaatui kuuluisa rahoitusalan yritys. Rakennusliike meni konkurssiin. Maailmanlaajuinen finanssikriisi vyöryi suomalaisten elämään. Toimittaja Juha Virtanen