We Love Vocals -podcastissa puidaan monipuolisesti laulamiseen, esiintymiseen, laulunopetukseen ja yleisesti musiikkiin liittyviä aiheita. Mielenkiintoiset keskustelut ja asiantuntijahaastattelut, konkreettiset esimerkit ja harjoitukset sekä suuri määrä tieto-taitoa puheemme taustalla luovat kiinnostavan podcast-kokonaisuuden. Podcastia houstaa kolme intohimoisesti laulamisen eri osa-alueisiin suhtautuvaa laulaja-laulunopettaja-lauluntekijää: Katri Liira, Elina Arlin ja Annika Tepponen. https://welovevocals.com/
Toisen tuotantokauden päätösjaksossa We Love Vocals saa vieraaksi valloittavan, kansainvälisestikin ansioituneen sopraanon Marjukka Tepposen. Marjukka on esiintynyt ooppera- ja konserttilavoilla eri puolilla maailmaa ja keväällä 2022 hänet nähdään legendaarisen Metropolitan-oopperan lavalla. Keskustelemme mm. freelance-oopperalaulajan arjesta, Marjukan lempirooleista, ooppera-alan vaatimuksista ja äänen muutoksista vuosien varrella. 22. jakso päättää toisen tuotantokauden, mutta jatkoa on luvassa – kolmas tuotantokausi starttaa uusin aihein muutaman kuukauden kuluttua.
We Love Vocalsin 21. jaksossa syvennytään korkeiden äänten harjoitteluun käytännön treenien ja esimerkkien avulla. Myös korkeiden äänten laulamista on mahdollista toteuttaa erilaisilla äänihuulimassoilla ja erilaisilla ääntöväylän asetuksilla - välillä musiikki tarvitsee tuekseen kevyempää dynamiikkaa ja toisinaan on instrumentista kaivettava asetukset korkealta ja kovaa laulamiseen. Jakson aikana harjoittelemme yhdessä erilaisia tapoja löytää ylä-ääniin monipuolisuutta ja annamme omia ääniesimerkkejämme erilaisista teknisistä valinnoista.
We Love Vocalsin 20. jaksossa keskustellaan pääsykokeisiin valmistautumisesta. Mitä laulajan tulisi ottaa huomioon hakiessaan ammattiopintoihin? Millaisia asioita raati kuuntelee? Mitä muita asioita tulisi laulamisen lisäksi huomioida? Aihe kirvoitti paikoitellen erittäin kiivasta keskustelua - luvassa siis todellinen ränttäysjakso, kuuntelu omalla vastuulla!
We Love Vocalsin 19. jaksossa saamme vieraaksemme yhden Suomen kysytyimmistä solisteista, upean ja monipuolisen lauluvirtuoosin Aili Ikosen. Aili julkaisee musiikkia omalla nimellään, laulaa Lauluyhtye Rajattomassa sekä vierailee eri kokoonpanojen solistina. Hänet on nähty myös musikaalilavoilla sekä Pikku Kakkosessa. Miten tähän on tultu ja mikä on mahdollistanut monipuolisen toimenkuvan? Jaksossa keskustelemme mm. Ailin musiikillisesta taustasta, jazzimprovisoinnista ja sen harjoittelemisesta sekä esiintymisestä.
We Love Vocalsin 18. jaksossa syvennytään keskialueen äänien harjoitteluun käytännön treenien avulla. Suurin osa kappaleista liikkuu juuri keskialueella, joten alueen hallinta erilaisilla äänihuulimassoilla ja dynamiikoilla on hyödyllinen taito aivan kaikille laulajille!
We Love Vocalsin 17. jaksossa keskustellaan luovuudesta. Musiikkialalla luovuus on jatkuvasti tekemisen keskiössä, mutta toisinaan sitä joutuu vähän herättelemään. Mistä etsiä inspiraatiota ja tuoreita ideoita niinä hetkinä, kun luovuus loistaa poissaolollaan? Mitä tunteita ja työtapoja mahtuu flow-tilan ja armottoman itsensä ruoskimisen välille?
We Love Vocalsin 16. jaksossa käymme läpi vinkkejä ja apuvälineitä flunssaisen ja rasittuneen äänen hoitoon. Kipeänä keho tarvitsee lepoa, mutta mitä tehdä, kun tuntee orastavan nuhan? Miten rasittunutta ääntä voi auttaa palautumaan? Jaksomme aihe kumpusi kuulijoiden toiveesta ja uudesta yhteistyöstä. Saimme käyttöömme WellO2-hyvinvointilaitteet ja jaamme omia käyttökokemuksiamme jakson aikana. Nostamme jakson aikana myös esille alan kipeän dilemman: voiko keikkaileva laulaja tai laulunopettaja itseasiassa sairastaa?
We Love Vocals -podcastin 15. jaksossa aloitetaan uusi minisarja nimeltään Treenivinkkejä eri korkeuksille. Minisarjan ensimmäisessä osassa paneudutaan matalien äänten harjoitteluun. Oletko aina mieltänyt itsesi sopraanoksi ja kokenut, ettei alaäänet ole oma juttusi? Kokeile näitä treenejä. Jaksossa käydään läpi ääniharjoituksia, jotka laajentavat äänialaa alaspäin sekä harjoituksia, joilla alaääniä voi saada kantavammiksi ja kiinteämmiksi. Lisäksi keskustellaan kappaleista, joissa alaääniä pääsee toteuttamaan käytännössä.
We Love Vocalsin tuoreimmassa jaksossa kuuntelemme eri tyylisuuntia edustavia kappaleita ja pohdimme, mitkä asiat liittyvät tyylipiirteisiin ja mitkä puolestaan ovat laulajien omia valintoja. Eri genreihin liittyvien äänellisten ja musiikillisten elementtien tunnistaminen ja opettelu auttaa linkittämään laulamisen tiiviimmin kappaleeseen ja rikastuttaa omaa lauluilmaisua. Kuuntelussa Laura Osnes: In My Own Little Corner, Gregory Porter: Revival Song ja Aili Ikonen: Night In Tunisia.
We Love Vocals -podcastin kolmannessatoista jaksossa keskustelemme laulajan ja laulunopettajan ammatillisesta identiteetistä ja itseluottamuksesta. Saimme kimmokkeen aiheen käsittelemiseen kuulijan toiveesta. Keskustelun aikana käymme läpi osa-alueita, joiden koemme vaikuttaneen ammatillisen identiteetin rakentumiseen omien elämänpolkujemme varrella. Pohdimme myös, mitkä asiat ovat tukeneet hyvän ammatillisen itseluottamuksen syntymistä ja mitkä asiat sitä ovat horjuttaneet.
We Love Vocals starttaa toisen tuotantokauden kuulijoiden lähettämien ääniesimerkkien ja niihin liittyvien kysymysten kera. Kuuntelemme esimerkkejä ja keskustelemme siitä, mitä niissä kuulemme ja mitä treenejä laulajille suosittelisimme. Käytämme jaksossa apunamme audiokinesteettistä kykyä eli kykyä aistia omassa kehossaan toisen ihmisen laulun tasapainoisuutta sekä toiminnallista ja emotionaalista prosessia. Harjoittelemme tätä taitoa yhdessä kuulijoiden kanssa. Tervetuloa kuuntelemaan ja analysoimaan!
Ensimmäisen kauden viimeisessä jaksossa tartumme We Love Vocals -tekijätriolla kuuntelijoiden lähettämiin kysymyksiin. Miten opettaa vastakkaista sukupuolta? Miten markkinoida uutta bändiä? Miten löytää oma soundi? Mitä sivustoja me ääninörtit kahlaamme läpi? Nämä ja monta muuta mielenkiintoista aihetta käsittelyssä. Jakson jälkeen jäämme hetkeksi valmistelemaan seuraavaa kautta ja palaamme muutaman kuukauden päästä linjoille uusien aiheiden kanssa!
We Love Vocals -podcastissa käsitellään tällä kertaa ääntöbalanssia. Jakson aikana avaamme ääntöbalanssi-käsitettä, toiminnan osa-alueita ja syitä, miksi ääntöbalanssia tulisi meidän mielestämme harjoitella. Podcastin loppupuolella jaamme vinkkejä ääntöbalanssin löytämiseen niin opetuksen kuin oman tekemisenkin näkökulmasta. Jaksossa vilahtavat lähteet löydät nettisivuiltamme!
Yhdeksännessä jaksossa keskustelemme bändiliiderin toimenkuvasta ja vuodatamme tunteita. Luvassa We Love Vocals -podcastin historian ensimmäinen ränttäysjakso. Näemmä jossain vaiheessa vuosien varrella on jäänyt muutama asia hampaankoloon. Varaa siis popcornia, ota mukava asento ja antaudu tunteen vietäväksi. Keskustelun teemoina mm. bändiliiderin ja rivimuusikkojen tehtävät sekä ongelmatilanteiden käsittely.
Kahdeksannessa We Love Vocals -jaksossa podcastimme vieraaksi saapuu taidokas Jose Mäenpää. Jose on multi-instrumentalisti ja laulaja-lauluntekijä, jonka musisointia voi ihastella muun muassa kokoonpanoissa Josén Pimeä Puoli ja Dalindeo. Keskustelemme jakson aikana laulamisen ja instrumentalismin välisistä eroista, Josen muusikkoidentiteetistä ja improvisoinnista.
Seitsemännessä jaksossa käsittelemme erilaisten musiikillisten ilmiöiden sisällyttämistä ääniharjoituksiin. Lauluharjoittelussa on toisinaan haasteena tasapainottelu äänen harjoittamisen ja musiikin opiskelun välillä. Miten sisällyttää musiikkia mahdollisimman monipuolisesti myös ääniharjoituksiin? Jaksossa esitellään Katrin, Elinan ja Annikan suosikkitreenejä, joissa yhdistyvät musiikillisten elementit sekä äänitreeni.
Kuudennessa jaksossa saamme vieraaksemme upean Jepa Lambertin. Jepa on yksi Suomen työllistetyimmistä taustalaulajista ja tekee lisäksi uraa artistina ja eri bändien solistina. Me pääsimme haastattelemaan Jepaa näiden ammattien työnkuvista sekä niiden samankaltaisuuksista ja eroavaisuuksista. Mitä ominaisuuksia hyvä taustalaulaja tarvitsee? Millaista on tv-liveshown tekeminen osana bändiä? Miten työllistyä taustalaulajana? Onko aina stemmat nuotinnettuna valmiina? Millaisen solistin taustalla on hyvä vetää stemmoja? Miten Jepan oma soundi vaihtuu eri "tonteille" siirryttäessä?
Viidennessä jaksossa keskustelemme kehon linjauksesta. Mitä lauluasennossa tulisi ottaa huomioon ja miksi? Millaisilla harjoituksilla kehon linjausta voi parantaa?
Neljännessä jaksossa käymme läpi käytännön harjoituksia, joiden avulla voi lähestyä lauluilmaisua ja tekstintulkintaa. Vaikuttavan ilmaisun ei tarvitse olla synnynnäistä vaan sitä voi harjoitella! Joskus tunteiden esiin nostaminen ja ilmaiseminen vaatii apukeinoja. Tähän jaksoon olemme koonneet omia lempitreenejämme. Käytännön harjoitusten lisäksi keskustelemme jaksossa ilmaisua mahdollisesti rajoittavista tekijöistä kuten tunnelukoista.
Kolmannessa We Love Vocals -jaksossa keskustelemme ilmaisusta. Mikä tekee esityksestä koskettavan? Millainen lauluesitys herättää tunteita? Ilmaisu ja tulkinta ovat aiheita, jotka jakavat mielipiteitä ja niitä on toisinaan hankalaa sanallistaa. Keskustelun teemoina mm. läsnäolo, vuorovaikutus, flow-tila, karisma ja empatiakyky.
Podcastimme toisessa jaksossa keskustelemme keikkoihin ja konsertteihin valmistautumisesta sekä esiintymistilanteen tuoman jännityksen hallitsemisesta. Tärkeän keikan tai konsertin tunnistaa yleensä siitä, että se jännittää etukäteen vielä tavallistakin enemmän. Mitä asioita ottaa huomioon, kun valmistautuu itselleen merkittävään esiintymiseen? Keskustelun aiheina mm. kappaleiden harjoittelu esityskuntoon, taiteellisen kokonaisuuden luominen ja henkinen valmistautuminen.
Ensimmäinen jaksomme on täällä! Ette arvaakaan, kuinka suurella innolla olemme suunnitelleet podcastia ja miettineet kiinnostavia aiheita. Halusimme lähteä mahdollisimman käytännönläheisesti liikkeelle, joten ensimmäisessä jaksossa kerromme, miten me podcastin tekijät treenaamme tällä hetkellä. Millaisia treenejä teemme ja miksi? Mitä muuta harjoitteluumme kuuluu? Sivuiltamme löydät lyhyet demonstraatiot jaksossa mainituista erilaisista täryharjoituksista (huulitäry, kielitäry ja rasberry).https://welovevocals.com/